REVIEWS

WARHAMMER 40.000: ARMAGEDDON

Είναι δεδομένο πως οποιοσδήποτε gaming τίτλος έχει τη λέξη Warhammer 40K θα τραβάει αμέσως την προσοχή μου. Αν και δεν είμαι φίλος της sci-fi κουλτούρας, ο κόσμος του Warhammer 40Κ πάντα με εξίταρε και ο λόγος είναι παραπάνω από εμφανής: σκοτεινός κόσμος, βαθύ σενάριο, μοναδικές factions αλλά και άπειρο ξύλο! Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Το Warhammer 40K: Armageddon η αλήθεια είναι πως δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου. Όταν, βεβαίως, πήρα χαμπάρι περί τίνος πρόκειται η διαδικασία να αναλάβω το review του ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

W40KArma 01Με ένα click μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις για επίθεση ή κίνηση…

Η λέξη “Armageddon” στους hardcore φίλους του κόσμου του Warhammer σίγουρα λέει πολλά… δεν μαντέψατε λάθος! Το παιχνίδι ακολουθεί τα θρυλικά γεγονότα που έμειναν στην ιστορία με τον τίτλο Second War of Armageddon. Στο πλανήτη Αρμαγεδώνα μια τεράστια ορδή από Orks (δεν είναι τυπογραφικό λάθος, με k γράφονται στον κόσμο του Warhammer 40K) μέσω ενός Space Hulk εισβάλουν ξαφνικά προκειμένου να προκαλέσουν την απόλυτη καταστροφή. Ο ηγέτης τους, ο warlord Ghazghkull Thraka δεν αποτελεί μια ασήμαντη προσωπικότητα και οι δυνάμεις των ανθρώπων πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αναχαιτίσουν τις πρασινόδερμες ορδές. Η τύχη των στρατιών του Αυτοκράτορα αφήνεται στην πολεμική μηχανή της Steel Legion και των λιγοστών Space Marines που θα σταθούν στο πλευρό της… δηλαδή στα δικά σας χέρια!

Η ιστορία χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια με συνολική διάρκεια περισσότερων από 30 διαφορετικών μεταξύ τους αποστολών. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί ένα μικρό και αναγκαίο tutorial και αποτελείται από πέντε αποστολές και στη συνέχεια ακολουθούν τρία διαφορετικά acts. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, ίχνος από cinematic που να προωθεί την -ομολογουμένως- εξαιρετική και γεμάτη ίντριγκες και ανατροπές ιστορία. Αντ’ αυτού θα παρακολουθήσετε μακροσκελείς διαλόγους με αρκετά καλά voice overs ανάμεσα σε διάσημους χαρακτήρες του Warhammer 40K universe με απώτερο σκοπό απλά την ανάθεση της επόμενης αποστολής σε εσάς. Σε πολλούς από αυτούς τους διαλόγους συμμετέχετε ενεργά και ανάλογα με τις επιλογές σας μπορείτε να αποφασίσετε για τον επόμενο στόχο σας. Δίνεται λοιπόν μια επιδερμική αίσθηση επιλογής διαφόρων paths για τις αποστολές στις οποίες θα λάβετε μέρος, αν και σε ένα δεύτερο playthough θα δείτε ότι οι διαφορετικοί χάρτες είναι ελάχιστοι.

W40KArma 02Πολλές μονάδες… Υπερβολικά πολλές!

Το Warhammer 40K: Armageddon είναι ένα κλασικό παιχνίδι turn based στρατηγικής σε εξάγωνα. Αν θυμηθείτε τους κλασικούς τίτλους Panzer “βάλε εδώ μια λέξη όπως General, Corps κλπ” σε ένα Warhammer 40K σύμπαν, τότε είστε πολύ πολύ κοντά σε αυτό που θα συναντήσετε. Η κάθε αποστολή ξεκινά με την τοποθέτηση των μονάδων σας στις θέσεις που σας δίνονται αλλά και στην αγορά νέων με τους Requisition Points που σας προσφέρονται με κάθε νίκη σας. Οι περισσότερες αποστολές περιλαμβάνουν objectives όπως κατάληψη συγκεκριμένων στρατηγικών θέσεων ή την ολοκληρωτική καταστροφή των εχθρικών μονάδων, ενώ σε πολλές από αυτές το σενάριο εξελίσσεται κατά τη διάρκειά τους και τα objectives αλλάζουν άρδην. Στις αποστολές δυστυχώς υπάρχει χρονικός περιορισμός σε γύρους κάτι που σίγουρα θα αποθαρρύνει τους νέους παίχτες που ασχολούνται με το είδος. Για να γίνει όμως ο τίτλος πιο “βατός” προσφέρονται 5 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας αλλά και η δυνατότητα να εξαφανίσετε το fog of war γνωρίζοντας εξαρχής τις θέσεις των εχθρικών μονάδων. Το undo (αναίρεση) των κινήσεών είναι επίσης μια δυνατότητα που μπορείτε να ενεργοποιήσετε στο ξεκίνημα κάθε αποστολής σας.

Η κάθε μονάδα στο γύρο της μπορεί να κινηθεί και να επιτεθεί. Κλικάροντας επάνω σε αυτή μπορείτε να δείτε άμεσα τις θέσεις στις οποίες μπορεί να κινηθεί και τους στόχους που μπορεί να χτυπήσει. Υπάρχουν βεβαίως επιλογές για ενίσχυση μονάδων που έχουν χάσει στρατιώτες, η μετακίνηση πεζικού μέσω αρμάτων, το disbanding μονάδων σε μικρότερες και αρκετές ακόμη επιλογές. Όλα εκτελούταν πανεύκολα και το UI είναι υπεραπλουστευμένο. Ένα click αρκεί για να εκτελέσετε την οποιαδήποτε ενέργεια ή να πάρετε πληροφορίες για μια μονάδα που επιθυμείτε. Με λίγα λόγια η δουλειά που έγινε στο συγκεκριμένο τομέα είναι απλά εξαιρετική.

W40KArma 03Blood Angels εναντίον Orks… μαντέψτε το αποτέλεσμα!

Στο ξεκίνημα της κάθε αποστολής θα αρκεστείτε σε μικρά skirmishes σε δάση και γέφυρες προκειμένου να ανακαλύψετε τα σημεία που βρίσκεται ο κύριος όγκος του εχθρικού στρατού. Το deployment λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό και επειδή ακριβώς δε γνωρίζετε τα είδη των αντίπαλων στρατευμάτων, θα ξεκινήσετε αποστολές για δεύτερη και τρίτη φορά προκειμένου να επιλέξετε τις κατάλληλες μονάδες. Σημειώστε εδώ πως μεταφέρετε στρατεύματα στις επόμενες αποστολές αφού καθώς αυτά πολεμούν αποκτούν εμπειρία. Δώστε λοιπόν βάση στις ισχυρές σας μονάδας και προσπαθείτε να τις διατηρείτε ζωντανές καθώς προχωράτε την ιστορία του παιχνιδιού.

Εδώ δυστυχώς παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του τίτλου. Υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες από 300 διαφορετικές μονάδες στο Warhammer 40K: Armageddon. Ναι καλά διαβάσατε… 300! Αν υπολογίσετε ότι οι περισσότερες από αυτές φέρουν δύο και τρία είδη διαφορετικού οπλισμού καταλαβαίνετε τον πανικό που θα σας προκαλέσουν. Η απόφαση των δημιουργών να φτιάξουν ένα παιχνίδι με δύο κα μόνο factions ΤΙΓΚΑ στις διαφορετικές μονάδες με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Σαφώς θα ήταν καλύτερο (και εμπορικότερο!) η ύπαρξη περισσότερων factions του Warhammer 40K universe (που πας ρε θείο χωρίς Tyrannids και Chaos;) με περιορισμένο αριθμό μονάδων. Ακόμη και οι hardcore fans του συγκεκριμένου είδους παιχνιδιών νομίζω θα συμφωνήσουν μαζί μου.

Εκτός του βασικού campaign υπάρχουν αρκετές single missions να παίξετε, σε πολλές μάλιστα από αυτές μπορείτε να πάρετε το μέρος των Orks. Η δυνατότητα αυτή δίνεται βεβαίως και στο multiplayer κομμάτι του τίτλου που επιτρέπει διαδικτυακές μάχες αλλά και συγκρούσεις στο ίδιο υπολογιστή με τους φίλους σας.

Τεχνικά το Warhammer 40K: Armageddon απογοητεύει. Τα γραφικά, δυστυχώς, είναι -τουλάχιστον- δεκαετίας και το animation των μονάδων είναι ανύπαρκτο. Ακόμη και τα ηχητικά effects των όπλων ακούγονται ψεύτικα. Τα ικανοποιητικά voice overs σώζουν ελάχιστα την παρτίδα. Η κατάσταση γενικώς κρίνεται τραγική και απαράδεκτη για έναν τίτλο που ζητά από εσάς να καταβάλλετε το ποσό των 37 € για την αγορά του!

W40KArma 04Γενική άποψη του χάρτη με όλα τα στρατεύματα τοποθετημένα επάνω σ’ αυτόν…

Το Warhammer 40K: Armageddon είναι ένα απλοποιημένο Panzer Corps σε έναν κλασικό κι αγαπημένο sci-fi κόσμο. Οι hardcore fans μπορούν να επενδύσουν άφοβα σε μια ικανοποιητική πτώση τιμής. Οι υπόλοιποι strategy fans, όμως, καλύτερα να μείνετε μακριά: η τιμή κρίνεται υπερβολικά υψηλή για έναν τίτλο του οποίου η πολυπλοκότητα έγκειται όχι στους φοβερούς στρατηγικούς σχεδιασμούς που θα αναγκαστείτε να κάνετε αλλά στην ανούσια ύπαρξη εκατοντάδων διαφορετικών μονάδων.

Pros

 • Εξαιρετικός χειρισμός.
 • Μεγάλη διάρκεια.
 • Πολλές επιλογές ρύθμισης της δυσκολίας.

Cons

 • Έλλειψη κλασικών factions.
 • Outdated τεχνικός τομέας.
 • Υπερβολικά πολλές μονάδες που θα πονοκεφαλιάσουν κυρίως τους νεώτερους παίχτες.

RATING - 68%

68%

Volrath

Nikos is a gamer who is characterized by two simple words: "Steel" and "Fire". Yes, you got it right. Any video game that has a fantasy/medieval element in it has his name written all over it. He plays mostly RPGs and strategies while never saying no to well-polished hack 'n slash fantasy titles. Where the war horn sounds, where steel meets steel, where courage and heroism transcend everything and the sacrifice of a brother exalts the warrior ideals... you will find Nikos next door screaming: "Chaaaarge!"

8 Comments

 1. Ενδιαφερον….Η ολη περιγραφη μου θυμισε και το Battle for Wesnoth ( http://www.wesnoth.org/ )
  (με ελληνικη μεταφραση που εχει γινει εκτος των αλλων και απο εμενα και τον Irenicus…)

  Οποιος δεν το εχει δει να το τσεκαρει…

 2. What? ARMAGEDDON? Καλά διάβασα λοιπόν. Το 3ο αρνητικό δεν είναι αρνητικό. Αλλά συμφωνώ όπως ακριβώς αναφέρεις που λείπουν κλασικά factions. Κρίμα να έχεις τέτοιο lore στα χέρια σου και να το θάβεις μόνος σου.

 3. Ο αριθμός των μονάδων είναι πλασματικός. Sorry αλλά πχ το Leman Russ με 10 διαφορετικά configurations ΔΕΝ είναι διαφορετικές μονάδες!

  Άμα είναι έτσι και τα Dawn of War που επέτρεπαν να αλλάζεις τον οπλισμό πεζικού και οχημάτων είχαν εκατοντάδες μονάδες.

  2-3 παραλλαγές της κάθε μονάδας για τους βασικούς ρόλους θα ήταν αρκετό πιστεύω.

 4. Αυτό που συμβαίνει με την σειρά Warhammer 40.000 είναι αξιοπερίεργο: Πάντα ξεκινάω με ενδιαφέρον να διαβάζω το review, και πάντα στο τέλος μένω απογοητευμένος!! 🙁
  Το μόνο Warhammer που κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον μου είναι το Warhammer: Online, το οποίο από ότι διάβασα έκλεισε!!:p

 5. [quote]Τα Dawn of War δε σου άρεσαν; Χμμμ…[/quote]

  Ένα turn-based strategy του 2000 λες;
  Έχω παίξει ένα demo του που μου είχε αρέσει πολύ, αλλά δεν προχώρησα ποτέ σε αγορά του full game! 🙁

 6. RTS είναι. Το 1ο κυκλοφόρησε το 2004. Ακολούθησαν expansions και το 2ο με δικά του expansions.
  Εσύ αναφέρεσαι στο Warhammer 40,000: Rites of War που κυκλοφόρησε το 1999 νομίζω 🙂

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEnglish