What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Astronomy Domine

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,262
Χαίρε Hank, και καλώς όρισες στο online στέκι μας! Το τηλεσκοπιάκι που είχαμε ήταν της πλάκας (National Geographic, 50/600, διοπτρικό) το οποίο είναι ουσιαστικά μόνο για φεγγάρι (ή για να πάρεις μάτι καμιά γειτόνισσα :p) , ενώ για τις φωτογραφίες βοήθησε και η τύχη πολύ (manual lock στο focus, βγάζαμε δεκάδες και 2-3 μόνο βγήκαν καθαρές)

Πλέον είμαι κάτοχος ενός Skywatcher 130/900 EQ2 , δυστυχώς δεν υπήρχε μπάτζετ για μεγαλύτερη επένδυση, ενώ θέλω να υπάρχει και ευκολία στην φορητότητα καθώς το πλάνο είναι βραδινές εκδρομές με παρέα. Κάναμε ήδη μια βραδινή εξόρμηση αλλά ακόμα το μαθαίνω. Δεν βοήθησε και η μέρα/εποχή, κανένας πλανήτης δεν βρισκόταν εντός πεδίου και το φεγγάρι αργούσε πολύ να βγει (3-4 το πρωί), γενικά μάθαμε ότι πρέπει να ρίξεις διάβασμα σε αστρονομικά ημερολόγια πριν πας. Καταφέραμε και πήραμε μια "τζούρα" από το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (μην φανταστείτε χρώματα, το max zoom με τους υπάρχοντες φακούς μας έφτανε στο x180) , την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε και φωτογράφηση. Έχω πάθει πλάκα πάντως πόσο γρήγορα "χάνεις" τον στόχο σε τέτοια zoom, είναι ζήτημα 30-40 δευτερολέπτων να χαθεί από το πεδίο σου, τώρα καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάποια στιγμή να επενδύσεις σε ηλεκτρονικής μηχανισμούς lock-αρίσματος (για να ακολουθεί την κίνηση τους. Ναι ρε σεις, όλα κουνιόνται, δεν μας λεν ψέματα!!)

Edit : Για τα Bobsonian έχω διαβάσει και εγώ πως είναι πολύ δυνατά και μάλλον το καλύτερο value for money, αλλά με προβληματίζει πολύ το ζήτημα φορητότητας, είναι αρκετά βαριά και ογκώδη. Καλά, με αμάξι και καλή θέληση το μεταφέρεις, αλλά ζορίζει αρκετά η φάση.
 
Last edited:

Hank Chinnaski

Gelatinous Cube
Joined
Jan 22, 2020
Messages
69
Μεγειά και καλές παρατηρήσεις. Αν ρυθμίσεις σωστά την ισημερινή στήριξη του τηλεσκοπίου σου είναι πολύ εύκολο να κρατάς το αντικείμενο στον προσοφθάλμιό σου. Αλλά θέλει να ασχοληθείς για την σωστή ρύθμιση.
Το ζήτημα της φορητότητας είναι σοβαρό με τα τηλεσκόπια. Εμένα έπιανε όλο το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτοιυ και έκοψα τις παρατηρήσεις από όταν έχω παιδικά καθισματάκια :p
Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που θα σε βολεύει να παρατηρείς.
Αυτό που θέλεις τώρα είναι έναν προσοφθάλμιο, έναν αστροχάρτη και έναν κόκκινο φακό.
Νομίζω ότι αυτή την περίοδο είναι ορατός ο Δίας σε καλές ώρες. Το φεγγάρι είναι καλό για παρατήρηση κάπου στα μισά του γιατί βλέπεις τις σκιές από τα χείλη των κρατήρων. Στα νεφελώματα μην περιμένεις να δεις χρώματα. Ασπρόμαυρα θα βλέπεις. Άντε στο νεφέλωμα του Ωρίωνα να δεις μια πράσινη χροιά. Αλλά το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει χρώματα στο σκοτάδι, γιατί ενεργοποιείται διαφορετικό τμήμα του.. Αλλά θα αντιλαμβάνεσαι υφές. Και αυτό είναι το απίστευτο.
Σαν να ξέφυγα λίγο. Καλές παρατηρήσεις.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,262
Μιας και πιάσαμε αυτήν την κουβέντα, έχω δει σε φόρουμ έγχρωμες φωτό από νεφελώματα με τέτοιας κατηγορίας τηλεσκόπια (πάνω-κάτω), να φατναστώ έχουν υποστεί επεξεργασία ψηφιακά (chromatic corrections κτλ.) ή θα είχαν τούμπανο hd cam τηλεσκοπίου? Πάντως ακόμα και ασπρόμαυρα σε πιάνει δέος όντως! Το να ακολουθώ τον στόχο μου με τα μικρομετρικά μοχλάκια θέλει λίγο εκπαίδευση και σωστή ρύθμιση όπως λες και εσύ, έχει και μια αίσθηση "κυνηγιού" από το να λόκαρες με ηλεκτρονικά συστήματα (καλά, είναι και πανάκριβα τα άτιμα).
 

Hank Chinnaski

Gelatinous Cube
Joined
Jan 22, 2020
Messages
69
Κοίτα, για την ισημερινή στήριξη πρώτα. Τα μοχλάκια δεν είναι για να τα πειράζεις όλη την ώρα. Μόνο το μεγάλο πειράζεις. Στα άλλα δύο πάς και περνάς στοιχεία για την τοποθεσία από όπου παρατηρείς. Ατή την ρύθμιση την κάνει μία φορά και δεν τα ξαναακουμπάς εκτός αν αλλάξεις σημείο παρατήρησης. Κάνοντας αυτό η στήριξη παίρνει την κλίση, ως προς τον πολικό αστέρα, του σημείου παρατήρησής σου, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο μετακινώντας τον μεγάλο μοχλό με σταθερή ταχύτητα, μπορείς να ακολουθείς ένα αντικείμενο όλη νύχτα. Εκεί είναι η ευκολία της.
Όσον αφορά την αστροφωτογραφία, είναι ένα τεράστιο και πανάκριβο αντικείμενο. Οι φωτογραφίες που βλέπεις είναι είτε μακράς έκθεσης, είτε stacking, πολλές φωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου δηλαδή. Φυσικά θέλουν ρομποτική στήριξη και τηλεσκόπια με πολύ καλά οπτικά. Κυρίως νευτώνια, όσον αφορά φωτογραφίες νεφελωμάτων.
Προσωπικά σου λέω προς το παρόν αν ασχοληθείς με παρατήρηση αποκλειστικά. Πάρε έναν χάρτη, το βιβλίο nightwatch, καλή μουσική (πάνω απ' όλα) και βγάλε πρόγραμμα παρατήρησης για την κάθε βραδιά.
Αφού μάθεις να βρίσκεις την θέση σου στον ουρανό δες για προσοφθάλμια (με τους περιορισμούς που έχει το τηλεσκόπιό σου).
Μετά δες για στροφωτογραφία.
Μην βιάζεσαι. Είναι αργό χόμπυ. Χόμπυ χαλάρωσης, που εύκολα μπορείς να χώσεις μια περιουσία αλλά γρήγορα να το παρατήσεις για τις δυσκολίες του.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,262
Δεν υπάρχει βιασύνη ρε συ, το αντίθετο! Από περιέργεια ρώτησα για το πως βρίσκεις τόσο ποιοτικές φωτογραφίες από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, Thx για τα tips! Εγώ και μόνο που γίνετε η βραδινή εξόρμηση με καλή παρέα, Arcturus και μπύρες είμαι χαρούμενος , και σιγά σιγά κάτι μαθαίνουμε και βρίσκουμε ;)
 

Hank Chinnaski

Gelatinous Cube
Joined
Jan 22, 2020
Messages
69
Με Arcturus μήπως δεν πάτε για αστροπαρατήρηση αλλά για να δείτε πότε θα ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες, για να θυσιάσετε εκείνη την παρθένα που έχετε στο πρτ μπαγκάζ; :p:devilish:
 
Top Bottom