REVIEWS

WE. THE REVOLUTION

Είδα έναν άντρα να πέφτει.

Σεπτέμβρης του 1792, Παρίσι. Η Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία έχει σφυρηλατηθεί μέσα από φλόγες, αίμα και ατσάλι. Ο διαβόητος οπορτουνιστής, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρρος, ουσιαστικά κυβερνά το Παρίσι μέσα από την αιματοβαμμένη του ‘Τρομοκρατία’. Οι αριστοκράτες οδηγούνται στην καρμανιόλα για το παραμικρό. Η Παλαιά Τάξη έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Τα κόμματα των Ιακωβίνων και των Γιρονδίνων μετριούνται σαν πεινασμένα σκυλιά, πάνω από το ανυπεράσπιστο, γυμνό κορμί της νεογέννητης Δημοκρατίας.

Είσαι ο Αλέξις Φιντέλ, πιστός λειτουργός του Επαναστατικού Δικαστηρίου. H γυναίκα σου σε κατηγορεί πως πίνεις και χαρτοπαίζεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο μικρός σου γιος σε λατρεύει. Δεν καταλαβαίνει γιατί ο μπαμπάς δεν είναι σχεδόν ποτέ σπίτι. Ο μεγάλος σου γιος, προτιμά να συναντά τους Συντρόφους του στο καπηλειό και να παίζουν μουσική , αντί να μελετά σκονισμένες δικογραφίες. Σου θυμίζει καθημερινά πού έχει γραμμένο το λαμπρό μέλλον που ονειρεύεσαι για εκείνον. Ο γέρος πατέρας σου καταριέται την πλούσια οικογένεια Ρενάρντ, την οποία θεωρεί ευθέως υπεύθυνη για τις οικονομικές σας δυσχέρειες.

Μια από τις πρώτες δίκες του παιχνιδιού, οι οποίες σημειωτέον, παρουσιάζονται με τυχαία σειρά.

Με την άδεια μποτίλια να κροταλίζει δυσοίωνα στη βαλίτσα σου, σέρνεις τα βήματά σου μέχρι την ψηλή σου έδρα. Οι φρουροί συνοδεύουν τον κατηγορούμενο στην αίθουσα. Ξέρεις πως πρέπει να χτυπήσεις το σφυρί σου, αλλά ο πονοκέφαλος ήδη απειλεί να ανοίξει το μετωπό σου στα δυο. Καλωσήλθατε στον ουσιαστικότερο εξομοιωτή ανδροπρεπούς καταστροφής του 2019. Η Επανάσταση και η μοίρα του Έθνους, εναπόκεινται στα απομεινάρια της ταλαίπωρης κρίσης σας.

Το We. The Revolution μπορεί, εντελώς στεγνά και αδιαφορώντας για την εκπληκτική γραφή και σκηνοθεσία του, να χαρακτηρισθεί ως ένας εξομοιωτής διαχείρισης πόρων. Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μια αδυσώπητη Εξομοίωση Ανδρικού Αδιεξόδου ™, στα πρότυπα του επικού This Is The Police II. Η ‘εύκολη’ περιγραφή του παιχνιδιού, είναι πως πρόκειται για ένα δικαστικό δράμα, τοποθετημένο στην περίοδο της Τρομοκρατίας. Προσέρχονται κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου μας, εξετάζουμε στοιχεία και μαρτυρίες και δίνουμε την ετυμηγορία μας. Ένα ξεκάθαρο πρόσχημα για τις μηχανές αφηγηματικά ενήλικης καταστροφής της Polyslash.

Ελευθερία, Ισότης, Καρμανιόλα

Τα πράγματα ξεκινούν σχετικά απλά. Δεν υπάρχει κατήγορος στην αίιθουσα, μονάχα το σώμα των ενόρκων. Ανάλογα με τις ερωτήσεις που κάνετε στον κατηγορούμενο και τις απαντήσεις του σε αυτές, αλλάζει και η ετυμηγορία των ενόρκων. Μπορεί δηλαδή εσείς να έχετε μια συγκεκριμένη άποψη για την εκάστοτε υπόθεση, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να καθοδηγήσετε με τέτοιο τρόπο τους ενόρκους, ώστε να στηρίξουν την ετυμηγορία σας. Αν κάπου εδώ σας προέκυψε κάποια αφελής εφηβική ρομαντζάδα περί δεοντολογίας, είστε σε καλό δρόμο. Μπορείτε να αποφασίσετε κόντρα στο θέλημα του Κυρίαρχου Λαού, αλλά αυτό θα έχει τις ανάλογες συνέπειες. Δυσαρεστείστε υπερβολικά τους πολίτες του Παρισιού και η καριέρα σας θα τελειώσει άδοξα σε κάποιο στενάκι, με τα άντερά σας απλωμένα για τα σκυλιά.

Ο μικρός σας γιος Frederic, χώνει κρυφά σημειώματα στα βιβλία σας, με μοναδικό θαρρείς σκοπό, να ραγίσει τη μαύρη σας καρδιά.

Στην αρχή του παιχνιδιού, μεριμνάτε για τρεις ‘ομάδες’ : τον απλό λαό που προσπαθεί να επιβιώσει, τους ιδεολόγους και φανατισμένους Επαναστάτες και βέβαια, την οικογένειά σας. Αν κάποια στιγμή εξανεμίσετε κάθε καλή θέληση και εύνοια με μια από τις τρεις αυτές άτυπες παρατάξεις, θα οδηγηθείτε στο άδοξο και πρόωρο τέλος της ζωής του δικαστή Φιντέλ. Ανά περιστάσεις, θα αναγκαστείτε να λάβετε αποφάσεις που αψηφούν την ηθική, τη λογική ή το λαϊκό συναίσθημα, για να σώσετε το τομάρι σας και μόνο. Όταν το ίδιο το παιχνίδι έρχεται να σας ειρωνευτεί για αυτή σας την πρακτική στην τελευταία του Πράξη, ο τέταρτος τοίχος καταρρέει μαζί με το μυαλό σας.

Η μεγάλη γοητεία του We. The Revolution, έγκειται στην πληθώρα των μηχανισμών που χρησιμοποιεί, προκειμένου να σας κάνει ουσιαστικά να ζήσετε μέσα στο πετσί του Φιντέλ. Μπορεί να περνάτε τα πρωϊνά στο δικαστήριο, μα τα απογεύματα καλείστε να επιλέξετε : θα περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας ή θα κυνηγήσετε προσωπικές φιλοδοξίες και απολαύσεις, ρισκάροντας ουσιαστικά τα πάντα; Και αν μείνετε σπίτι, ποιά σχέση θα καλλιεργήσετε; Μια βραδιά στο θέατρο σίγουρα θα ευχαριστήσει την γυναίκα και τον φιλότεχνο μεγάλο γιο σας, αλλά ο παππούς θα σας απαξιώσει ως κουλτουροντιντή και μικρός σας γιος θα βαρεθεί μέχρι δακρύων. Κάθε μέλος της οικογένειας ασκεί επιρροή και σε μια διαφορετική φράξια στο Παρίσι. Και η παραμικρή σας ενέργεια λοιπόν, έχει άμεσο αντίκτυπο στις διαρκώς μεταβλητές σχέσεις σας με τις παρατάξεις του παιχνιδιού.

Ο πολίτης Καπέτ, στη στερνή του δόξα.

Στις τρεις πράξεις της Επανάστασης, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό πλούτο φρικτών καταστάσεων. Θα κληθείτε να οργανώσετε ίντριγκες, να παγιδεύσετε, εκβιάσετε, δολοφονήσετε και να κυλιστείτε σε τόση λάσπη και αίμα, όσο δεν είχατε φανταστεί ποτέ πως μπορούσε να υπάρξει στον κόσμο. Μπορείτε βέβαια να επιχειρήσετε να πάτε και με το σταυρό στο χέρι, ως ένα γρήγορο και οδυνηρό ‘Game Over’. Οι ίδιοι οι μηχανισμοί του παιχνιδιού, διαρκώς μεταλλάσσονται και προσαρμόζονται για τις ανάγκες του gameplay. Θα βρεθείτε να επιλέγετε την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να κατευνάσετε τον όχλο ή να κερδίσετε ένα πολύτιμο σύμμαχο. Να στέλνετε τους πρακτόρές σας να αυξήσουν την επιροή σας σε συγκεκριμένες γειτονιές ή να δολοφονήσουν πολιτικούς αντιπάλους. Θα οργανώσετε και θα εκτελέσετε περίπλοκες ίντριγκες και συνομωσίες, πάντοτε για το καλό του Κυρίαρχου Λαού.

Ο Λαός φυσικά, είμαστε Εμείς.

Βάσει της συναισθηματικής κατάστασης/θέσης του συνομιλητή μας, καλούμαστε να επιλέξουμε την αντίστοιχη προσέγγιση προκειμένου να τον φέρουμε με το μέρος μας

Ο τρόπος με τον οποίο το παιχνίδι εντάσσει ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες στην ροή του, είναι πραγματικά υποδειγματικός. Όσο αναλογίζομαι την αντίστοιχη απόπειρα του Unity, με πιάνουν τα γέλια. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε ουσιαστικά σε μια από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Η δε προσωπικότητα του Δικαστή Φιντέλ, χωρά, ενθαρρύνει και ανταμείβει με αίμα και δάκρυα κάθε πιθανή παρέκκλισή μας. Ο τρόπος που το παιχνίδι μας επιτρέπει να πιστέψουμε έστω και για λίγο πως έχουμε κάποια επιλογή, κάποιο περιθώριο να παραμείνουμε ηθικοί ενώ ανελισσόμαστε στην κρατική ιεραρχεία, είναι απλά σατανικός.

Η σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του παιχνιδιού, προβαίνει μάλιστα στον ακόλουθο, πρωτοφανή ίσως, εντυπωσιασμό : γνωρίζει πως κάποιος έμπειρος παίκτης του ‘είδους’ (αν μπορούμε να εντάξουμε ένα έργο τέχνης σαν το We. The Revolution σε οποιοδήποτε μηχανικό ‘είδος’) θα αποπειραθεί να ‘δουλέψει’ μηχανικά τα συστήματα του, προκειμένου να φτάσει στο ‘όμορφο και ιδανικό’ φινάλε, το οποίο φυσικά η Polyslash ουδέποτε υποσχέθηκε. Οι μικρές νίκες που μας επιτρέπει το παιχνίδι στα ασήμαντα περιστατικά, καλλιεργούν την ψευδαίσθηση πως ενδεχομένως θα φτάσουμε στο τέλος του με κάποια ψήγματα έστω, αξιοπρέπειας.

Επίτιμος προσκεκλημένος στην χοροεσπερίδα των Ρενάρντ.

Αν χαζεύοντας τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο διαισθανθήκατε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, η Επανάσταση είναι για εσάς. Αν η καμπούρα σας βαστά ακόμη αναμνήσεις από την καρμανιόλα και την φρίκη της Hotel De Ville, ο δικαστής Φιντέλ περιμένει καρτερικά να του δώσετε πνοή. Το We. The Revolution είναι ένα από τα πλέον ιδιοσυγκρασιακά, πολυσυλλεκτικά και περήφανα καλλιτεχνικά παιχνίδια των τελευταίων ετών.

Διαθέτει σαφέστατα καθορισμένη φιλοσοφική ταυτότητα και λειτουργεί ως σκοτεινός καθρέφτης. Στρέφεται καπνισμένος και φρικτός προς το μέρος μας και ψιθυρίζει συνωμοτικά :

Θέλετε;’

Δικαστής Αλέξις Φιντέλ. Σωτήρας του Λαού, Περήφανος Γιος Της Δημοκρατίας, Διπρόσωπο Κτήνος. Ήρωας.

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ - 95%

95%

Ήρως

Εξομοίωση ανδρικής συνείδησης και υπόστασης υπό ακραίες συνθήκες, το We. The Revolution άξια κερδίζει την θέση του ως ένας από τους πλέον καλογραμμένους, ηθικά αδυσώπητους τίτλους των τελευταίων ετών.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

5 Comments

    1. Τους βγάζεις καπέλο, πουδραρισμένη περούκα και στρώνεις λαιμουδάκι κατευθείαν. Σκληρή μαυρίλα. Και δαγκώνομαι να μην κυλήσω σε Τσουρινάκεια σπόηλερς για την τελευταία πράξη.

  1. Το χω σταμπάρει τούτο από όταν πρωτάκουσα γι’αυτό. Θα ενταχθεί σε time slot προτεραιότητας.

  2. Στέφανε χαίρομαι πολύ για το κείμενο σου, άρτια παρουσίαση και υποδειγματική για ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια που έχω παίξει τα τελευταία χρόνια για όλους αυτούς τους λόγους που γράφεις.

    Και μιας και αναφέρεις τον Τσουρινάκη δεν σου κρύβω ότι περίμενα την παρουσίαση σου όπως τον παλιό καλό καιρό που ανυπομονούσαμε να διαβάσουμε άρθρα του στο Pc Master.

    Το πόσο απολαμβάνω το παιχνίδι δεν περιγράφεται, αριστούργημα ?

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN