REVIEWS

NBA 2K20

Το ΝΒΑ 2Κ για τους οπαδούς της πορτοκαλί θεάς είναι κάτι περισσότερο από παιχνίδι . Αποτελεί τα τελευταία 7 με 8 χρόνια ειδικά, ένα από τα ετήσια σημεία αναφοράς της μπασκετικής κοινότητας, πολιτιστικό φαινόμενο καθώς οι ίδιοι οι διασημότεροι παίκτες του αθλήματος συχνά πυκνά συμμετέχουν σε αυτό (περισσότερα παρακάτω), ενώ η αξιολόγηση των παικτών στην οποία καταλήγει η 2Κ προκαλεί πάντοτε ατελείωτες κόντρες και διαξιφισμούς στα διαδικτυακά φόρα. Από την άλλη πλευρά η σπουδή των παραγωγών με κάθε κυκλοφορία να διογκώνουν τον αντίκτυπο που έχουν οι μικροσυναλλαγές στο gameplay, αποτελεί το κυριότερο σημείο τριβής μεταξύ της εταιρείας και της κοινότητας.

Hakeem με τη φανέλα των Blazers; MyTeam και όλα είναι δυνατά.

Το 2Κ20 (με τον Anthony Davis ως κεντρικό πρόσωπο λόγω του σήριαλ μεταγραφής του στους Lakers) , μπαίνει στην αρένα της αγοράς με τη φόρα της κεκτημένης ταχύτητας και συσσωρευμένης εμπειρίας αλλά χωρίς να υπόσχεται ριζικές αλλαγές πέρας ίσως της ενσωμάτωσης του WNBA στη φαρέτρα του τίτλου. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι παίζει.

Gameplay

Ο νόμος του Bushnell ορίζει: Κάθε καλό παιχνίδι οφείλει να είναι εύκολο στην εκμάθηση αλλά δύσκολο στην εξειδίκευση. Το ΝΒΑ 2Κ τον αγνοεί επιδεικτικά εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπετε το gameplay του, το καμάρι της σειράς, αν και είναι αναμφίβολα χαρακτηριστικά ζόρικο στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας, παραμένει, για τον νεόκοπο παίκτη, πολύπλοκο και γεμάτο προκλήσεις ακόμα και στο χαμηλότερο. Το ενθαρρυντικό εδώ είναι πως ξεκάθαρη είναι και η αίσθηση επιβράβευσης την οποία απολαμβάνει ο παίκτης κάθε φορά που κάνει κτήμα του το ρεπερτόριο που απαιτεί η αντίστοιχη βαθμίδα. Μιλάμε για εκατοντάδες κινήσεις (η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιήσετε χειριστήριο και όχι πληκτρολόγιο-ποντίκι) και τακτικές σε άμυνα και επίθεση. Από σταυρωτές ντρίμπλες, κάτω από τα πόδια, πικ εν ρολ, στεπ μπακ and Alley oop, μέχρι γιούροστεπ μπασίματα, προσποιήσεις, απομονώσεις και όλοι οι συνδυασμοί αυτών, πιθανοί και απίθανοι. Το παιχνίδι φωνάζει ότι οι δημιουργοί του είναι μερακλήδες του μπάσκετ, οι οποίοι ακολουθούν τις εξελίξεις σε επίπεδο πραγματικής τακτικής και σπεύδουν να τις ενσωματώσουν στο διαρκώς εξελισσόμενο πόνημά τους. Αν αμφιβάλλετε, απλά συγκρίνετε τον τρόπο με τον οποίο απεικόνισε η σειρά το σουτ τριών πόντων το 2014 με το τώρα. Σε κάθε περίπτωση το επίπεδο εξομοίωσης που επιτυγχάνει το 2Κ είναι άξιο επαίνου.

Playing

Καλή, χρυσή και άγια η εξομοίωση υψηλής πιστότητας, αλλά τι να την κάνεις αν ο μόνος τρόπος να την βιώσεις είναι μπάσκετ επιπέδου αλάνας; Έτσι λοιπόν το 2Κ είναι παραδοσιακά εξοπλισμένο με διάφορα game modes με τα MyCareer (η κλασική απόπειρα αναπαραγωγής μιας ολόκληρης καριέρας παίκτη) και MyTeam (το παραδοσιακό sandbox παιχνίδι με κάρτες) να δεσπόζουν.

Για να εξελίξουμε τον Σμαραγδένιο Wade χρειαζόμαστε πόντους αλλά και ένα κάρφωμα. Ελάτε μου που ο συγκεκριμένος δε καρφώνει σχεδόν με την καμία!

Ειδικά το MyCareer φέτος βγαίνει στο προσκήνιο με φούρια. Θυμάστε τα εισαγωγικά λόγια περί πολιτιστικού φαινομένου στο οποίο συμμετέχουν οι παίκτες; Εδώ πια όχι μόνο εμφανίζονται σε cameo αρκετοί από αυτούς (πχ. Davis, Kemba, Tatum), o LeBron ο ίδιος έχει αναλάβει ρόλο εκτελεστικού παραγωγού, ενώ τα production values φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη με πρωτοκλασάτα χολυγουντιανά ονόματα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Idris Elba, Rosario Dawson). Το σενάριο και η αφήγηση της φετινής ιστορίας επιχειρούν να δώσουν έναν δραματικό και αμφιλεγόμενο τόνο. Εσείς, ένας ανερχόμενος αστέρας του NCAA, γίνεστε μάρτυρας του σοβαρού τραυματισμού και παραγκωνισμού ενός φίλου και στενού συμπαίκτη σας από το κολεγιακό πρόγραμμα. Αυτό σας οδηγεί σε ευθεία σύγκρουση με τον προπονητή σας και τους ιθύνοντες του κολεγίου με αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πολλά υποσχόμενη ιστορία, η οποία δυστυχώς κάνει κοιλιά πολύ γρήγορα αλλά ας είναι. Ακόμα κι έτσι αποτελεί την πιο περιεκτική, καλοδουλεμένη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια της 2K στον τομέα Campaign. Αυτό που θα μπορούσε ή μάλλον θα έπρεπε να λείπει είναι η σπουδή των παραγωγών να χώσουν μικροσυναλλαγές και εκεί ακόμα. Ναι, μπορείτε και να συγκεντρώσετε και να ξοδέψετε virtual currency ακόμα και στο Campaign και η υλοποίηση αυτής της ιδέας είναι όσο άκομψη ακούγεται. To τυράκι είναι η απόκτηση κοσμητικών αντικειμένων και η αποφυγή του αναπόφευκτου grind. Αλλά ακόμα κι αυτό ωχριά μπροστά στο τι συμβαίνει στο MyTeam.

Βρείτε τη μπάλα!

Ο έτερος πυλώνας του τίτλου είναι και η παχιά αγελάδα που προορίζεται για ατελείωτο άρμεγμα. Στη βάση του το MyTeam είναι παιχνίδι συλλογής εικονικών καρτών παρόμοιο του FUT στο FIFA and όχι πολύ διαφορετικό από τις κλασικές κάρτες των αμερικανικών επαγγελματικών λιγκών ή από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά χαρτάκια τύπου πανίνι. Συγκεντρώστε κάρτες παικτών, προπονητών, τακτικών κλπ και ανταγωνιστείτε τον υπολογιστή ή τους άλλους παίκτες σε μια σειρά αγώνων (από εικονική λίγκα μέχρι τρεις εναντίων τριών). Οι κάρτες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίας ανάλογα με το πόσο ποιοτικές ή εξελίξιμες είναι και μπορούν να αποκτηθούν είτε παίζοντας είτε πληρώνοντας. Όσο περισσότερο ξοδεύετε τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ισχυρές κάρτες. O αντίκτυπος που έχει αυτό το σύστημα στο gameplay; Αν η επιθυμία σας είναι να παίξετε χαλαρά σε καθαρό single player και να χτίσετε την ομάδα σας με το πάσο σας, τότε αυτό ως ένα βαθμό είναι πραγματοποιήσιμο, αν αφιερώσετε μπόλικο χρόνο χωρίς έξτρα έξοδα. Αν όμως οι φιλοδοξίες σας είναι να ανταγωνιστείτε τους άλλους στην online αρένα, τότε ετοιμαστείτε να δεχτείτε στο πετσί σας την πλήρη ισχύ του pay2win μοντέλου έτσι όπως έχει αυτό υλοποιηθεί. Όσο υψηλό και αν είναι το επίπεδο επιδεξιότητας σας, θα υπάρχει πάντα κάποιος αντίπαλος αντίστοιχων ικανοτήτων με πιο γερό πορτοφόλι.

Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν δημιουργούν κάποια ιδιαίτερη εντύπωση. Αυτό που πραγματικά εκπλήσσει όμως είναι το εξής: σε μια περίοδο που ο συνδυασμός μικροσυναλλαγών με lootboxes βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο αρχών δεκάδων χωρών, με το κατηγορητήριο να μιλάει για έκθεση ανήλικων παικτών σε τζόγο και που η ίδια βιομηχανία gaming έχει αρχίσει δειλά-δειλά να απαγκιστρώνεται από αυτό, οι Visual Concepts και 2Κ όχι μόνο προσφέρουν ίσως την πιο εκτεταμένη εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου σε ΑΑΑ τίτλο πλήρους τιμής (πακέτο με κουλοχέρηδες και ρουλέτες), το διαφημίζουν και ξεδιάντροπα φόρα-παρτίδα στα επίσημα τρέιλερ του παιχνιδιού. Στη ζωή μου δεν πρέπει να έχω δει χαρακτηριστικότερη περίπτωση έλλειψης επαφής μεταξύ παραγωγού και κοινότητας. Η απώλεια της οποιασδήποτε έξωθεν καλής μαρτυρίας εξηγείται βέβαια από τον πακτωλό κερδών που φέρνει το MyTeam και η σειρά δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει εθελοντικά ρότα.

H πιο αξιόλογη Campaign στην ιστορία της σειράς ήρθε φέτος.

Τεχνικός Τομέας

Mια από τα ίδια. Οι διαφορές σε σχέση με τον περυσινό τίτλο είναι ελάχιστες και επικεντρώνονται κυρίως στα ανανεωμένα μοντέλα μερικών κορυφαίων παικτών (πχ. LeBron, Kawhi). Επίσης φαίνεται να έχει γίνει μια προσπάθεια απεικόνισης των εμφανίσεων με αυξημένο ρεαλισμό όσων αφορά τον τρόπο που πτυχώνουν και αναδιπλώνονται, η οποία πάντως δεν προσφέρει και κάτι ιδιαίτερο πέρα από μερικά διασκεδαστικά bugs. Γενικά μπορούμε να πούμε πως η σειρά έχει βαλτώσει στον γραφικό τομέα, ο φωτισμός ειδικά είναι πια αρκετά ξεπερασμένος. Με δεδομένη τη σπουδή της 2Κ να κυκλοφορεί τον τίτλο με ελάχιστο παρανομαστή τις γερασμένες κονσόλες (συν το φρέσκο αλλά ακόμα πιο αδύναμο Nintendo Switch), δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση πως σε επίπεδο οπτικής εξέλιξης μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί από το 2013 ως σήμερα. Ίσως η έλευση των νέων κονσολών σε ένα χρόνο να ωθήσει την εταιρεία παραγωγής στο να αναβαθμίσει τη μηχανή γραφικών. Την κατάσταση πάντως εξισορροπούν ως ένα βαθμό τα ηχητικά εφέ, οι ομιλίες, ο σχολιασμός και το όλο πακέτο της παρουσίασης, η οποία χωρίς να είναι τέλεια (αρκετές φορές οι σχολιαστές δίνουν λανθασμένα νούμερα ή αγνοούν σημαντικά συμβάντα εντός αγωνιστικού χώρου) προσφέρουν άφθονο immersion.

Κυρίες και κύριοι, η Αυτού Μεγαλειότης, White Mamba αυτοπροσώπως!

To Sum Up

Τελικά αξίζει η επένδυση στη φετινή έκδοση του τίτλου; Η απάντηση είναι λίγο-πολύ προβλέψιμη. Αν το μπάσκετ και πιο συγκεκριμένα το ΝΒΑ είναι το αλκοολίκι σας, αν μετράτε τις μέρες για την έναρξη της σεζόν, αν αναλώνεστε σε ατελείωτα ντιμπέιτ για το πόσο καλά θα ταιριάξει ο Westbrook σε ρόλο δεύτερου βιολιού πλάι στον Harden, αν θα αντέξει ο γερο-LeBron ολόκληρη σεζόν με τέρμα το γκάζι στα 35 του, αν προλαβαίνει ο Durant να επιστρέψει πλάι στον Kyrie και να μετατρέψει τους Nets σε διεκδικητές του τίτλου ή αν μπορεί ο Γιάννης να επαναλάβει τα περυσινά του κατορθώματα μόνος τώρα που η λίγκα πέρασε στην εποχή των διδύμων σούπερσταρ, μην κοιτάτε παραπέρα.

Το 2Κ20 έχει το γιατρικό – ανανεωμένα ρόστερ και ο αντίστοιχος σχολιασμός σε καλογυαλισμένη εκτέλεση. Αν πάλι τώρα δεν είστε και ο πιο αφοσιωμένος οπαδός της πορτοκαλί αλλά σας άνοιξε τώρα η όρεξη για εικονικά πικ εν ρολ και δεν έχετε στη συλλογή σας κάποιον παλιότερο τίτλο της σειράς, τότε πάλι εδώ είστε. Ακόμα κι αν θέλετε απλά να παίξετε μπάσκετ και σας τρομάζει ο σκληροπυρηνικός χαρακτήρας του ΝΒΑ 2Κ με το ασυμβίβαστο gameplay του ή αν ακόμα απεχθάνεστε τις μικροσυναλλαγές, ειδικά στο PC δεν έχετε και άλλη επιλογή. Μέχρι του χρόνου και το 2Κ21 δηλαδή.

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παροχή του review code

RATING - 80%

80%

Μπαίνει πλέι οφ αλλά ως εκεί

Ό,τι έχουμε συνηθίσει από τη σειρά, καλό ή κακό το βρίσκουμε εδώ άρτια εκτελεσμένο.

Βασίλης Ξερικός

Born in Athens in 1979. Gamer by gentle dreams, my first contact with the sport was with a clone of Pong at pre-school age.  Although a loyal PC user since 1989 and the XT era, I have owned several consoles (Atari 2600, various Sega, Playstation series etc.) and my introduction to gaming journalism was only in January 2012 and PC Master. A veteran of adventure games, I now split my gaming time between MMOs, RPGs (of all kinds) and Shooters. Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN