HARDWARE

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition: Entry Gaming PC

Έχοντας ήδη αφήσει πίσω τον οδηγό αγοράς για το “Τζάμπα” PC, με κόστος αγοράς τα μόλις €225, ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι και στρέφουμε τη ματιά και την προσοχή μας στη σύνθεση του Entry Gaming PC, με το διπλάσιο budget, δηλαδή τα €450.

Ποια είναι όμως η αποστολή ενός τέτοιου μηχανήματος; Όπως φανερώνει κι η ονομασία της κατηγορίας του, εκτός της αυτονόητης ικανότητας να επιτελέσει οποιαδήποτε εργασία θα καλούταν να φέρει εις πέρας το “Τζάμπα” PC, φυσικά μ’ ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, το μηχάνημα αυτό καλείται ν’ αποτελέσει το μέσο γνωριμίας του χρήστη με το PC gaming, έστω και με πολλές παραχωρήσεις στον οπτικό τομέα των διαφόρων παιχνιδιών, προκειμένου CPU και GPU να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις απαιτήσεις τους.

Προφανώς λοιπόν το Entry Gaming PC οφείλει ν’ αποδειχθεί αρκετά πιο δυνατό στα δύο προαναφερθέντα υποσυστήματα σε σχέση με τον -όχι και τόσο- φτωχό συγγενή των €225. Μπορεί το budget να είναι διπλάσιο, δεν είναι τέτοιο όμως που να μας επιτρέπει μεγάλη άνεση, πολυτέλειες και, πάνω απ’ όλα, υπερβολές ή άστοχες επιλογές των διαφόρων components του. Συνεπώς απαιτείται ευελιξία and προσοχή, αλλά και ισορροπία μεταξύ των υποσυστημάτων στα  οποία θα καταλήξουμε.

 • CPU

Είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι η Intel, σ’ ένα σύστημα συνολικής αξίας €450, αδυνατεί να προσφέρει αξιόλογη πρόταση για επεξεργαστή, πλην ίσως του Pentium G3258, λατρευτού σε μεγάλη μερίδα του κοινού, που δε παύει όμως είναι μία διπύρηνη CPU. Το τελευταίο είναι κάτι που για εμάς τον καθιστά αυτομάτως χειρότερη επιλογή σε σχέση με τις τετραπύρηνες εναλλακτικές. Έτσι καταλήγουμε στον AMD Athlon II X4 860K των 3.7GHz ταχύτητας, σε FM2+ socket. Τα €82 που ξοδεύουμε για την αγορά του μας αφήνουν σοβαρά περιθώρια για επιλογή εξίσου καλής M/B, αλλά και GPU.

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Entry Level Gaming PC pic1Θέλοντας και μη, AMD για μία ακόμη φορά

 • CPU Cooler

Αν μπορείς να βάλεις aftermarket cooler στο PC σου γιατί να μη το πράξεις; Απ’ τη στιγμή που το σύνολο των υποεξαρτημάτων που επιλέξαμε μας άφησε ένα υπόλοιπο που δυστυχώς δεν αρκεί για προσθήκη ενός SSD που τόσο θα θέλαμε, επιλέξαμε να το επενδύσουμε στην Arctic Freezer 7 Pro rev. 2, μία εξαιρετική επιλογή για φτηνή αλλά πολύ αποδοτική αερόψυξη. Μπορεί να έχει ανεμιστήρα 92mm κι όχι 120mm, όπως θα προτιμούσαμε, αλλά τα 13cm ύψους της την καθιστούν πλήρως συμβατή με το tower που θα στεγάσει το μηχάνημά μας.

 • Μ/Β

Η πιο προσιτή και συμφέρουσα επιλογή σε FM2+ socket και A88X chipset είναι η Gigabyte F2A88XM-DS2, η mATX υλοποίηση της γνωστής κατασκευάστριας motherboards, που στο FM2+ socket έχει βρει πεδίο να κάνει πραγματικό πάρτι, προσφέροντας υπερβολικά πολλές επιλογές στον καταναλωτή. Το συγκεκριμένο μοντέλο ταιριάζει μια χαρά σ’ ένα entry gaming σύστημα, δίχως να προσφέρει κάτι “εξωτικό”, αλλά τ’ απολύτως απαραίτητα.

 • GPU

Για να λέμε την πάσα αλήθεια, δε περιμέναμε ότι σ’ ένα PC τέτοιου κόστους θα μπορούσαμε να στριμώξουμε κάρτα αξίας άνω των €100, που με τις δυνατότητές της δίνει σημαντικό gaming αέρα στο σύστημά μας. Αρχικά είχαμε καταλήξει στην GeForce GTX750 2GB, μία καθ’ όλα τίμια πρόταση από μεριάς nVidia. Όταν όμως με €3 περισσότερα μπορεί κανείς να προμηθευτεί την R7 360 2GB OC της Gigabyte, της οποίας το memory clock είναι σημαντικά ανεβασμένο σε σχέση με την GTX750, για μία ακόμη φορά καταλήγουμε σε προϊόν της AMD. Τα €120 που ζητάει δεν είναι λίγα, αλλά μας ανταμείβει με τα 2GB GDDR5 RAM που ενσωματώνει, το υψηλό core clock και τα περιθώρια για μικρό επιπλέον overlock. Αν είχε και 256-bit bus θα ήταν πραγματικό λουκούμι, αλλά τότε δε θα μπορούσε να κοστίζει μόνο €120.

Η R7 360 μας επιτρέπει να παίξουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων παιχνιδιών σε Full HD ανάλυση, με την προϋπόθεση της απενεργοποίησης, ή έστω μείωσης, ορισμένων χαρακτηριστικών που επιβαρύνουν πολύ τις απαιτήσεις σε ισχύ απ’ την κάρτα γραφικών, όπως Global Illumination, Water Reflections, Multisampling, Antialiasing κτλ.

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Entry Level Gaming PC pic3Στα €120 δε βρίσκεις κάτι καλύτερο της R7 360

 • RAM

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να στραφούμε σ’ οτιδήποτε άλλο πλην της Crucial Ballistix Sport XT 1600MHz, που στα €37 είναι ό,τι καλύτερο για το σύστημά μας! Οκτώ χορταστικά GBs θα καταστήσουν το PC μας ικανό να εκτελέσει οποιαδήποτε δουλειά του αναθέσουμε.

 • PSU

Μπορεί το Entry Gaming PC μας να μη καταναλώνει πολλά watts, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη από ένα καλό και επώνυμο τροφοδοτικό. Διαλέγουμε το 500άρι, 100-W1-500-KR μοντέλο, της EVGA, μίας εγνωσμένης αξίας εταιρείας που παραδίδει αξιόπιστα προϊόντα. Το συγκεκριμένο έρχεται και σε πολύ καλή τιμή, μόλις στα €48.

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Entry Level Gaming PC pic4Εγγύηση στα τροφοδοτικά η EVGA

 • HDD

Τον επιλέξαμε και για το “Τζάμπα” PC μας, του δίνουμε το χρίσμα να είναι εκείνος που θα αναλάβει την αποθήκευση των δεδομένων σ’ ένα ακόμη μηχάνημα. Ο λόγος για τον Toshiba DT01ACA100 1TB, με τιμή απόκτησης τα 47€. Αν η μάρκα δε σας πείθει για HDD -κάτι για το οποίο δεν υπάρχει λόγος πάντως-, σε παρεμφερείς τιμές υπάρχουν λύσεις κι από Seagate, Hitachi και Western Digital. Εφόσον έχουμε να κάνουμε μ’ ένα, εκτός των άλλων, gaming PC, τα πολλά GBs εδώ μας είναι απολύτως απαραίτητα για την εγκατάσταση των παιχνιδιών μας.

 • Tower

Τελικά η Cougar μπορεί να προσφέρει διάφορες επιλογές σ’ οποιονδήποτε αναζητεί κουτί για τον προσωπικό υπολογιστή του, αρκεί αυτό να μη προέρχεται απ’ την κατηγορία των full towers. Για το Entry Gaming PC μας διαλέξαμε το Solution 2, ένα midi tower που προσφέρει αρκετό χώρο για τις ανάγκες του μηχανήματός μας, ενώ δεν αποκλείει την τοποθέτηση μίας ATX μητρικής σε περίπτωση που θελήσουμε να προβούμε σε σχετική αναβάθμιση στο μέλλον. Εννοείται ότι παρέχει USB 3.0 συνδεσιμότητα στο μπροστινό panel, ενώ το σύνολο των ανεμιστήρων που μπορεί να δεχθεί αγγίζει τους πέντε. Όλα αυτά έναντι €35. Είπατε κάτι;

Shopping Therapy Xmas 2015 Edition Entry Level Gaming PC pic5Ίσως από πολλούς να μη θεωρείται τ’ ομορφότερο tower, σίγουρα όμως είναι αποδοτικό

 • DVD-RW

Θα γίνουμε κουραστικοί, αλλά το έχουμε πει πόσες φορές πια, ένα DVD-RW πάντα πρέπει να το συμπεριλαμβάνεις σε ένα PC build. Samsung SH-224FB κι εδώ λοιπόν κι όσο κρατήσει, κράτησε.

H τελική σύνθεσή μας λοιπόν είναι η παρακάτω:

CPU AMD Athlon II X4 860K 3.7GHz €82
CPU Cooler Arctic Freezer 7 Pro rev. 2 €18
M/B Gigabyte F2A88XM-DS2 €52
GPU Gigabyte R7 360 2GB OC €120
RAM 8GB DDR3 Crucial Ballistix Sport XT 1600MHz €37
PSU EVGA 100-W1-500-KR 500W €48
HDD Toshiba DT01ACA100 1TB €47
Tower Cougar Solution 2 €35
DVD-RW Samsung SH-224FB €12

Συνολικό κόστος: €451

Ναι, καλά φαντάζεστε, καημός μας έμεινε να μπορούσαμε να στριμώξουμε κι έναν SSD, οπότε όποιος από εσάς αποφασίσει να ανεβάσει το budget στα €500, ξέρει από τώρα τι οφείλει να προσθέσει μονομιάς στην παραπάνω σύνθεση.

Η επιλογή ενός φθηνού σετ CPU-M/B, που μόνο λίγες δυνατότητες δεν έχει όμως, άνοιξε τον δρόμο για μία πολύ αρμόζουσα -για το εν λόγω PC- GPU, καθώς και για τοποθέτηση 8GB RAM. Όπως προαναφέρθηκε εξετάστηκε τόσο η περίπτωση του Pentium G3258, όσο και του FX4300, καθώς αμφότεροι είναι ελαφρώς φθηνότεροι του Χ4-860Κ. Ο πρώτος όμως σκοντάφτει στους δύο πυρήνες που φέρει -κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το αστείο απ’ την Intel-, ο δεύτερος στ’ ότι αποτελεί παλαιότερη αρχιτεκτονική, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε τροφοδοσία, ενώ μένει πίσω τόσο σε single όσο και multi-threaded εφαρμογές.

Όσο για το…. άθλιο disclaimer μας, που είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς έχετε σιχαθεί, να θυμηθούμε, για πολλοστή φορά, τι λέει;

 • Οι τιμές που αναγράφονται είναι ενδεικτικές και μπορεί απ’ την στιγμή που γράψαμε το άρθρο μέχρι την στιγμή που θα πάτε να αγοράσετε κάτι, να έχουν αλλάξει. Ελέγχετε πάντα πριν αγοράσετε!
 • Σε κανένα απ’ τα συστήματα δεν προτείνουμε λειτουργικό σύστημα, αφού κατά κύριο λόγο είναι μονόδρομος το να βάλετε την τελευταία έκδοση των Windows.
 • Επίσης να έχετε υπ’ όψιν ότι η τιμή που καταλήγουμε δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν, όπως εργασίες συναρμολόγησης, έξοδα αποστολής κ.α. Προσοχή λοιπόν μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, αφού κάνετε τις αγορές σας!

Σας άνοιξε η όρεξη για μεγαλύτερο budget κι ακόμη πιο ισχυρά υποσυστήματα, που θα φανερώσουν περαιτέρω αρετές στο gaming πεδίο; Όπως έχουμε υποσχεθεί, οι οδηγοί αγοράς για τις φετινές γιορτές είναι ακόμη στην αρχή…

manos426f

Manos can't help but feel happy that he was actively involved in gaming writing in the years 2009-2017, when he was given the opportunity to write reviews for some adventure game gems, such as "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

3 Comments

 1. Πολύ ωραίο σύστημα σε πολύ λογικό κόστος. Και επειδή γίνεται συχνά λόγος για το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει μία game console στο θέμα του αρχικού κόστους σε σχέση με ένα PC, αξίζει να επισημάνουμε οτι:

  α) Τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται πλέον για την απόκτηση ενός PC έναντι μιας κονσόλας είναι αντικειμενικά λίγα.
  β) Το PC προσφέρει όλη τη λειτουργικότητα ενός κανονικού υπολογιστή συν τις gaming δυνατότητες.
  γ) Στο PC δεν υπάρχουν “κρυφές χρεώσεις” τύπου PS+/XB Live
  δ) Πολλά από τα υποσυστήματα του υπολογιστή θα επιζήσουν σε πιθανή αναβάθμιση. Κουτί, τροφοδοτικό, σκληρός δίσκος, DVDRW, πληκτρολόγια, ποντίκια, χειριστήρια δεν χάνονται.

 2. να συμπληρωσω πως οι ιδιοι τιτλοι ειναι φθηνοτεροι των αντιστοιχων κονσολων ενω οι τιμες τους πεφτουν και πολυ γρηγοροτερα οταν αρχιζουν να παλιωνουν..
  οποτε κανετε κ saving για τους next gen τιτλους ταχυτερα

 3. Ούτε μπορείς να αναβαθμίσεις την κονσόλα σου σιγά – σιγά, ή να αλλάξεις εύκολα κάτι που χάλασε χωρίς να απευθυνθείς σε τεχνικό.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish