REVIEWS

GOMO

Πόσο μακριά θα φτάνατε για να σώσετε τον καλύτερό σας φίλο; Δεν ξέρω για εσάς, ο ομώνυμος ήρωας του παιχνιδιού πάντως θα έφτανε σίγουρα πέρα από τα αστέρια και ακόμα παραπάνω. Αλλωστε λίγο-πολύ αυτή είναι η βασική ιδέα του indie παιχνιδιού της Fishcow Studios, ενός μικρού studio από τη Σλοβακία, το οποίο έχει τη τύχη να βλέπει τη πρώτη του εμπορική προσπάθεια να διανέμεται από την ολοένα αναπτυσσόμενη Daedalic Entertainment.

Ο Gomo είναι ένας περίεργος τύπος: εμφανισιακά θυμίζει ένα…τσουβάλι για πατάτες που το έχουν ράψει έτσι που κατά κάποιον τρόπο αναπαριστά homo sapiens, κάτω από το πρίσμα ενός πιτσιρίκου κάτω των δέκα ετών που ζωγραφίζει σε χαρτί. Ακόμα και ο κόσμος που κατοικεί δε πηγαίνει πίσω: λίγο εώς πολύ surreal, με αρκετά παράδοξα να συμβαίνουν σε κάθε σκηνή και με τους λιγοστούς κατοίκους ακόμα πιο αλλοπρόσαλους από τον ίδιο. Ο Gomo, αν και φιλήσυχος τυπάκος, η μοίρα του επιφύλασσε ένα άσχημο παιχνίδι: μια μέρα ο αγαπημένος του σκύλος απαγάγεται από ένα alien, το οποίο του ζητά να βρει ένα κόκκινο πετράδι προκειμένου να τον επιστρέψει πίσω. Χωρίς δισταγμό, ο Gomo ξεκινά την αναζήτησή του για να φέρει πίσω το σκύλο του, έχοντας ως όπλο μονάχα το μυαλό του, το θάρρος του (ή μήπως άγνοια κινδύνου;) και…τρεις ελεύθερες θέσεις στο inventory!

Gomo Shot1Λένε ότι τα όμορφα όνειρα δεν βγαίνουν τελικά σε καλό. Στη περίπτωση του Gomo, ισχύει απόλυτα!

Αν δεν το έχετε ήδη αντιληφθεί, το Gomo ανήκει στη κατηγορία των point ‘n’ click adventures, το οποίο αναμφίβολα κατά τη δημιουργία του είχε ως εικόνισμα το Machinarium. Το στυλ παρουσίασης ακολουθεί κατά πόδας το ίδιο μονοπάτι με το κλασικό τίτλο της Amanita Design (η χρήση του Flash είναι εμφανέστατη), καθώς αναλαμβάνει να διηγηθεί στο παίκτη μια απλή μα όμορφη ιστορία στηριζόμενη όχι στους μακροσκελείς διαλόγους, αλλά στις κινήσεις και στις εκφράσεις των χαρακτήρων. Κοινώς, δε πρόκειται να ακούσετε λέξη από αγγλικά (ή έστω κάποια άλλη γλώσσα πέρα από κάποια αλαμπουρνέζικα), ενώ κάθε αλληλεπίδραση που κάνετε με τα (λιγοστά ομολογουμένως) hotspots της εκάστοτε οθόνης συνοδεύεται από ένα χαριτωμένο animation που θα προκαλέσει το μείδιασμα των χειλιών σας. Αλλωστε καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, το πρόσωπό σας θα έχει μονίμως αυτή την έκφραση, μιας και η όλη ατμόσφαιρα διακατέχεται από αυτό το περίεργο σουρεαλιστικό στυλ που δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα αρκετά έξυπνα αστεία και σεκάνς που προσθέτουν ακόμα περισσότερο στη γοητεία που ασκεί ο τίτλος της Fishcow.

Το Gomo θα είχε όλα τα φόντα να γίνει ο απόλυτα ερωτεύσιμος indie τίτλος για το 2013, αν δεν υπήρχαν μερικά σοβαρά ατοπήματα: κατ’ αρχήν, αν και η καρδιά του είδους που εκπροσωπεί στηρίζεται στις σπαζοκεφαλιές, στη πράξη δεν θα τις εντοπίσετε πουθενά. Τις περισσότερες φορές η λύση στα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε είναι ηλίου φαεινότερη και αρκούν δύο-τρία κλικ με το ποντίκι σε αντικείμενα του περιβάλλοντος για να φθάσετε σε αυτή – σε μερικές οθόνες μάλιστα δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε αυτό και αρκεί να οδηγήσετε τον τσουβαλόμορφο ήρωά σας στην επόμενη. Ακόμα και όταν τα πράγματα τείνουν να δυσκολέψουν λίγο παραπάνω προς το τέλος, ποτέ δεν θα απαιτήσει μεγάλες ποσότητες φαιάς ουσίας και να ιδρώσετε, εκτός και αν τα puzzles σαν αυτό που βλέπετε στην εικόνα παρακάτω τα θεωρείτε ως “έξυπνα”.

Gomo Shot2Ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι “γρίφοι”. Προσωπικά δεν θέλω ούτε να τους βλέπω.

Με αυτό το τρόπο και σε συνδυασμό με τον εθισμό που προκαλεί, προκειμένου να δείτε τι άλλο “παράδοξο” έχουν σκαρφιστεί οι τύποι της Fishcow και που θα καταλήξει η παλαβή περιπέτεια του Gomo, είναι εφικτό να φτάσετε στο τέλος του μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. Ακόμα και αν δοκιμάσετε να απενεργοποιήσετε την επιλογή Easy Mode, σε μια προσπάθεια να αυξήσετε το χρόνο απασχόλησης, η μόνη διαφορά που θα εντοπίσετε είναι ότι δεν αλλάζει ο κέρσορας σχήμα στα προφανή hot-spots, οπότε πρακτικά μιλάμε για δώρον-άδωρον.  

Αν όμως η ελάχιστη διάρκεια και το υπερβολικά χαμηλό επίπεδο δυσκολίας δεν σας ενοχλούν, τότε το Gomo είναι ένας τίτλος που θα σας ευχαριστήσει. Η αξιόλογη τεχνοτροπία στα γραφικά, με τα μουντά χρώματα, τους ζωγραφιστούς-στο χέρι- αξιαγάπητους χαρακτήρες γεμάτους κίνηση και ζωή, την χαλαρή ambient μουσική και την γοητευτικά παράξενη ατμόσφαιρά του, συνθέτουν ένα παιχνίδι που αναμφίβολα αξίζει κάποιος να αφιερώσει λίγο χρόνο μαζί του, με τη προϋποθεση όμως είτε να είναι εντελώς νέος στο είδος είτε να μην θέλει κάτι “βαρύ” για να σπάσει το κεφάλι του.

Gomo Shot3Obvious puzzle is obvious…

Αν μάλιστα το βρει και σε κάποια πιο χαμηλή τιμή από τη τρέχουσα, τότε ίσως περάσει μία από τις πιο ανάλαφρες gaming στιγμές της ζωής του. Αν όμως επιθυμεί μια σοβαρή πρόκληση για τα εγκεφαλικά του κύτταρα, καλύτερα να στρέψει το βλέμμα του αλλού.

Pros

  • Ομορφα ζωγραφιστά γραφικά
  • Γοητευτική ατμόσφαιρα και παρουσίαση

Cons

  • Υπερβολικά εύκολοι γρίφοι, στην ουσία δεν υπάρχει πρόκληση
  • Πολύ μικρή διάρκεια, λιγότερο από 90 λεπτά.

RATING - 65%

65%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Lover of action, shooter, adventure, RPG's and sometimes racing games, he prefers mainly single-player gaming. Every now and then he breaks out into a multi, but he doesn't overdo it.

4 Comments

  1. Και επανερχόμαστε στην ιδέα που κλωθογυρίζει αρκετό καιρό τώρα στο κεφάλι μου, πως με την “απελευθέρωση” της ψηφιακής αγοράς (Greenlight, Desura κ.ο.κ) κυκλοφορούν ως εμπορικά πολλά παιχνίδια που παλαιότερα μονάχα ως δωρεάν flash games θα διατίθεντο. Από τη μια μεριά, η ποικιλία ποτέ δεν ήταν κακό πράγμα. Από την άλλη, περνάνε τελευταία πολλές “μεσοβέζικες” δουλειές και αυτό κάνει την ανίχνευση των διαμαντιών ακόμη δυσκολότερη υπόθεση!

  2. Όντως, τέτοια games έχω κάμποσα στην flash συλλογή μου. Υπάρχει αρκετό ποιοτικό υλικό εκεί έξω για σκότωμα ώρας, ποιοτικό πάντα με τα standards που περιμένεις από ένα δωρεάν flash game. Έχουν κάποιες καλές βάσεις και ιδέες, αλλά παραμένουν ελεεινά εύκολα στην ολοκλήρωση, μη τυχόν και βαρεθεί κανείς πριν περάσει η ελάχιστη ώρα που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN