What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Linux corner

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,904

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,904
άρα και πιο ακριβά, άρα άκυρος ο λόγος να πάει κάποιος σε chromebook αντί για τις παραδοσιακές επιλογές winlaptop, macbook.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,810
Αυτό το πιο το νόημα να έχεις αυτοκίνητο αν δεν είναι φεράρι δεν το καταλαβαίνω. Θα επαναλάβω άλλη μια φορά ότι έπαιξα το Talos Principle σε intel HD 4400. Ακόμα και η χειρότερη σύγχρονη intel άνετα θα παίξει χιλιάδες από τα διαθέσιμα παιχνίδια. Οπότε το ερώτημα είναι γιατί όχι; και πολύ καθυστέρησε.

Από την άλλη συμφωνώ ότι το λίνουξ σε αδύναμα μηχανήματα αφήνει άσχημες εντυπώσεις στον κόσμο γιατί ο κόσμος είναι ηλίθιος. Είναι συνηθισμένο να βάζει κάποιος λίνουξ σε λαπτοπάκι 15+ ετών να δουλεύει ενώ φυσικά τα win xp είχαν καταντήσει αηδία και ούτε λόγος για επόμενα windows. Μετά ο ίδιος που δεν είχε διάθεση για καινούργιο υπολογιστή να πάει να δίνει 2000€ για σούπερ ντούπερ λάπτοπ και να λέει τα windows/mac είναι σούπερ.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,983
Γενικά, όσο δε μιλάμε για ΑΑΑ, μια χαρά θα στέκονται.

Αν και από την άλλη, μόνο η φορητότητα θα με δελέαζε σε Chromebook, θα του περνούσα κάποιο Linux distro με το που το έπιανα στα χέρια μου.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,904
παίδες μάλλον δεν έχετε δει τι είναι chromebook, μιλάμε για σκουπίδια που με το ζόρι τρέχουν lubuntu.

Υπάρχουν και ακριβότερα με καλύτερα χαρακτηριστικά αλλά κανένας νοήμον άνθρωπος δεν τα προτιμάει από τα συμβατά που βάζεις ότι θες επάνω.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
Μετά ο ίδιος που δεν είχε διάθεση για καινούργιο υπολογιστή να πάει να δίνει 2000€ για σούπερ ντούπερ λάπτοπ και να λέει τα windows/mac είναι σούπερ.
Επιασες τον παλμο της αγορας και το 90% των ερωτησεων σε linux forum. Συνηθως laptop, που το αγορασαν με windows xp το οποιο θα το δωσουν σε καποιον που εχει βασικες γνωσεις σε windows, για να σερφαρουν στο internet και να ακουνε μουσικη, βλεπουν video.
Ας βαλουν freeDOS, θα κανουν το laptop Ferrari.
Εγω σε PC και laptop εχω παντα μια γωνια για Linux γιατι με εξυπηρετει στην δουλεια μου και ο λογος που εχω dual boot ειναι ο ιδιος.

Καποτε πηγα στα κεντρικα μια εταιριας για να κανω training σε ενα συστημα. Στην ξεναγηση στους χωρους της εταιριας μου εδειξαν και μια κλειστη πορτα. Εκει μεσα "εχτιζαν" το software κομματι του συστηματος και με καμαρι μου ειπαν οτι χρησιμοποιουν linux. Νομιζαν οτι θα με ψαρωσουν. Μεσα απο μια μαγικη διαδικασια το εκαναν windows εφαρμογη. Αυτο, απο μονο του, ειναι μεγαλο θεμα για συζητηση,
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,810
παίδες μάλλον δεν έχετε δει τι είναι chromebook, μιλάμε για σκουπίδια που με το ζόρι τρέχουν lubuntu.
δύο παρατηρήσεις

Απλά αρνούμαι να δεχτώ ότι 10ης γενιάς intel όσο κατώτερη και να είναι θα είναι χάλια. Επίσης τα chromebook έχουν συχνά 16 γίγα «σκληρό» Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με steam, μόνο από τον client θα φύγει αρκετός χώρος, αλλά γιατί αυτό βγάζει νόημα το 2020 έστω και σαν φτήνια;


Όσο για το lubuntu ήταν μια εκπληκτική ελαφριά διανομή το 2010. Το 2020 όπως κάθε *ubuntu επιτελεί απλά τον σκοπό δυσφήμισης για το λίνουξ.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,904
Δέξου ότι θες, η πραγματικότητα είναι όμως ότι έχω κάτσει σε μηχάνημα με τέτοιο επεξεργαστή και δεν μπορεί ούτε 720p video να τραβήξει και μάλιστα με καλύτερο GPU.

edit: γενικά οτιδήποτε είναι κάτω από 1000 passmark points ούτε για internet δεν κάνει, μιλάμε για glorified typewriter.
 
Last edited:

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
Περιμενα να τελειωσω το witcher 3 (για λογους) πριν ξεκινησω να βαλω νεα εκδοση linux. Το witcher τελειωσε και το Linux mint αρχισε.
Απο περιεργεια και απο τσαμπουκα, δεν πηγα προς το πολυ-αγαπητο xfce αλλα στο cinnanon . Μια χαρα φορτωνει και θα το κρατησω λιγες μερες για δοκιμη. προς το παρων δεν εχω σημαδια (βασικα εχω-θα εξηγησω) "βγαλτο, βγαλτο, βαλε xfce, βγαλτο".

Ειχα καποιες περιπετειες και για οσους αναρωτιουνται, αυτος ειναι και ο λογος που περιμενα να τελειωσω το witcher. Οτι ειναι σε διαφορετικο δισκο δεν λεει κατι. Οταν ειναι να παει κατι στραβα, θα παει (μεχρι το κοκκαλο).
Βασικα εμφανιστηκε ενα προβλημα απο τα παλια. Το gparted εδειχνε μια απεχθεια στην επιθυμια μου να ενωσω καποια partition.
Τι ολικη επαναφορα εκανα στην μνημη μου, τι σελιδες επισκεφτηκα για οδηγιες, τι video ειδα στο youtube, τι μπαναγιες εριξα. τι απειλες εριξα στους αγιους, δεν επιασε τιποτα.
Τελικα εκανα οτι και τις προηγουμενες φορες, μπηκα windows και εφτιαξα τα partition απο εκει. ε μα!

Το δευτερο προβλημα ηρθε απο το καψιμο. Εβαλα το grub στον λαθος δισκο και μαλιστα ειχα κανει ολοκληρη προετοιμασια για το σωστο κλικ. Ο εκνευρισμος με τα partition τα κατεστρεψε ολα. Δεν ηρθε η καταστροφη αλλα προτιμησα να μην ξεκινησω επιδιορθωσεις. Εγκατασταση απο την αρχη και μεχρι να τελειωσει αραξα.

Ξεκιναει κανονικα το grub, windows στην θεση τους και μαλιστα εκανα και δοκιμη για να δω εαν ξεκινανε. κομπλε.
Restart για να μπω Linux γιατι τωρα ξεκιναει η κανονικη χαμαλικα.

Μετα απο μια γρηγορη ματια και τις κλασσικες ρυθμισεις τσεκαρα τα update. Το μηνυμα ηταν οτι ειμαι updateσιασμενος αλλα τρωει η κατσικα ταραμα; εκανα refresh και μου εβγαλε οτι ο manager εχει update. το ξερω το εργο, μετα το update του manager επεσε και η λιστα με τα update που πρεπει να κανω.
Εριξα μια ματια για update του grub, οχι αποψε μαναρι μου, και αφου δεν ειδα κατι με αυτο το ονομα εκανα update στα παντα.
αν δεν κανω λαθος ειχε και kernel update.

Επειδη ειμαι κυριος με το Linux, μολις ζητησε restart το εκανα και στο πρωτο δευτερολεπτο η οθονη εβγαλε διαφορα χρωματα, σαν να πειραξα το καλωδιο. μετα απο ελαχιστες στιγμες βγηκε το logo της μητρικης, σκοταδι 3 - 2 - 1 linux login.... που ειναι το grub ρε μαγκα; restart και η διαδικασια ηταν copy paste, χρωματα, logo, σκοταδι. linux.

μπαινω linux και ανοιγω terminal. πυροβολαω μερικες ακυρες εντολες επειδη τις ξεχασα. κανω επαναληψη με σωστη γραμματικια και τα windows ειναι εκει που πρεπει να ειναι και οι ρυθμισεις του grub μοιαζουν σωστες. κανω ενα sudo grub-update και restart.
τα ιδια..... σουγαμισω.
Βαζω την λογικη μπροστα και ξαναμπαινω στις ρυθμισεις του grub. Το timeout ειναι =5. Το σκοταδι δεν διαρκει 5 αλλα το αλλαξα σε -1. κανω grub-update και restart.


92027008-1855635404567591-3202442553517408256-o.jpg


To grub εμφανιστηκε και απο εκεινη την στιγμη ολα δειχνουν μια χαρα.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,680
Δοκιμασα ολη την Mint αποθηκη. Στο παρελθον ειχα θεμα με το g'mic το plugin του Gimp. Μετα απο ενα update και των δυο, το G'mic δεν ετρεχε σε περιβαλλον Linux. Με ειχε εκνευρισει παρα πολυ. Αν και εχει περασει πολυς καιρος απο τοτε που εμφανιστηκε το προβλημα, το ειδα να αναπαραγεται στο LMDE. Στο cinnamon και το XFCE λειτουργει αψογα. Δεν ξερω πως γινεται αυτο.
Κατεληξα στο XFCE και η αψογη λειτουργια του g'mic με εκανε να βαλω εξτρα plugin στο Gimp και ολα λειτουργουν ρολοι.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
1600784098838.png

Το παραπάνω βγαίνει στην εγκατάσταση του Steam. Τι επιλέγουμε μεταξύ 1 και 4;
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,810
Το παραπάνω βγαίνει στην εγκατάσταση του Steam. Τι επιλέγουμε μεταξύ 1 και 4;
Τι κάρτα γραφικών έχεις;

Επίσης όσο ξέρω μπορείς να τα βάλεις και όλα δεν υπάρχει πρόβλημα (αν και καλύτερα μην βάλεις κάτι από nvidia αν δεν έχεις nvidia.
Για amd θα έλεγα βάλε οπωσδήποτε το 4 και προαιρετικά βάλε και το 1.

Μια απορία είναι τι διανομή έβαλες; Σε manjaro αυτά θα έπρεπε να είναι λυμμένα (μάλιστα έρχεται με προεγκατεστημένο steam). Κανονικό Arch βάζεις;

Δες Vulkan - ArchWiki
μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ο vulkan-radeon και ο amdvlk. Απλά βάλε οπωσδήποτε τον radeon για δύο λόγους, πρώτον εμπιστεύομαι περισσότερο την mesa από την amd και δεύτερον νομίζω σε αυτόν πατάει ο aco. Προαιρετικά βάζεις και και τον amdvlk δεν υπάρχει πρόβλημα.
 
Last edited:

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,983
Χμμμ, ούτε σε Ubuntu ή Pop θα έβλεπες κάτι τέτοιο (με AMD GPU τουλάχιστον). Αλλά βλέπω Octopi, οπότε τρέχεις Manjaro;
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
AMD 7770.
EndeavourOS έβαλα. Ήθελα κάτι πιο γυμνούλι απ' το Manjaro (το οποίο θα ήταν η εναλλακτική μου).
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Ένας απ' τους δίσκους που έχω στα Windows, περιέχει μόνο αρχεία τα οποία θέλω να είναι διαθέσιμα και όταν κάνω boot σε Linux. Κάθε φορά όμως πρέπει να πηγαίνω στον file manager (Dolphin) και να πατάω τον δίσκο ώστε να γίνει mount (βάζοντας κάθε φορά τον admin κωδικό).
Γίνεται κάπως να είναι πάντα διαθέσιμος; Αυτόματο mount;
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,983
Αν το EndeavourOS έρχεται με το Disks, μέσω GUI: Auto-Mounting Second Hard Drive - System76 Support

Σε κάθε περίπτωση, θα σου δίνει επιλογή το αντίστοιχο disk management app της διανομής.

Μπορείς πάντα να δημιουργήσεις το dir που θα χρησιμοποιείς σαν mount point και να προσθέσεις χειροκίνητα την καταχώρηση στο fstab, πχ:
 
Last edited:

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Ευχαριστώ πολύ.
Δεν έχει κάποιο disk management utility η διανομή. Έκανα τη δουλειά μου με το οδηγό που έβαλες για fstab. Παίζει να είναι από τους πιο too the point οδηγούς ο συγκεκριμένος.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,810
Δεν έχει κάποιο disk management utility η διανομή.
Όλες οι εφαρμογές υπάρχουν στα αποθετήρια τού Arch. Ό,τι δεν είναι ήδη εγκατεστημένο αν το θέλεις απλά το εγκαθιστάς. Ειδικά το KDE έχει το KDE Partition Manager. Υπάρχουν τα πάντα.

Από την άλλη και εγώ τον τρόπο με το fstab θα σού έδειχνα γιατί την συγκεκριμένη δουλειά κάθε φορά έτσι την έκανα και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να την κάνω από GUI.
 
Top Bottom