REVIEWS

GREMLINS INC.

Κατά καιρούς έχουμε δει πολλά επιτραπέζια παιχνίδια να μεταφέρονται στις οθόνες μας και το αντίθετο, κάποια με επιτυχία και κάποια χωρίς. Στη περίπτωση του Gremlins Inc. έχουμε να κάνουμε με ένα digital επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο δεν είχε πρώτα υλική μορφή αλλά δημιουργήθηκε αποκλειστικά σε ηλεκτρονική. Στον steampunk κόσμο του ζουν τα αξιαγάπητα Gremlins με μοναδικό σκοπό τους την απόλυτη κυριαρχία επί των ομοιών τους, σε χρήμα, δόξα και φήμη. Η σκευωρία, η απάτη and κλεψιά είναι και αυτές μέσα στο παιχνίδι… ή είναι το ίδιο το παιχνίδι;

Ας δούμε όμως λίγο τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Κάθε νέο παιχνίδι που παίζουμε ορίζει εξαρχής τον όρο νίκης σχετικά με το σκορ. Έτσι νικητής θα μπορεί να βγει αυτός που έχει το μεγαλύτερο σκορ σε ένα συγκεκριμένο αριθμό γύρων ή αυτός με το μεγαλύτερο σκορ μετά από ένα χρονικό διάστημα (π.χ. 1 ώρα) ή όποιος παίκτης φτάσει πρώτος κάποιο σκορ. Αυτό από μόνο του αλλάζει κατά πολύ τις στρατηγικές παιχνίδι με παιχνίδι, αλλά σημαίνει επίσης πως όταν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε πρέπει να γνωρίζουμε πως θα μας κρατήσει εκεί για αρκετή ώρα. Συγκεκριμένα το μικρότερο από άποψη χρονικής διάρκειας παιχνίδι που έπαιξα ήταν μίση ώρα, ενώ το μεγαλύτερο άγγιξε τις δύο ώρες.

Gremlins 1Στα αριστερά βλέπουμε τους αντιπάλους ενώ στα δεξιά τις διαθέσιμες κάρτες μας

Κάθε παίκτης (από δύο έως και έξι παίκτες) ξεκινάει με έξι κάρτες στα χέρια του. Με αυτές τις κάρτες μπορεί είτε να κινηθεί πάνω στο ταμπλό, ανάλογα με τον αριθμό κίνησης της κάθε κάρτας, είτε να τις χρησιμοποιήσει στο ανάλογο σημείο και να επωφεληθεί από τις ιδιότητες τους. Το ταμπλό είναι χωρισμένο σε θέσεις, με τη κάθε μία να έχει τις δικές της συνθήκες και τα δικά της αποτελέσματα ενώ υπάρχουν και 10 βασικά σημεία, τα οποία είναι και ο στόχος μας να φτάσουμε ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες μας και να αποκτήσουμε τα οφέλη αυτών.

Τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι πόντοι στο σκορ μας, χρηματικό κέρδος, έξτρα γύρος, νέες κάρτες κ.α. αλλά το πιο σημαντικό ίσως όφελος είναι η δολιοφθορά στους αντιπάλους μας. Μπορούμε να κλέψουμε λεφτά, να στήσουμε παγίδες, να φυλακίσουμε αντίπαλο με ψευδή στοιχεία ή δίνοντας μίζες και πολλά ακόμα. Εκεί θεωρώ πως είναι όλη η μαγεία του παιχνιδιού. Πάνω που νομίζεις πως είσαι μπροστά και κερδίζεις συνεχώς έδαφος… έρχεται η καταστροφή! Σε ένα μισάωρο παιχνίδι μου, για κάποιο λόγο και οι τρεις αντιπάλοι μου, τα είχαν με μένα και δε προλάβαινα να κάνω δυο βήματα από τη φυλακή και με ξαναστέλναν πίσω. Τα comeback είναι συχνό φαινόμενο γενικά και σε αυτό συμβάλουν και οι έξι chaos κάρτες που έχει διαθέσιμες κάθε παίκτης, οι οποίες δίνουν τεράστια οφέλη αλλά έχουν και μεγάλο κόστος.

Gremlins 2Κάθε γύρο στη φυλακή, καλούμαστε να επιλέξουμε τη συμπεριφορά που θα επιδείξουμε με τα ανάλογα αποτελέσματα

Για να παιχτούν οι κάρτες, τις περισσότερες φορές απαιτείται ένα χρηματικό ποσό. Αυτό σημαίνει πως ταυτόχρονα με τη συλλογή πόντων για το σκορ μας πρέπει να προσέξουμε να μη μείνουμε πίσω στα οικονομικά μας. Η στρατηγική μας μπορεί να έχει ένα βασικό σχέδιο αλλά είναι σίγουρο πως γύρο με τον γύρο και ανάλογα με τις κάρτες που θα μας έρθουν θα αλλάξει αρκετές φορές. Γενικά από θέματα balance το παιχνίδι είναι εξαιρετικό με το στοιχείο της τύχης και του ρίσκου να είναι πολύ σωστά περασμένο.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά τη κυκλοφορία του παιχνιδιού, οι developers συνεχίζουν να προσθέτουν υλικό και μάλιστα η πολιτική τους είναι να δίνεται όλο αυτό το υλικό δωρεάν. Ταυτόχρονα όμως έχουν κυκλοφορήσει και DLC επί πληρωμή τα οποία προσφέρουν μόνο νέα animations και νέα μουσική επένδυση χωρίς να επηρεάζουν καθόλου το gameplay. Στους servers του υπάρχει αρκετός κόσμος για να βρείτε σχετικά γρήγορα αντιπάλους ενώ συχνά πυκνά γίνονται και διάφορα τουρνουά. Σίγουρα αποτελεί μία πολύ καλή περίπτωση και όλα δείχνουν πως θα γίνεται καλύτερο όσο περνάει ο καιρός, αρκεί να μείνει ο κόσμος που υπάρχει και να μην ερημώσουν τα lobbies του multiplayer του. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από παιχνίδια τύπου monopoly…

Pros

  • Πολύ όμορφο art design
  • Μεγάλη αντοχή στο χρόνο
  • Εθιστικό
  • Δυνατότητα και για single player sessions…

Cons

  • …για τα οποία όμως απαιτείται πάλι σύνδεση στο ίντερνετ
  • Μόνο ένα ταμπλό διαθέσιμο
  • Η μεγάλη διάρκεια των παιχνιδιών ίσως αποθαρρύνει ορισμένους

RATING - 80%

80%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

  1. awesome review Mr Tsok ……. Σκόραρες. Το έχω μπανίσει από καιρο. Πιστευω στα steam sales να το χτυπήσω ανελέητα:):):):):)

  2. Φαίνεται γουστόζικο…και μόνο για την ευκαιρία να παίξω ένα σάπιο, δολοπλόκο καπιταλιστή γκρεμλινιάρη 🙂

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN