What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Astronomy Domine

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Χαίρε Hank, και καλώς όρισες στο online στέκι μας! Το τηλεσκοπιάκι που είχαμε ήταν της πλάκας (National Geographic, 50/600, διοπτρικό) το οποίο είναι ουσιαστικά μόνο για φεγγάρι (ή για να πάρεις μάτι καμιά γειτόνισσα :p) , ενώ για τις φωτογραφίες βοήθησε και η τύχη πολύ (manual lock στο focus, βγάζαμε δεκάδες και 2-3 μόνο βγήκαν καθαρές)

Πλέον είμαι κάτοχος ενός Skywatcher 130/900 EQ2 , δυστυχώς δεν υπήρχε μπάτζετ για μεγαλύτερη επένδυση, ενώ θέλω να υπάρχει και ευκολία στην φορητότητα καθώς το πλάνο είναι βραδινές εκδρομές με παρέα. Κάναμε ήδη μια βραδινή εξόρμηση αλλά ακόμα το μαθαίνω. Δεν βοήθησε και η μέρα/εποχή, κανένας πλανήτης δεν βρισκόταν εντός πεδίου και το φεγγάρι αργούσε πολύ να βγει (3-4 το πρωί), γενικά μάθαμε ότι πρέπει να ρίξεις διάβασμα σε αστρονομικά ημερολόγια πριν πας. Καταφέραμε και πήραμε μια "τζούρα" από το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (μην φανταστείτε χρώματα, το max zoom με τους υπάρχοντες φακούς μας έφτανε στο x180) , την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε και φωτογράφηση. Έχω πάθει πλάκα πάντως πόσο γρήγορα "χάνεις" τον στόχο σε τέτοια zoom, είναι ζήτημα 30-40 δευτερολέπτων να χαθεί από το πεδίο σου, τώρα καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάποια στιγμή να επενδύσεις σε ηλεκτρονικής μηχανισμούς lock-αρίσματος (για να ακολουθεί την κίνηση τους. Ναι ρε σεις, όλα κουνιόνται, δεν μας λεν ψέματα!!)

Edit : Για τα Bobsonian έχω διαβάσει και εγώ πως είναι πολύ δυνατά και μάλλον το καλύτερο value for money, αλλά με προβληματίζει πολύ το ζήτημα φορητότητας, είναι αρκετά βαριά και ογκώδη. Καλά, με αμάξι και καλή θέληση το μεταφέρεις, αλλά ζορίζει αρκετά η φάση.
 
Last edited:

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Μεγειά και καλές παρατηρήσεις. Αν ρυθμίσεις σωστά την ισημερινή στήριξη του τηλεσκοπίου σου είναι πολύ εύκολο να κρατάς το αντικείμενο στον προσοφθάλμιό σου. Αλλά θέλει να ασχοληθείς για την σωστή ρύθμιση.
Το ζήτημα της φορητότητας είναι σοβαρό με τα τηλεσκόπια. Εμένα έπιανε όλο το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτοιυ και έκοψα τις παρατηρήσεις από όταν έχω παιδικά καθισματάκια :p
Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που θα σε βολεύει να παρατηρείς.
Αυτό που θέλεις τώρα είναι έναν προσοφθάλμιο, έναν αστροχάρτη και έναν κόκκινο φακό.
Νομίζω ότι αυτή την περίοδο είναι ορατός ο Δίας σε καλές ώρες. Το φεγγάρι είναι καλό για παρατήρηση κάπου στα μισά του γιατί βλέπεις τις σκιές από τα χείλη των κρατήρων. Στα νεφελώματα μην περιμένεις να δεις χρώματα. Ασπρόμαυρα θα βλέπεις. Άντε στο νεφέλωμα του Ωρίωνα να δεις μια πράσινη χροιά. Αλλά το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει χρώματα στο σκοτάδι, γιατί ενεργοποιείται διαφορετικό τμήμα του.. Αλλά θα αντιλαμβάνεσαι υφές. Και αυτό είναι το απίστευτο.
Σαν να ξέφυγα λίγο. Καλές παρατηρήσεις.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Μιας και πιάσαμε αυτήν την κουβέντα, έχω δει σε φόρουμ έγχρωμες φωτό από νεφελώματα με τέτοιας κατηγορίας τηλεσκόπια (πάνω-κάτω), να φατναστώ έχουν υποστεί επεξεργασία ψηφιακά (chromatic corrections κτλ.) ή θα είχαν τούμπανο hd cam τηλεσκοπίου? Πάντως ακόμα και ασπρόμαυρα σε πιάνει δέος όντως! Το να ακολουθώ τον στόχο μου με τα μικρομετρικά μοχλάκια θέλει λίγο εκπαίδευση και σωστή ρύθμιση όπως λες και εσύ, έχει και μια αίσθηση "κυνηγιού" από το να λόκαρες με ηλεκτρονικά συστήματα (καλά, είναι και πανάκριβα τα άτιμα).
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Κοίτα, για την ισημερινή στήριξη πρώτα. Τα μοχλάκια δεν είναι για να τα πειράζεις όλη την ώρα. Μόνο το μεγάλο πειράζεις. Στα άλλα δύο πάς και περνάς στοιχεία για την τοποθεσία από όπου παρατηρείς. Ατή την ρύθμιση την κάνει μία φορά και δεν τα ξαναακουμπάς εκτός αν αλλάξεις σημείο παρατήρησης. Κάνοντας αυτό η στήριξη παίρνει την κλίση, ως προς τον πολικό αστέρα, του σημείου παρατήρησής σου, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο μετακινώντας τον μεγάλο μοχλό με σταθερή ταχύτητα, μπορείς να ακολουθείς ένα αντικείμενο όλη νύχτα. Εκεί είναι η ευκολία της.
Όσον αφορά την αστροφωτογραφία, είναι ένα τεράστιο και πανάκριβο αντικείμενο. Οι φωτογραφίες που βλέπεις είναι είτε μακράς έκθεσης, είτε stacking, πολλές φωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου δηλαδή. Φυσικά θέλουν ρομποτική στήριξη και τηλεσκόπια με πολύ καλά οπτικά. Κυρίως νευτώνια, όσον αφορά φωτογραφίες νεφελωμάτων.
Προσωπικά σου λέω προς το παρόν αν ασχοληθείς με παρατήρηση αποκλειστικά. Πάρε έναν χάρτη, το βιβλίο nightwatch, καλή μουσική (πάνω απ' όλα) και βγάλε πρόγραμμα παρατήρησης για την κάθε βραδιά.
Αφού μάθεις να βρίσκεις την θέση σου στον ουρανό δες για προσοφθάλμια (με τους περιορισμούς που έχει το τηλεσκόπιό σου).
Μετά δες για στροφωτογραφία.
Μην βιάζεσαι. Είναι αργό χόμπυ. Χόμπυ χαλάρωσης, που εύκολα μπορείς να χώσεις μια περιουσία αλλά γρήγορα να το παρατήσεις για τις δυσκολίες του.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Δεν υπάρχει βιασύνη ρε συ, το αντίθετο! Από περιέργεια ρώτησα για το πως βρίσκεις τόσο ποιοτικές φωτογραφίες από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, Thx για τα tips! Εγώ και μόνο που γίνετε η βραδινή εξόρμηση με καλή παρέα, Arcturus και μπύρες είμαι χαρούμενος , και σιγά σιγά κάτι μαθαίνουμε και βρίσκουμε ;)
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Με Arcturus μήπως δεν πάτε για αστροπαρατήρηση αλλά για να δείτε πότε θα ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες, για να θυσιάσετε εκείνη την παρθένα που έχετε στο πρτ μπαγκάζ; :p:devilish:
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Ξεκίνησα αυτές τις μέρες να στήνω το τηλεσκόπιο κάθε βράδυ στην αυλή μου κάνοντας φόκους το φεγγάρι μας (όποτε μου το επιτρέπει ο ασταθής καιρός μας). Άρχισα να ετοιμάζω μια σειρά φωτογραφιών μέχρι την πανσέληνο. Σίγουρα δεν αποδίδεται ούτε το 1% με το να το βλέπεις live μέσα από το τηλεσκόπιο και οι φωτογραφικές μου ικανότητες και ο εξοπλισμός είναι σχεδόν μηδαμινές, αλλά έχει πλάκα η φάση. Με ένα smartphone τις τράβηξα, δυστυχώς είναι πολύ μικρές :p

moon_29Mar_25(1).jpg

moon_29Mar_25(2).jpg
moon_31Mar_10(1).jpg
moon_31Mar_25(1).jpg

Η 4η είναι η καλύτερη που έχω πετύχει νομίζω :) Φυσικά είναι ελαφρώς επεξεργασμένες, εννοώντας αύξηση λίγο του sharpness για να φύγει μια ελαφρά θολούρα, και η φωτεινότητα, καθώς και προσθήκη watermarks για ημερομηνία/φακός/zoom ;-)
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,967
@Savatar: Πολύ ωραίες οι φωτό της σελήνης! Έχεις με κάποιον τρόπο στερεωμένο το smartphone στο προσοφθάλμιο;
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
@Dim Gian Bot Όχι, αν και έχω μια βάση για smartphones (φτηνιάρικη, του 20αρικου) δεν με βόλεψε καθόλου. Με το χέρι σιγά σιγά μέσα από το προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου, παίζεις με την γωνία και με το focus (καλό είναι να έχεις κάμερα που υποστηρίζει manual focus) τραβάς πάρα πολλές στην σειρά και με λίγη τύχη θα σου βγουν μερικές καλές (που δεν είναι θολές). Μπακαλίστικα τελείως δηλαδή...χαχα. Κάνω οικονομίες για κανονικό εξοπλισμό κάποια στιγμή αλλά πρώτα θέλω να πάρω καλύτερα προσοφθάλμια ρε γαμώτο (με wide field of view, μετράει πολύ!)
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,967
@Savatar: Μωρέ μπράβο! Πολύ σταθερό χέρι! Εγώ έψαχνα βάση στήριξης smartphone για το δικό μου τηλεσκόπιο, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ταιριάζει ρε γμτ... Έχω και μια παλιά κάμερα GoPro, αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι για να τη στηρίξω στο προσοφθάλμιο.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Η πρώτη μου αστροφωτογραφία!! Είναι το διπλό αστέρι Albireo, μόλις 400 έτη φωτός μακριά μας! Το πορτοκαλί είναι ένας γίγαντας που χορεύει με ένα μικρό γαλάζιο αστέρα. Η φωτό είναι άθλια, αλλά εγώ καταενθουσιασμένος σαν μικρό παιδάκι! Οι επόμενες εβδομάδες αστροπαρατήρησης θα είναι εκεί (όσο ο καιρός το επιτρέπει) ελπίζοντας πως θα πετύχω καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Albireo double star.png

Η φωτό είναι ελάχιστα επεξεργασμένη (constrast) τραβηγμένη με ccd color camera ενσωματωμένη στο τηλεσκόπιο.
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
@Savatar να ξέρεις ότι επειδή εγώ δεν προλαβαίνω με τίποτα να στήσω εξοπλισμό για αστροπαρατήρηση, περιμένω πάντα τα post σου. Δώσε τροφή στον λαό σου!
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,456
Εισαι ωραιος ρε μαγκα, περιμενουμε περισσοτερο υλικο.
Πιτσιρικας με εψηνε σαν μπριτζολα στα καρβουνα να αγορασω τηλεσκοπιο, ειχα βρει και την αναλογη βιτρινα. οταν πλησιασα το τελικο ποσο, μου ορμηξε ο blanka και επρεπε να αποδρασω με το carrier air wing.
 

Savatar

Blackguard
Joined
Dec 1, 2012
Messages
1,408
Arcturus & Vega...

Arcuturus_Final_1.png


Vega_Final_1.png

Εύκολοι στόχοι τα αστέρια, ότι πρέπει για αρχάριο νουμπά (σαν την αφεντάδα μου) για να πειραματιστεί με τα διάφορα software αστροφωτογραφίας που υπάρχουν. Οι φωτό είναι αποτέλεσμα stacking 300+ frames (500ms exposure time) και φυσικά επεξεργασμένες αρκετά για να φύγει η θολούρα, ο θόρυβος και να ζωντανέψει το χρώμα.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,345
Μαγεία. Πάντα με γοήτευε το διάστημα και νιώθω που και που μια μελαγχολία που δεν θα δω ποτέ τι υπάρχει εκεί έξω.
 
Top Bottom