REVIEWS

THE GOOD LIFE

Νησιά Φίτζι, Μαλδίβες, Ολλανδικές Αντίλλες, Σεϋχέλλες, Μπαρμπέιντος. Ότι και να λένε… σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Ή μάλλον έχει: Τα Jo Jo Islands. Τι είναι τα Jo Jo Islands; Μα φυσικά ο παράδεισος του The Good Life. Ένα σύμπλεγμα νησιών με τροπική βλάστηση, σμαραγδένιες παραλίες και καταγάλανα νερά. Τουλάχιστον έτσι τα παρουσιάζει η ImmersionFX του «δικού» μας Μάνου Τσότρου. Ας ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά στο παιχνίδι, το οποίο έκανε την εμφάνιση του στο Steam πριν λίγες μέρες, αφού πρώτα πήρε το πράσινο φως μέσω του Greenlight.

ΠΑΜΕ ΣΤΑ JO JO ΜΕ ΜΙΑ ΡΟΔΑ

Το σενάριο αν και δεν είναι κάτι το συναρπαστικό, είναι σίγουρα κάτι πρωτότυπο. Ο Derek Hales εργάζεται στη πόλη μέσα στο άγχος και τη πίεση, όταν δέχεται ένα γράμμα που τον ενημερώνει πως ο αγαπημένος του θειούλης του άφησε μια εταιρεία ιδιοκτησίας σκαφών αναψυχής στα Jo Jo Islands. Φυσικά άλλο που δε θέλει ο Derek, παίρνει τη κοπέλα του, Michelle, και ξεκινούν τη ζωή τους στο τροπικό παράδεισο. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε το ζεύγος να γίνει πλούσιο, να αγοράσει ότι υπάρχει στα νησιά και να οδηγήσει τους ανταγωνιστές στη χρεοκοπία.

The Good Life 1Το πρώτο μας σκάφος. Παραδοσιακό αλλά αργό.

Για να γίνει αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά την κύρια απασχόληση μας. Αυτή δεν είναι άλλη από τη μεταφορά τουριστών από το ένα νησί στο άλλο. Είμαστε ακριβώς ένα θαλάσσιο ταξί. Φυσικά όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στο προορισμό μας τόσα περισσότερα χρήματα θα πάρουμε, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει και το reputation που έχουμε ανάμεσα στους υπόλοιπους εννιά τοπικούς επιχειρηματίες.

Όμως δε φτάνει μόνο το ταξί μας για να φτάσουμε στο σκοπό μας. Ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα γίνονται δημοπρασίες για διάφορα κτίρια (μπαράκια, βίλες, ξενοδοχεία κλπ) τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μας αποφέρουν εισόδημα και φήμη. Εδώ να σημειώσω πως αν δεν κάνετε σωστή διαχείριση των χρημάτων σας, να είστε σίγουροι πως θα χρεοκοπήσετε πριν το καταλάβετε. Οπότε αγοράστε με μέτρο ότι αντέχει η τσέπη σας φροντίζοντας όμως να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για καύσιμα, επισκευές του σκάφους και άλλα εφόδια όπως δολώματα, μπουκάλες οξυγόνου κ.α.

Κατά την διάρκεια των μεταφορών μας θα συναντήσουμε πολλές φορές σημεία που προσφέρονται για εναλλακτικές δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι το ψάρεμα, με δεκαπέντε διαφορετικά ήδη ψαριών να υπάρχουν στο παιχνίδι. Φυσικά κάθε φορά καταναλώνουμε δόλωμα και μετά από κάθε επιτυχημένη ψαριά κερδίζουμε και κάποιο μικρό χρηματικό ποσό. Θα βρούμε επίσης μέρη στα οποία μπορούμε να κάνουμε κατάδυση αναζητώντας αρχαία νομίσματα ή έναν από τους έξι βυθισμένους θησαυρούς.

The Good Life 2Πήγε καλά η ψαριά!!!

Στο παιχνίδι υπάρχουν εφτά διαφορετικοί τύποι σκαφών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (αφού πρώτα τα αγοράσουμε), το καθένα με τη δική του ταχύτητα και ρυθμό στροφής. Έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά στα physics των σκαφών καθώς η κίνηση αυτών είναι πολύ ρεαλιστική. Το μόνο ίσως θέμα με τα σκάφη είναι η χρήση των κάβων και της άγκυρας όταν δένουμε σε κάποιο λιμάνι αφού δε πρόσεξα να παίζουν κάποιο ρόλο στο δέσιμο.

Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι αρκετά μεγάλος και προσφέρει πενήντα δύο λιμάνια και πολλές διαδρομές για να πλεύσετε. Δυστυχώς τα νησιά μοιάζουν πάρα πολύ το ένα με το άλλο κάτι που θα αρχίσει να σας κουράζει σχετικά γρήγορα. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε περιοχές όπου υπάρχουν πειρατές καθώς αυτοί θα βαλθούν να καταστρέψουν το σκάφος σας πετώντας σας ρουκέτες (η αλήθεια είναι πάντως πως είναι αρκετά άστοχοι).

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το παιχνίδι ως το «Παιχνίδι των Αντιθέσεων». Αυτό που κάνει αμέσως εντύπωση είναι η απεικόνιση του νερού. Πραγματικά η θάλασσα και οι χρωματισμοί αυτής είναι καταπληκτικοί και πανέμορφοι. Αντίθετα το έδαφος στα νησιά, τα δέντρα και κυρίως οι χαρακτήρες δείχνουν πολύ πρόχειρα αφαιρώντας έτσι πόντους.

The Good Life 3Με έχουν πάρει στο κυνήγι πειρατές. Arrrrrr

Μία ακόμα αντίθεση συναντάμε και στο χειρισμό του παιχνιδιού. Ενώ ο χειρισμός των σκαφών είναι σχεδόν άψογος, όταν κληθούμε να χειριστούμε τον ήρωα μας σε μια κατάδυση θα δοκιμάσουμε τα νεύρα μας και την υπομονή μας. Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω ποιος ήταν ο λόγος που καταλήξανε σε αυτόν το συνδυασμό ποντικιού και πληκτρολογίου για τη κατάδυση.

Τέλος, ενώ πολύ σωστά πρέπει να αγοράζουμε μπουκάλες οξυγόνου για τις καταδύσεις καθώς και να επισκευάζουμε το σκάφος από τις ζημίες που του προκαλούμε, οπτικά δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Ο ήρωας μας κάθε φορά που βουτάει φορά μόνο μια μάσκα και έναν απλό αναπνευστήρα χωρίς να κάνει πουθενά την εμφάνιση της κάποια μπουκάλα, ενώ και τα σκάφη οπτικά δε παθαίνουν απολύτως τίποτα, ούτε γρατζουνιά.

Ευτυχώς πάντως στο παιχνίδι δεν υπάρχουν bugs που να καταφέρνουν να χαλάσουν την συνολική εμπειρία. Η αλήθεια είναι πως όταν το πρωτοέπαιξα υπήρχαν πολλά bugs που το καθιστούσαν πραγματικά unplayble. Δε μπορούσα να ανοίξω τον χάρτη, ο βυθός χανόταν στις καταδύσεις, δε μπορούσα ούτε καν να ανοίξω το μενού για save ή έξοδο. Γρήγορα όμως και μετά από ένα update τα παραπάνω λύθηκαν (τουλάχιστον δε μου έχουν εμφανιστεί ξανά) με αποτέλεσμα το παιχνίδι να τρέχει πολύ πιο νορμάλ αυτή τη στιγμή.

The Good Life 4Κατάδυση στο βυθό των Jo Jo Islands

ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ

Στην αρχή του playthrough σας, το The Good Life θα σας φανεί αρκετά ενδιαφέρον. Ο κόσμος του είναι ανάλαφρος και μακριά από τα πολεμικά σκηνικά που έχουμε συνηθίσει. Δυστυχώς όμως πολύ γρήγορα το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται επαναλαμβανόμενο. Το πήγαινε – έλα αρχίζει να γίνεται βαρετό ενώ οι εναλλακτικές δραστηριότητες δεν είναι αρκετές ώστε να δώσουν στο παίκτη το κάτι παραπάνω. Σίγουρα είναι μια διαφορετική πρόταση η οποία όμως ήθελε αρκετή δουλειά ακόμα για να μπορέσει να έχει αντοχή στο χρόνο.

 

tsok-desktop

Pros

 • Έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα
 • Η εξαιρετική απεικόνιση της θάλασσας
 • Τα physics των σκαφών
 • Οι εναλλακτικές δραστηριότητες…

Cons

 • …oι οποίες όμως είναι λίγες
 • Γρήγορα γίνετε επαναλαμβανόμενο και βαρετό
 • Ο κάκιστος χειρισμός κατά τη διάρκεια των καταδύσεων
 • Η προχειρότητα στο σχεδιασμό των νησιών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 67%

67%

Νίκος Τσοκτουρίδης

Ο Νίκος, καπετάνιος στο επάγγελμα, δαμάζει τα κύματα παίζοντας games. Έχει ένα μεγάλο όνειρο: Να μεταδώσει στον Τσοκ Τζούνιορ την αγάπη του για το PC Gaming, τον ΠΑΟΚ και το Ragequit. Email: [email protected] - Steam | Facebook  

2 Comments

 1. Ωραίο review!!! Σε μεγάλη έκπτωση θα το πάρω. Φαίνεται να έχει την πλάκα του για λίγο.

  Θεός ο Τύπος BTW!! Εκτός ότι δεν φοράει την μπουκάλα στις καταδύσεις, βουτάει με τα ρούχα ή μου φαίνεται;

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEnglish