REVIEWS

SPACE FARMERS

Αν σκέφτεστε να παίξετε μαζί με ένα φίλο σας ένα πραγματικό co-op παιχνίδι, το οποίο απαιτεί άψογη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ σας, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Το Space Farmers των Bumpkin Brothers είναι μια σπάνια περίπτωση παιχνιδιού, όπου πίσω από τα αστεία γραφικά και το φαινομενικά απλό gameplay, κρύβεται ένα αδυσώπητο συνεργατικό action/shooter, το οποίο είναι ικανό να σας διασκεδάσει στο έπακρο ή να γίνει η αιτία να τσακωθείτε με το κολλητό σας!

Πριν περιγράψουμε περί τίνος πρόκειται, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Space Farmers είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ co-op παιχνίδι μέσω διαδικτύου ή LAN. Δεν υπάρχει solo play ούτε για δείγμα, ενώ με τα 10 ευρώ που κοστίζει, αγοράζετε δύο αντίγραφα του παιχνιδιού, ένα για εσάς και ένα ακόμα σε μορφή steam gift για να το δωρίσετε στο συμπαίκτη σας. Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν με τα…ορεκτικά, ας πάμε στο κυρίως πιάτο.

Space Farmers Shot1Τρεχάτε ποδαράκια μου!

Η ιδέα πίσω από το Space Farmers βασίζεται πάνω σε μια πολύ απλή λογική: εσείς και ο συμπαίκτης σας ενσαρκώνετε δύο κυβόμορφους αγρότες που τους απήγαγαν εξωγήινοι και προσπαθείτε να αποδράσετε από το σκάφος που τους έχουν φυλακισμένους, οδηγώντας τους σώους και αβλαβείς στο τέλος της εκάστοτε πίστας. Βέβαια, το να φτάσετε ως εκεί δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς κάθε πίστα είναι γεμάτη από ύπουλες παγίδες και επικίνδυνους εχθρούς που τείνουν να γίνονται ιδιαίτερα επιθετικοί προς το πρόσωπό σας, άπαξ και σας εντοπίσουν.

Με την έναρξη της κάθε πίστας, μαζί με το συμπαίκτη σας παίρνετε από ένα gadget το οποίο διατηρείτε μέχρι το τερματισμό και βάση αυτού θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη στρατηγική σας για τη σωτηρία των…αγροτών. Το gadget αυτό μπορεί να είναι από ένα απλό shotgun και για τους δύο παίκτες, όπου τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα καθώς πυροβολείτε ό,τι κινείται, αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο εξεζητημένο, όπως γάντια βαρύτητας, ένα backpack με δυνατότητα πτήσης μικρής διάρκειας, ωρολογιακές βόμβες με τη μορφή πατάτας (!), όπου ο πρώτος παίκτης πετάει τις πατάτες και ο δεύτερος πατάει το κουμπί της πυροδότησης και ούτω καθ’ εξής.

Space Farmers Shot2Ενα απλό παράδειγμα συνεργασίας: ο ένας παίκτης διαθέτει το όπλο, ενώ ο δεύτερος τα γάντια που σηκώνουν τους “γουρουνοκύβους” για το πάτημα των διακοπτών.

Ο σχεδιασμός των levels λοιπόν γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία των δύο παικτών τόσο σε θέματα αλληλοβοήθειας με τα gadgets που διαθέτουν όσο και σε θέματα τακτικής. Παραδείγματος χάρη, ο ένας παίκτης να καλείται να αποχωριστεί από τον άλλο προκειμένου να πατήσει έναν απομακρυσμένο διακόπτη και να διακόψει τη λειτουργία ενός φονικού laser, ενώ ο δεύτερος ταυτόχρονα να αναλαμβάνει να αμυνθεί ενάντια στις επερχόμενες απειλές ή σε μια άλλη περίπτωση η πίστα να είναι θεοσκότεινη και μόνο ο ένας να κρατά το πυρσό (που σβήνει κιόλας), οπότε θα πρέπει να έχουν και οι δύο παίκτες τα μάτια τους ανοικτά για να μη πέσουν στο κενό.

Η υλοποίηση του συνεργατικού παιχνιδιού λειτουργεί απρόσμενα καλά και το Space Farmers δεν δυσκολεύεται να γίνει αρκετά εθιστικό και διασκεδαστικό, παρ’ όλο το υψηλό επίπεδο δυσκολίας του. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα παίξετε ξανά και ξανά το ίδιο level δεκάδες φορές, καθώς σε περίπτωση που ένας από τους δύο παίκτες τα θαλασσώσει (κάτι διόλου δύσκολο με τόσες παγίδες, πιστέψτε με), τότε ξεκινάτε από την αρχή. Οπως καταλαβαίνετε, σε τέτοιες περιπτώσεις τα «μπινελίκια» πέφτουν σύννεφο και συνιστάται ανεπιφύλακτα η χρήση κάποιου μικροφώνου για προφανείς λόγους (για να συνεννοείστε καλύτερα εννοώ, τι πέρασε από το μυαλό σας;). Βέβαια, στον εθισμό που επιτυγχάνεται συντελούν τόσο η απρόσκοπτη λειτουργία του διαδικτυακού παιχνιδιού όσο και ο άψογος χειρισμός, καθώς για κάθε στραβοπάτημα ευθύνεται αποκλειστικά ο παίκτης και όχι κάποιο φάουλ του χειρισμού.

Space Farmers Shot3Δε λείπουν όμως και οι καθαρά shooter στιγμές.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι σε κάθε run που πραγματοποιείτε με το συμπαίκτη σας, η σειρά των levels που επισκέπτεστε δημιουργείται τυχαία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία, με συνέπεια το στοιχείο της επανάληψης να κάνει την εμφάνισή του γρηγορότερα απ’ότι θα περιμένατε. Ευτυχώς που οι δημιουργοί του παιχνιδιού υποστηρίζουν σθεναρά το τίτλο, προσθέτοντας τακτικά καινούρια levels και χαρακτήρες, ενώ αν ολοκληρώσετε επιτυχώς δέκα levels, έχετε την επιλογή να ορίσετε εσείς τη σειρά εμφάνισης των επόμενων πέντε, οπότε το πρόβλημα αυτό ως ένα βαθμό αντισταθμίζεται. Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Bumpkin Brothers, σε επερχόμενο update θα υπάρχει η δυνατότητα για παιχνίδι τοπικά σε split screen, για όσους προτιμούν τις…διαμάχες εκ του συστάδην!

Πέρα από τα προεκτεθέντα, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα να πει κανείς για το Space Farmers. Υπάρχει μεν η επιπλέον δυνατότητα να ξεκλειδώσετε μερικούς έξτρα χαρακτήρες και αλλοπρόσαλλα καπέλα, δίνοντας ως νόμισμα κάποιες μωβ μάρκες που πέφτουν από τους ηττημένους εχθρούς σας, αλλά η χρήση τους είναι καθαρά διακοσμητική. Αλλωστε είναι πασιφανές ότι το παιχνίδι στοχεύει καθαρά στην αγνή arcade δράση, χωρίς να φλυαρεί και να το φορτώνει με πολύπλοκα στατιστικά και micromanagement.

Space Farmers Shot4It’s party time!

Σε περίπτωση λοιπόν που ψάχνετε ένα τέτοιο παιχνίδι και δεν σας ενδιαφέρουν τα φαντασμαγορικά γραφικά ή το εντυπωσιακό soundtrack, τότε το Space Farmers θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Είναι απλό, γρήγορο, δύσκολο, εθιστικό, κάπως επαναλαμβανόμενο, αλλά εγγυημένα ψυχαγωγικό και προτείνεται για ορισμένες, συνήθως μικρής διάρκειας, παρτίδες με το φιλαράκι σας ή το χειρότερο εχθρό σας.

Pros

  • Γρήγορη, εθιστική co-op δράση
  • Υποδειγματικός χειρισμός
  • Online play χωρίς προβλήματα

Cons

  • Ο μικρός αριθμός των levels το κάνει λίγο επαναλαμβανόμενο
  • Ισως παραείναι απλό για κάποιους…

 

RATING - 75%

75%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Lover of action, shooter, adventure, RPG's and sometimes racing games, he prefers mainly single-player gaming. Every now and then he breaks out into a multi, but he doesn't overdo it.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN