EDITORIALSShot in the Dark

Sales, Bundles και Backlog

Το καλοκαίρι έχει μπει σχεδόν για τα καλά και ήδη οι μεγάλες γνωστές digital υπηρεσίες, όπως το GOG και το Gamersgate μπήκαν στο χορό των καλοκαιρινών προσφορών, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει το Steam με τα ξακουστά Steam Sales. Οσο και αν το πολύωρο gaming δεν ευδοκιμεί σε μια εποχή όπως το καλοκαίρι στην Ελλάδα, σίγουρα όλοι θα ρίξουμε μια (και δύο, και τρεις…) ματιά στις εκάστοτε προσφορές, μήπως μπορέσουμε και “χτυπήσουμε” εκείνο το πολυπόθητο διαμαντάκι που μήνες τώρα δε λέει να πέσει η τιμή του. Ειδικά αν η έκπτωση είναι μεγαλύτερη του 75%, τότε το χέρι καταλήγει μόνο του στο κουμπί “Buy”.

Όμως, η συνεχιζόμενη προσφορά των παιχνιδιών σε χαμηλή τιμή οδηγεί σε ένα διόλου σπάνιο φαινόμενο της εποχής μας, τη δημιουργία ενός “game backlog”. Τη τελευταία φορά που άκουσα τη λέξη backlog ήταν σε ένα irl project που δούλευα, όπου κάθε μέρα η ακόλουθη ερώτηση, μετά το τέλος της βάρδιας, ήταν η “καραμέλα” μας: “πόσο backlog έχουμε σήμερα και γιατί δε μειώθηκε”. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ψηφιακές υπηρεσίες διανομής παιχνιδιών, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνεται η προαναφερθείσα ερώτηση. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχει στη λίστα του παιχνίδια που ούτε καν έχει κάνει το κόπο να πατήσει το κουμπί install για να δει περί τίνος πρόκειται και κατά πάσα πιθανότητα δε πρόκειται να το πράξει ποτέ. Αλλωστε, σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το site Ars Technica, κατόπιν συγκέντρωσης ενός δείγματος περίπου 172 εκατομμυρίων Steam profiles (λογαριασμοί χρηστών δηλαδή) και 781 εκατομμυρίων παιχνιδιών, διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 37% των παιχνιδιών που διέθεταν, δεν αγγίχθηκε καν από τους χρήστες. Αν αναλογιστούμε τα μεγέθη που μετρήθηκαν, το ποσοστό δεν είναι καθόλου μικρό, σίγουρα στο μέλλον θα έχει αυξητικές τάσεις και μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό είναι τόσο τα sales της εκάστοτε υπηρεσίας όσο και η σαρωτική επιτυχία των bundles.

ShotInTheDark14 1“Πέσε, καταραμένο”

Για τα sales λίγο-πολύ τα πράγματα είναι γνωστά. Η καταναλωτική μανία που πιάνει το περισσότερο κόσμο (επ ‘ουδενί δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) επειδή κάτι είναι φθηνό, βρίσκει το παράδεισό της σε μια τέτοια περίοδο. Η ευκολία που μπορούμε να αποκτήσουμε ένα παιχνίδι (τρία κλικ, ένα download και είσαι έτοιμος) καθώς και η λογική του συλλέκτη gamer που αναλογίζεται: “καλό είναι αυτό, θα το πάρω τώρα που είναι φθηνό και θα το παίξω αργότερα” , συνδυάζονται ιδανικά για την επέκταση του backlog και κατά συνέπεια παιχνιδιών που ίσως δε πρόκειται να δούμε ποτέ – πόσο μάλλον να τερματίσουμε.

Ο λόγος είναι ότι είτε θα είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με κάτι πιο επίκαιρο είτε θα έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που αγοράσαμε το χ παιχνίδι στα Χριστουγεννιάτικα Steam Sales του 2011 με συνέπεια να έχει ήδη ξεπεραστεί (μη ξεχνάμε πως τρέχουν οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας), να μη μας προκαλεί την αναμενόμενη εντύπωση και να το παρατάμε στη μέση. Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους απασχολούν τέτοια πράγματα και όντως “καθαρίζουν”, όσο το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος τους, τα παιχνίδια που απέκτησαν στο παρελθόν, αλλά αυτοί αποτελούν τη “ρομαντική” μειοψηφία, που μπορεί ακόμα ν’ αγοράζουν Steam κωδικούς σε retail κουτιά για να γεμίζουν τη βιβλιοθήκη τους. Τη συγκεκριμένη μειοψηφία, με κουτιά ή όχι, προσωπικά τη συγχαίρω, καθώς ανήκουν στη κάστα ανθρώπων που επιθυμούν τα χρήματά τους να πιάνουν τόπο και το αποδεικνύουν έμπρακτα, έστω και στο τομέα της ψυχαγωγίας.

ShotInTheDark14 2Το Humble Bundle έκανε διάσημα τα bundles και συνεχίζει ακάθεκτο.

Οσον αφορά τα bundles, η λογική τους δεν απέχει πολύ από αυτή των sales. Με ρυθμούς που τείνουν να φθάσουν τη καθημερινή βάση, εμφανίζονται διάφορες υπηρεσίες (Humble Bundle, Indiegala, Groupees και δε συμμαζεύεται) που σε εξευτελιστικές τιμές, συνήθως κυμαινόμενες μεταξύ του ενός με πέντε ευρώ, προσφέρουν μια χούφτα παιχνίδια για εξαργύρωση στο Steam ή σε κάποια άλλου παρόμοιου τύπου υπηρεσία (π.χ. Desura). Το σύνηθες φαινόμενο σε αυτές τις προσφορές είναι ότι από τα προσφερόμενα παιχνίδια, ένα ή δύο ή στη καλύτερη περίπτωση τρία να είναι πραγματικά αξιόλογα, ενώ τα υπόλοιπα είναι αδιάφορες indie προσπάθειες που κανείς δεν νοιάστηκε γι’ αυτές πλην από τους δημιουργούς τους και τα ξαδέρφια τους. Ως εκ τούτου, δίνουμε ένα ευρώ για 5 παιχνίδια, από τα οποία το πρώτο θα παίξουμε μέχρι τη μέση, το δεύτερο θα το κάνουμε εγκατάσταση για να ελέγξουμε “αν τρέχει”, το τρίτο θα το δοκιμάσουμε αργότερα (τείνει στο ποτέ), ενώ τα υπόλοιπα μπαίνουν στο φάκελο με την επιγραφή “άστα να υπάρχουν”. Συνέπεια αυτού είναι να βρισκόμαστε στη θλιβερή θέση να κοιτάζουμε ενίοτε τη Steam Library μας και να εντοπίζουμε παιχνίδια που ούτε καν θυμόμαστε πως βρέθηκαν εκεί (true story). 

Από μια άποψη λοιπόν, με τόση “υπερπροσφορά” κάπου έχουμε χάσει το νόημα. Θυμάμαι παλαιότερα ότι η αγορά ενός παιχνιδιού ήταν μια “ιεροτελεστία” (μιλάμε μόνο για γνήσιο υλικό, έτσι;), μια διαδικασία που απαιτούσε ενδελεχές ψάξιμο, ματιές σε πιθανά game demos, διάβασμα αρκετών reviews και word of mouth. Πλέον είναι ένα κουμπί “Pay Now” μέσω paypal ή μιας paysafe card. Η ευκολία αυτή της ψηφιακής εποχής, σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα υπερπροσφορά, έχει κατά κάποιο τρόπο υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη ιεροτελεστία, μετατρέποντας την αγορά ενός παιχνιδιού σαν μια επιλογή menu ενός φαστφουντάδικου που μας περιορίζει μόνο στο πόσα χρήματα διαθέτουμε στη κάρτα εκείνη τη στιγμή. Η σοβαρή ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο τίτλο περνάει δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα. Σημεία των καιρών; Μάλλον ναι, καθώς το ίδιο συμβαίνει σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας (βλέπε μουσική) και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής μας, ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και φυσικά δεν είναι της παρούσης.

ShotInTheDark14 3Μπορεί να συμβεί και σε σας. Εντάξει, ίσως όχι με το Sleeping Dogs, αλλά με κάποιο indie τίτλο σίγουρα.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πλέον τα παιχνίδια γίνονται γρηγορότερα φθηνά. Ισως φθηνότερα απ’ ότι θα περιμέναμε ποτέ και σαν καταναλωτές, τέτοιες τιμές και ευκαιρίες εξυπηρετούν και με το παραπάνω το πορτοφόλι μας, ιδίως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Όμως κάποιες φορές η λογική της “λαϊκής” που επικρατεί τόσο στα sales όσο και στα bundles, με βάζει σε σκέψεις για το πόσο πραγματικά εκτιμούμε το κάθε παιχνίδι που αγοράζουμε και πόσες προσπάθειες καταβάλουμε για να τους αφιερώσουμε τον ανάλογο χρόνο. 

Κατά τη γνώμη μου, όταν ακολουθείται η λογική του “όλα με το κιλό”, ελάχιστη αξία δίνουμε στο κάθε τίτλο ξεχωριστά, εκτός και αν υπάρχει κάποιος που επιθυμούμε διακαώς. Αποτέλεσμα: αμέτρητα εναπομείνοντα παιχνίδια να καταλήγουν στον (ας μου επιτραπεί η έκφραση) “backlog-αλεστή” και παραμένουν εκεί…ίσως για πάντα…

“Ωπ, για κοίτα, το Memoria με 3 ευρώ. Τρελή ευκαιρία!”

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Lover of action, shooter, adventure, RPG's and sometimes racing games, he prefers mainly single-player gaming. Every now and then he breaks out into a multi, but he doesn't overdo it.

17 Comments

 1. True story

  Κοντευω τα 500 Games στο steam, αντε να εχω τελειωσει τα 70-80 και θελω αμεσα να παιξω καμια 50αρια και δεν ξερω ποιο να ξεκινησω και μου τρωει ολον τον χρονο το dota 2!
  Πολλα ειναι σαβουρα απο bundles αλλα ευτηχως για να λεφτα που εχω δωσει δεν εχω απολυτος κανενα μα κανενα παραπονο.
  Μου αρεσει που εχω μια μεγαλη library και οταν θελω να παιξω κατι να εχω πολλες επιλογες αλλα απο την αλλη υπαρχει και αυτο το οτι δεν υπαρχει αυτη η ιεροτελεστια (υπαρχει, αλλα οχι οπως καποια χρονια πριν) πριν την αγορα για το ψαξιμο και το διαβασμα reviews το παιξιμο demos και η αφοσιωση σε καθε game που με κοπο αγορασαμε και πρεπει να ξεκοκαλισουμε για να βγαλει τα λεφτα του. Αλλα νομιζω τα θετικα και τα αρνητικα εχουν μια ισορροπία, δεν απολαμβανω λιγοτερο τα παιχνιδια.

  Αχ αντε να ξεκινησουν τα steam sales γιατι εχω βαλει στο ματι καμια δεκαρια παιχνιδια 😛

 2. 500 παιχνίδια;!;!;! Α, εσύ τα πας πολύ καλά λέμε!!!

  Aπολύτως σωστό το point σου Γιώργο, εδώ δε κατάλαβα εγώ καλά καλά για πότε πλησίασα τους 150 τίτλους στο Steam, τι λέμε τώρα.
  Πάντως το Memoria με 3 ευρώ είναι όντως τρελή ευκαιρία…:D

 3. Είναι τόσο απέραντος ο Ωκεανός των indies…Και η αλήθεια είναι πως το sleeping dogs με 2-3 ευρώ είναι καλό ντιλ και ας χάσω την ευκαιρία να το βάλω στην βιβλιοθήκη με τα σχεδόν άδεια dvd cases. Όντως το backlog είναι απύθμενο και έχω χάσει την ευκαιρία που είχα παλιά (πχ Morrowind) να ξεκοκαλίσω στο μέγιστο κάθε παιχνίδι καθώς τα άλλα περιμένουν καρτερικά στη λίστα. Βέβαια εκτός από τις εκπτώσεις πλέον παίζει και ρόλο το ότι πολλοί από εμάς έχουμε πλέον λεφτά για να αγοράζουμε παιχνίδια, κάτι που μας έλειπε όταν είμασταν πιτσιρίκια στα 90’s (όσοι ήμασταν).
  Βέβαια το γεγονός του ότι περιμένουν εκεί για την αποκάλυψη των ζόμπι που θα τα παίζω με την ησυχία μου στο υπόγειό μου τρώγοντας κονσέρβες, έχει κι αυτό μια μαγεία…

 4. Η νοσταλγία γενικά είναι κάτι που αφήνει έντονο το στίγμα του σε τέτοια θέματα.
  Είναι αλήθεια ότι ψάχναμε πολύ πριν από κάποια αγορά παλιότερα και από reviews και από φίλους κτλ κτλ. Μόνο που σήμερα λαμβάνουμε εντελώςμηχανικά και χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο περισσότερη και πιο ποιοτική πληροφορία. Το watch dogs π.χ που υπάρχει και η εικόνα στο κείμενο και είναι ένα από τα στανταράκια των προσφορών αν και δεν έχω μπει ποτέ στη διαδικασία να το αγοράσω ξέρω πολύ καλά περί τίνος πρόκειται και έχω διαβάσει και την γνώμη αρκετού κόσμου σχετικά με αυτό. Να ‘ναι καλά το RAGEquit (και το κάθε RAGEquit) για αυτό 😀
  Όσο για το ιεροτελεστικό της υπόθεσης, δεν ξέρω για εσάς πάντως εγώ απολαμβάνω ιδιαιτέρως την διαδικασία που θα μπω κάθε εβδομάδα με ανυπονονεσία να δω το επόμενο humble bundle ή κάθε 8 ώρες στα steam sales για να δω τα αντίστοιχα flash sales 😛
  Γενικά όσο το gaming δεν γίνεται αγγαρεία στο στυλ να τελειώνουμε για να πάμε στο επόμενο νομίζω είμαστε καλά. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός το κατά πόσο πο αγορές του είναι κάτι που μπορούν να πιάσουν τόπο και όχι απλά πεταμένα λεφτά.

  *** Πάντως προσωπικά επειδή τον τελευταίο 1,5 χρόνο που έχω μπει στη φάση steam+bundles μαζί με ότι κωδικούς έχω πάρει για reviews έχω μαζέψει 200κάτι παιχνίδια στη βιβλιοθήκη μου έχοντας ξοδέψει κάτω από 150 ευρώ (ούτε 10 ευρώ το μήνα δηλαδή) κάποιες φορές μπορεί να χτυπήσω ένα παιχνίδι αν είναι σε πολύ χαμηλή τιμή και ας μην σκοπεύω να το παίξω (τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον) μόνο και μόνο για στήριξη στους δημιουργούς.

 5. Καλά ναι, η επίσκεψη στα σχετικά sites στη περίοδο των εκπτώσεων είναι απόλαυση. Οσο να’ναι, θέλει και το μάτι τη δόση του! Τι αγοράζουμε και τι παίζουμε τελικά είναι άλλο θέμα. 🙂

  Σχετικά με αυτό που λες περί bundles και review codes, σε προσωπικό επίπεδο εκεί ξέφυγα και ‘γω και δεν θυμάμαι πια τι έχω και τι όχι. Ειδικά προχθές, τσέκαρα ένα indie παιχνιδάκι που μου φαινόταν συμπαθητικό, το Rush Bros, το οποίο το Steam το είχε σε προσφορά 0.99Ε. Ε, όταν πήγα στη Store Page, το μήνυμα: “You already own Rush Bros” με άφησε λίγο σέκο.

 6. 250 steam, 150 gog, o ΜΟ τους περίπου σε retail, and still going strong. :p
  Πρέπει όταν ξεμπερδέψω από τις υποχρεώσεις της σχολής σε λίγες μέρες, να κάτσω να φτιάξω ένα εξελάκι με ποια έχω, σε ποια πλατφόρμα και τι έχω τελειώσει αλλά ανησυχώ για το αποτέλεσμα… 🙂

 7. Πόσο έχω μετανιώσει για πολλά παιχνίδια που πήρα σε προσφορές.Όπως τα λες είναι Γιώργο,κάθονται εκεί στο library και ούτε καν να τα εγκαταστήσω.Μερικές φορές λέω να παίξω κάποιο,πατάω install και βλέπω πόσο μεγάλο σε μέγεθος μπορεί να είναι,σκέφτομαι ότι θα κάνει 2 ώρες να κατέβει και λέω άστο για άλλη φορά,ας παίξω ένα lol τώρα και πάντα το ίδιο πράγμα.Πρόσφατα πάλι έκανα φορματ και έσβησα τα πάντα,σκέφτηκα ότι θα εγκαθιστώ 1-2 παιχνίδια,θα τα τερματίζω και μετά άλλα 1-2 και κατέληξα πάλι να έχω κάνει εγκατάσταση 5-6 και να μη πάτησα καν play ή πάτησα και σε 10 λεπτά έφυγε uninstall.. Μου τη σπάει και για τα λεφτά που έχω πετάξει και για τη μαγεία που χάθηκε όπως λες εσυ και τα παιδιά στα comments,που διαβάζαμε reviews,ψάχναμε demos κτλ. 3 ευρώ το memoria ε? χμμμ :p

 8. Βέβαια εκτός από τις εκπτώσεις πλέον παίζει και ρόλο το ότι πολλοί από εμάς έχουμε πλέον λεφτά για να αγοράζουμε παιχνίδια, κάτι που μας έλειπε όταν είμασταν πιτσιρίκια στα 90’s (όσοι ήμασταν).

  Kαι για να συμπληρώσω τον συνάδελφο gamer, η διαθεσιμότητα των χρημάτων, είναι αντιστρόφως ανάλογη, με την διαθεσιμότητα του χρόνου. Πάντως να παρατηρήσω ότι το backlog, δεν είναι νέα υπόθεση. Μας φαίνεται τώρα, γιατί η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε (κάποια μορφής windows), έχει μείνει σταθερή για δεκαετίες. Το backlog που είχα δημιουργήσει στην Amiga (από πειρατικά που όμως ήταν αγορασμένα από τον πειρατή της γειτονιάς ή από προσφορές από mail order), καταργήθηκε αυτόματα όταν πέρασα στα WinDos μηχανήματα.

 9. Όντως κάποιες προσφορές είναι πολύ δελεαστικές. Έχουμε και τον Tsok κάθε τρεις και λίγο με νέο game, ε γεμίζει το backlog :p

  Το θέμα είναι να μην αγοράζουμε σε στυλ αγγαρείας. Δεν πρόκειται να σταματήσουν τα sales, οπότε και να μην πάρουμε κάτι τώρα θα το πάρουμε αργότερα.

 10. τι διάολο μόνο εγώ αγοράζω αφού τελειώσω το προηγούμενο? Σε ελάχιστες περιπτώσεις παίρνω κάτι ενώ ασχολούμαι με κάτι άλλο απλά και μόνο επειδή ξέρω ότι μετά θα το λιώσω και η τιμή του εκείνη τη στιγμή είναι όσο τη θέλω. Υπάρχουν βέβαια και παιχνίδια που δεν έχω αγγίξει ποτέ αλλά αυτό γιατί τα έλιωσα πειρατικά και μετά τα αγαόρασα για στήριξη της εργατιάς.

 11. Εγώ από την άλλη αγοράζω ότι έχω στην Wishlist μου, αν κρίνω ότι είναι στην τιμή που πρέπει.

 12. και καλά κάνεις θα έλεγα, απλά κάποιες προσφορές είναι αδύνατον να της αφήσεις 😉

 13. Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι δεν υπάρχουν προσφορές που θα μπορέσετε να αρνηθείτε;

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN