REVIEWS

OVERCOOKED

Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε συχνά hotseat παιχνίδια στη μητέρα πλατφόρμα. Δουλειά δύο ανθρώπων που απαρτίζουν την Ghost Town Games και με την Worms-φήμης Team17 στον ρόλο του εκδότη, φτάνει στις οθόνες μας το Overcooked, ένα ξέφρενο ‘καναπεδάτο’ Co-op παιχνίδι. Τον όρο ‘καναπεδάτο’ δεν τον διάλεξα εγώ, όσο και αν είναι βολικός ο καναπές στο σαλόνι μου, αλλά οι ίδιοι οι δημιουργοί, θέλοντας να τονίσουν ότι το Overcooked μέλει να παιχτεί με παρεάκι 4 ατόμων, αραχτοί στον καναπέ με combo μπυρίτσα + σουβλάκια. Εγώ έτσι το φαντάστηκα το σκηνικό, άσχετα που το έζησα με τσάγια και σιρόπι για βήχα.

Η ιστορία ξεκινάει στο Βασίλειο του Κρεμμυδιού(!) με τον Βασιλιά Κρεμμύδη να μας ενημερώνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου, το Αρμαγεδδών, υπό την μορφή Σπαγγέτι με Κεφτεδάκια à la Flying Spaghetti Monster (μεγάλη η Xάρη Tου). Μας εξηγεί πως ο μόνος τρόπος να νικήσουμε το αρχαίο αυτό κακό είναι να το ταΐσουμε σαλάτες και εκεί παίρνουμε την πρώτη γεύση του gameplay του τίτλου, όπου έχουμε περιορισμένο χρόνο ώστε να φτιάξουμε σαλάτες και να ταΐσουμε το αδηφάγο κήτος. Όπως είναι φυσικό μέχρι να καταλάβουμε το τι ακριβώς συμβαίνει στην οθόνη, ο χρόνος τελειώνει και ο Βασιλιάς Κρεμμύδης, λέγοντας μας πως είμαστε σκάρτοι στην κουζίνα, αποφασίζει να γυρίσει τον χρόνο πίσω ώστε να μάθουμε να μαγειρεύουμε μήπως και σωθεί ο πολύτιμος κρεμμυδόκοσμός του.

overcooked screenshot 1Ο Κος. Κρεμμύδης μας εμψυχώνει πρίν απο τη μάχη με τον “Ever peckish”!

Το παιχνίδι είναι κλασσικό hotseat co-op και όπως ανέφερα πιο πάνω, υποστηρίζει μέχρι 4 άτομα ταυτόχρονα. Ο καθένας διαλέγει την εμφάνιση που επιθυμεί και μετά είναι στο χέρι των παικτών το πως θα γίνει η συνεννόηση και η κατανομή των εργασιών ώστε να λειτουργεί άψογα η κουζίνα και να σερβίρονται τα φαγητά. Οι αρμοδιότητες κυμαίνονται από το να κόβουμε μαρούλια, ντομάτες και να φτιάχνουμε μπιφτέκια μέχρι το να πλένουμε πιάτα και να σβήνουμε τις φωτιές των φαγητών που ξεχάσαμε να βγάλουμε απο το μάτι. Είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω με ένα ακόμη άτομο και υπήρχε ένα ξεκαρδιστικό χάος μεταξύ μας, όπου φωνάζαμε ο ένας στον άλλον για το ποιός θα φέρει μαρούλια, πλύνει πιάτα και θα σερβίρει τα μπουρίτο. Μπορώ μόνο να φανταστώ πως θα είναι όταν μαζευτεί ολόκληρη 4-άδα επίδοξων μαγείρων.

overcooked screenshot 4Με αυτό το βανάκι μετακινούμαστε από επίπεδο σε επίπεδο.

Προχωρώντας το campaign του παιχνιδιού, το οποίο χωρίζεται σε κεφάλαια, περνάμε από διάφορες κουζίνες, όπως σε street food stands, πάνω σε πειρατικά πλοία, στην Ανταρκτική, σε κινούμενα φορτηγά κ.ά. Γενικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιπέδων, με το καθένα να μας δυσκολεύει με διαφορετικό τρόπο. Το πλοίο χτυπάει κύματα και αλλάζει την δομή της κουζίνας, αναγκάζοντάς μας να αλλάζουμε ρόλους με τους υπόλοιπους φίλους μάγειρες, τα φορτηγά αλλάζουν λωρίδες με αποτέλεσμα, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, να πέφτουμε στην άσφαλτο καθώς μετακινούμαστε από τη μία νταλίκα στην άλλη. Γενικά δεν φτάνει το χάος της πάλης για συνεργασία με άλλα 3 άτομα και η πίεση του χρόνου, έχουμε και το εκάστοτε επίπεδο να προσδίδει τα δικά του στοιχεία ώστε να μην καταφέρουμε να σερβίρουμε ούτε ένα burger. 

overcooked screenshot 2Σερβίροντας στους Πειρατές της Καραϊβικής, πάνω στον Ιπτάμενο Ολλανδό.

Ο χειρισμός του είναι απλός και βασίζεται στα κουμπιά κατεύθυνσης για να μετακινούμε τον χαρακτήρα και σε δύο κουμπιά για να μετακινούμε αντικείμενα, δρώντας σε αυτά. Αν και το παιχνίδι υποστηρίζει πληκτρολόγιο και χειριστήριο, εμείς αποφασίσαμε να παίξουμε με τον λιγότερο συμβατικό τρόπο, με ένα χειριστήριο του Xbox 360, μιας και το παιχνίδι μας δίνει τη δυνατότητα να το χωρίσουμε στα δύο. Με τον αριστερό μοχλό και τα αριστερά πλευρικά κουμπιά έπαιζα εγώ και με τον δεξιό μοχλό και τα αντίστοιχα πλευρικά κουμπιά έπαιζε ο φίλος. Πρωτότυπος και κάπως δύσκολος χειρισμός, αλλά εάν είστε δύο ή τέσσερεις και έχετε ένα ή δύο χειριστήρια, είναι εφικτό να παίξετε μόλις βολευτείτε με το γεγονός οτι είστε δύο άτομα πάνω σε ένα χειριστήριο. Εάν από την άλλη δεν έχουμε με ποιόν να παίξουμε, μπορούμε να το πάμε και solo, αλλά η εμπειρία δεν είναι η ίδια και κουράζει. Εναλλασσόμαστε αναγκαστικά μεταξύ δύο χαρακτήρων ώστε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα και η όλη αίσθηση του παιχνιδιού δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο εκείνη με της παρέας. Αίσθηση προκαλεί η παντελής έλλειψη online επιλογών. Το παιχνίδι είναι καθαρά offline hotseat coop και θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν εάν δεν έχετε άτομα που να ενδιαφέρονται να το παίξουν. 

overcooked screenshot 3Γεύση από το χάος.

Ο τεχνικός τομέας δεν έχει κάτι το αξιοσημείωτο, με τα γραφικά να έχουν χαρούμενη καρτουνίστικη χροιά και τον ήχο να αποτελείται από τη μουσική του κάθε επιπέδου. Μερικές φορές μπορεί να τύχει να περάσει ο χαρακτήρας μας μέσα από κάποιο αντικείμενο, αλλά αυτό συνέβη δύο φορές μόνο στις συνολικά 12 ώρες ενασχόλησής μου μαζί του.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για δουλειά δύο μόνο ανθρώπων, η συνολική εικόνα του τίτλου είναι σχεδόν άρτια. Είναι hotseat coop παιχνίδι με τα όλα του και προσφέρει εγγυημένη διασκέδαση για όλη τη παρέα. Εάν από την άλλη σκέφτεστε να του ρίξετε μια ματιά μόνοι σας, θα σας πρότεινα να περιμένετε κάποια έκπτωση, αφού το single player κομμάτι υπάρχει περισσότερο από ανάγκη παρά από θέληση των ίδιων των δημιουργών.

Pros

 • Τέλειος party τίτλος για όταν είστε με παρέα σε σπίτι.
 • Το γεγονός ότι το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα να παίξουν δύο άτομα με ένα χειριστήριο. 
 • Καλοδουλεμένος τεχνικός τομέας. 

Cons

 • Το single player κομμάτι είναι εκεί “απλά για να υπάρχει” και δεν συνιστάται να ασχοληθείτε μόνοι σας με τον τίτλο…
 • … πράγμα που θα μπορούσε να λυθεί εάν δεν υπήρχε η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής multiplayer. 

RATING - 77%

77%

Απέθαντος Γελαδάρης

Στέφανος Βίσκοβιτς Ο Στέφανος Βίσκοβιτς αρνείται να γράψει πάνω από 150 χαρακτήρες για το βιογραφικό του. Υποστηρίζει ακράδαντα πως η γενιά του δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το Τουίτερ του Διαβόλου.

9 Comments

 1. Πολύ τίμιο παιχνιδάκι για τα λεφτά του, έχουμε λιώσει σπίτι. Ειδικά για να πάρεις παντού τα 3 αστέρια όπως επιτάσσει το ocd. Το προτείνω κι εγω αν έχετε άτομο να παιξετε μαζί.

 2. To είχα σταμπάρει ως πιθανό γκότι, αλλά αυτό το μόνο λόκαλ ήταν μαχαιριά στη καρδιά. Πάμε γι’άλλα..

 3. Δεν απέκλεισαν το να βάλουν online στο μέλλον, αλλά προς το παρόν λόκαλ με συχαμένη irl συναναστροφή με αληθινά όντα.

 4. Θα σου αρέσει, εαν το φανταστείς ως ατελείωτο QTE from Hell, σαν αυτά της Telltale που παίζεις. :p

 5. Ναι αυτό είδα αφού έγραψα το από πάνω. Πήγα μία από το φόρουμ, στίκυ πάνω πάνω μούλτι μέγκαθρεντ. Κι εκεί είδα την ελπίδα. Οκ πίσω στην γουίς..

 6. Μήπως όμως θα είναι πολύ δύσκολο και θα αναγκαστώ να το παρατήσω; Ήδη η Telltale με έχει φτάσει στα όρια των αντανακλαστικών μου 🙂

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN