REVIEWS

PINSTRIPE

Καθαρτήριο. Ένας από τους πυλώνες της Δυτικής Χριστιανικής σκέψης που εμφανίζεται και στον σύγχρονο στοχασμό, όχι μονάχα για το πνευματικό, αλλά και για το συμβολικό ψυχολογικό επίπεδο. Η τέλεση του “αμαρτήματος” απαιτεί την κάθοδο, την παραμονή και την τιμωρία, μέχρι την κάθαρση, που θα αφήσει την ψυχή / άτομο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Το Pinstripe είναι μια τέτοια διαδρομή σε ένα ζοφερό καθαρτήριο, όπου ένας πρώην ιερέας, προσπαθεί να βρει την χαμένη του κόρη, μετά την απαγωγή της από μια σκοτεινή, μυστηριώδη φιγούρα, τον Pinstripe.

pinstripe main 01O Κύριος Pinstripe φλεγματικός και βγαλμένος από εφιάλτη. Το ασθματικό χάχανό του, στοιχειώνει.

Και μόνη της η αντιπαραβολή της αθωότητας ενός παιδιού, απέναντι στον αμαρτωλό και άφρονα κόσμο των ενηλίκων, πάντα μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή μεγάλης έντασης και ανησυχίας. Η περαιτέρω όξυνση, επιτυγχάνεται χάρη στις επιτηδευμένες δυσαρμονίες της μουσικής και των στοιχειωτικών φωνών των κατοίκων του καθαρτηρίου, με αποκορύφωμα τον εφιαλτικό Pinstripe. Η αίσθηση σφιξίματος στο στομάχι είναι πάντα παρούσα, θορυβώντας μας πως κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτόν τον κόσμο, χτυπώντας όλα τα καμπανάκια του ενστίκτου.

Το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι πως το καθετί, πέραν του voice acting, είναι έργο αποκλειστικά ενός και μόνο ανδρός. Ως Homo Universalis, ο Thomas Brush, από δική του επιλογή, επί πενταετίας, έγραψε κώδικα, σχεδίασε την κάθε σκηνή και χαρακτήρα και τέλος, επένδυσε μουσικά με εξαιρετικό τρόπο το δημιούργημά του. Πρόκειται για ένα γιγάντιο επίτευγμα, δεδομένης μάλιστα της αρτιότητας του τελικού αποτελέσματος σε κάθε επιμέρους τομέα και της απουσίας τεχνικών προβλημάτων, πέραν κάποιων μικρών δυστροπιών στον χειρισμό.

pinstripe main 02Υπέροχη χρωματική παλέτα.

Ως είδος, το Pinstripe κατατάσσεται σε αυτό των platform, με μερικά adventure στοιχεία, τα οποία όμως, στην τρίωρη διάρκειά του, είναι ελάχιστα και δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη πρόκληση ούτε αναπτύσσονται τόσο ώστε να χαρακτηριστεί και ως adventure. Το platforming κομμάτι, λειτουργεί με κάποιες παραφωνίες όταν απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στα άλματα και περιλαμβάνει απλοϊκές μάχες και γρίφους αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Ο περιπλανώμενος στο κατώφλι της κόλασης ιερέας, κουβαλά μια σφεντόνα, που εκτοξεύει καψούλια στα πλάσματα υπό τη δούλεψη του Pinstripe, ή αλληλεπιδρά με αντικείμενα στο γύρω περιβάλλον.

Τέλος υπάρχουν σκόρπια αντικείμενα προς διερεύνηση, που δίνουν πληροφορίες, για να προοδεύσει η περιπέτεια στα υπόλοιπα τμήματα του καθαρτηρίου, όπως και ένα τελείως βασικό σύστημα διαλόγου με καλό / κακό κάρμα, το οποίο δεν έχει κάποια ουσιαστική χρησιμότητα, πέρα από έναν ελάχιστα διαφορετικό τερματισμό. Παρεκτός και αν κάποιος επιθυμεί τα λιγοστά achievements και unlockables, δεν προσφέρεται κάτι περισσότερο, που να έχει κάποιο νόημα, αποστερώντας έτσι την αξία επανάληψης. Οι γρίφοι έχουν να κάνουν είτε με τον συνδυασμό κάποιας πληροφορίας από ένα αντικείμενο, πχ κάποιον κωδικό, είτε με τα αντανακλαστικά σε mini games τύπου flappy bird.

pinstripe main 03Ένας από τους γρίφους, πρακτικά κλώνος…flappy bird. Λογική η παρουσία του στο καθαρτήριο.

Οι προαναφερθείσες επιλογές περί απλότητας, είναι μια πολύ συνειδητή και δεδηλωμένη επιλογή του δημιουργού, καθώς δεν ήθελε η βάση να είναι το gameplay, αλλά η αφήγηση της ιστορίας. Μια ιστορία καλά ειπωμένη, με ένα αξιόλογο μήνυμα, αλλά όχι τόσο δυνατή από μόνη της ώστε να στέκεται εν μέσω τόσο λιτού gameplay. Το Pinstripe αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα σε δημιουργικό επίπεδο, προσφέρει μια γλαφυρή αφήγηση και την εμβύθιση σε έναν αυθεντικά γκροτέσκο κόσμο, αλλά δεν παρουσιάζει κάτι ριζοσπαστικό σε μηχανισμούς ή αξιομνημόνευτο σε γρίφους.

 

Αγόρασέ το τώρα στο GoG.com κάνοντας κλικ εδώ και στήριξε την αγαπημένη σου ημιθανή, ψευδοχαρντκοροποιημένη κοινότητα!

Pros

  • Αξιοθαύμαστη δημιουργία από ένα μονάχα άτομο
  • Πρωτότυπος οπτικός τομέας που ξεχωρίζει
  • Μουσική και voice acting που χτίζουν επιτυχώς ατμόσφαιρα σήψης και ανησυχίας
  • Ιστορία που θα προκαλέσει συναισθήματα

Cons

  • Χειρισμός που δεν ικανοποιεί όσον αφορά τα άλματα
  • Μικρός βαθμός δυσκολίας σε μάχες και γρίφους
  • Αναιμικό gameplay

RATING - 79%

79%

Σπύρος Μπλιάγκος

He entered the PC Gaming world at a very young age, thanks to the archetypal, larger Cool CousinTM and an Amstrad CPC, with a short break between 1995-1999. He is steeped in nihilistic thoughts, which he tries unsuccessfully to cover up, seeking answers to age-old questions across all genres.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN