Συνταγες Της Προκοπης

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Χθες που βαριομουν ειπα να θυμηθω λιγο τα παλια, τα Ταιλανδεζικα, και εφτιαξα Kai Dow. Ειναι τοσο απλο που μπορει να το εχετε μαγειρεψει επειδη δεν ειχατε πολλα πραγματα στο ψυγειο.
Μαγειρευετε ρυζι και βαζετε λιγο σε ενα πιατο. Τηγανιζεται ενα αβγο (καλα ε μην τρεχουν οι μυξες του αγεννητου) και το ακουμπατε πανω στο ρυζι. Το επιθυμητο αποτελεσμα του αβγου ειναι οταν οι ακρες του παρουν ενα χρυσο χρωμα.
Εαν εχετε μια φορμα για να βαλετε το ρυζι ωστε να μοιαζει με στητο γυναικειο στηθος το αποτελεσμα θα ειναι οπτικα ανωτερο.
Το συνοδευετε με αγγουρι και αν θελετε τσιλι. Πλην καυτερων, Αυτος ειναι ο τροπος που αρεσει σε μενα.
Μπορειτε να το φτιαξετε και με τηγανιτο ρυζι αλλα εχει εξτρα βηματα και θα χρειαστειτε soy sauce.

βρηκα και μια φωτο για να ξερετε πως ειναι το τελικο αποτελεσμα. Την επομενη φορα που θα το ξανα-φτιαξω θα σας δειξω το δικο μου αποτελεσμα. μαγειρεψτε thai φαγητο στα γκομενακια για να το παιξετε μαγκακια.


3XscKmFcTUmlNTpF7RTY_fried-egg-over-rice-6.png
 
Λοιπόν σήμερα δοκίμασα να κάνω πρώτη μου φορά πίτσα. Όλα homemade εκτός της σάλτσας που έβαλα κονσέρβα ντοματακι ψιλοκομμένο αντί για φρέσκιες ντομάτες.


Επειδή στο ίντερνετ οι δοσολογιες διαφέρουν, είπα να κάνω μια δική μου.
Για τη ζύμη ανακάτεψα 500γρ αλεύρι ειδικό για πίτσες (έτσι λέει η συσκευασία), 320ml χλιαρό νερό και 14 γρ μαγιά (δύο φακελάκια των 7γρ που απ' έξω δείχνουν ένα τσουρέκι 🥶) και φυσικά, όπως πάντα, ξέχασα να προσθέσω ελαιόλαδο....

Έκανα επίσης τη μαλακια (νομίζω) να την βγάλω χωρίς να έχει στεγνώσει καλά. Κολλούσε κάπως όταν την έβγαλα από το μπολ.
Τεσπα. Την χώρισα στα δύο. Μια θα την φάω σήμερα με περίπου 6 ώρες φουσκώματος και την άλλη αύριο, κάπου στις 24 ώρες.

(Ακολουθεί ιεροσυλία)
Αλλαντικά δεν θα βάλω(!), αντί αυτού θα βάλω ελιές, τυρί φέτα, κόκκινες πιπεριές (δεν έχω πράσινες) και κάνα κασέρι γκούντα. Άντε ίσως και από μιση κονσέρβα μανιτάρια να γεμίσει λίγο.

Στη σάλτσα ντομάτας δεν έβαλα σκόρδο αλλά σκόνη σκόρδου διότι δεν είχα. Επίσης την μισή την χώρισα και της πρόσθεσα σκόνη πάπρικας και τσιλη.

Edit: Αν όλα πάνε καλά, αργά το απόγευμα θα ανεβάσω φωτογραφίες με το τελικό αποτέλεσμα. Έβαλα και μια ΙΡΑ στο ψυγείο.
Send prayers 🙏🙏🙏🙏🙏
 
So...
IMG_20210918_204301.jpg


pizza.jpg
Η ζύμη βγήκε σκληρή. Αύριο θα γίνονταν σα πέτρα. Η ζύμη δυστυχώς βγήκε αρκετά κολλώδη, μάλλον διότι δεν την περιεργάστηκα αρκετά όσο έπρεπε. Πρόσθεσα από μόνος μου επιπλέον αλεύρι, ανακάτεμα μέσα στο μπολ και αμέσως άνοιγμα με τα χέρια.
Επίσης η σάλτσα βγήκε πολύ δυνατή λόγω της πάστας τομάτας που έβαλα 1 κ.σ. σε 400γρ κονκασε.

Από την θετική πλευρά, πήρα XP και το κυριότερο ότι χόρτασα.
 

Attachments

  • IMG_20210918_204016.jpg
    IMG_20210918_204016.jpg
    304.1 KB · Views: 7
Πόση ώρα την άνοιξες/ζυμωσες? Θέλει τουλάχιστον είκοσι λεπτά στα χέρια να γίνει πολύ ελαστική (τότε έχει απελευθερωθεί η γλουτένη από το καλό αλεύρι τύπου 00). Το μυστικό είναι αν βυθίσεις το δάχτυλο, επανέρχεται γρήγορα. Τότε είναι έτοιμη για ξεκούραση.
 
Ένα κ.γ. αλάτι έβαλα.

Φταίει που δεν την ζύμωσα αρκετά. Μάλιστα το ένα μισό που ήταν να φάω εχθές, το πέταξα διότι δεν είχε φουσκώσει καν. Το είχα σκεπάσει μόνο με μια πετσέτα.

Η άλλη που ήταν να τη φάω σήμερα, την έκανα χθες.
Θα δοκιμάσω πάλι σήμερα μιας και περίσσεψε η μισή σάλτσα (εκείνη με το τσιλη).

Δυστυχώς δεν έχω μπύρα και είναι Κυριακή....

Edit: Μόλις έκανα νέα ζύμη. Θα την αφήσω μέχρι αργά το απόγευμα. Αυτή τη φορά έβαλα αναλογίες αλεύρι/νερό σύμφωνα με τη συσκευασία (είναι τλκ τύπου 00) ήτοι 250γρ/0,125ml (1/8l λέει...) και 14 γρ μαγιά.
Αλάτι δεν ξέχασα αλλά ζάχαρη δεν έβαλα σύμφωνα με τις οδηγίες και έβαλα επίσης τρεις κ.γ. χανιώτικο ελαιόλαδο.

Την ζύμωσα καλύτερα αυτή φορά αλλά όχι και 20 λεπτά όπως προτείνει ο @Northlander . Κάπου στα 10.
Ειδωμεν.
 
Last edited:
Απο τις φωτο δειχνει πολυ παχια και αψητη. Σιγουρα παραπανω ζυμωμα και ξεκουραση. Δοκιμασε να την κανεις πιο απλωτη μηοως ψηθει καλυτερα.
 
Στους πόσους βαθμούς την έψησες? Και σε ποια σχάρα (κάτω-μεσαία-πάνω).

Επίσης αν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι σχετικά υψηλή (κοντά στους 30) και αφήνεις την πίτσα να ξεκουραστεί για πάνω από 2 ώρες εκτός ψυγείου, υπάρχει πιθανότητα να ξυνίσει λίγο και να γίνει σαν sourdough. Νομίζω πως και 2 ώρες ξεκούρασης στον πάγκο με πετσέτα από πάνω, είναι αρκετές για πίτσα αυθημερόν.

Επίσης x2, ακόμα και κολλώδης αν βγει η ζύμη, δεν υπάρχει πρόβλημα, λίγο αλευράκι από πάνω και άνοιγμα κανονικά. High-moisture pizza είναι απολύτως βιώσιμη.

 
και ζάχαρη θέλει για να φαν οι μύκητες.
 
Στους πόσους βαθμούς την έψησες? Και σε ποια σχάρα (κάτω-μεσαία-πάνω).

Επίσης αν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι σχετικά υψηλή (κοντά στους 30) και αφήνεις την πίτσα να ξεκουραστεί για πάνω από 2 ώρες εκτός ψυγείου, υπάρχει πιθανότητα να ξυνίσει λίγο και να γίνει σαν sourdough. Νομίζω πως και 2 ώρες ξεκούρασης στον πάγκο με πετσέτα από πάνω, είναι αρκετές για πίτσα αυθημερόν.

Επίσης x2, ακόμα και κολλώδης αν βγει η ζύμη, δεν υπάρχει πρόβλημα, λίγο αλευράκι από πάνω και άνοιγμα κανονικά. High-moisture pizza είναι απολύτως βιώσιμη.


Σε προθερμανσμενο στους 200 και στην πάνω σχάρα.
Εχθές όντως βγήκε παχιά και κάπως αψητη. Σήμερα βγήκε πιο κανονική αλλά οι άκρες πάλι πολύ σκληρές.

Οι ζύμες μου βγήκαν ακριβώς σαν αυτού στο βίντεο. Όποτε έβγαζα το κάλυμμα ήταν απλωμένη, υγρή και κολλώδη και είχε μια πολύ ελαφριά όξινη οσμή. Θερμοκρασία χώρου περίπου 18-20 ξεκούραση εκτός ψυγείου για 8 ώρες.

πιτσα2.jpg
 
Το γκικ μέσα μου θέλει να σου στείλει γραμμές αύξησης των ζυμομύκητων.

Όχι πολλή ζάχαρη, ίσα-ισα να πάρει την πρώτη ώθηση η μαγιά θέλει, αφού θα αρχίσει να τρώει το αλεύρι. Η ζυμουλα πάντα θα απλώσει όσο την αφήνεις, αλλά θα είναι πένα στο άπλωμα.
 
Όποιος ενδιαφέρεται για πίτσα με το παρακάτω αποτέλεσμα, ευχαρίστως να ετοιμάσω έναν οδηγό που να περιλαμβάνει συμβουλές για τη δημιουργία της καλύτερης δυνατής ζύμης στο σπίτι και ψήσιμο σε οικιακό φούρνο.

1.jpg

2.jpg

3.jpg
 
οικιακοί φούρνοι και μλκς είστε καλά; είδατε που πήγε το ρεύμα; Αφού πιάσαμε πως να κάνουμε ψωμί και πίτσα, ώρα να πάμε στο επόμενο βήμα.
 
οικιακοί φούρνοι και μλκς είστε καλά; είδατε που πήγε το ρεύμα; Αφού πιάσαμε πως να κάνουμε ψωμί και πίτσα, ώρα να πάμε στο επόμενο βήμα.


Μισό λεπτό να ενημερώσω τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ότι θα χτίσω ξυλόφουρνο στο μπαλκόνι του και επανέρχομαι (με έξωση)... :Ρ
 
Μισό λεπτό να ενημερώσω τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ότι θα χτίσω ξυλόφουρνο στο μπαλκόνι του και επανέρχομαι (με έξωση)... :Ρ
μάζεψε υπογραφές από τους ενοίκους της πολυκατοικίας να το βάλεις στην ταράτσα, πες θα μπορεί να ψήνει όποιος θέλει.
 
Όποιος ενδιαφέρεται για πίτσα με το παρακάτω αποτέλεσμα, ευχαρίστως να ετοιμάσω έναν οδηγό που να περιλαμβάνει συμβουλές για τη δημιουργία της καλύτερης δυνατής ζύμης στο σπίτι και ψήσιμο σε οικιακό φούρνο.

View attachment 2486

View attachment 2487

View attachment 2488
Για πε, για πε!
 
Για πε, για πε!

Σόρρυ για την καθυστέρηση φίλε μου, αλλά αυτή η βδομάδα είναι κόλαση...

Βασικά, ακολουθώ ευλαβικά ΑΥΤΕΣ τις οδηγίες και όλες μου οι πίτσες βγαίνουν σχεδόν τέλειες, τόσο σε ψήσιμο όσο και σε γεύση ζύμης. Περιττό να σου πω ότι από τότε έχω κόψει τα πιτσοdelivery. Ναι, τόσο καλές βγαίνουν. Να σημειώσω εδώ ότι δεν έχω αγοράσει ούτε pizza slab ούτε τίποτα. Τα πάντα γίνονται σε ένα ρηχό ταψί στον φούρνο.

Ρίξε μια ματιά στις οδηγίες αυτές και μη διστάσεις να με ρωτήσεις για ό,τι σε προβληματίζει σχετικά με την παρασκευή της ζύμης!
Dim Gian Bot will be glad to be of service! ;)
 
Back
Top