Ήχος στο PC - Once you go black, you never go back!

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Για πείτε καμιά γνώμη βρε παιδιά...Μου έκαναν δώρο το headset Blackshark V2 X της Razer, το οποίο είχε μέσα ένα "ξυστό" με κωδικό για την ενεργοποίηση του 7.1 virtual surround. Σε ένα review διάβασα τα εξής:

"You'll need some sort of USB connection in order to use the Razer Synapse software or 7.1 surround sound app, which doesn't come in the box. I used a Turtle Beach Atlas Edge Audio Enhancer to connect the BlackShack V2 X via USB for surround sound testing."

Άραγε είναι υποχρεωτικός κάποιος επιπλέον εξοπλισμός; Δεν θα ήθελα καν να μπω στην διαδικασία ενεργοποίησης αν είναι έτσι.

Το σύστημα μου έχει την M/B Asus Z390-P, η οποία διαθέτει το τίμιο Realtek ALC887 8-Channel HD audio codec, απ' ότι είχα δει σε reviews κι επίσης έχω τα i-Trigue L3800 2.1 ηχεία της Creative με τα οποία είμαι πολύ ευχαριστημένος.

View attachment 2708

Όπως βλέπετε, έχουν έναν controller με έξοδο. Για πείτε μου λοιπόν:

- Είναι το ίδιο να έχω το headset στην έξοδο του controller με την έξοδο απευθείας στην μητρική;
- Γενικά προτιμάτε να ακούτε από το headset αντί τα ηχεία; 25 χρόνια PC gaming, πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσω ακουστικά. Ο λόγος είναι κυρίως γιατί λατρεύω τον ήχο από τo subwoofer.

Καταφθάνω με μία άμεση απάντηση ούτε μία εβδομάδα αργότερα.

Στα ακουστικά, φυσικά, δεν υπάρχει πραγματικό 7.1 [γιατί αυτό θα χρειαζόταν 8 drives σε κάθε ακουστικό +1 subwoofer στο καθένα (γελάει ο κόσμος)].

Αυτό που προσφέρει η Razer είναι προφανώς κάποιος encoder για virtual 7.1 ήχο, με αυτό τον τρόπο το κάνουν όλοι στα ακουστικά άλλωστε. Η USB σύνδεση είναι απαραίτητη γιατί χρειάζεσαι ψηφιακό σήμα που θα το κάνουν decode τα ακουστικά σου.

Για την ερώτησή σου αυτό εξαρτάται από τον εξοπλισμό. Αν θέλω να ακούσω κάτι πραγματικά θα βάλω τα ακουστικά. Ακόμα και για παιχνίδια (και για να το κάνω cross-thread) το Hellblade: Senua's Sacrifice είναι κρίμα να το παίξεις χωρίς ακουστικά, καθώς ο ήχος είναι πάνω από το 50% της εμπειρίας.

Last edited:
Μου κάνει εντύπωση πάντως που δεν αναφέρει τίποτα η Razer επί του θέματος! Πιθανότατα όμως είναι όπως τα λες Hank. Έβαλα το Everspace με και χωρίς "7.1" και δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα διαφορά. Πάντως το παιχνίδι είχε φοβερό ήχο με τα ακουστικά, ήταν ανώτερη εμπειρία, πιο immersive. Είναι και το physical κομμάτι ίσως που νιώθεις σαν να φοράς κάσκα στο πιλοτήριο ;)

Έχεις εσύ, ή κάποιος άλλος, να προτείνεις κάποιο USB για αυτή την δουλειά;

Νίντζα για θέμα ήχου αλλά εκτός PC. Θέλω να κάνω το αυτοκίνητο ηχείο με ροδες αλλά δεν ξέρω από που να το πιάσω. Έχετε κάναν οδηγό ή καμιά πρόταση κατά νου;

Έβαλα ένα ραδιόφωνο της pioneer και ανακάλυψα ότι τα ηχεία μου δεν είναι τόσο καλά όσο πίστευα. Γενικά μόνο προβλήματα μου έφερε αυτό το μαραφετι αλλά θα βγω εκτός θέματος αν συνεχίσω

Νίντζα για θέμα ήχου αλλά εκτός PC. Θέλω να κάνω το αυτοκίνητο ηχείο με ροδες αλλά δεν ξέρω από που να το πιάσω. Έχετε κάναν οδηγό ή καμιά πρόταση κατά νου;

Έβαλα ένα ραδιόφωνο της pioneer και ανακάλυψα ότι τα ηχεία μου δεν είναι τόσο καλά όσο πίστευα. Γενικά μόνο προβλήματα μου έφερε αυτό το μαραφετι αλλά θα βγω εκτός θέματος αν συνεχίσω
Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μουσική από τι παίζει αυτό το μαραφέτι; Youtube mp3?
Γιατί στο λέω, γιατί παλιά είχα το atos και λόγο μεγέθους και τα ηχεία του ήταν αναγκαστικά μικρά, οπότε έκλαναν μέντες πολύ εύκολα, μέχρι που έβαλα να παίξει από spotify και όχι από το σκατοφλασάκιmp3youtubenapster και τότε κατάλαβα ότι δεν μου έφταιγαν τα ηχεία.

Παίζει από cd, Spotify και flac καλής ποιότητας.
Η αλήθεια είναι ότι άσχετος έντασης/ποιότητας, ένα γουφερ θα έφτιαχνε πολλά στον ήχο

Παίζει από cd, Spotify και flac καλής ποιότητας.
Η αλήθεια είναι ότι άσχετος έντασης/ποιότητας, ένα γουφερ θα έφτιαχνε πολλά στον ήχο
στο atos είχα βάλει ένα αυτοσχέδιο από παλιό 5.1 που είχα στο PC λόγο pioneer με προενίσχυση και είχε δώσει όμορφα. Αλλά τώρα μεγάλωσα στο ibiza με τα μεγαλύτερα ηχεία στην πόρτα δεν νοιώθω αυτή την ανάγκη πλέον. Γενικά είμαι λίγο αρνητικός με το sub γιατί τρώει πολύ χώρο.

Μια χαρά είναι τα logitech, έχω τα x-540 εδώ και 3 χρόνια και βγάζουν ποιοτικότατο ήχο.
Νεότερε, αθώε εαυτέ μου που να' ξερες...

Ναι νταξ για το budget τους σίγουρα είχαν καλό ήχο. Αν θυμάμαι ήταν από εκείνες τις συνθέσεις που πρότεινε το pc master κάθε μήνα.
Παρέδωσαν δυστυχώς πνεύμα μετά από ~15 χρόνια, not bad αν και ρε γμτ θα ήθελα να τραβήξουν λίγο ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, πριν 3 εβδομάδες περίπου, στο άκυρο εντελώς ανοίγω το pc, ανοίγω τα ηχεία και σκάει ένας δυνατός βόμβος από το μπάσο. Τα ηχεία προφανώς δεν έδιναν καθόλου ήχο, ούτε καν κάτι να πνίγεται κάτω από το βουητό, τίποτα.

Το πήγα σε 2 ηλεκτρονικούς και οι 2 κατέληξαν ότι έχει καεί το ολοκληρωμένο κύκλωμα. Ο πρώτος έβαλε κάτι ανταλλακτικά που είχε, κανένα αποτέλεσμα. Ο δεύτερος έψαξε να βρει εντός Ελλάδας, λόγω παλαιότητας δεν βρήκε κάτι συμβατό (μιλάμε άλλωστε για μοντέλο που βγήκε κάπου το 07-08 αν δεν κάνω λάθος).

Έτσι, αφού εξάντλησα πιθανότητα επισκευής, το 'ριξα στην έρευνα αγοράς. Jesus, πόσο διαφορετική είναι η αγορά. Οι τιμές προφανώς πολύ κατά πάνω, ok αυτό το περίμενα. 80-90 είχα δώσει τότε για τα logitech, η αντίστοιχη σύγχρονη πρόταση της εταιρίας στα 300 λολ.

Αυτό που δεν περίμενα είναι πως από 5.1 προτάσεις υπήρχαν ελάχιστες αξιόλογες. Οπότε πήγα σε 2.1, που ok και γλυτώνω χώρο τόσο στο γραφείο όσο και από το σπαγκέτι καλωδιών. Γενικά και στα 2 setup, παρατήρησα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κενό προτάσεων στο εύρος 150-230.
Μετά από πολύ ψαξιμό, video reviews, κείμενα, και συγκριτικά, κατέληξα σε αυτά εδώ (τα είχε προσφορά στο ozon που ξεστόκαρε):

Όπως είπε κι ένας σοφότερος από μένα, η ζωή είναι μικρή για μέτριο ήχο.
Τα σύνδεσα στην optical και τα τέσταρα με διάφορα είδη μουσικής (jazz, fusion, metal κλπ) καθώς και με μερικά games. Πόσο γαμάτο και καθαρό ήχο έχουν. Ακούω λεπτομέρειες σε mid και treble που πριν απλά υποψιαζόμουν ότι άκουσα. Το μπάσο κτήνος, αν το βάλω πάνω από τη μέση, πιάνω τις νότες δονήσεις έξω στην αυλή. Ποιοτική κατασκευή με ξύλο μασίφ με νερά. Αρνητικό δε βρήκα κάτι προς το παρόν (ok το sub είναι πιο ογκώδες λόγω λίγο μεταλύτερων διαστάσεων σε πλάτος και ύψος, αλλά έτσι κι αλλιώς το τοποθέτησα στο πάτωμα). Αυτά.

Νεότερε, αθώε εαυτέ μου που να' ξερες...

Ναι νταξ για το budget τους σίγουρα είχαν καλό ήχο. Αν θυμάμαι ήταν από εκείνες τις συνθέσεις που πρότεινε το pc master κάθε μήνα.
Παρέδωσαν δυστυχώς πνεύμα μετά από ~15 χρόνια, not bad αν και ρε γμτ θα ήθελα να τραβήξουν λίγο ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, πριν 3 εβδομάδες περίπου, στο άκυρο εντελώς ανοίγω το pc, ανοίγω τα ηχεία και σκάει ένας δυνατός βόμβος από το μπάσο. Τα ηχεία προφανώς δεν έδιναν καθόλου ήχο, ούτε καν κάτι να πνίγεται κάτω από το βουητό, τίποτα.

Το πήγα σε 2 ηλεκτρονικούς και οι 2 κατέληξαν ότι έχει καεί το ολοκληρωμένο κύκλωμα. Ο πρώτος έβαλε κάτι ανταλλακτικά που είχε, κανένα αποτέλεσμα. Ο δεύτερος έψαξε να βρει εντός Ελλάδας, λόγω παλαιότητας δεν βρήκε κάτι συμβατό (μιλάμε άλλωστε για μοντέλο που βγήκε κάπου το 07-08 αν δεν κάνω λάθος).

Έτσι, αφού εξάντλησα πιθανότητα επισκευής, το 'ριξα στην έρευνα αγοράς. Jesus, πόσο διαφορετική είναι η αγορά. Οι τιμές προφανώς πολύ κατά πάνω, ok αυτό το περίμενα. 80-90 είχα δώσει τότε για τα logitech, η αντίστοιχη σύγχρονη πρόταση της εταιρίας στα 300 λολ.

Αυτό που δεν περίμενα είναι πως από 5.1 προτάσεις υπήρχαν ελάχιστες αξιόλογες. Οπότε πήγα σε 2.1, που ok και γλυτώνω χώρο τόσο στο γραφείο όσο και από το σπαγκέτι καλωδιών. Γενικά και στα 2 setup, παρατήρησα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κενό προτάσεων στο εύρος 150-230.
Μετά από πολύ ψαξιμό, video reviews, κείμενα, και συγκριτικά, κατέληξα σε αυτά εδώ (τα είχε προσφορά στο ozon που ξεστόκαρε):

Όπως είπε κι ένας σοφότερος από μένα, η ζωή είναι μικρή για μέτριο ήχο.
Τα σύνδεσα στην optical και τα τέσταρα με διάφορα είδη μουσικής (jazz, fusion, metal κλπ) καθώς και με μερικά games. Πόσο γαμάτο και καθαρό ήχο έχουν. Ακούω λεπτομέρειες σε mid και treble που πριν απλά υποψιαζόμουν ότι άκουσα. Το μπάσο κτήνος, αν το βάλω πάνω από τη μέση, πιάνω τις νότες δονήσεις έξω στην αυλή. Ποιοτική κατασκευή με ξύλο μασίφ με νερά. Αρνητικό δε βρήκα κάτι προς το παρόν (ok το sub είναι πιο ογκώδες λόγω λίγο μεταλύτερων διαστάσεων σε πλάτος και ύψος, αλλά έτσι κι αλλιώς το τοποθέτησα στο πάτωμα). Αυτά.
αυτό το σοκ το έπαθα εγώ όταν πέρασα από Creative Inspire P5800 5.1 και logitec x-230 στα Creative T3300, νόμιζα ότι όλα αυτά που έδειχνε το κουτί για DSP τουνελ και διάφορα περίεργα ήταν μαρκετίστικα, αλλά τελικά ήταν η νύχτα με την μέρα στο τι ακούγεται και πως.

Για το κενό που λες στο κόστος δεν το βλέπω εγώ πάντως https://www.skroutz.gr/c/112/hxeia-...7268/2-1.html?order_by=pricevat&order_dir=asc

νομίζω ότι τα μέχρι 200€ πλέον τα καλύπτουν λιγότερο γνωστές μάρκες εξ ανατολάς. Έτσι και αλλιώς η ποιότητα σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει όλες τις μεγάλες φίρμες στα φθηνά μοντέλα τους και οι ίδιες σιγά σιγά αποσύρονται από τα χαμηλά.

Γενικότερα δηλαδή στα περιφερειακά για PC.

Back