EDITORIALSIt’s over 9000!

Windows XP (2001-2014): Το δίκοπο μαχαίρι της Microsoft

Η αποφράδα ημέρα έφτασε: 8η του Απρίλη, έτος 2014. Τα Windows XP, το λειτουργικό της Microsoft με το οποίο ανδρώθηκε κομπιουτερικά μια γενιά σχεδόν, έφθασε στο «τέλος» του. Ή τουλάχιστον το «τυπικό» τέλος του, αφού από σήμερα παύει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης για τα XP από την εταιρεία και στα call centers κάνουν πάρτυ (κυριολεκτικά, μη ρωτάτε περισσότερα).

Winxp start

Αρκετοί από εσάς θα έχετε γνωρίσει τα XP σαν το πρώτο σας Windows OS. Λογικό, αφού υπάρχουν από το 2001 (είχαμε ακόμα δραχμές!) και τουλάχιστον μέχρι να βγούν τα 7, οι περισσότεροι συνέχιζαν να τα επιλέγουν για το PC τους. Τα Vista ήταν μια δυσάρεστη παρένθεση…Ως εκ τούτου, είναι λογικό να νιώθουμε όλοι μια μικρή θλίψη σήμερα, με τη σελίδα αυτή να γυρίζει για πάντα και να αφήνεται στις ορέξεις των ιστορικών, το κάθε πότε θα ανασύρεται. Για τους λίγο παλιότερους, όμως, τα XP ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τα πρώτα μας Windows και για πάντα θα είναι.

Εδέησα να προλάβω (όπως οι περισσότεροι της συντακτικής ομάδας του RQ) Windows 3.11, 95 και 98. Ευτυχώς δεν ακούμπησα 2000 παρά μόνο 5-10 φορές στη σχολή, στο μάθημα Η/Υ και Millenium ευτυχώς μια και μοναδική φορά σε desktop γνωστού με πρόβλημα (you don’t say), έτσι βίωσα τα XP πολύ διαφορετικά, έχοντας γνωρίσει τους προκατόχους του. Τα 95 και τα 98 ήταν ωραία, αλλά τα XP άνοιξαν ένα νέο κόσμο. Πιό γρήγορα, πιό καλαίσθητα, όχι περισσότερο πολύπλοκα και με μικρή καμπύλη εκμάθησης (σχετικά πάντα), ήταν αυτό που όλοι περιμέναμε από τη Microsoft. Διάολε, όταν έκαναν το πρώτο login, άκουγες αυτό εδώ…

{youtube}7nQ2oiVqKHw{/youtube}

…βλέποντας ένα ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΛΙΒΑΔΙ και ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ξεχνούσες μπλε οθόνες, κρασαρίσματα, χαλασμένους δίσκους και χαμένα δεδομένα. Ένιωθες να πετάς, ένιωθες ότι το λειτουργικό αυτό δε θα σε προδώσει ποτέ, θα είναι πάντα εκεί, ένα αιώνιο στήριγμα, ένας πιστός σύντροφος.

Φυσικά τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι.

Και τα XP είχαν τα θέματά τους, αλίμονο! Οι πλέον φρέσκιες αναμνήσεις μας είναι μετά από 7-8 χρόνια ανάπτυξης και 3 Service Packs με εκατοντάδες updates, αλλά δεν έτσι από την αρχή. Η αστάθεια υπήρχε, τα random errors πετάγονταν με το γνωστό, ψυχοβγαλτικό ήχο που παραπέμπει σε λάθος απάντηση για τα 50.000.000 στον «Εκατομμυριούχο». Σε κλάσματα δευτερόλεπτων το πράσινο λιβάδι μετατρεπόταν σε μια κατακόκκινη κόλαση και οι κατάρες έφευγαν προς κάθε κατεύθυνση, με κύριο αποδέκτη τον φίλτατο Bill Gates και το σόι του. Όχι, δεν ήταν πάντα ένα ήρεμο λιβάδι τα XP

Winxp error

Αλλά με τον καιρό ωρίμασαν. Και τα συνηθίσαμε, και τα μάθαμε σαν την παλάμη του χεριού μας. Και τα αγαπήσαμε, και τα χειριζόμασταν με κλειστά μάτια, και ξέραμε κάθε παραξενιά τους και τη λύση σε κάθε πιθανό και απίθανο πρόβλημα. Και όταν ήρθαν τα Vista, πρώτα γελάσαμε, ανήμποροι να φανταστούμε το PC μας με άλλο OS, έπειτα τρομάξαμε όταν διαπιστώσαμε πόσο σκατά ήταν και πως όλα τα νέα laptops και desktops πωλούνται με αυτά, μέχρι να ξαναγυρίσουμε για να κυλιστούμε στο ζεστό χορτάρι των XP. Και μόνο όταν ήρθαν τα 7 πειστήκαμε, δειλά-δειλά, πως έχει περάσει μια καταραμένη δεκαετία και πως πρέπει επί τέλους να προχωρήσουμε κι εμείς.

 

Winxp desktop

Τα XP ήταν το καλύτερο πράγμα που μας έδωσε η Microsoft. Αλλά και το μεγαλύτερο λάθος της.

Και εξηγούμαι:

Η τραγική καθυστέρηση στο phase out των XP και της ανάπτυξης των Vista (θυμάστε πως τα φώναζαν στην αρχή, Longhorn), έκανε τους χρήστες δέσμιους του λειτουργικού της. Τόσα χρόνια XP δύσκολα αποβάλλονται από το μυαλό και καθιστούν την αποδοχή ενός νέου λειτουργικού σχεδόν μάταιη. Ναι, τα Vista ήταν ένα μάτσο τριχωτές ΜΠΑΛΕΣ, αλλά είχαν και την ατυχία να διαδεχθούν τα XP. Καταδικασμένα από το Day 1, λοιπόν, από την ίδια τη Microsoft

Επιπλέον, πέρα από εμάς, τους απλούς «χρήστες» (είτε μιλάμε για το τελευταίο κωλόνουμπο, είτε για το υπέρτατο γκίκουλο), υπάρχουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Υπάρχει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, με κυράδες που χρειάστηκαν 5 χρόνια να μάθουν πως αποθηκεύουν ένα έγγραφο και άλλα 5 για να διαπιστώσουν ότι υπάρχει και δεξί κλικ! Και όλοι αυτοί χρησιμοποιούσαν XP για μια επταετία σχεδόν. Και φυσικά όλα χτίστηκαν γύρω από τα XP, παντού οι υπάλληλοι εκπαιδεύονταν για XP, όλο το ανθρώπινο δυναμικό είχε γαλουχηθεί με τα XP. H Microsoft ήταν κραταία ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε ανταγωνιστής, δε χρειαζόταν να επαναπαυθεί για τόσο πολύ στην ασφάλεια των XP. Έτσι δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα κατά τη μετάβαση σε Vista και 7, υπήρξε περισσότερη γκρίνια, ο κόσμος βρισκόταν σε μια αδράνεια που χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να υπερνικηθεί και να γυρίσει και πάλι. Τα XP ήταν ταυτόχρονα ένα από τα καλύτερα προϊόντα της Microsoft, αλλά ταυτόχρονα και ένα σφάλμα από το οποίο όχι απλά έμαθε, αλλά πλέον «τρέχει» για να αλλάζει τα λειτουργικά σαν τα πουκάμισα.

 

Winxp badge

13 χρόνια πέρασαν και τα XP ζουν. Έχουν καταντήσει ανέκδοτο βασικά, αφού ακόμη και σήμερα έχουν το 28% της αγοράς σχεδόν, με τα Windows 7 στο 49% και τα Windows 8 στο…6,5%! Αν μη τι άλλο, τα ψυχρά νούμερα ενίοτε λένε και την αλήθεια…

Anyway, the show must go on, όπως είπε και ο τρισμέγιστος Freddy. Είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα λατρεμένα μας XP, σχεδόν σίγουροι πως λόγω ηλικίας μάλλον δε θα υπάρξει άλλο λειτουργικό που θα «σημαδέψει» τόσο τις συνειδήσεις μας. You have served us well, beloved Windows XP. Και μην ανησυχείς, πάντα κάπου θα υπάρχει ένας παλιός δίσκος, ένα μικρό partition με την εγκατάστασή σου, έτσι για να τρέχουμε καμιά παλιά εφαρμογή ή ξεχασμένο game (τα παραδείγματα, αμέτρητα).

Winxp end

Υ.Γ. Το Ragequit σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει petition για τη δημιουργία μνημείου στο περίφημο λιβάδι των XP, στην Sonoma Valley της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που φωτογράφησε το 1996 ο Charles O’Rear. Απαραίτητη προϋπόθεση να ξαναγίνει πράσινο και να έχει κάθε μέρα ελαφρή συννεφιά. Αν σας ενδιαφέρει, ελάτε να το συζητήσουμε στο forum. 😛

22 Comments

 1. Καταρχην ο Σκιάννης εγραψε κειμενο μετα απο καιρο και κατα δευτερον γραψω απο το Turbεχ που εχω πανω XP και δεν προβλεπεται να τα αντικαταστησω για καιρο.Απο σημερα το δισκακι μου με τα ΧΡ (αυθεντικα) γινεται συλλεκτικο και ενα ριγος διαπερνα το κορμι μου.
  Ολοι μας τα ΧΡ τα μαθαμε σαν την παλαμη μας και ειναι απο τα λειτουργικα που σημαδεψαν μια ολοκληρη βιομηχανια αλλα και δυο γενιες χρηστων.

  Goodbye my friend but you will be always here!!!!!!!!!!!!

 2. Μεγάλη κουβέντα αυτή για τα λειτουργικά και έχει ενδιαφέρον.
  Προσωπικά πάντως δεν νομίζω ότι ήταν οποιασδήποτε μορφής λάθος τα XP από πλευρά Microsoft και εξηγούμαι. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες χρηστών ως προς τα “θέλω” που έχουν από ένα λειτουργικό και πάνω σε αυτά προσαρμόζεται και η αντιμετώπιση που έχουν ως προς κάθε τι νέο. Μία επιχείριση π.χ όπως αναφέρεις το δημόσιο, την ενδιαφέρει απλά να βγάζει τη δουλειά και να έχει μία Α σταθερότητα και άψογη υποστήριξη. Το να κάναν τη μετάβαση σε 7 δεν είχε κάποιο ουσιαστικό νόημα. Επίσης δεν νομίζω ότι αυτό το σκηνικό είναι και κάτι το πρωτόγνωρο, θυμάμαι την εντύπωση που μου έκανε όταν την εποχή που πρωτοβγήκαν τα XP έβλεπες σε επιχειρήσεις ακόμα μηχανήματα που τρέχαν DOS. To DOS υποστηριζόταν για 19 χρόνια σε αντίθεση με τα 13 των XP.

 3. δεν μασαμε οταν η μικρομαλακή πεταει ατακες του στυλ: “δεν υποστηριζονται πλεον….”
  γιατι, σαμπως τα υποστηριζε (ουσιαστικα) την τελευταια πενταετια τουλαχιστον?
  τιποτα… το χω παρει αποφαση πια. τα 7αρια θα μπουν ΜΑΛΛΟΝ, στο νεο πισι του χρονου, μαζι με τον γουίτσορα.
  παρα τη λυσσαλεα επιθεση που δεχονται τα xp απο νιουμπαδες μεχρι τους φωστηρες του ειδικου τυπου, που ουσιαστικα μας λενε ηλιθίους, δεινοσαυρους κλπ, κατι ξερει ο κοσμος, που οπως γραφει κι ο αιβιτέκ τα κραταει στο απιστευτο ποσοστο του 30%.

  επισης δεν καταλαβαινω κατι. προφανως η μικροσόφτ τη δουλεια της κανει και θελει ν αλλαζουμε καθε 2 χρονια λειτουργικο. εμεις (εσεις μαλλον, ο “ειδικος τυπος”) κανονικα θα πρεπει να στηριζετε τη θειτσα και το ελληνικο δημοσιο που κραταει τοσα χρονια το ιδιο λειτουργικο? ας μου πει επιτελους καποιος, σε περιβαλλον γραφειου τι εχουν να ζηλεψουν τα xp απο οποιοδηποτε μεταγενεστερο λειτουργικο.

  ενταξει, μην πιασω παλι το γκειμινγκ κομματι του θεματος, γιατι παλι τα ιδια και τα ιδια θα λεμε, εχουμε ξανακανει τη συζητηση. για μενα, παντως, δεν εχω χασει κατι σημαντικο, οκ, υπαρχουν 3-4 παιχνιδια που δεν τρεχουν στα xp και ΙΣΩΣ θα επαιζα, (αν και μαλλον οχι, γιατι ειναι κυριως fps) και οχι, ΟΧΙ, οχι, δεν ειναι επιχειρημα οτι δεν εχω απολαυσει το dx11.
  νομιζω οτι τα λειτουργικα που εχουν σημαδεψει τη γενια των windows, ειναι τα 98 και τα xp. η ιστορια θα δειξει αν το επομενο οροσημο θα ειναι τα 7 (ετσι φαινεται παντως).

  οπως και να χει, ωραιο αρθρο, με γνωση και συναισθημα.

 4. Πολλά sites και κόσμος που ασχολούνται με το Linux μας έχουν πρήξει γιαυτό το γεγονός εδώ και καιρό.Το κακό δεν είναι ότι μας έχουν πρήξει αλλά το πόσο το μεγαλοποιούν και το κάνουν να ακούγεται σαν τη συντέλεια του κόσμο.Ατάκες τύπου “Από αύριο το σύστημά σας, θα είναι ευάλωτο και με σοβαρά κενά ασφαλείας.” “Οι χρήστες των windows xp θα έχουν άχρηστο υπολογιστή..” και ένα σωρό ακόμα μαλακίες. Όσο γούσταρα στην αρχή με τη φάση Linux και κοινότητες και μπλα μπλα άλλο τόσο και περισσότερο ξενερώνω γιατί οι Linuxαδες είναι οι πιο κολλημένοι και απο τον χειρότερο κομουνιστή.

 5. WB μπιφτεκ! Εγώ ακόμη ΧΡ τρέχω. Και μάλιστα πειρατική έκδοση που αποδείχτηκε πιο σταθερή από τη γνήσια. Το δισκάκι έπιασε σκόνη. Θα μου πεις βέβαια τόσα χρόνια αν δεν τα είχανε σπάσει τι νόημα θα είχε?
  Πάντως θα έδινα συν στην Μ$ αν διέθετε την τελευταία έκδοση δωρεάν. Ένα office πήγα να πάρω κι εγώ γνήσιο μια φορά και ήθελε μηνιάτικο, το φοιτητικό:p

 6. Συμφωνώ σχεδόν 100% με το άρθρο του Δημήτρη, τα XP πράγματι έγραψαν ιστορία αλλά εντέλει μάλλον παρέμειναν στην επικαιρότητα περισσότερο από όσο θα έπρεπε και ίσως καθυστέρησαν κάποιες τεχνολογικές εξελίξεις.

 7. Η σκληροπυρηνική κοινότητα του Linux έχει τους δικούς της κώδικες και μια συγκεκριμένη ιδεολογία που μπορεί να μοιάζει κάπως… εχθρική για εμάς τους κοινούς θνητούς 😀 Ωστόσο το Linux έχει ευρύ φάσμα εφαρμογής, κάπου θα βρούμε και εμείς τη γωνίτσα μας για να χωθούμε 🙂

 8. Τα XP μεγάλωσαν πολλές γενιές, όντως πολύ πετυχημένο λειτουργικό. Διαφωνώ λιγάκι για τα 2000 (βέβαια, χρειάστηκαν 6 Service Packs για να γίνουν όπως έπρεπε), αν και ήταν πιο “επαγγελματική” η χρήση τους.

  Πάντως, παρατηρώ πως κάνει κύκλους η τεχνολογία. Από το Plug ‘n Pray στο Plug ‘n Play, και ξανά στο Plug ‘n Pray με κάθε νέα έκδοση.

 9. …Μετά τον Αmstrad 6128 πήγα με 386 στο MSDos…3.11..95..98..2000…XP……..(όχι Vista φυσικά) και εδώ και χρόνια στα Win7.
  H Microsoft έκανε από το 1985 μέχρι το 2009 δηλαδή 24 ολόκληρα χρόνια για να βγάλει ένα πραγματικά αξιόπιστο λειτουργικο!
  Όσο θυμάμαι τα εκατομύρια bugs που έχω συναντήσει και με έχουν ταλαιπωρήσει αφάνταστα όλα αυτά τα χρόνια με τα λειτουργικά της μου γυρίζουν τα άντερα.
  Είναι η πρώτη φορά που εδώ και 5 χρόνια εχω πραγματικά ηρεμήσει και έχω βρει την ησυχία μου με ένα λειτουργικό της Microsoft.
  Δεν νομίζω ότι είναι επιτυχία μια εταιρία του μεγέθους της, με πάρα πολλους υπαλλήλους φαντάζομαι στο Research Development κομμάτι της, να χρειάστηκε τόσα χρόνια για να βγάλει ένα λειτουργικό επιτέλους σταθερό..
  Τα XP πραγματικά ήταν πολύ καλύτερα από τους προκατόχους τους αλλά επίσης όντως είχαν προβλήματα.
  Τελικά είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί ένα λειτουργικό της προκοπής??

 10. Είναι τόσο δύσκολο, όταν έχεις να “συντονίσεις” ένα τόσο τεράστιο όγκο software και hardware και να προνοήσεις για κάθε πιθανή μαλάκυνση στο μυαλό του χρήστη ώστε να λειτουργούν όλα απροβλημάτιστα και με ασφάλεια. Φυσικά και υπήρχαν πράγματα που μπορούσαν να είναι γίνει καλύτερα, αλλά και μόνο στη σκέψη του τι προσοχή στη λεπτομέρεια και πόσα εκατομμύρια ώρες testing χρειάζεται ένα τέτοιο OS, σχεδόν τρομοκρατούμαι.

 11. βουτέκ άσε τις μπούρδες τώρα που θα βγάλεις την MS λάδι τώρα για τα ΧΡ 😛
  Υπήρχαν και άλλα λειτουργικά που μας έδειχναν ότι η MS απλά αναπαυόταν στις δάφνες του μονοπωλίου της, δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνεις ένα λειτουργικό της προκοπής.
  Απλά πρέπει να πάρεις αποφάσεις να κόψεις με μαχαίρι διάφορα που σε κρατάνε πίσω για λόγους compatibility, ε δε γίνεται ρε διάολε να κρατάς τους πάντες πίσω για να είναι συμβατό το αρχαίο software του τάδε μπάρμπα.
  Δες την εξέλιξη του OSX και θα καταλάβεις γιατί ήταν μέχρι να βγουν τα 7, 10 βήματα μπροστά.

 12. Τα πράγματα δείχνουν ότι η MS έχει αρχίσει σιγά αλλά σταθερά να χάνει έδαφος και αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και πολιτική τότε είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα χάσει ακόμη περισσότερο και από την βάση των ερασιτεχνών – οικιακών χρηστών της και από την βάση των gamer και από την βάση των μεσαίων – μεγάλων επιχειρήσεων. Αν κάποιος θα ήθελε διευκρινίσεις μπορώ να αναπτύξω και το σκεπτικό μου. Για μένα μονόδρομος σωτηρίας της θα ήταν να άνοιγε τον κώδικά της στο/στα λειτουργικά της. Φυσικά ακόμα καλύτερα θα ήταν αν το έδινε και δωρεάν. Έτσι θα μπορούσε να κρατήσει την επί πληρωμής πολιτική σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα και προϊόντα της. Αν προβεί σε μία τέτοια κίνηση όσο είναι ακόμη ψηλά στην “εκτίμηση” του κόσμου, βάση στατιστικών πάντα, ίσως μπορέσουν να ασχοληθούν προγραμματιστές σοβαρά μαζί της και να διορθώσουν ακόμη και να απογειώσουν τα λειτουργικά της.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL