REVIEWS

INSTANT DUNGEON

Βρίσκω πολλές φορές τον εαυτό μου να θέλει να ασχοληθεί ελάχιστο χρόνο με το gaming, μονάχα δέκα με δεκαπέντε λεπτά χαλάρωσης, με ένα παιχνίδι που να μην απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη ή δεξιοτεχνία. Τo Instant Dungeon είναι ένα indie game που εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό: αποτελεί ένα παιχνίδι – σφηνάκι για μικρά διαλείμματα ανάμεσα στους τίτλους με budget μερικών χιλιάδων δολαρίων.

InstDungeon 01Όσο προχωράτε τα μπουντρούμια γίνονται ολοένα και σκοτεινότερα…

Το Instant Dungeon σας τοποθετεί σε μικρά, fantasy dungeons γεμάτα τερατάκια, θησαυρούς και χρήσιμα αντικείμενα που απαιτούνται για την επιβίωσή σας και ζητά απλά να βρείτε την έξοδο για να προχωρήσετε στο επόμενο μπουντρούμι. Ο χειρισμός είναι απλούστατος και επιτυγχάνεται με τέσσερα πλήκτρα κίνησης και ένα πλήκτρο για να χρησιμοποιείτε το αντικείμενο που έχετε ανά πάσα στιγμή μαζί σας. Αυτό είναι πάντα μοναδικό αφού αν περάσετε επάνω από άλλο αντικείμενο θα το αφήσετε για να σηκώσετε το νέο item που βρίσκεται στο έδαφος. Υπάρχουν μαχαίρια που εκτοξεύονται για να σκοτώσουν τους εχθρούς, τσεκούρια που σκοτώνουν εχθρούς στη σειρά, κράνη που σας προστατεύουν για ένα χτύπημα, ασπίδες, scrolls με fireballs, κλεψύδρες για να παγώνετε τους εχθρούς σας και πολλά πολλά ακόμη. Φυσικά υπάρχει και το απαραίτητο κλειδί για να ανοίξετε την έξοδο του μπουντρουμιού και φυσικά πετράδια και νομίσματα για να συγκεντρώσετε και να αυξήσετε τη βαθμολογία σας.

Ενώ τα πρώτα dungeons αποτελούνται από μια, άντε δύο οθόνες, στη συνέχεια θα βρεθείτε σε ολοένα και μεγαλύτερα αλλά και πιο σκοτεινά. Φυσικά κάθε φορά που ξεκινάτε ένα παιχνίδι τα dungeons είναι τυχαία. Οι εχθροί βεβαίως πληθαίνουν, τα βοηθητικά αντικείμενα μειώνονται και η δυσκολία ολοένα και αυξάνει. Κάθε πέντε dungeons σας περιμένει και ένα boss το οποίο δεν μπορείτε να σκοτώσετε και αρκεί να ξεφύγετε από αυτό, να πάρετε το κλειδάκι και να βγείτε από το dungeon. Έτσι λειτουργεί ολόκληρο το Instant Dungeon. Θα έλεγα πως αποτελεί μια rogue-like έκδοση του κλασικού Pac-Man με τους εχθρούς να κινούνται στους στενούς διαδρόμους και εσάς να τους αποφεύγετε ή να τους εξοντώνετε όταν αυτό καθίσταται δυνατό. Ο rogue-like χαρακτήρας του τίτλου ενισχύεται και από το γεγονός ότι αρκεί ένα άγγιγμα ή χτύπημα για να δείτε την οθόνη του Game Over.

InstDungeon 02Boss fight… άντε τώρα να ξεφύγεις!

Τα επιτυχημένα σας runs θα σας ανταμείψουν με νέα modes που αυξάνουν τη διάρκεια ενασχόλησης με τον τίτλο αλλά και το ενδιαφέρον. Σε ένα από αυτά μπορείτε απλά να αντιμετωπίζετε τα bosses του παιχνιδιού στα αντίστοιχα dungeons τους, σε άλλο αναλαμβάνετε μικρές αποστολές (σκότωσε πέντε σκελετούς, μάζεψε τρία κόκκινα ρουμπίνια και άλλα τέτοια όμορφα), σε ένα τρίτο προσπαθείτε να ελευθερώσετε τους συντρόφους σας και να τους επιστρέψετε πίσω στην έξοδο του μπουντρουμιού και αρκετά ακόμη. Αυτά τα modes ονομάζονται flavors και είναι συνολικά εννέα. Αυτόματα η διάρκεια ενασχόλησης σας με τον τίτλο εκτοξεύεται στα ύψη τόσο λόγω του χρόνου που θα ασχοληθείτε για να τα ξεκλειδώσετε όλα όσο και του χρόνου που θα αφιερώσετε τελικά στο καθένα από αυτά.

Βεβαίως αν εξαιρέσουμε την αύξηση της δυσκολίας στα μεγάλα επίπεδα, το Instant Dungeon μετά από λίγο καταντά αρκετά επαναλαμβανόμενο. Σαφώς στην αρχή θα “κολλήσετε” μαζί του λόγω του εθισμού και της απλότητάς του αλλά ακόμη στη συνέχεια, όταν πλέον το βαρεθείτε αρκετά, δε θα παραλείψετε μια στο τόσο να κάνετε και ένα μικρό run στο αγαπημένο σας flavor. Η retro αισθητική των pixelιασμένων (αλλά καθόλου ενοχλητικών στο μάτι) γραφικών και το όμορφο soundtrack που συνοδεύει τις περιπλανήσεις σας αποτελούν έναν extra λόγο να ασχοληθείτε με το εν λόγω παιχνίδι.

InstDungeon 03Αφού μου το ζήτησε η Βασίλισσα, ποιος είμαι εγώ που θα αρνηθώ;

Η εξευτελιστική τιμή στην οποία προσφέρεται το συγκεκριμένο indie-game-σφηνάκι των 1,99 ευρώ καθιστά απαραίτητη και άμεση την αγορά του. Είτε για δέκα λεπτά, είτε για αρκετές ώρες, το Instant Dungeon καταφέρνει να κερδίσει τον αγοραστή με βάση ένα συστατικό που ακόμη και οι μεγάλοι τίτλοι των εταιρειών κολοσσών αδυνατούν να πετύχουν… εθισμός!

Με συγχωρείτε αλλά πάω να κάνω άλλο ένα run…

Pros

  • Εθιστικό είτε ασχοληθείτε μαζί του για ώρες είτε για δέκα λεπτά
  • Μπόλικα modes για όλα τα γούστα
  • Εξευτελιστικά χαμηλή τιμή

Cons

  • Μετά από λίγο ίσως καταντήσει επαναλαμβανόμενο
  • Η retro αισθητική του ίσως απωθήσει τους νεώτερους παίχτες

RATING - 80%

80%

Νίκος Καλαγκιάς

Nikos is a gamer who is characterized by two simple words: "Steel" and "Fire". Yes, you got it right. Any video game that has a fantasy/medieval element in it has his name written all over it. He plays mostly RPGs and strategies while never saying no to well-polished hack 'n slash fantasy titles. Where the war horn sounds, where steel meets steel, where courage and heroism transcend everything and the sacrifice of a brother exalts the warrior ideals... you will find Nikos next door screaming: "Chaaaarge!"

One Comment

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish