REVIEWS

RUNBOW

Εδώ, στο πολυαγαπημένο σας Ragequit.gr δεν συνηθίζουμε να κάνουμε παρουσιάσεις στα λεγόμενα “party games”. Όχι γιατί έχουμε προηγούμενα μαζί τους και τους κρατάμε μούτρα, αλλά εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών ταιριάζει περισσότερο σε κάποιο παιχνιδοκουτί που τοποθετείται στο σαλόνι, όπου μαζεύεται πιο εύκολα μια παρέα, παρά σε έναν υπολογιστή που βασιλεύει σ’ ένα δωμάτιο, που περιλαμβάνει και το ανάλογο στρίμωγμα. Για το Runbow τώρα κάναμε μια εξαίρεση, καθώς το εν λόγω παιχνίδι ήταν από τα λιγοστά ενδιαφέροντα που κληρονόμησε το εμπορικά αποτυχημένο Wii U (αιωνία του η μνήμη) και η κυκλοφορία του στο Steam ήταν ολίγον τι αναπάντεχη. Τόσο αναπάντεχη, που αν δεν λαμβάναμε σχετικό δελτίο τύπου από την εταιρεία, πιθανότατα δεν θα αντιλαμβανόμασταν ποτέ την ύπαρξή του. Και η έλλειψη προώθησης ενός παιχνιδιού που “ζει” για το multiplayer ισοδυναμεί με θανατική καταδική και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το συμπαθέστατο παιχνίδι της 13AM Games έχει ήδη θαφτεί πριν προλάβει να το διαβάσει ο παπάς.

Runbow Shot1Το κύμα αλλαγής έρχεται, προσέξτε να επιλέξετε το σωστό χρώμα…

Περί τίνος πρόκειται λοιπόν; Το Runbow είναι ένα racing/running-platform παιχνίδι, το οποίο βασίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα: οδηγήστε το avatar/ανθρωπάκι σας στο τερματισμό πριν από τους υπόλοιπους σε εύλογο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τα διάφορα εμπόδια και τις επικίνδυνα τοποθετημένες παγίδες. Βέβαια, η κύρια ατραξιόν του παιχνιδιού δεν είναι μόνο η τρεχάλα, αλλά το γεγονός ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η οθόνη γεμίζει με ένα τεράστιο χρωματιστό κύμα που εξαφανίζει κάθε πλατφόρμα που διαθέτει κοινό χρώμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο κάθε παίκτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφενός να μην βγει εκτός πορείας που θα του κοστίσει τη συμμετοχή του μέχρι τον επόμενο γύρο, αφετέρου να είναι σίγουρος ότι η πλατφόρμα που θα πατήσει δεν θα χαθεί από προσώπου γης εξαιτίας του χρωματιστού κύματος. Γύρω από αυτή την ιδέα λοιπόν, χτίζεται το οικοδόμημα του παιχνιδιού, παρέχοντας μια χούφτα από game modes, που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο του μοναχικού παίκτη όσο και μιας παρέας έως εννέα ατόμων! Το τελευταίο δεν αποτελεί κάποιο λάθος στη πληκτρολόγηση, καθώς το Runbow περηφανεύεται για τη δυνατότητά του αυτή, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και online. Όλα αυτά αν υπήρχε και κάποιος που να έπαιζε το παιχνίδι.

Δυστυχώς, παρ’ όλες τις επίμονες προσπάθειες μας για αρκετές ημέρες, το online τμήμα του Runbow είναι ανύπαρκτο. Η μόνη περίπτωση να δοκιμάσετε το online παιχνίδι είναι να παίξετε μέσω της Steam friend list σας, εφόσον βέβαια υπάρχει και εκεί κάποιος που να το έχει στη κατοχή του. Period. Εναλλακτικά τα τρία modes του παιχνιδιού (υπήρχαν τέσσερα στο Wii U, αλλά στο PC δεν συμπεριλαμβάνεται λόγω έλλειψης του ανάλογου gamepad) Run, Arena and King of the Hill μπορούν να παιχτούν τοπικά, αλλά είναι κομματάκι δύσκολο να βρεθούν εννέα μαντράχαλοι στο ίδιο δωμάτιο για να παίξουν το Runbow. Οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, το multiplayer θα δοκιμαστεί, στη καλύτερη των περιπτώσεων, με τρία ή τέσσερα άτομα, που όντως έχει αρκετή πλάκα, αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται με το πανικό όταν συμμετέχουν εννέα παικτες.

Runbow Shot2Bowhemoth, για τους πολύ υπομονετικούς!

Το κάθε mode βασίζεται σε μια εξίσου απλή ιδέα: στο Run επιλέγετε το ανθρωπάκι σας, που απεικονίζει από έναν generic χρωματιστό ήρωα μέχρι γνωστούς (unlockable) χαρακτήρες από άλλα παιχνίδια όπως o Cloud από το FF7 ή η Shantae από… το Shantae, και πρέπει να φθάσετε πρώτος στο τέλος του επιπέδου. Αν πέσετε σε χάσμα ή έρθετε δεύτερος, απλά δοκιμάζετε τη τύχη σας στο επόμενο γύρο (από 5 μέχρι 100). Όπλα σας, πέρα από το τυπικό τρέξιμο και το άλμα, είναι ένα uppercut αλά Dragon Punch, το οποίο σας επιτρέπει να φτάνετε σε υπερυψωμένες πλατφόρμες και τυχόν power-ups που θα μαζέψετε, όπως για παράδειγμα ένα μικρό boost στη ταχύτητα σας. Αν είστε τόσο large, υπάρχει και ένα taunt κουμπί, για να τρολάρετε τους υπόλοιπους παίκτες είτε για το πόσο καλοί είστε είτε για το “I don’t give a damn” attitude, αν μείνετε πίσω.

Κατ’ εμέ, το Arena έχει περισσότερη πλάκα, καθώς τοποθετεί τους παίκτες σε μια οθόνη γεμάτη παγίδες, όπου τα κύματα χρωμάτων αλλάζουν κατά ριπάς, όπου ο τελευταίος που θα επιζήσει κερδίζει το γύρο. Φυσικά, τη διαφορά κάνουν τα power-ups, με τα οποία μπορείτε να “παρενοχλήσετε” τους παίκτες που απλά δεν λένε να χάσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους. Εννοείται ότι το Arena αξίζει πραγματικά αν παίζουν από τέσσερις παίκτες και πάνω, γιατί με τους δύο που δοκιμάστηκε κάπου καταντάει μονότονο. Σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και το King of the Hill, όπου ο ένας παίκτης θα πρέπει να παραμείνει για μερικά δευτερόλεπτα στη πλατφόρμα που διαθέτει ένα στέμμα που υπερίπταται. Σε αυτό το mode, οι επιρροές από τα κύματα και τις περιβαλλοντικές παγίδες είναι πιο έντονες (π.χ. λάβα), τα power-ups αλλάζουν τις ισορροπίες σε κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλά, ας μην επαναλαμβανόμαστε, τα είπαμε ξανά για τους αριθμούς των παικτών.

Runbow Shot3Ζόρικα τα πράγματα, αλλά με λίγη προσοχή θα το περάσουμε και αυτό.

Μετά από όλα αυτά, τι απομένει λοιπόν; Το single-player, που πρόκειται για ένα αρκετά έως πολύ προκλητικό platform, το οποίο χωρίζεται σε εκατό stages που περιλαμβάνει ακόμα και bosses – τρόπον τινά. Υπάρχουν δύο είδη solo παιχνιδιού, το κλασικό και το survival (ή αλλιώς Bowhemoth), με το πρώτο να είναι φυσικά πιο προσιτό αλλά μπορεί να φτάσει σε κάμποσα ragequit, ενώ το δεύτερο θέλει διάθεση, μπόλικη ώρα διαθέσιμη και άπειρη υπομονή, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσετε τις εκατό πίστες του σε μια καθισιά, χωρίς save – ευτυχώς υπάρχουν checkpoints ανά κάποιες οθόνες. Σαν εμπειρία, το single-player δεν είναι διόλου άσχημη, μιας και διατηρεί έναν στιβαρό και άμεσο χειρισμό που δεν προδίδει το παίκτη και ο μηχανισμός των χρωματιστών κυμάτων λειτουργεί εξίσου καλά, αλλά από την άλλη δεν είναι και τίποτε το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν αξίζει να αποκτήσετε το Runbow μόνο για το single player mode του, υπάρχουν πολύ καλύτερες indie platform εμπειρίες εκεί έξω, ενώ το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ένα επιπλέον single-player mode (το Satura’s Space Adventure), το οποίο θα πρέπει να πληρώσετε εξτρά για να παίξετε (6,99 ευρώ!), είναι απλά ασχολίαστο.

Γενικότερα, η τιμολογιακή πολιτική της 13AM Games είναι επιεικώς ατυχέστατη, τόσο γιατί το ίδιο το παιχνίδι είναι σχετικά ακριβό (15 ευρώ) όσο και γιατί ζητά από το παίκτη να δώσει τα διπλάσια τόσο για το προαναφερθέν single player mode όσο και για επιπλέον κουστούμια και soundtrack! Μάλλον κανείς δεν σφύριξε στο αυτί της ότι το Steam και το πολυπληθές κοινό του δεν είναι Nintendo.

Runbow Shot4Into the Arena, show-down now..

Η τακτική αυτή αποτελεί δυστυχώς και τη ταφόπλακά του και λέμε δυστυχώς, γιατί το Runbow είναι ένα παιχνίδι που έχει προσεχθεί αρκετά από τους δημιουργούς του, καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις ενός πολύ διασκεδαστικό party game, ενώ ο τεχνικός τομέας του, με τα εύστοχα παστέλ γραφικά και το χαρακτηριστικό soundtrack που συνδυάζει salsa και jazz με ηλεκτρονικά beats, δημιουργούν ένα μοναδικά ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Αν παρ’ όλα αυτά ανήκετε στη μειοψηφία των PC gamers που ψάχνουν για ένα ξένοιαστο party game, το Runbow είναι μια καλή επιλογή, με τη προϋπόθεση ότι έχετε ήδη βρει τουλάχιστον δυο-τρεις φίλους που θα αποκτήσουν και αυτοί το παιχνίδι. Διαφορετικά, παίξτε καλύτερα Battlefield.

 

Pros

  • Προκλητικά δύσκολο και συμπαθέστατο το solo game
  • Ιδανικό παρεϊστικό παιχνίδι…

Cons

  • … αν βρείτε και κάποιον να παίζει online
  • Paid DLC σε ένα ήδη ακριβό παιχνίδι; Σοβαρά;

RATING - 70%

70%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Lover of action, shooter, adventure, RPG's and sometimes racing games, he prefers mainly single-player gaming. Every now and then he breaks out into a multi, but he doesn't overdo it.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN