SPECIALS

Tα games του 2013: Adventures

Αν το 2011 είχε πολλές κυκλοφορίες παιχνιδιών της κατηγορίας, το 2012 αδιαμφισβήτητα ήταν το έτος θριάμβου των adventure games, καθώς αισίως ξεπεράσαμε τους 30 τίτλους. Η ερχόμενη χρονιά προβλέπεται εξίσου παραγωγική, περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα αρκετές νέες κυκλοφορίες, πολλές εκ των οποίων τις αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πάμε να δούμε –σε αλφαβητική σειρά- τι καταφθάνει οσονούπω…

1954-ALCATRAZ

1954 Alcatraz SP

Το έχουμε καταλάβει όλοι, η Daedalic Entertainment έχει πάρει φόρα για τα καλά και δε λέει να σταματήσει πουθενά. Με γραφικά που φέρνουν έντονα στις παραγωγές της Pendulo Studios, το 1954-Alcatraz θα μας αφηγηθεί την ιστορία του Joe, που έχει καταδικαστεί σε 40 χρόνια κάθειρξη, στη δεκαετία του ’50. Αναμένεται εντός του επόμενου μήνα.

ASYLUM

Asylum SP

O Agustin Cordes, δημιουργός του πολύ αξιόλογου Scratches κατά το παρελθόν, μας πάει από χρονιά σε χρονιά, αναφορικά με την κυκλοφορία της επόμενης δημιουργίας του. Πρόκειται και πάλι για ένα first person horror adventure, το οποίο υπόσχεται να μας κάνει να ανατριχιάσουμε και να νιώσουμε να μας παγιδεύει ο κλειστοφοβικός κόσμος του. Αν δε βγει και εντός του 2013, κινδυνεύει να καταντήσει αστείο στους κύκλους των adventure players…

A RABBIT’S APPRENTICE

Rabbits Apprentice SP

Ένα ακόμη παιχνίδι από την Daedalic Entartainment, που προορίζεται για την άνοιξη του 2013. Με επικεφαλή δημιουργίας τον Matthias Kempke, δημιουργό του freeware “What Makes You Tick” και της εμπορικής συνέχειάς του, “Α Stitch In Time”, εξιστορεί την προσπάθεια του 12χρονου Jerry να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να γίνει ένα σπουδαίος μάγος, βοηθούμενος από ένα κουνέλι που παρουσιάζεται ενώπιον του και του ζητά να του επιτρέψει να γίνει βοηθός του.

BROKEN SWORD 5 –THE SERPENT’S CURSE

Broken Sword 5 SP

Δυναμικό comeback για την Revolution Software, η οποία, αφού συγκέντρωσε το ποσό των $ 750.000 μέσω Kickstarter, έβαλε μπρος τη δημιουργία του πέμπτου μέρους της πασίγνωστης σειράς των Broken Sword παιχνιδιών. Ο George Stobbart και η Nicole Collard έχουν γίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα δίδυμα σε παιχνίδι περιπέτειας και ελπίζουμε μετά το μέτριο τρίτο και μάλλον χλιαρό τέταρτο μέρος, να επιστρέψουν στις επιτυχίες και να μας κάνουν να γνωρίσουμε εκ νέου το διάσημο franchise. Ημερομηνία κυκλοφορίας άγνωστη προς το παρόν…

DOUBLE FINE PRODUCTIONS ADVENTURE

DF Adventure SP

OK, δε θέλω να γίνω κακός, μέρες που είναι κιόλας, αλλά όταν έχεις χρηματοδοτηθεί με  $ 3.3 εκατομμύρια και όχι μόνο δεν έχεις δώσει τη δημοσιότητα ένα screenshot από το παιχνίδι σου, αλλά ούτε καν το έχεις επίσημα “βαφτίσει”, κάπου οφείλεις να στρωθείς σοβαρά στη δουλειά και να προχωρήσεις λίγο πιο γοργά το project. Το εν λόγω παιχνίδι εξακολουθεί να αποτελεί στοίχημα, αφού ενδεχόμενο μέτριο αποτέλεσμα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους δημιουργούς που θα στραφούν στους παίκτες, για να χρηματοδοτηθεί κάποια επόμενη δημιουργία τους. Φυσικά και έχουμε εμπιστοσύνη στους Gilbert και Schaffer, αλλά γίνεται να αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα της δουλειάς σας κύριοι; Θεωρητικά εντός του 2013 θα κυκλοφορήσει ο τίτλος, αλλά προσωπικά δεν είμαι και 100% βέβαιος περί αυτού…

GOODBYE DEPONIA

Goodbye Deponia SP

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της σχετικής τριλογίας, δια χειρός Daedalic Entertainment. Τα πρώτα δύο κεφάλαια υπήρξαν καταπληκτικές παραγωγές, κερδίζοντας πλήθος βραβείων και όντας –σε συνδυασμό μεταξύ τους- το adventure game της χρονιάς για το 2012 στις προτιμήσεις πολλών παικτών, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο γράφων. Αν το κλείσιμο της ιστορίας φέρει την ίδια ποιότητα με τους προκατόχους του, τότε αναμφισβήτητα θα μιλάμε για μία επική τριλογία, που όμοιές της είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Οι Γερμανοί έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και πλέον είναι “υποχρεωμένοι” να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες που έχουμε. Το αν θα τα καταφέρουν ή όχι, θα το ξέρουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

MOEBIUS

Moebius SP

Πολλοί σπεύσανε να ξεγράψουν την Jensen, να ειρωνευτούν τον –ολίγον άστοχο ομολογουμένως- τρόπο που χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτηθεί, και πάλι από το κοινό, η πρώτη δημιουργία του νέου της gaming studio, με το όνομα Pinkerton Road και να πουν πως ό,τι είχε να μας δώσει, το έδωσε. Το πρόσφατο πρώτο επεισόδιο του Cognition, στην ιστορία του οποίου η Jensen είχε ρόλο συμβούλου, ήρθε να αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά ξοφλημένη είναι. Η Phoenix Online Studios θα είναι εκείνη που θα αναλάβει να σχεδιάσει το παιχνίδι που θα βασιστεί στην ιστορία της Jane και τα συστατικά ήδη φαντάζουν ιδανικά. Δε χρειάζεται να περιμένουμε ένα adventure game σαν το Gabriel Knight, όπως αρκετοί εύχονται. Χρειάζεται απλά να έρθει ένα παιχνίδι που θα μας καταστήσει σαφές, για μία ακόμη φορά, ότι η κατηγορία των adventure games διαθέτει τις καλύτερες ιστορίες. Και η Jensen είναι ένας από τους ανθρώπους που μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο.

PROJECT FEDORA

Project Fedora SP

Εδώ κι αν μιλάμε για τεράστια επιστροφή! Ένας από τους πιο αντισυμβατικούς αλλά αγαπημένους πρωταγωνιστές σε video game, ο περιβόητος ντετέκτιβ Tex Murphy, ετοιμάζεται να εμφανιστεί εκ νέου στις οθόνες των PCs μας, 15 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του, για να κάνει τον Borracho να σκούξει από ευτυχία και να καταναλώσει ένα μπουκάλι γουίσκυ μονοκοπανιά. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία και ερωτήματα είναι πολλά.  Θα μπορέσουν οι Chris Jones και Aaron Conners να μας δώσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, με τα “μόλις” $ 600.000 που απέσπασαν από τους παίκτες; Θα καταφέρουν να αποδείξουν ότι και τα Full Motion Games μπορούν να έχουν θέση στις μέρες μας, ειδικά από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα σε σχέση με την περίοδο της δόξας του συγκεκριμένου είδους adventure games; Θα δείξουν ότι δε χρειάζεται να ζητάς ένα καράβι λεφτά, προκειμένου να είσαι σε θέση να δημιουργήσεις κάτι αξιόλογο; Πραγματικά θέλω να πιστεύω ότι η απάντηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις θα είναι ένα μεγάλο και βροντερό “ναι”…

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ασφαλώς οι πολυαναμενόμενοι τίτλοι κάθε άλλο παρά τελειώνουν εδώ. Περιμένουμε ακόμη το Amnesia-A machine for pigs, το remake του Leisure Suit Larry-In the land of the Lounge Lizards, το The Last Crown: Haunting of Hallowed Isle και το Beneath a steel sky 2 (αν και το τελευταίο δύσκολα θα το δούμε πριν το 2014), ενώ ακολουθεί κι ένας αριθμός τίτλων που φιλοδοξούν να ξεχωρίσουν με τη σειρά τους και δεν είναι άλλοι από τα The Raven, Jack Keane 2, The Mystery of the Wicked Village, Memento Mori 2 και Quest For Infamy. Φυσικά μη ξεχνάμε και τα επόμενο επεισόδια των Cognition, The Journey Down, Shadows on the Vatican και πιθανώς Miskatonic, ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αρκετά ακόμη παιχνίδια της κατηγορίας, που, ως είθισται, ανακοινώνονται λίγους μήνες προτού εμφανιστούν.
Χρονιά με σπουδαίες κυκλοφορίες το 2013, δε νομίζετε; Εδώ θα είμαστε τον επόμενο Δεκέμβριο να κάνουμε τον απολογισμό και να μετρήσουμε τι είδαμε και τι δεν είδαμε τελικά, αλλά και ποιες εκπλήξεις ενδεχομένως είχαμε…

Μάνος Καρκαλέμης

Manos can't help but feel happy that he was actively involved in gaming writing in the years 2009-2017, when he was given the opportunity to write reviews for some adventure game gems, such as "The Whispered World", "Monkey Island 2-LeChuck's Revenge" (Remastered Edition), "The Book of Unwritten Tales 1&2", "Grim Fandango" (Remastered Edition), "Gabriel Knight-Sins of the Fathers" (25th Anniversary Edition), "Night of the Rabbit", "Memento Mori 2", "Day of the Tentacle" (Remastered Edition).

14 Comments

 1. Πραγματικά αναμένονται κορυφαία adventures το 2013 και να δω πότε θα προλάβω να ασχοληθώ με αυτά, ενώ καλά καλά ακόμα δεν έχω τελειώσει κάποια του 2012 που θέλω. Προσωπικά περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Alcatraz, το τελευταίο Deponia, τη συνέχεια του Journey Down και φυσικά το Broken Sword 5, το οποίο μάλλον πάει για τέλος του έτους (οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν για Απρίλη του 2013, αλλά δεν παίζει). Για το adventure των Schaffer/Gilbert ομολογώ ότι δεν ξέρω τι να περιμένω πια, αλλά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος για ένα καλό αποτέλεσμα.

 2. Αν μη τι άλλο, μόνο και μόνο για την επιστροφή του ΤΙΤΑΝΑ Tex Murphy το 2013 αναμένεται σούπερ χρονιά.

 3. Βάλε και μέσα και Hero U των Coles και SpaceVenture από Guys From Andromeda, ουσιαστικά όλοι μας οι αγαπημένοι designers από τα 90’s βγάζουν παιχνίδι φέτος. Θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ χρονιά, και ήδη χουχουτίζω γουισκουστερικά για Τέξ, Double Fine, Hero U και Larry. Το Deponia είναι σιγουράκι πεντάστερο και αναμένω το Moebius με τρόμο και απέθαντη ελπίδα, ζωντανεμένη από το εξαιρετικό Cognition.

 4. Καλά,ήξερα ότι θα κυκλοφορήσουν αρκετά adventures του χρόνου,αλλά τώρα που τα βλέπω συγκεντρωμένα έχω χαζέψει.Αν έστω και τα μισά από αυτά επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες,οδεύουμε ολοταχώς προς τη δεύτερη χρυσή εποχή του είδους.Καθοριστική η συμβολή της Daedalic,καθώς και του Kickstarter.

 5. Συμφωνώ 100% ειδικά με την τελευταία σου πρόταση.
  Το 2013 θα είναι μια πλουσιότατη χρονιά ΚΑΙ για τα adventure. 🙂

 6. Κοίτα,για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν είμαι ιδιαίτερος φαν της Daedalic,διότι απλούστατα δεν έχω παίξει αρκετά παιχνίδια της.Και το Whispered World που έπαιξα δε με ενθουσίασε και πολύ.
  Δεν μπορώ να μη αναγνωρίσω όμως την προσφορά της στο χώρο,καθώς η επιτυχία των τίτλων της έδωσε μεγάλη ώθηση στο genre και παρακίνησε κι άλλους δημιουργούς να ασχοληθούν,αποδεικνύοντας πως υπάρχει ψωμί.Ελπίζω αυτή η ώθηση να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής).
  Για το Kickstarter τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου.Η ποσοτική αύξηση των adventures λόγω αυτού είναι δεδομένη,μένει να δούμε και την ποιότητά τους.

 7. Ράζ σε νιώθω. Και μένα με ξενέρωσε φοβερά το Whispered World. Αλλά αν παίξεις τα δυο Ντεπόνια, πραγματικά, η μόνη σύγκριση που σου έρχεται στο νου, είναι με το Day of the Tentacle. Ειδικά το δεύτερο μέρος. Ρίξε βλέφαρο. Χωρίς να έχουν το “χρυσό” track record, έχουν οπωσδήποτε φοβερό potential.

 8. Τα έχω στα υπόψη τα Deponia και οι χριστουγεννιάτικες sales είναι μια καλή ευκαιρία,αλλά συγκρατούμαι,διότι κάποτε κάποιος είχε τη ‘φαεινή’ ιδέα να διεξάγεται εξεταστική τον Ιανουάριο!Αν αγοράσω κάτι τώρα,είναι σίγουρο ότι θα τη χαραμίσω (και) αυτή.:p
  Κάποια στιγμή θα τα παίξω σίγουρα όμως.

 9. Αγχώθηκα και μόνο που τι δίαβασα τι λίστα. Πότε θα τα παίξοθμε όλα αυτά; Και το πρωτοχρονιάτικο λαχείο να κερδίσω, έξτρα χρόνος σε μια ημέρα δεν αγοράζεται.

  Day 1 purchase για μένα η επιστροφή του Tex, το Last Crown και Asylum. Για τα υπόλοιπα βλέπουμε, πάντως η χρονία αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Leave a Reply

Related Articles

Back to top button
en_USEN