What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Linux corner

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Όλες οι εφαρμογές υπάρχουν στα αποθετήρια τού Arch. Ό,τι δεν είναι ήδη εγκατεστημένο αν το θέλεις απλά το εγκαθιστάς. Ειδικά το KDE έχει το KDE Partition Manager. Υπάρχουν τα πάντα.
Ναι, σίγουρα. Απλώς by default δεν έχουν βάλει κάποιο tool στο Endeavour. Έχει μόνο 2-3 που δείχνουν τη χωρητικότητα των δίσκων και μπορείς απλώς να κάνεις mount/unmount.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
ΤΟ ΕΙΠΑ?
Η ιδέα κυκλοφορεί εδώ και είκοσι χρόνια. Τα έχω αναφέρει και εγώ: FOSS - Microsoft: 1 ημίχρονο - ? τελικό

@jimmy213
είμαι περίεργος πώς τα πας με το eos και την ελαφρώς γερασμένη 7770. Ενδιαφέρουσα σημείωση για amd gcn και πάνω είναι καλύτερος ο οδηγός ACO. Στο steam πας στα properties τού παιχνιδιού, set launch options και βάζεις
Code:
RADV_PERFTEST=aco %command%
Αφού είναι καλύτερος γιατί δεν είναι το default ώστε να μην χρειάζεται αυτό; Διάβασα θα είναι από την επόμενη έκδοση τής mesa 20.2 (τώρα λογικά είσαι στην 20.1.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Έπρεπε να κάνω αυτό για να φανεί το DXVK στο σύστημα, αλλά γενικά όλα καλά προς ώρας.

Αυτό που λες πιο πάνω, είναι άλλο κομμάτι;
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
Αυτό που λες πιο πάνω, είναι άλλο κομμάτι;
Ναι είναι άλλο, Ο driver ουσιαστικά είναι δύο κομμάτια, ένα «εσωτερικό» που επικοινωνεί με το υλικό και ένα εξωτερικό που υλοποιεί τα API (πχ Vulkan, OpenGL). Στούς κλειστούς οδηγούς (nvidia) τα δύο κομμάτια είναι αξεχώριστα. Στούς ανοικτούς οδηγούς το εξωτερικό κομμάτι συνήθως είναι η mesa. Εσύ άλλαξες τον εσωτερικό και έβαλες τον καινούργιο amdgpu. Αυτός είναι ο εσωτερικός που ελέγχει απευθείας το υλικό. Δεν ήταν default γιατί η κάρτα σου είναι λίγο παλιά. Δες το πινακάκι List of AMD graphics processing units - Wikipedia
κάτω έχει τούς δύο εσωτερικούς driver για το λίνουξ. /drm/radeon και /drm/amdgpu. Εσύ πέφτεις μέσα στο experimental για amdgpu. (σημείωση drm εδώ σημαίνει direct rendering management)

Ο ACO είναι ο καινούργιος «εξωτερικός» driver που υλοποιεί το Vulkan. Απαιτεί gcn ή πιο καινούργια (είσαι μέσα) και είναι ενσωματωμένος στην mesa. Τον επιλέγεις με τον απλό τρόπο που έγραψα παραπάνω. Το αναφέρει λίγο πιο κάτω στην ίδια σελίδα από το Archwiki που έδειξες. AMDGPU - ArchWiki

Αυτό όσο είσαι στην mesa 20.1. Η επόμενη mesa 20.2 όπως διάβασα θα έχει ως default τον ACO οπότε δεν θα χρειάζεται να προσθέτεις αυτήν την παράμετρο.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,400
νταξ @lucinos δεν σου κλέβω τα παράσημα, χαβαλέ κάνω. Όσο και να κυκλοφορεί η ιδέα μόλις πρόσφατα με τις κινήσεις που αναφέρει το άρθρο άρχισε να έχει υπόσταση σαν ιδέα βέβαια.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
Έπρεπε να κάνω αυτό για να φανεί το DXVK στο σύστημα, αλλά γενικά όλα καλά προς ώρας.
Ξέχασα να δηλώσω εντυπωσιασμένος που έβαλες με τον Arch τρόπο τούς πειραματικούς οδηγούς για την κάρτα σου (λογικά έπρεπε να το κάνεις για να έχεις υποστήριξη σε όλα τα καλά που απαιτούν gcn)

Αλλά θέλω να επιμείνω λίγο περισσότερο, πώς τα πας από επιδόσεις (από σταθερότητα όπως κατάλαβα όλα καλά). Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, είχα διαβάσει ότι γενικά έχει στρώσει ο amdgpu και για τις παλιές αρκετά και ο κύριος λόγος που κρατιέται να μην είναι default είναι ότι δεν υποστηρίζει ακόμα VGA για τις παλιές κάρτες. Για να μην είδες αυτό το πρόβλημα υποθέτω το έχεις συνδέσει με HDMI.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Για να μην είδες αυτό το πρόβλημα υποθέτω το έχεις συνδέσει με HDMI.
DVI για την ακρίβεια.
Κρίμα ήταν να μείνει ανεκμετάλλευτο το DXVK. Θα επανέλθω για τις επιδόσεις.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
Μού ήρθε σήμερα η ενημέρωση σε mesa 20.2. Έχει όντως τον ACO ως default. (έσβησα την επιλογή που έδειξα και τρέχει πάλι ο ACO.)
:)
 

Hank

Mind-flayer
Sign me up! Approval of the Admiral The Ultimate Sacrifice Fighting stocism with stoicism
Joined
Jan 22, 2020
Messages
1,889
Γνωρίζετε κάποιο δωρεάν πρόγραμμα αντίστοιχο του AutoCAD για linux;
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Έχω παρατηρήσει ότι η κάμερα με δείχνει αρκετά πιο σκούρο και με περισσότερο θόρυβο σε σχέση με τα Windows (MS HD 3000). Έψαξα λίγο να δω τι παίζει, βρήκα κάτι περί video4linux και μέσω του προγράμματος "qt v4l2 test utility" ναι μεν κατάφερα να με φωτίσω, αλλά με κάτω από 10-15 fps (δεν δουλεύουν κι όλες οι ρυθμίσεις εκεί).

Ξέρει κάποιος κάτι περί αυτού;

Υ.Γ.: Τρέχω αυτή τη περίοδο και gaming με το σταγονόμετρο, οπότε θα αργήσουν τα σχόλια για τις επιδόσεις.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Δεύτερη απορία μιας και το θυμήθηκα τώρα που είχα μια κλήση.
Χρησιμοποιώ ένα usb μικρόφωνο το οποίο προσφέρει zero latency monitoring (τα ακουστικά μου είναι μόνιμα συνδεδεμένα πάνω του).

Στα Windows μπορούσα να κλείσω το monitoring μέσα απ' το sound control panel. Στα linux υπάρχει τέτοια επιλογή; Θα τσεκάρω και το pulse effects, αλλά αν σας έχει τύχει, feel free to share.

Για την ώρα, όταν είμαι εκτός κλήσης, κάνω mute το μικρόφωνο ώστε να μη νιώθω σα να φοράω ακουστικό βαρηκοΐας.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Jimmy δεν έχει υπάρξει κάμερα που να έχω κουμπώσει σε linuxάκι και να μην έπαιξε μια χαρά out of the box, από την εποχή ενός Acer Aspire One που έτρεχε 9.04, συνεπώς δεν έχει χρειαστεί να ψαχτώ καθόλου σχετικά.

Headset, hands-free, soundbar με mic ολα τα χειρίζομαι μια χαρά από pavucontrol. Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τι εννοείς με το ακουστικό βαρηκοΐας, καθώς δεν έχω φορέσει ποτέ :p. Αν ωστόσο εννοείς πως το μικρόφωνο feedάρει διαρκώς το output, τότε κάτι δεν είναι σωστά σεταρισμένο σε pulseaudio η alsa mixer.

Με τι διανομές πάτε και μπλέκετε ρε φούστη... :p
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
Με τι διανομές πάτε και μπλέκετε ρε φούστη..
Αυτά που περιγράφει δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την διανομή. Πήγα αρχικά να δώσω και εγώ την νύχτα μια απάντηση αλλά την έσβησα γιατί κατάλαβα ότι θα ήταν αντίστοιχη με την δική σου (δηλαδή όχι βοηθητική).
Κάμερα ούτε εγώ έχω δει/ακούσει παρόμοιο πρόβλημα.
Το θέμα με το μικρόφωνο είναι πιο εξειδικευμένο και πάλι δεν έχει σχέση με την διανομή, ίσως με το γραφικό περιβάλλον αν κάποιο γραφικό περιβάλλον έχει έτοιμη λύση ενώ άλλα όχι, αλλά δεν το γνωρίζω, ούτε είχα ποτέ κάτι παρόμοιο.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Σπάνια σχετίζεται οποιοδήποτε θέμα τέτοιας φύσης με την εκάστοτε διανομή, config issue είναι συνήθως. Η μόνη βοήθεια που επιχειρεί να προσφέρει το ποστ, είναι η αναφορά σε pulseaudio/pavucontrol/alsa-mixer, στην περίπτωση που δεν είναι ήδη γνωστά (που νομίζω ο Jimmy τα ξέρει ήδη). Το σχόλιο περί διανομών είναι καθαρά χιουμοριστικό.

Κατά τα λοιπά, χθες κρατήθηκες και δεν πόσταρες κάτι μη βοηθητικό, σήμερα δεν επέδειξες την ίδια εγκράτεια.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,694
σήμερα δεν επέδειξες την ίδια εγκράτεια.
ναι δεν λέω έχεις δίκιο, αλλά αν είναι να ρίχνουμε αναφορές που ίσως έχουν κάτι χρήσιμο
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,942
Όντως χρήσιμο το δεύτερο λινκ, ψάχνομαι για DAW setup με μια Line6 Pod Studio UX2 για ηχογραφήσεις. Με Reaper πορεύομαι μέχρι τώρα, αλλά ας δούμε και τι άλλο υπάρχει, πέρα από αυτό και το Ardour.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Headset, hands-free, soundbar με mic ολα τα χειρίζομαι μια χαρά από pavucontrol. Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τι εννοείς με το ακουστικό βαρηκοΐας, καθώς δεν έχω φορέσει ποτέ :p. Αν ωστόσο εννοείς πως το μικρόφωνο feedάρει διαρκώς το output, τότε κάτι δεν είναι σωστά σεταρισμένο σε pulseaudio η alsa mixer.
Το μικρόφωνο μου έχει latency free monitoring συνδέοντας ακουστικά στην 3.5άρα θύρα που έχει (Samson Go). Λόγω αυτού, το χρησιμοποιώ ως κάρτα ήχου (κι ως μικρόφωνο φυσικά) με τα ακουστικά μόνιμα συνδεδεμένα πάνω του και τα ηχεία στην μητρική. Απλά στα windows μπορούσα να κάνω mute το monitoring (feedback) στις συσκευές αναπαραγωγής. Σε pavu/pulse effects (ωραίο προγραμματάκι btw) δεν βρήκα κάτι, γι' αυτό είπα να ρωτήσω.

tl;dr: Είναι "πρόβλημα" του μικροφώνου που έχει αυτή τη λειτουργία και δεν έχει να κάνει με ρυθμίσεις. Πάντως ρίχνοντας λίγο την ένταση του μικροφώνου (δεν υπάρχει λόγος να είναι στο 100%), δεν ακούω πλέον τα ανεμιστηράκια του tower, οπότε κομπλέ :p

Υ.Γ.: Το ακουστικό βαρηκοΐας το ανέφερα ως αρχή λειτουργίας που είναι ίδια με το να κάνεις monitor ένα μικρόφωνο. Εύχομαι να μη χρειαστεί να βάλουμε ποτέ.
Με τι διανομές πάτε και μπλέκετε ρε φούστη...
Ζούμε επικίνδυνα κάτω απ' τ' αυλάκι 😎
 
Top Bottom