REVIEWS

FIFA 16

Κυρίες και κύριοι, μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον φίλτατο Στέφανο Βίσκοβιτς και σεβόμενος απολύτως τις επιθυμίες του, ανέλαβα να περαιώσω το χρονικό του σκανδάλου που ταλανίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και για το οποίο έχουν αρχίσει να βγαίνουν στοιχεία στο φως μόνο τον τελευταίο χρόνο.  Διαπλοκή και μίζες είναι οι παράγοντες που παίζουν το σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το management sim. Κάθε πράξη μας, αφήνει μετεξεταστέα κάθε απόπειρα υπόγειας συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης με πολυεθνικές εταιρείες. Και όλα αυτά προτού μας φιμώσ…

Ξεφεύγοντας από το (απαραίτητο) κοινωνικό σχόλιο (sic), επιστρέφουμε στην ουσία μας. Εν τέλει όντως το ερώτημα κάθε χρόνο είναι: FIFA ή Pro. Για τον υπογράφοντα η απάντηση είναι οφθαλμοφανής από τη στιγμή που άρχισε να χάνει το χαρακτήρα του το Pro (όπως περιέγραψε και ο ZombieCow στο review της φετινής υλοποίησης του παιχνιδιού), δηλαδή το χαρακτήρα ενός ιδιαίτερα arcade ποδοσφαιρακίου με sim στοιχεία. Από την άλλη το FIFA, ανέκαθεν προσπαθούσε να είναι όσο πιο πιστό γίνεται στη φιλοσοφία της «μπάλας». Από το ιστορικό (πλέον) FIFA’98: Road to the World Cup (με τις πρώτες νότες του Song 2 των Blur να δίνουν το ρυθμό) προσπαθούσε να είναι πάντα ένα αξιόπιστο sim, χωρίς να έχει πάντα τα ιδεατά αποτελέσματα. Κρίνοντας από την πρόσφατη αντιμετώπιση της KONAMI απέναντι στο καταναλωτικό κοινό της Μητέρας Πλατφόρμας, πιθανότατα το FIFA 16 να παίζει χωρίς αντίπαλο στο γήπεδο. Για να εξετάσουμε όμως την πραγματικότητα, κλείνοντας κατά κάποιον τρόπο και το ανεπίσημο τριήμερο κάλυψης των sports sims από το RQ.

Fifa16 1Ως μόνιμος κάτοικος της πρωτεύουσας της Βιομηχανικής Επανάστασης (και πάντα φίλια προσκείμενος στους losers/underdogs), μαντέψτε με ποια ομάδα δοκίμασα το παιχνίδι.

GAME(SET)PLAY

O ZombieCow στην κριτική του επισκόπηση ανέλυσε σε βάθος την αντιμετώπιση του καινούργιου Pro ως προς την προσέγγιση του παιχνιδιού γύρω από την μπάλα. Διαβάζοντας αυτό που εκτιμώ είναι ότι ο αντίπαλος εξ Ιαπωνίας προσπαθήσει να παίξει με τα κεκτημένα του FIFA. Διαβάζοντας περαιτέρω διαπιστώνω ότι οι περισσότερες κριτικές στο διαδίκτυο κρίνουν ιδιαίτερα αρνητικά το γεγονός ότι το FIFA 16 είναι ιδιαίτερα αργό σε σχέση με το Pro και με αυτό που έχουν συνηθίσει. Έπειτα από τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο παιχνίδι (επιλογή Faster στο pace of game), διαπίστωσα ότι το πιθανότερο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι ορισμένοι έχουν τόσο αφοσιωθεί στο να παίζουν τίκι-τάκα «ποδοσφαιράκια» τόσο πολύ, ώστε να έχουν ξεχάσει σε τι ρυθμούς (ή ακόμη και πώς) παίζεται το πραγματικό ποδόσφαιρο. Με απλά λόγια, το FIFA 16 για εμένα αποτελεί ίσως την καλύτερη εξομοίωση ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή, από πλευράς ταχύτητας παιχνιδιού and ανάπτυξης τακτικής.

Σε περίπτωση που κάποιος αποφύγει τα casual μονοπάτια και αρχίσει να προκαλεί τον εαυτό του με ανέβασμα της δυσκολίας του παιχνιδιού, συνειδητοποιεί ότι τακτικές τύπου «παίρνω έναν παίκτη, κατεβάζω όλο το γήπεδο, σκοράρω (έξω από τη μεγάλη περιοχή με τούβλο)» δεν υφίστανται. Μεγάλη συνεισφορά σε αυτό το γεγονός έχουν τόσο η τακτική συγκρότηση της ομάδας του, όσο και η αντιμετώπιση του παιχνιδιού στην τεχνική αυτήν καθαυτή. Έπειτα από πειραματισμούς φαίνεται ότι αναλόγως την ομάδα που αντιμετωπίζει κανείς, τα συστήματα έχουν διαφορετική αποτελεσματικότητα, ενώ η επιτυχής εκτέλεση ενός σουτ δεν είναι πάντα δεδομένη.

Fifa16 3Έχουμε και micro-transactions. Τις περισσότερες φορές τους πόντους τους μαζεύουμε όσο παίζουμε, αλλά υπάρχουν και τα αντίστοιχα “πακετάκια” στο Origin (μόνο Origin).

Φυσικά η ανάπτυξη του παιχνιδιού παίζει μεγάλο ρόλο, ειδικότερα απέναντι σε ανθρώπινους αντιπάλους. Η οργάνωση της επίθεσης για να είναι επιτυχής δεν περνάει πάντα από την ευθεία που ενώνει δύο παίκτες, αλλά συνήθως είμαστε αναγκασμένοι να την γυρίσουμε προς την άμυνα ή να αλλάξουμε εντελώς πλευρά γηπέδου. Κερασάκι στην τούρτα είναι και οι πετυχημένες ντρίμπλες από τον κάθε παίκτη, που παίζουν μεγάλο ρόλο αν θέλει κάποιος να φτάσει ψηλά σε ανταγωνιστικό επίπεδο (αναφερόμενοι ειδικά στο online mode). Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να κάνουν το FIFA 16 έναν πολύ πετυχημένο εξομοιωτή ποδοσφαίρου.

MODES ΚΑΙ ΠΑΛΙ MODES

Εφόσον το επίπεδο ικανότητα εκτέλεσης των διαφορετικών κινήσεων είναι απαραίτητο για την επιτυχία μας στα ψηφιακά γήπεδα, το παιχνίδι οφείλει να μας παρέχει έναν ικανοποιητικό οδηγό για να βελτιωθούμε. Το skills tutorial επιτελεί στο έπακρο αυτόν το σκοπό και πιάνει το “feeling” μίας ποδοσφαιρικής προπόνησης, δίνοντάς μας παράλληλα αρκετά εφόδια για τις μελλοντικές μας αναμετρήσεις. Σε αυτό βοηθάει και το smart indicator που εμφανίζεται αν πιέσουμε το δεξί μοχλό του χειριστηρίου (αξεσουάρ απαραίτητο αν θέλουμε να φτάσουμε στο 100% των δυνατότητων του παιχνιδιού). Ο δείκτης αυτός εμφανίζει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς πλήκτρων που μπορούμε να πατήσουμε τη δεδομένη στιγμή, ώστε να μάθουμε πώς μοιράζουμε την μπάλα ή κάνουμε σουτ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είναι αρκετά διακριτικός.

Φυσικά τα modes δεν τελειώνουν εκεί, αφού έχουμε και την ύπαρξη των seasons και των tournaments (όπου μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας τουρνουά πέραν των επίσημα υποστηριζόμενων – να σημειώσουμε εδώ ότι σε αντίθεση με το Pro, το FIFA16 δεν έχει το Champions League). Στο career mode υπάρχουν και καινούργιες καινοτομίες με την ενσωμάτωση pre-season tournaments, όπου δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε διαφορετικούς σχηματισμούς και τακτικές στην ομάδα μας. Αν, δε, κερδίσουμε και το τουρνουά, τότε έχουμε ένα επιπλέον χρηματικό bonus το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη μεταγραφική περίοδο.

Fifa16 2Βάλτο αγόρι μου…!

Όλα αυτά αποτελούν το offline κομμάτι, διότι το ζουμί είναι στο online μέρος του παιχνιδιού. Ομολογώ ότι ήταν η πρώτη φορά που αποφάσισα να βγω από το καβούκι μου και να καταπιαστώ με το online κομμάτι ενός football sim, και το αποτέλεσμα μου άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις. Το matchmaking system του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο, και η σταδιακή δυσκολία μέσω των ψηφιακών divisions είναι επαρκής ώστε να βοηθήσει παλιούς και νέους παίκτες να εξελιχθούν. Φυσικά έχουμε να κάνουμε και με τον παράγοντα εθισμού, καθώς το εν λόγω mode αποτελεί ιδιαίτερο καροτάκι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έβαζα γκολ μετά από όμορφο συνδυασμό (ειδικά το ανάποδο ψαλιδάκι του Sterling ήταν ίσως το πιο όμορφο γκολ που έχω βάλει ποτέ), και σήκωνα τη γροθιά στην αέρα όπως όταν βλέπω Champions League και βάζει ελληνική ομάδα γκολ (ίσως διότι και τα δύο είναι σπάνια φαινόμενα). Το μόνο αρνητικό σημείο στο online mode είναι ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνδεση του αντίπαλου παίκτη (με δεδομένο ότι η δική μας είναι πάντα σταθερή). Σε τρία παιχνίδια από τα συνολικά είκοσι, που έπαιξα online, συνάντησα αισθητά προβλήματα υψηλού latency ενώ σε 2 διακόπηκε ο αγώνας και πήρα την νίκη λόγω αποσύνδεσης του αντιπάλου (όχι, ότι παραπονέθηκα).

Τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει από όλο αυτό το μείγμα και το Fifa Ultimate Team (FUT), το mode όπου προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ομάδα από το μηδέν με σκοπό την απόλυτη συνοχή των παικτών. Αυτή η συνοχή εξαρτάται από την εθνικότητα των παικτών, το πρωτάθλημα που παίζουν και φυσικά στη θέση που τους έχουμε βάλει. Ο συνδυασμός του FUT με το online είναι πρακτικά ο λόγος που ο τίτλος διεκδικεί κάμποσες ώρες από τον ελεύθερο (ή μη) χρόνο μας.

Fifa16 5Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα τέτοιο σκορ. ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΆΛΛΟ…

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ: ΜΙΑ MIΞ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Πρακτικά πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να πούμε ότι αλλάζουν δραματικά ανά ετήσια κυκλοφορία του εκάστοτε sport sim. Φυσικά οι διαφορές του τωρινού FIFA με αυτό που κυκλοφόρησε το 1998 είναι οφθαλμοφανείς, αλλά αυτές ήρθαν σταδιακά με την πάροδο περίπου μίας εικοσαετίας (μπρρρ, γεράσαμε). Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την προηγούμενη έκδοση του παιχνιδιού. Η κυριότερη και πιο διαφημισμένη είναι η ένταξη δώδεκα εθνικών ομάδων γυναικών στο ήδη γεμάτο roster των ομάδων. Φυσικά Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., Παναθηναϊκός Α.Ο. και ο Πανθεσσαλονίκιος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών δίνουν το ελληνικό παρόν ως ομάδες Rest of the World. Θεωρητικά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει την πλάκα του να παίζεις με τις γυναικείες ομάδες (όσοι έχουν παρακολουθήσει γυναικείο ποδόσφαιρό, γνωρίζουν πόσο ανταγωνιστικά, θεαματικά αλλά και «βρώμικα» παίζει το «αδύναμο» φύλο), αλλά μένει να περιμένουμε μέχρι του χρόνου ώστε να εξετάσουμε τα στατιστικά και να βγάλουμε συμπέρασμα για το πόση απήχηση είχε η εν λόγω κίνηση. Κατά τα άλλα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη, καθώς τσιγκλάει λίγο τους οπαδούς να μάθουν και την άλλη πλευρά του δημοφιλέστερου σπορ.

Fifa16 4Αριστοτεχνική εκτέλεση penalty. Πέρασε ίσα-ίσα πάνω της στο κέντρο. Αντίποινα που μου σκότωσαν μία παίκτρια με τάκλιν στο δεύτερο θωρακικό σπόνδυλο. Είπαμε, παίζουν “βρώμικα”.

Φυσικά για άλλη μία χρονιά το full licencing της FIFA είναι το μεγαλύτερο χαρτί του FIFA 16. Όλες οι ομάδες από τα μεγάλα πρωταθλήματα (και από τις μικρότερες κατηγορίες από αρκετές χώρες) δίνουν το παρόν, με όλες τις νέες τους εμφανίσεις (μαζί με μερικές ιστορικές). Και λέω το μεγαλύτερο χαρτί, διότι στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη επιχείρηση γύρω από το παιχνίδι, με την εκάστοτε ομάδα της Premier League να έχει ειδική καμπάνια για τους υποστηρικτές της που δίνει διάφορα καλούδια σχετικά με το παιχνίδι. Ίσως είναι ενδεικτικό κατά πόσο το ποδόσφαιρο έχει εμπορευματοποιηθεί σε κάθε πτυχή του και προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από το πουθενά. Στο licencing συμπεριλαμβάνονται και τα γήπεδα που είναι ιδιαίτερα ζωντανά και έχουν την ατμόσφαιρα που υπάρχει και στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον για το Etihad οι οπαδοί φωνάζουν τα συνθήματα που φωνάζουν συνήθως και στην πραγματική ζωή, ενώ οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας είναι τοποθετημένοι στο ίδιο πέταλο του γηπέδου που συνήθως τους παρατηρούμε στους αγώνες. Ωραία μικρή προσοχή στη λεπτομέρεια, που για τους καμένους δεν περνάει απαρατήρητη.

Στο τεχνικό μέρος, τα γραφικά παραμένουν σε αρκετά καλό επίπεδο, με την προσοχή να στρέφεται για άλλη μία φορά στις εκφράσεις προσώπου των παικτών. Η μηχανή γραφικών όμως μοιάζει να έχει υποστεί απλές βελτιώσεις, κάτι που δείχνει ότι έχει αρχίσει να είναι κάπως παρωχημένη. Η φυσική συμπεριφορά της μπάλας είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική και δεν αντιμετωπίστηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αντιθέτως η ΑΙ είναι ακόμη ελαττωματική σε ιδιαίτερα σημεία. Παρότι η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει κάνει βελτιώσεις και στην ΑΙ, αυτό ευθύνεται κατά κύριο λόγο στην ΑΙ του υπολογιστή όταν παίζουμε αντίπαλοι με αυτόν, παρά στη συμπεριφορά των παικτών μας, όταν προσπαθούν να αντιδράσουν έτσι όπως τους έχουμε κατευθύνει. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρότι είχε την μπάλα αμυντικός ο τερματοφύλακας έκανε βουτιά στα πόδια του, που είχε ως αποτέλεσμα αυτής της συμπλοκής να δέχομαι αυτογκόλ από του πουθενά. Άλλες φορές η ανταπόκριση του χειρισμού δεν είναι η καλύτερη δυνατή με το παιχνίδι να μην ανταποκρίνεται σωστά στην κατεύθυνση που του δόθηκε για μία πάσα. Κατά τα άλλα όλα τα υπόλοιπα είναι απολύτως ρεαλιστικά: οι διαιτητές είναι ιδιαίτερα αυστηροί, χωρίς να χαρίζουν κάρτες αφού τα συρόμενα tackling είναι δύσκολο να τα πετύχει κάποιος χωρίς να κάνει φάουλ. Ακόμη και οι διαιτητές, όμως, υποκύπτουν στα σφάλματα της ΑΙ, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου δίνουν φάουλ στη λάθος πλευρά μετά από μία διεκδίκηση.

Fifa16 6Division 9 champions! Τον τίτλο στο 10ο το χάσαμε γιατί ήμαστε γιωτάδες.

Τέλος τα menu έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να έχουν την απαραίτητη εκμοντερνισμένη οπτική. Πολλές πληροφορίες και live feeds από τις ομάδες που παίζουν στα πρωταθλήματα, μαζί με τα απαραίτητα στοιχεία της εκάστοτε ομάδας για την πορεία της. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η EA οφείλει να επενδύσει περισσότερο σε αυτό που το NBA 2Kxx έχει καταφέρει με απόλυτη επιτυχία, που δεν είναι άλλο από το live σχολιασμό αγώνων για την πορεία της εκάστοτε ομάδος. Πρακτικά είχα κουραστεί να ακούω πώς η Man City κατάφερε να χτίσει γήπεδο, αλλά είναι ζήτημα να το γεμίσει. Θα προτιμούσα να άκουγα πώς έχασε ή κέρδισε στον προηγούμενο αγώνα στην Premier League, ακόμη και αν έπαιζα φιλικό με ομάδα τρίτης κατηγορίας. Προσωπικά, είναι ένα από τα στοιχεία που θα ανέβαζαν τον τίτλο ένα σκαλοπάτι παραπάνω, δεδομένου ότι το official licencing είναι της EA.

Εν τέλει, το FIFA 16 ίσως αποτελεί την επιλογή μονόδρομο για τους κατόχους PC για άλλη μία χρονιά. Αυτό φυσικά δεν οφείλεται στο ότι η ΕΑ Sports κατάφερε να παραδώσει έναν πραγματικά αξιέπαινο τίτλο, αλλά μάλλον διότι η ΚΟΝΑΜΙ κατάφερε να τα θαλασσώσει στη μεταφορά του δικού της παιχνιδιού (δεν σχολιάζουμε καν τις κινήσεις της μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού). Η EA Sports έπαιξε εκ του ασφαλούς, έκανε μερικές διορθώσεις και προσθήκες και πρακτικά δεν έχασε. Ο τίτλος αποτελεί την ιδανική λύση για ένα ευχάριστο φιλικό στο σαλόνι ή για online μάχες με τη δυσκολία του να δίνει αρκετή αντοχή στο χρόνο. Το FUT θα κερδίσει όσους έχουν συνηθίσει να αρέσκονται σε θέση manager, χωρίς να τους στερεί τον χειρισμό του ποδοσφαιρικού gameplay. Εάν θέλετε ένα football sim, για αυτό το έτος, η πιο ολοκληρωμένη επιλογή είναι ο τίτλος αυτού του άρθρου.

(Παρακάτω έχουμε και ένα βίντεο, όπου κάποιος μπορεί να δει τον τρόπο και την ταχύτητα του παιχνιδιού, καθώς και μερικές ατασθαλίες της ΑΙ. – Σημείωση ότι ήταν ένα από τα μέτρια παιχνίδια του συντάκτη)

{youtube}Woyy8zSYQ5c{/youtube}

Pros

 • Πολύ καλή εξομοίωση ποδοσφαίρου
 • Όλη η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού (γήπεδα, κόσμος, παίκτες) αποτέλεσμα των δικαιωμάτων που έχει η EA Sports από την FIFA
 • Για άλλη μία φορά προσεγμένος τεχνικός τομέας
 • Προσθήκη των γυναικείων εθνικών ομάδων
 • Αρκετά καλή ΑΙ στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας…

Cons

 • … με προβλήματα ανταπόκρισης μεμονομένων παικτών ανά διαστήματα
 • Η διαιτησία είναι προβληματική σε αμφισβητούμενες φάσεις
 • Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δεν είναι δραματικά διαφορετικό από τον προκάτοχό του
 • Προβλήματα lag σε ορισμένα παιχνίδια του online mode
 • Για άλλη μία φορά έχουμε micro-transactions για cosmetic credits, χωρίς να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο gameplay του παιχνιδιού

RATING - 87%

87%

Παύλος Γεράνιος

A native of Hyperborea, Pavlos has long since experienced interaction with the screen. The first games he remembers playing were Gran Prix, Test Drive, Digger and Flight for DOS at a time when most people now had Windows... This didn't deter him and he loved the Mother Platform from the very first moment. He also dabbled in the barren fringe of consoles (always at friends' houses, never his own), but it was the PC that kept him going. A lover of quality titles from all genres, he believes how the story and what the game as a medium wants to say is the main thing, not the label. There are always the exceptions of course...

6 Comments

 1. Ωραίο το review αλλά λίγο προσοχή σε αυτά που γράφετε. Δεν είναι ΜΠΑΟΚ. Θα παρακαλούσα να διορθωθεί.

 2. Ομολογουμένως ήταν για το κωμικό στοιχείο παρά για οτιδήποτε άλλο, αλλά δεκτόν. 🙂

 3. Ναι ρε φίλε Blur, αξέχαστο κομμάτι απο τα ελάχιστα που σου μένουν απο αυτά τα παιχνίδια
  Οσο για την city καλύτερα να μην σχολιάσω :p

 4. Μεταλλάσομαι σιγά-σιγά σε παραδοσιακό Mancunian που έχει την αντίληψη του loser, για αυτό επιλέγει Man City (τόσα αστέρια, όφειλε να αλωνίζει στα μεγάλα σαλόνια). Η αλήθεια είναι ότι η αντιμετώπιση της “μπάλας” στην Αγγλία χρήζει μεγάλης ανάλυσης με ιδιαίτερες χροιές. Παρόλα αυτά τη θεωρώ (και είναι) από τις δυνατότερες ομάδες στην Barclays PL. Μετά τη μεταγραφική περίοδο, όπου ξεφορτώθηκε παίκτες-διαμάντια (που δε χρησιμοποιούσε ποτέ ως βασικούς- λέγε με Džeko), και πήρε νέο (ηλικιακά) αίμα (βλ. Sterling) έχει αποκτήσει την απαραίτητη συνοχή. Να μην έτρωγε τα δύο γκολάκια από την Juventus εντός έδρας καλά θα ήτανε (ακόμη το γήπεδο σε αγώνες Champions League δεν το γεμίζει πάντως, σε αντίθεση με τη συμπολίτισσα). Τελικά με έκανες να το σχολιάσω εγώ. 😛

 5. Δεν εχω καμια τρελη συνδεση αλλα δε μπορω να πω πως εχει ιδιατερα προβληματα με το latency. Ισα ισα που στο FUT κιολας εμφανιζει μπαρα latency λιγο πριν το παιχνιδι ωστε σε περιπτωση που ειναι χαμηλη,να μπορεις να αλλαξεις αντιπαλο.

 6. Προσωπικά, όπως διαπίστωσα, ό,τι latency αντιμετώπισα οφειλόταν σε αντίπαλο. Συνήθως γινόταν και ο ίδιος dropped στο ημίχρονο, οπότε έπαιρνα και τον αγώνα. XD

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN