REVIEWS

BLOOD BOWL 2: LEGENDARY EDITION

Σε έναν παράλληλο κόσμο, οι φυλές του Warhammer αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους, σταματούν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες προσωρινά και διοργανώνουν αγώνες Blood Bowl. Παράλληλα με τη σειρά επιτραπέζιων με μινιατούρες Warhammer σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, από το 1987 κυκλοφορεί το επιτραπέζιο Blood Bowl που αποτελεί μία παρωδία του American Football. Η τελευταία και πιο πρόσφατη έκδοση του επιτραπέζιου είναι η πέμπτη, η οποία κυκλοφόρησε το 2016.

Στο παρελθόν η Cyanide Studios (Styx: Shards of Darkness, Of Orcs and Men, Space Hulk: Deathwing) ανέπτυξε το Chaos League (2004), οι ομοιότητες του οποίου τόσο σε κανόνες όσο και σε στυλ με το Blood Bowl οδήγησαν τη Games Workshop να προσφύγει στα δικαστήρια. Στη συνέχεια οι διαφορές των δυο εταιριών επιλυθήκαν και τελικά η Cyanide Studios απέκτησε επισήμως τα δικαιώματα μεταφοράς του επιτραπέζιου. Το πρώτο παιχνίδι που προέκυψε από τη συμφωνία ήταν το ομώνυμο Blood Bowl (2009), το οποίο δέχτηκε δυο μεγάλες αναβαθμίσεις, τη Legendary Edition μία χρονιά αργότερα και τη Chaos Edition δύο χρόνια αργότερα.

Κατόπιν κυκλοφόρησε ο δεύτερος τίτλος, το Blood Bowl 2 (2015), ο όποιος δέχτηκε αρκετή κριτική για τις μόλις 8 φυλές που περιλάμβανε και το μικρό σχετικά αρχικό περιεχόμενο. Αρκετά paid DLCs και ένα μεγάλο expansion αργότερα ο τίτλος έφτασε με τη σειρά του στην Legendary Edition προσκαλώντας νέους παίκτες αλλά και βετεράνους να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

bb2 02smallΗ οθόνη στα δεξιά μας δείχνει το αποτέλεσμα του ζαριού που θα επιλέξουμε.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ. ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως το Blood Bowl 2 είναι πολύ πιο κοντά σε παιχνίδια τύπου X-Com παρά σε αθλητικά τύπου Madden και FIFA. Πρόκειται για turn-based strategy κατά το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε, στη θέση κάποιου στρατού, την ομάδα μας εντός και εκτός γηπέδων έχοντας το ρόλο του προπονητή. Μη σας ξεγελά το κάφρικο περιτύλιγμά του – ο τίτλος έχει ιδιαίτερα βαθύ και πολύπλοκο gameplay απόρροια του επιτραπέζιου απ’ όπου προέρχεται. Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε θα χρειαστεί ορισμένος χρόνος εξοικείωσης προτού αρχίσετε να απολαμβάνετε το παιχνίδι.

Στον αγώνα αναμετρώνται δυο ομάδες, και σκοπός της κάθε ομάδας είναι να σκοράρει touchdown. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ένας αθλητής να βρίσκεται στην άκρη της πλευράς (end zone) του αντιπάλου κρατώντας τη μπάλα στα χέρια του, ενώ προφανώς η ομάδα με τα περισσότερα touchdowns στο τέλος του αγώνα κερδίζει. Ο αγώνας χωρίζεται σε δυο ημίχρονα των οχτώ γύρων για κάθε προπονητή. Σε περίπτωση ισοπαλίας με το πέρας της κανονικής διάρκειας τότε έχουμε άλλο ένα σετ οχτώ γύρων για κάθε προπονητή και νικητής αναδεικνύεται εκείνος που θα σκοράρει πρώτος.

Όλοι αγώνες αρχίζουν με τη ρίψη ενός νομίσματος, ο νικητής αποφασίζει αν θα κάνει σέντρα και θα κλωτσήσει μακριά τη μπάλα (άμυνα) ή αν θα την υποδεχτεί (επίθεση). Το γήπεδο είναι grid-based και οι αθλητές μπορούν να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτή τη φάση οι αθλητές πρέπει να παραταχθούν στο γήπεδο σεβόμενοι δύο κανόνες: δεν μπορούν να υπάρχουν παραπάνω από δύο αθλητές σε καθεμία από τις δύο βοηθητικές πλαϊνές περιοχές, και πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον τρεις πάνω στη μεσαία γραμμή του γηπέδου. Το παιχνίδι παρέχει έτοιμους προτεινόμενους αρχικούς σχηματισμούς, ενώ μας αφήνει να δημιουργήσουμε και να αποθηκεύσουμε τους δικούς μας.

bb2 03smallΔε τη λες και δίκαιη τη διαιτησία, όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και μας δέρνει!

Κατά τη διάρκεια του γύρου μας (έως 4 λεπτά) μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ορισμένες ενέργειες με τους αθλητές μας. Μπορούμε να τους μετακινήσουμε, να επιχειρήσουμε να ρίξουμε αναίσθητο γειτονικό μας αντίπαλο μέσω Block, να κάνουμε συνδυασμό των προηγούμενων δυο (Blitz) ή να πασάρουμε αν έχουμε στην κατοχή μας την μπάλα. Περιμετρικά του τετραγώνου που παρευρίσκεται ένας αθλητής δημιουργείται η λεγόμενη tackle zone και στην περίπτωση που κάποιος αντίπαλος προσπαθήσει να βγει από αυτή τότε έχουμε αυτόματο block (κατά αντιστοιχία του attack of opportunity άλλων παιχνιδιών). Η επιτυχία των ενεργειών μας εξαρτάται από ένα εξάπλευρο ζάρι (1d6), ενώ σε περίπτωση αποτυχίας μας τότε ο γύρος μας λήγει πρόωρα.


Ακούγοντας κανείς για την ύπαρξη ζαριού στο παιχνίδι ίσως λανθασμένα υποθέσει πως έχουμε να κάνουμε καθαρά με παιχνίδι τύχης. Αντιθέτως, το Blood Bowl 2 είναι ξεκάθαρα παιχνίδι πιθανοτήτων και διαχείρισης κινδύνου. Οι αθλητές διαθέτουν συγκεκριμένες θέσεις-ρόλους, στατιστικά και ειδικά skills, τα οποία καθορίζουν τις πιθανότητες των ενεργειών μας. Τοποθετώντας κατάλληλα τους αθλητές μας στον χώρο, για παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε βοήθειες σε συμπαίκτες που μαρκάρονται ή να δυσκολέψουμε τη διέλευση του αντίπαλου. Ενώ όπως είναι αναμενόμενο ένας Thrower (πασαδόρος) έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες να επιτύχει σε πάσα από έναν Blitzer. Επομένως είναι στο χέρι μας η καλύτερη διαχείριση του υλικού που έχουμε και το «διάβασμα» του παιχνιδιού του αντιπάλου.

bb2 04smallΔύσκολα τα πράγματα για το αστέρι μας.

ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΣΧΗΜΑ ΠΕΦΤΟΥΝ.

Όλοι οι μεγάλοι προπονητές γνωρίζουν πως για να αντέξει η ομάδα σε όλη την αγωνιστική περίοδο χρειάζεται γερός πάγκος. Στο Blood Bowl 2, χωρίς πάγκο, ζήτημα να ολοκληρώσετε έναν αγώνα με καλό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει διότι οι τραυματισμοί αθλητών όχι μόνο είναι συχνοί αλλά το παιχνίδι επιβραβεύει και τους αθλητές που τους προκαλούν. Σε περίπτωση που βγάλουμε κάποιον αντίπαλο εκτός αγωνιστικών ορίων τότε αναλαμβάνουν οι φαν και τον τραυματίζουν στη στιγμή. Ο θάνατος φυσικά είναι πάντοτε πιθανό ενδεχόμενο. Αν παρόλα αυτά οι παίκτες μας κατορθώσουν να επιβιώσουν, τότε ανά 8 αγώνες γερνούν κατά ένα έτος. Όταν ένας αθλητής συμπληρώσει 13 χρόνια καριέρας τότε αρχίζουν οι ζαριές συνταξιοδότησης.

Το παιχνίδι έχει προνοήσει και προσφέρει αγοραπωλησίες αθλητών μεταξύ άλλων προπονητών μέσω του Marketplace. Ως νόμισμα συναλλαγών χρησιμοποιείται in-game Gold, ενώ η τιμή των αθλητών καθορίζεται από τον εκάστοτε προπονητή τους. Υπάρχουν συγκεκριμένες μεταγραφικές περίοδοι αναλόγως τη λίγκα που μετέχουμε. Το Marketplace αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενισχύσουμε την ομάδα μας, να βγάλουμε μερικά in-game χρήματα και να ξεφορτωθούμε αθλητές που δεν χρειαζόμαστε γνωστοί στον Old World και ως «παλτά». Επίσης κάθε σοβαρό άθλημα πρέπει να έχει και αθλητές που ξεχωρίζουν και αποτελούν διαφήμιση για το άθλημα. Το Blood Bowl 2 περιέχει πάνω από 50 Star Players αρκετά ταλαντούχους που μπορούμε να μισθώσουμε για λογαριασμό της ομάδας μας.

Από κει και πέρα όσο οι αθλητές λαμβάνουν μέρος σε αγώνες μπορεί να μάθουν κάποιο skill, να αυξήσουν τα στατιστικά τους ή και να τα μειώσουν στην περίπτωση που υποστούν σοβαρό τραυματισμό. Κάθε αθλητής έχει τέσσερα βασικά στατιστικά: Movement Allowance (MA) που δείχνει πόσο μπορούν να κινηθούν στον αγωνιστικό χώρο μέσα σε ένα γύρο, Strength (ST) που επηρεάζει την ικανότητα του να κάνει block ή blitz. Agility (AG) που επηρεάζει το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να βγει από την tackle zone του αντιπάλου, την ακρίβεια της πάσας και το επιτυχές πιάσιμο της μπάλας και τέλος το Armor Value (AV) που αφορά τους τραυματισμούς. Τα στατιστικά αυτά όπως και των αντιπάλων μας φαίνονται ανά πάσα στιγμή και μες τη διάρκεια του αγώνα με τη μορφή «ζωντανής» κάρτας. Πραγματοποιώντας ορισμένες ενέργειες με επιτυχία όπως ολοκληρωμένη πάσα, κλέψιμο μπάλας, τραυματισμούς ή touchdowns οι αθλητές συγκεντρώνουν Star Player Points (SPP) και ανεβαίνουν level. Κατά το level up ρίχνουμε ζάρια ώστε να εμφανιστούν οι επιλογές και να διαλέξουμε τι μπορούν να μάθουν.

bb2 05smallΗ δολιοφθορά αρχίζει από τα αποδυτήρια!

ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ.

Μετά τις τελευταίες προσθήκες το παιχνίδι έχει φτάσει αισίως τις 24 φυλές. Όλες έχουν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού και προσέγγισης όπως δυνάμεις και αδυναμίες, οπότε πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία ικανή να ικανοποιήσει σχεδόν κάθε γούστο. Αν έχετε προτίμηση στα Elves τότε κάποια από τα Dark Elves, High Elves, Wood Elves and Pro Elves θα κάνουν τη δουλειά, απλώς να θυμάστε πως όσο ταλαντούχα είναι τα Elves (πολύ γρήγορα και ευκίνητα) ταυτόχρονα τόσο εύθραυστα είναι και καταλήγουν συχνά στο νοσοκομείο. Με διαφορά η χειρότερη ομάδα είναι εκείνη των Haflings, αφού είναι κακοί στα πάντα αλλά προσφέρουν πρόκληση στον προπονητή που την αναλαμβάνει.

Αν θέλετε πιο σκληροτράχηλες ομάδες που σπέρνουν τον πόνο στις υπόλοιπες κοιτάτε προς Dwarfs, Chaos Dwarfs, Ogres, Orcs and Chaos λαμβάνοντας υπόψη πως δεν διαθέτουν και τους καλύτερους χειριστές μπάλας. Πιο απρόβλεπτες ομάδες είναι αυτές των Vampires που παρατούν εύκολα τον αγώνα για μία δαγκωνιά τρεφόμενοι είτε από συμπαίκτες είτε από θεατές και των δόλιων Goblins που παραβιάζουν όλους τους κανόνες και χρησιμοποιούν παράνομα όπλα όπως αλυσοπρίονα. Σε κάτι πιο σιχαμένο συναντούμε τους Nurgle, Underworld, Necromantic, Lizardmen and Skaven. Αν πάλι σας αρέσουν οι μούμιες και οι σκελετοί που αρέσκονται στο αναγεννιούνται (regenerate) τότε διαλέγετε Khemri and Undead.

Οι περήφανες ανθρώπινες φυλές εκπροσωπούνται από τους Bretonnians, Norse, Amazons, Kislev Circus and Humans. Οι τελευταίοι αποτελούν λαμπρό δείγμα χρυσής μετριότητας καθώς είναι μέτριοι στα πάντα χωρίς να ξεχωρίζουν αλλά ούτε και να υστερούν σημαντικά κάπου. Οι Humans ενδείκνυνται σε αρχάριους προπονητές που προσπαθούν να εξοικειωθούν με το παιχνίδι όντας μια ομάδα αρκετά ευέλικτη και πολύπλευρη σε τακτικές. Άλλες εναλλακτικές συναντούμε με τις All-Star ομάδες, στις οποίες παίζουν μόνο Star Players και είναι διαθέσιμες για φιλικά παιχνίδια και τις Mixed Teams που είναι διαφυλετικές ομάδες. Τέλος μπορείτε να πάτε στον Team Editor και έχοντας άπειρο in-game gold να ξεσαλώσετε αναλόγως φτιάχνοντας τη δικής Custom Team. Οι mixed και οι custom teams βρίσκονται στην ευχέρεια του διοργανωτή της κάθε Λίγκας για το αν θα επιτραπεί η συμμετοχή τους ή όχι.


Η A.I. έχει δουλευτεί από την αρχή με την κάθε φυλή να διαθέτει τη δική της, η οποία ανταποκρίνεται στον τρόπο παιχνιδιού που θα έπρεπε να έχει. Για παράδειγμα, δύσκολα θα δείτε Elves να ξεκινούν τις συμπλοκές στον αγωνιστικό χώρο ή Dwarfs να ασχολούνται με τη μπάλα. Ακόμα η A.I. είναι σε θέση να αναγνωρίζει επικίνδυνους αθλητές, όπως Star Players ή προχωρημένο level, και προσπαθεί να ασκεί πίεση προς αυτούς. Στους αγώνες που παίξαμε σε μέτριο επίπεδο δυσκολίας είδαμε ομάδες ελεγχόμενες από A.I. να κλείνουν χώρους, να μαρκάρουν και γενικότερα να μη χαρίζονται.

bb2 06smallΔεν έχουν μείνει και πολλοί όρθιοι από την αντίπαλη ομάδα για να σταματήσουν το μοιραίο!

ΚΑΘΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Πρώτος σταθμός κάθε αρχάριου και μη προπονητή είναι η Campaign, η οποία λειτουργεί ως tutorial. Σε αυτήν αναλαμβάνουμε τους ιστορικούς Reikland Reavers, μία ομάδα Humans στα όρια της οικονομικής ανέχειας, με έναν εκ των Star Player της εξαφανισμένο και κυνηγημένο από υπόκοσμο του Underworld και έχοντας έναν από τους πιο σκιώδης χορηγούς στην ιστορία. Σκοπός μας είναι να κατορθώσουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα παρά τις αντίξοες συνθήκες. Οι κανόνες του παιχνιδιού εισάγονται σταδιακά στους αγώνες, ενώ εκτός από τη νίκη πρέπει να πετύχουμε και ορισμένα υποχρεωτικά objectives όπως συγκεκριμένο αριθμό πασών ή την αποβολή συγκεκριμένων αντιπάλων.

Μέσω της Legendary edition έχουμε την προθήκη ενός νέου solo campaign mode με την ονομασία Eternal League. Αυτή τη φορά διαλέγουμε εμείς ομάδα, έχουμε περισσότερη ελευθερία αφού δε μας δεσμεύει κάποια ιστορία και μπορούμε να λάβουμε μέρος σε διάφορα τουρνουά σε όλον τον Old World. Όπως μαρτυρά και το όνομά της η Λίγκα συνεχίζεται επ’ άπειρον, είναι χωρισμένη σε σαιζόν ενός έτους και στις τέσσερις εποχές. Είναι εφικτό το χειμώνα να λάβουμε μέρος σε νοκ άουτ τουρνουά και την άνοιξη σε swiss-system τουρνουά με διαφορετικές ομάδες. Κάποια τουρνουά έχουν προϋποθέσεις συμμετοχής, αλλά και βραβεία.

Για τους πιο έμπειρους προπονητές υπάρχουν τα Challenges. Δέκα διαφορετικές αυτόνομες προκλήσεις από διάφορα objectives είτε διασκεδαστικά είτε για πιο προχωρημένες τακτικές. Απαιτούν προσεκτική αξιολόγηση της κάθε κατάστασης προτού κάνετε την κίνησή σας, ενώ τα αποτελέσματα του ζαριού είναι προκαθορισμένα και φανερά στο πάνω μέρος της οθόνης.

Στο multiplayer τμήμα του παιχνιδιού μπορείτε να αναμετρηθείτε σε φιλικούς αγώνες με άλλους προπονητές, να φτιάξετε ομάδα και να την παρατάξετε σε παραμετροποιήσιμα τουρνουά δικά σας ή άλλων παικτών και να ασχοληθείτε σε βάθος χρόνου με αυτή εξοπλίζοντας τη με παίκτες από το marketplace. Νέα επιλογή για τις Λίγκες αποτελεί το Resurrection Mode το οποίο αφαιρεί πλήρως τους τραυματισμούς, τους θανάτους αλλά και το level up παρέχοντας μία εμπειρία πιο κοντά στο επιτραπέζιο Blood Bowl. Τώρα αν το θελήσετε κάποιες θέσεις σε τουρνουά παικτών μπορούν να καταληφθούν και από ομάδες ελεγχόμενες από την A.I. Επιπρόσθετα θα βρείτε κάποια εργαλεία διευκόλυνσης προς τους προπονητές που διαχειρίζονται τα τουρνουά και προς τους συμμετέχοντες προπονητές όπως chat κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των αγώνων και νέο σύστημα pause των αγώνων.

bb2 07smallΟι αγαπημένοι σχολιαστές επιστρέφουν.

ΦΩΤΑ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΠΑΜΕ!

Στην περιγραφή και στο σχολιασμό των αγώνων επιστρέφουν από το πρώτο παιχνίδι το γνώριμό μας ogre Bob και το vampire Jim. Το Blood Bowl 2 δημιουργεί την ψευδαίσθηση της τηλεοπτικής μετάδοσης μέσω του φανταστικού καναλιού Cabalvision TV HD. Οι δύο σχολιαστές μας αναλαμβάνουν να μας μεταδώσουν τον παλμό των γηπέδων και το παρασκήνιο των ομάδων. Αρέσκονται επίσης να διαβάζουν αναρτήσεις φιλάθλων από τα αντι-κοινωνικά δίκτυα Twerp και FaceTome. Με το χιούμορ τους δίνουν το δικό τους χρώμα στο παιχνίδι. Μοναδικό αρνητικό είναι πως σε ορισμένα σημεία των διαλόγων τους κατά τη διάρκεια της Campaign υπάρχει άσχημο lip-sync.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι καλά, τα animations ακόμα καλύτερα αφού κάθε φυλή διαθέτει τα δικά της. Μολονότι υπάρχει αρκετή πληροφορία στην οθόνη το User Interface είναι αρκετά κατανοητό και άμεσο. Στις Cheerleaders παρατηρείται έκπτωση καθώς υπάρχουν μόνο humans, orcs και Dwarfs, τουλάχιστον τώρα φέρουν τα σωστά χρώματα των ομάδων που υποστηρίζουν. Υπάρχουν 5 εντυπωσιακά στάδια, τα οποία με διάφορα add-ons φτάνουν τις 24 παραλλαγές. Η μουσική ακολουθεί επικά μοτίβα ταιριαστά με τις επικές μάχες που διεξάγονται εντός αγωνιστικού χώρου. Ο τίτλος από άποψη επιδόσεων κρίνεται σταθερός και δεν παρουσίασε κάτι αξιοσημείωτο.

bb2 08smallΠάμε για μεγάλα πράγματα.

Συνοψίζοντας, το Blood Bowl 2 έφτασε επιτέλους στην πιο πλήρη έκδοσή του. Οι αλλαγές του expansion είναι καίριες και ουσιαστικές σε κάθε περίπτωση. Όσοι είχατε δοκιμάσει τον τίτλο νωρίτερα τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να επιστρέψετε. Όσοι αγνοούσατε την ύπαρξή του και παραταύτα κατορθώσατε και μείνατε μαζί μας μέχρι το τέλος να έχετε υπόψη πως πρόκειται για έναν τίτλο που αν και απαιτεί αρκετή αφοσίωση χρόνου ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ανταποδοτικός.

System Specs: Intel Core i7-2600 @3.40 GHz/ 16GB RAM/ Radeon RΧ 480 (8GB Vram)/WD HDD 1TB/ Win10 Pro 64-bit

Pros

 • Μεγάλο συναίσθημα ικανοποίησης έπειτα από κάθε πετυχημένη στρατηγική και touchdown.
 • Προκλητικό, πολύπλοκο και ανταποδοτικό gameplay.
 • Πλούτος φυλών που ικανοποιεί όλα τα γούστα.
 • Ποικιλία τόσο σε singleplayer όσο και σε multiplayer επιλογές.
 • Υψηλότατο replayability
 • Χιούμορ

Cons

 • Απαιτείται χρόνος εξοικείωσης προκειμένου να απολαύσετε τον τίτλο.
 • Η διάρκεια ενός αγώνα ξεπερνά τη μία ώρα.
 • Σε ορισμένα σημεία κακό lip-sync των εκφωνητών.
RATING - 88%

88%

Kara

Ήρθε σε πρώτη επαφή με το gaming από σπόντα, όμως παρέμεινε σε αυτό από επιλογή. Αγαπημένα παιχνίδια από τότε είναι τα Age Of Empires II, Star Wars Battlefront II και… Tekken 3. Πλέον η ψυχή της ανήκει στο Rocket League. Θα δοκιμάσει παιχνίδια που της τραβούν την προσοχή ανεξαρτήτου είδους, με εξαίρεση τα Horror/Splatter. Όταν δεν παίζει συνήθως θα είναι με κάποιο κόμιξ ανά χείρας ή θα μιλάει για τις ταινίες Star Wars.

8 Comments

 1. Απολαυστική, all-inclusive παρουσίαση ενός τίτλου που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παίξω ποτέ. Παρά ταύτα, διάβασα το κείμενο μονορούφι και *σχεχόν* κολάστηκα να τα χτυπήσω σε προσεχείς εκπτώσεις!

 2. Συνέχεια μπροστά μου τα βλέπω πια αυτά τα Γουορχάμερ και τους καταραμένους Skaven. Ιδέα δεν είχα για την ύπαρξή του, αρκετά ενδιαφέρον το ότι πρόκειται για turn based. Κατατοπιστικότατη παρουσίαση.

 3. Ωραίο κείμενο Βάσσια. Τώρα που είναι ολοκληρωμένο, είναι σίγουρη αγορά στο κοντινό μέλλον.

  Γιατί θεωρείς αρνητικό τη μεγάλη διάρκεια των αγώνων?
  Επίσης, στους star players υπάρχουν “υπαρκτά” πρόσωπα τού σύμπαντος?

 4. Σε ευχαριστώ! Ως προς τη διάρκεια, είχα κάποιους αγώνες που κράτησαν κοντά στη μιάμιση ώρα. Όταν παίζεις με την A.I. βλέπεις υποχρεωτικά αναλυτικά τις κινήσεις της και μερικές φορές ο αγώνας “τραβάει”. Δεν είναι παιχνίδι που θα πεις “άντε πάμε ένα γρήγορα”, ως strategy τίτλος δεν υπάρχει θέμα, αλλά ως αθλητικός ξενίζει κάπως . Δεν είναι δα κάποιο σπουδαίο αρνητικό, αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Οι Star Players είναι από το επιτραπέζιο που απ’ ότι κατάλαβα συνυπάρχει παράλληλα με το official σύμπαν. Μία λίστα από αυτούς μπορείς να βρεις εδώ (”http://bbowl.wikia.com/wiki/Star_Players”), τσέκαρε μήπως αναγνωρίζεις κάποιον.

 5. Έχοντας ασχοληθεί αρκετά με τον τίτλο (και ακόμα περισσότερο με το 1ο Blood Bowl ειδικά σε multi) μπορώ να πω πως πρόκειται για ένα τίτλο που μπορεί να καταστεί εθιστικός για κάποιον με το βάθος του gameplay του. Gameplay που δυστυχώς δε παύει να εξαρτάται από το αποτέλεσμα ενός ζαριού με εκνευριστικότατα -για εμάς- μερικές φορές αποτελέσματα.

  Σε multiplayer μεταξύ έμπειρων παιχτών είναι σύνηθες το παιχνίδι να κρίνεται στο 1 touchdown που προήρθε από καθαρή τύχη/ατυχία (αναλόγως την οπτική γωνία).

  Η συμμετοχή κάποιο σε league (με τους τραυματισμούς και τα lvl ups να μεταφέρονται από παιχνίδι σε παιχνίδι) ενισχύει την εμπειρία και τη στρατηγική ακόμα περισσότερο (πχ κάποιοι επιλέγουν να στήνουν τις ομάδες τους με αποκλειστικό σκοπό την πρόκληση τραυματισμών στον αντίπαλο και αδιαφορούν για το σκοράρισμα).

 6. Είναι πολύ ωραίο παιχνίδι για να ασχοληθείς, εγώ στην αρχή το φοβόμουν λόγω nfl αλλά καμία σχέση ούτε έναν αγώνα να μην έχεις δει από NFL μια χαρά μπορείς να ανταποκριθείς. Από εδώ (”https://bbtactics.com/”) διαβάζω διάφορα χρήσιμα, λογικά θα ξέρεις το site. Θα μου άρεσε κάποια στιγμή να δω και το επιτραπέζιο. Blood Bowl 1 έπαιξα λίγο, το 2ο το βρήκα αρκετά πιο φιλικό σε αρχάριους.

 7. Ναι αυτή η σελίδα πρέπει να είναι η αντίστοιχη ημιθανής ψευδοχάρντκορ κοινότητα του BB. Νομίζω ότι ξεκίνησαν ως κοινότητα για το ίδιο το επιτραπέζιο.

  Το δε επιτραπέζιο χωρίς να το έχω παίξει υποψιάζομαι ότι θα γίνεται κουραστικό με όλους του υπολογισμούς που θα πρέπει να κάνει κάποιος στο μυαλό του πριν κάνει την οποιοδήποτε κίνηση αλλά και στην πράξη.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish