SPECIALS

EARLY ACCESS: UNLUCKY SEVEN

Bring Your Own Booze

Το Unlucky Seven είναι μια περίεργη περίπτωση παιχνιδιού. Ξεκίνησε με χρηματοδότηση στο Indiegogo και το παιχνίδι που προωθήθηκε εκεί ήταν ένα jRPG με pixel art που θα πρόσφερε επιλογές στους διαλόγους με τις ανάλογες συνέπειες. Επιπλέον θα είχε μια σκοτεινή sci-fi αισθητική και οι χαρακτήρες θα ήταν ανθρωπόμορφα ζώα. Δεν γνωρίζω λεπτομερώς τι συνέβη κατά την πορεία ανάπτυξης του αλλά πέρασε από 2 (ή 3) διαφορετικούς δημιουργούς, ενώ είχε εξαφανιστεί και για 2 χρόνια, δίχως να υπάρχουν σχετικές πληροφορίες κι όταν εμφανίστηκε ξανά (το 2017), είχε αλλάξει εντελώς genre. Πλέον είχε γίνει adventure, με τρισδιάστατα γραφικά που θύμιζε παιχνίδια του πρώτου Playstation!

Σίγουρα όλα τα παραπάνω σημάδια δεν είναι θετικά, πόσο μάλλον όταν οι developers αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη δουλειά των προηγούμενων. Ακόμα κι όταν λάβαμε κωδικό για το παιχνίδι, αυτός ήταν review code, αλλά 3 μέρες πριν την κυκλοφορία του, εμφανίστηκε στη σελίδα του στο Steam η ένδειξη Early Access. Κίνηση της τελευταίας στιγμής, αλλά δικαιολογημένη με βάση την εικόνα που δίνει το Unlucky Seven.

Το παιχνίδι πάει για μια 32bit, λίγων πολυγώνων αισθητική και σε αρκετές σκηνές τα καταφέρνει περίφημα.

Αν και Early Access, παραδόξως το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί από την αρχή ως το τέλος. Η ιστορία δηλαδή είναι ολοκληρωμένη ή για να είμαι πιο ακριβής, ο βασικός κορμός της, χωρισμένος σε 18 επεισόδια 10 έως 20 λεπτών. Σύμφωνα με αυτή, οι 7 πρωταγωνιστές, φίλοι που γνωρίστηκαν σε συναντήσεις Ανώνυμων Αλκοολικών, πάνε στο πάρτι γενεθλίων μιας φίλης της παρέας. Δεν γνωρίζουν όμως ότι στο μέρος που πάνε δραστηριοποιείται μια οργάνωση που παρασκευάζει moonshine με βάση το κρέας. Φυσικά, το μακάβριο και σκοτεινό ύφος από την πρώιμη μορφή του παιχνιδιού έχει διατηρηθεί, με μερικές αποκρουστικές σκηνές να διαδραματίζονται στην περιπέτεια. Παρόλο που το παιχνίδι στην παρούσα φάση, δίνει την επιλογή μεταξύ ανθρώπων και ζώων χαρακτήρων, τα όργανα που αποστάζονται για το παράνομο ποτό, φαίνεται να προέρχονται από ανθρώπους, κάτι που δεν βγάζει νόημα αν παίξουμε με τους δεύτερους.

Υποθέτω όμως ότι αυτό έχει να κάνει γενικά με τους διαλόγους και είναι κάτι που λογικά θα έχει διορθωθεί μέχρι την τελική κυκλοφορία. Το παιχνίδι μπορεί να διακατέχεται από μια surreal αίσθηση αλλά αυτή δε μπορεί να κρύψει τους διάλογους, αρκετούς από τους οποίους έχουν αρκετά συντακτικά και εκφραστικά λάθη, σαν να έγινε απόπειρα μετάφρασης από την αρχική γλώσσα (πολωνικά) στα αγγλικά από κάποιον που δεν είχε καλή γνώση αυτών.

Η λύση στα περισσότερα puzzles βρίσκεται κάπου κοντά.

Κάτι που έχει μείνει εκτός του αρχικού οράματος κι ευελπιστώ να υπάρχει στην τελική έκδοση είναι οι επιλογές που καθορίζουν την μοίρα των χαρακτήρων. Το gameplay εξελίσσεται τελείως γραμμικά και το τι συμβαίνει στον καθένα από αυτούς δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις ενέργειές μας. Από την άλλη, υπάρχουν κάποια απλοϊκά quick time events (ακόμα και στο να σηκώσεις κάποιο αντικείμενο από κάτω μερικές φορές), που αν και δε με ενόχλησαν, θεωρώ ότι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό. Ίσως οι δημιουργοί είχαν στο μυαλό τους μία πιο Until Dawn κινηματογραφική προσέγγιση, το θέμα είναι όμως ότι ούτε ο χρόνος πιέζει στο Unlucky Seven, ούτε διαφορετική εξέλιξη στην πλοκή προσφέρουν αυτά.

Φυσικά το παιχνίδι δε θα ήταν adventure αν δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι γρίφοι, και εδώ δεν απογοητεύει. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζονται στη σωστή χρήση αντικειμένων που έχουμε στο inventory μας, ενώ υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που βασίζονται στην παρατήρηση του περιβάλλοντος. Από άποψη δυσκολίας θα έλεγα ότι είναι κάτω του μετρίου, όμως είναι σωστά υλοποιημένοι σύμφωνα με τις καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται οι πρωταγωνιστές. Σε στιγμές π.χ. επιδιόρθωση κάποια συσκευής, αντικατάσταση ασφάλειας σε ηλεκτρικό πίνακα κ.α. εμφανίζεται ένα mini-game το οποίο είναι καρμπόν του αντίστοιχου του hacking στο πρώτο Bioshock, που έπρεπε να κατευθύνουμε τη ροή με τους σωλήνες. Ας ελπίσουμε ότι είναι placeholder και ότι η φαντασία των δημιουργών δεν περιορίζεται εκεί.

Πιθανότατα πατάτες. Ή μήπως όχι;

Κάτι που είναι αναμενόμενο για παιχνίδι που βρίσκεται στη φάση αυτή είναι τα bugs που εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο ως softlocks (π.χ. κάποιος χαρακτήρας να κολλάει πίσω από κάποιο έπιπλο). Δε συμβαίνει συχνά, όμως μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό σε συνδυασμό με την απουσία manual saves ή checkpoints, πέρα από την αρχή κάθε επεισοδίου – κάτι που πρέπει να διορθωθεί στην τελική έκδοση. Το Unlucky Seven στηριζόμενο στην ατμόσφαιρα και στην αισθητική του, φαίνεται να έχει προοπτικές για να εξελιχθεί σε κάτι ωραίο, αρκεί οι δημιουργοί να βάλουν περισσότερο κρέας (χεχ) στο gameplay και να γυαλίσουν τις όποιες παραφωνίες αποσπούν τον παίκτη από την εμβάπτιση του σε αυτό.

Παναγιώτης Μητράκης

As a kid of the 80's, he began his journey into gaming with coin-ops and the classic Game Boy. He found some respite with his beloved SNES and got into PC gaming in 1998, with landmark games like Half-Life and Baldur's Gate. He doesn't steer clear of (almost) any genre but has a predilection for RPGs and survival horror and tries to introduce others to Silent Hill, S.T.A.L.K.E.R. and the creations of Looking Glass and Obsidian.

Leave a Reply

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
en_USEN