REVIEWS

BLAZERUSH

Η αλήθεια είναι ότι είχα χρόνια να ασχοληθώ με τόση ευχαρίστηση με κάποιο racing παιχνίδι, έστω και όταν αυτό ψηφιοποιείται στη μορφή που όρισε, κατά κάποιον τρόπο, το Micro Machines της Codemasters. Λέω “κατά κάποιον τρόπο”, γιατί το συγκεκριμένο στυλ ευδοκιμούσε πολύ παλαιότερα, από την εποχή των 8bit υπολογιστών, ενώ ακόμα και στην εποχή της Amiga πέρασε μεγάλες δόξες με τίτλους τύπου Super Cars and Nitro (όχι ο δικός μας 912gr, το παιχνίδι). Το BlazeRush τις Ρωσικής Targem Games βασίζεται στην πάλαι ποτέ ιδιαίτερα επιτυχημένη συνταγή των παιχνιδιών του είδους (και κυρίως στο Rock ‘n’ Roll Racing της Blizzard – τότε γνωστή ως Silicon & Synapse), ενώ προσθέτει στο χαρμάνι τη δυνατότητα εξοπλισμού των οχημάτων με πυροβόλα όπλα και power-ups για ένα πραγματικό όλεθρο, όπως χαρακτηριστικά τονίζει το δελτίο τύπου. Σίγουρα, στο λεξικό δίπλα από τη λέξη “πρωτοπορία” δεν θα υπάρχει το όνομα BlazeRush, εντούτοις παρ’ όλο το τετριμμένο του πράγματος, με έκπληξη διαπίστωσα ότι η ενασχόληση μαζί του προέκυψε μια αναπάντεχα διασκεδαστική εμπειρία και ένα παιχνίδι που κατορθώνει, με το τρόπο του, να αποβάλλει τα κακώς κείμενα του συγκεκριμένου στυλ παιχνιδιών.

Το BlazeRush περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά modes παιχνιδιού, όπου μυστηριωδώς το παιχνίδι αναγνωρίζει επίσημα μόνο τρία (αναφέρομαι στο σχετικό achievement). Το κλασικό Race, που σκοπό έχουμε να τερματίσουμε στις τρεις πρώτες θέσεις, το King of The Hill που πρέπει να διατηρήσουμε τη πρώτη θέση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται, το χαοτικό Survival, όπου πρέπει να επιζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από ένα σαρωτικό Grinder-όχημα που κυνηγάει όλους τους οδηγούς και τέλος το Time-Trial που τρέχουμε ενάντια στο χρόνο. Τα έπαθλα κάθε νίκης συνοψίζονται σε κύπελλα, τα οποία αθροίζονται για να ξεκλειδώσουμε τις επόμενες πίστες (υπάρχουν 53 στο σύνολο), ενώ αποκτώντας πόντους μέσω των καταστροφικών επιδόσεων μας, αποκτάμε πρόσβαση σε μια πληθώρα από οχήματα.

BlazeRush Shot1Survival mode ενάντια στο Grinder. Run for your lives!

Για τα οχήματα τώρα, μη φανταστείτε κάτι εξεζητημένο σε ποικιλία: αν και υπάρχουν κάμποσες επιλογές (16 συγκεκριμένα), στην ουσία συμπεριλαμβάνονται μόλις τρεις τύποι οχημάτων, οι οποίοι δεν έχουν μεν τρομακτικές διαφορές μεταξύ τους, αλλά αυτές που υφίστανται είναι αρκετές για να προσαρμόσετε ανάλογα το τρόπο οδήγησης σας. Για παράδειγμα τα hover οχήματα έχουν καλύτερη επιτάχυνση, αλλά χάνουν εύκολα τον έλεγχο μετά από κάποιο χτύπημα, ενώ τα ερπυστριοφόρα ακριβώς το αντίθετο. Φυσικά υπάρχουν και τα ανάλογα jack-of-all trades όχηματα για όσους δεν μπορούν να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς.

Περνώντας στο “ζουμί”, το gameplay δηλαδή, το BlazeRush αποδεικνύεται καταιγιστικό. Το συμπυκνωμένο μέγεθος της κάθε πίστας έχει ως συνέπεια οι κούρσες να διαρκούν ελάχιστα λεπτά και να προσφέρουν έντονες συγκινήσεις, κραυγές ενθουσιασμού και άφθονο download καντηλιών (sic), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το παιχνίδι δεν αφήνει ποτέ να κριθεί κάποιος αγώνας από τα πρώτα δευτερόλεπτα, όπως συμβαίνει συχνά σε παρεμφερή παιχνίδια. Αυτό επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι το προπορευόμενο όχημα αφήνει τακτικά πίσω του power-ups (speed boosts ή weapons), τα οποία οι οδηγοί που ακολουθούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά βούληση, ενώ στη περίπτωση που κάποιο όχημα βγει εκτός πίστας, η επιστροφή σε αυτή πραγματοποιείται άμεσα, χωρίς χρονοτριβή.

BlazeRush Shot2Το multiplayer έχει τρελό γέλιο.

Γενικότερα ο ρυθμός που πέφτουν power-ups είναι τόσο συχνός που είναι σύνηθες φαινόμενο σε μια κούρσα να έρχονται τα πάνω-κάτω στη κατάταξη. Η έννοια “εφησυχασμός” δεν υφίσταται στη περίπτωση που βρεθείτε πρώτοι, όπως αντίστοιχα και η έννοια “πλήρης απογοητεύση”, αν ξεκινήσετε στραβά μια κούρσα και βρείτε τον εαυτό σας στις τελευταίες θέσεις. Φυσικά, το να βελτιώσετε τη θέση σας και να φθάσετε σε μια πανηγυρική νίκη, έχει πολύ μεγάλη σημασία το πόσο έξυπνα χρησιμοποιείτε τα power-ups. Είναι άσκοπο να χαραμίζετε, για παράδειγμα, τα speed boosts σε κλειστές στροφές ή όταν γίνεται πανδαιμόνιο μπροστά σας, ενώ ακόμα και τα όπλα δεν σας εξασφαλίζουν σε τίποτα αν τα ξοδεύετε αλόγιστα. Υπάρχουν πέντε είδη όπλων (missile, slime, saw, autogun και soundwave), τα οποία αν πετύχουν το στόχο τους δεν καταστρέφουν τον αντίπαλο, αλλά ως επί το πλείστον τον βγάζουν εκτός πορείας ή τον καθυστερούν για μερικά δευτερόλεπτα, αρκετά όμως για να αλλάξει η ροή του αγώνα.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η αντίπαλη ΑΙ δεν κλέβει, στοχεύοντας λόγου χάρη μόνο εσάς ή φροντίζοντας να παίρνει boosts λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού, αλλά αντιμετωπίζει όλα τα οχήματα ισότιμα με τον ίδιο (επιθετικό) τρόπο. Βέβαια, το “μη κλέψιμο” δε συνεπάγεται ότι παιχνίδι είναι εύκολο, καθώς ιδιαίτερα στα προχωρημένα levels θα ιδρώσετε για να πιάσετε μια καλή θέση ή να πετύχετε ένα αξιόλογο score, ενώ οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρετε τα extra κύπελλα γίνονται ολοένα και πιο ζόρικες.

BlazeRush Shot3Ναι, υπάρχουν και σκοτεινές πίστες! Ο πιο ανοιχτομάτης κερδίζει.

Η κατάσταση αλλάζει άρδην προς το καλύτερο στη περίπτωση που δοκιμάσετε το ιδιαίτερα προσεγμένο multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού. Υποστηρίζεται τοπικό παιχνίδι μέχρι τέσσερις παίκτες ή διαδικτυακά έως οκτώ και συνοπτικά η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως “κόλαφος”. Αν και δεν εντοπίζεται μεγάλος αριθμός παικτών online, εφόσον μπείτε σε κάποιο party mode, η υπόθεση fun φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη και χωρίς lags ή disconnects που να σας χαλάσουν τη διάθεση. Πραγματικά πάρα πολύ καλή δουλειά και, αν και επανειλλημένως έχω δηλώσει ότι δεν είμαι o μεγαλύτερος οπαδός των multiplayer παιχνιδιών, στο BlazeRush το διασκέδασα με το παραπάνω. Απλά δοκιμάστε να παίξετε Survival μαζί με άλλα 7 άτομα και θα με θυμηθείτε.

Αρωγός της πετυχημένης απόδοσης του BlazeRush είναι ο εξαιρετικός χειρισμός, που είναι ακριβής και άμεσος, χωρίς να παρατηρούνται πουθενά κωλυσιεργίες και είναι ζήτημα λεπτών για να νιώσετε οικεία μαζί του (προτείνεται ανεπιφύλακτα gamepad με αναλογικούς μοχλούς) σε συνδυασμό με τα συμπαθέστατα γραφικά και τα προσεγμένα physics που είναι όσο “arcade” χρειάζεται για να μην προκαλούν εκνευρισμούς. Το μοναδικό πραγματικό ψεγάδι που εντοπίζει κανείς είναι ότι η κάμερα ορισμένες φορές δεν ακολουθεί σωστά τη δράση, μένοντας πίσω, ενώ να επισημάνω ότι, κατά το προσωπικό μου γούστο, το soundtrack θα μπορούσε να είχε ποιοτικότερες μουσικές επιλογές.

BlazeRush Shot4Στο King of the Hill γίνεται κυριολεκτικά σκοτωμός για τη πρώτη θέση.

Εν κατακλείδι λοιπόν, το BlazeRush είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και εθιστικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε, ιδίως αν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε μαζί με φίλους ή ακόμα και διαδικτυακά. Είναι τίμιο, ισορροπημένο, πανεύκολο στην εκμάθηση, αλλά δύσκολο στο να το τιθασεύσει κανείς πλήρως, χωρίς παράλληλα να προκαλεί τη σύγχυση του παίκτη. Με απλά λόγια: μη το χάσετε.

 

Pros

  • Εντονη arcade δράση και τέσσερα διαφορετικά modes που συναρπάζουν
  • Πολύ διασκεδαστικό multiplayer, χωρίς προβλήματα
  • Συμπαθητικά γραφικά

Cons

  • Κάποια μικρά τερτίπια της κάμερας
  • Αδιάφορο soundtrack

RANKING - 85%

85%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Lover of action, shooter, adventure, RPG's and sometimes racing games, he prefers mainly single-player gaming. Every now and then he breaks out into a multi, but he doesn't overdo it.

3 Comments

  1. Πάντως η δομή των πιστών (υπερυψωμένα κλειστά tracks) μου θύμισε περισσότερο το Stunt Car Racer του Geoff Crammond (το οποίο όμως ήταν σε προοπτική πρώτου προσώπου) σε σχέση με τα Nitro, Super Cars, και Micro machines. Δεν νομίζω ότι έχει βγει κάτι αντίστοιχο από τότε.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN