REVIEWS

A-TRAIN PC CLASSIC

Από την πρώτη επαφή που είχα με τον κόσμο των PC, μαγεύτηκα από τις απίστευτες για την εποχή δυνατότητες και ελευθερία που πρόσφεραν τα tycoon και city builder παιχνίδια, όπως η θρυλική σειρά των Sim City και ο απόλυτος εξομοιωτής τραίνων, Railroad Tycoon. Μπορεί τότε να μη καταλάβαινα έννοιες όπως τα dividend, merger, share value και λοιπούς διαόλους των οικονομικών που έβλεπα μπροστά μου, αλλά είχε μια ξεχωριστή μαγεία το να ενώνεις πόλεις με σιδηροδρομικές γραμμές, να βλέπεις τα φορτία να μετακινούνται και -ιδανικά- τα κέρδη σου να αυξάνονται.

Καθώς τα χρόνια πέρασαν, τα δυνατά αυτά κάστρα του pc gaming, περιορίστηκαν στο να είναι παντελώς niche τίτλοι, τους οποίους πρέπει να κοπιάσεις για να τους εντοπίσεις καν. Κάπως έτσι, τυχαία, ανίχνευσα το A-Train PC Classic, το οποίο πέρασε σαν φευγαλέα πρόταση στον ατμό και μου τράβηξε την προσοχή, λόγω της ομοιότητάς του με το παλιό αγαπημένο isometric, Transport Tycoon Deluxe. Απ’ ό,τι έμαθα λοιπόν, ο τίτλος πρακτικά αποτελεί “re-imagining” του παλιού A-Train, που κυκλοφόρησε στη δύση με εκδότρια την Maxis για DOS, το μακρινό 1992. Ο αρχικός δημιουργός ήταν η Γιαπωνέζικη Artdink που έχει συνεχίσει όλα αυτά τα χρόνια να εκδίδει την σειρά στην Ιαπωνία, προχωρώντας βέβαια στις τρεις διαστάσεις. Το συγκεκριμένο παιχνίδι παρουσιάζει το εξής παράξενο. Η πρώτη του κυκλοφορία ήταν για το Nintendo 3DS, έπειτα κυκλοφόρησε για PC, στην Ιαπωνική αγορά και μετά από αρκετούς μήνες, έφτασε και η έκδοση στα αγγλικά. Το ότι η αρχική κυκλοφορία ήταν για 3DS είναι ένα μονάχα από τα παράδοξα του Ιαπωνικού development και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα.

a train 01Με όραμα Τρικούπη.

Εκ πρώτης όψεως, το A-Train, φαίνεται να ξυπνά τον τραινοδηγό μέσα μας, καθώς και τον δαιμόνιο επιχειρηματία που θα φορτώσει κάρβουνο στην περιοχή με τα ανθρακωρυχεία, για να ξεφορτώσει στην βιομηχανική πόλη των φουγάρων και να πλουτίσει. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ακριβώς αυτό. Σίγουρα ακολουθεί την λογική της γραμμής παραγωγής αλλά η κύρια εστίαση δεν είναι τόσο στο πρακτικό κομμάτι του “φορτώματος” του τραίνου, όπως στη σειρά Railroad Tycoon, όσο στην βαθύτερη οικονομική διαχείριση της εταιρίας μας.

Πάμε όμως από την αρχή. Ξεκίνησα το παιχνίδι με την λογική του παλαίμαχου του είδους. Tutorial; Αυτά είναι για τους αδαείς, τους νέο-εισαχθέντες στο είδος. Αφού προσπέρασα επιδεικτικά τα τρία σενάρια εκμάθησης, επέλεξα κατ’ ευθείαν το πρώτο κανονικό σενάριο. Δεν με νίκησε η ασταθής οικονομία, ούτε ο ατυχής σχεδιασμός των γραμμών μου. Δεν έφτασα καν εκεί. Πολύ απλά, δεν καταλάβαινα ούτε πως μπορώ να σχεδιάσω τις γραμμές, ή να τοποθετήσω τα τραίνα. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει να κάνει με το port από το 3DS, το οποίο καθιστά παντελώς εξωγήινο και αντί-διαισθητικό τον τρόπο με τον οποίο στήνουμε τις γραμμές και περιηγούμαστε στα menu του UI. Πέρα από αυτό όμως, η παρακολούθηση των tutorial είναι απαραίτητη, καθώς μιλάμε για έναν σκληροπυρηνικό οικονομικό εξομοιωτή, που εξαρχής δεν θεωρεί πως απευθύνεται σε αρχάριους οικονομικών εννοιών.

a train 02Το αληθινό πρόσωπο φοιτητή Λογιστικής σε εξεταστική.

Τα τρία σενάρια εκμάθησης χωρίζονται ως εξής:

Στο πρώτο, μαθαίνουμε πρακτικά τον βασικό χειρισμό και να στήνουμε απλές γραμμές. Έπειτα εισάγεται η έννοια του προγράμματος. Δηλαδή ως συνεπείς Ιάπωνες σταθμάρχες, θα ξέρουμε με ακρίβεια λεπτού πότε θα φύγει ένα τραίνο από την αποβάθρα και πότε θα φτάσει το επόμενο, κάτι μοναδικό για παιχνίδι του είδους. Φυσικά μαθαίνουμε και πως μπορούμε να καθορίσουμε τα βαγόνια και το φορτίο, να στήνουμε διπλή γραμμή και μεγαλύτερες αποβάθρες για φόρτωση/αποφόρτωση, κάνοντας γενικά πιο αποδοτικές τις διαδρομές των τραίνων μας.

Στο δεύτερο εκπαιδευτικό σενάριο, εμβαθύνουμε στο στήσιμο των γραμμών με ειδικές εντολές πάνω στις γραμμές που λένε σε ένα τραίνο ποια πορεία να ακολουθήσει (όπως στα φιλοσοφικά διλήμματα με τραίνα). Μαθαίνουμε για την εξαγωγή/εισαγωγή αγαθών και την πορεία παραγωγής που μας οδηγεί σε μεγαλύτερο κέρδος για πιο σύνθετα προϊόντα, γίνεται η εισαγωγή άλλων μεταφορικών μέσων όπως τα τραμ και τέλος μπαίνει το επιχειρηματικό κομμάτι με το κλείσιμο του οικονομικού έτους. Γίνεται σαφές πως υπάρχει χώρος για τα έξοδα και την ανάπτυξη της εταιρίας μας, αλλά αν παραμείνουμε πολύ καιρό “in the red” δηλαδή σε έλλειμμα, οι μέτοχοι της εταιρίας αρχίζουν να ανησυχούν, το ηθικό πέφτει και εργαζόμενοι αποχωρούν. Είναι σαφές λοιπόν πως κάθε σενάριο απαιτεί προσεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επίτευξη του τελικού στόχου.

a train 05Αγρότη, μετοχές πήρες;

Στο τελευταίο σενάριο εισάγονται και οι πλέον σύνθετες έννοιες χρηματιστηρίου, μετοχών, τομέα έρευνας της εταιρίας, αγοραπωλησίας ακινήτων καθώς και πιο σύνθετο χτίσιμο με τούνελ, υπέργειες ράγες κτλ. Μέχρι αυτό το σημείο κατάλαβα πια πως το A-Train δεν είναι ένα παιχνίδι για… τραίνα, αλλά ένας βαθύτατος επιχειρηματικός εξομοιωτής.

Ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη της περιοχής. Ανάλογα δηλαδή με την συμβολή που θα έχει ο σιδηρόδρομος και τα άλλα μέσα στην περιοχή και τις μεταφορές, θα υπάρξει ορατή ανάπτυξη, με νέα κτήρια να εμφανίζονται, αύξηση του πληθυσμού και πιο σύνθετες βιομηχανίες. Αυτή η δυναμικότητα είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του A-Train, σε συνδυασμό με την ελευθερία δράσης που δίνεται σε κάθε σενάριο. Ο τρόπος για την επίτευξη του τελικού στόχου (λόγου χάρη 60 εκατ. σε ετήσια έσοδα) επαφίεται αποκλειστικά στον επιχειρηματικό σχεδιασμό που θα κάνετε, δεν υπάρχει λυσάρι. Επιπλέον υπάρχουν διαθέσιμα σενάρια από την κοινότητα στο workshop του Steam για πιο έντονες προκλήσεις.

Έως τώρα είναι εμφανές πως για τον άνθρωπο που αναζητά έναν από τους καλύτερους οικονομικούς εξομοιωτές από την εποχή του Capitalism II, θα βρει σχεδόν όλα όσα ζητά στο A-Train Classic. Κάποιος αδαής που θα καταλήξει εδώ απλά για την όμορφη ρετρό αισθητική των ισομετρικών γραφικών πιστεύοντας πως είναι ένα απλό και streamlined παιχνίδι με τραινάκια, θα κλάψει απλά τα (πολλά) λεφτά που θα δώσει. Ακόμα και όταν συνηθίσει κάποιος τους μηχανισμούς, οι αμαρτίες του port από το 3DS, καθιστούν άγαρμπο τον χειρισμό.

a train 04Η ανάπτυξη έρχεται.

Ως ελλιπής στον αισθητικό τομέα, κρίνεται η απουσία της απεικόνισης της κίνησης στην πόλη και τους δρόμους, που τις κάνει να μοιάζουν κάπως ψυχρές και άδειες. Σε γενικές γραμμές πάντως τα ρετρό ισομετρικά γραφικά είναι όμορφα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με εναλλαγή μέρας και νύχτας καθώς και εποχών του έτους. Η μουσική κρίνεται ως αδιάφορη, με κάποιες παλιομοδίτικες feelgood μελωδίες, που γρήγορα γίνονται επαναλαμβανόμενες.

Εν τέλει το A-Train PC Classic είναι ένας εξαιρετικά niche τίτλος, ακόμη και για τους λάτρεις του είδους, ο οποίος παρέχει μέγιστο βάθος οικονομικής εξομοίωσης και εσωτερικού προγραμματισμού μιας εταιρίας τραίνων, από το επίπεδο αναχώρησης από την πλατφόρμα με λεπτομέρεια λεπτού έως την ανάπτυξη real estate, εξαρτώμενου και διαπλεκόμενου με την αειφόρο ανάπτυξη που θα φέρουμε στον τόπο. Πάσχει σε μεγάλο βαθμό στον χειρισμό κατά τον σχεδιασμό γραμμών και την πλοήγηση σε μενού, κάτι που είναι δυστυχές γιατί αν είχε φροντιστεί και παρουσιαζόταν πιο φιλικό, ίσως έσπαγε το φράγμα του τίτλου αυστηρά προς εσωτερική κατανάλωση.

Pros

  • Συμπαθητικά ρετρό γραφικά, ευχάριστα στο μάτι για τις πολλές ώρες εξομοίωσης.
  • Βαθύτατος οικονομικός εξομοιωτής που δεν θα απογοητεύσει όσους ψάχνουν ακριβώς αυτό.
  • Παροχή άλλων μέσων πέρα του σιδηροδρόμου, όπως τραμ, λεωφορεία και φορτηγά.
  • Εθιστικότατο άπαξ και καμφθούν τα προβλήματα χειρισμού και εκμάθησης, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλές ώρες πρόκλησης.

Cons

  • Απογοητευτικός και δύστροπος χειρισμός, κληρονομιά του 3DS port.
  • Απότομη καμπύλη εκμάθησης που απαιτεί την πολύωρη δαπάνη χρόνου στα τρία tutorial.
  • Πολύ υψηλή τιμή.

RATING - 78%

78%

Σπύρος Μπλιάγκος

He entered the PC Gaming world at a very young age, thanks to the archetypal, larger Cool CousinTM and an Amstrad CPC, with a short break between 1995-1999. He is steeped in nihilistic thoughts, which he tries unsuccessfully to cover up, seeking answers to age-old questions across all genres.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN