Έβαλα το στικάκι με το Pop! OS στο laptop και ξεκίνησα. Εκέι έφαγα το πρώτο άκυρο. Κάτια για τον Casper (το φαντασματάκι; ) ότι έχει invalid signature. Με ένα γρήγορο search είδα ότι ήταν θέμα του laptop. Έπρεπε να απενεργοποιήσω το secure boot από το BIOS. Μου έβγαλε λίγο την πίστη μέχρι να βρω πώς γίνεται, γιατί περιλάμβανε την δημιουργία admin password στο BIOS και διαγραφή κάποιων δεδομένων, αλλά ξέμπλεξα από αυτό.
Περίεργο το να θες admin pass για κάτι τέτοιο, σχεδόν σε όλα τα μαραφέτια ένα απλό bios option ειναι.
Ενώ εκτελούταν η εγκατάσταση μου ήρθε μια αναλαμπή. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου, αλλά τότε δεν είχα δώσει σημασία, ότι το Pop! OS δεν περιλαμβάνει καθόλου media codecs. Φυσικά όλοι οι φίλοι λινουξάδες λένε ότι κάνεις μια απλή εγκατάσταση και είσαι έτοιμος.
Δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Λογικά τα είχες ήδη εγκατεστημένα τα πακέτα και το apt δεν εγκατέστησε κάτι νέο.
Τελείωσε η εγκατάσταση, restart και αφού συνδέομαι στο internet, απροβλημάτιστα, έφτιαξα password (dafuq?), και μπήκα.
Το πραγματικό dafuq αγαπητέ είναι πώς γίνεται ένας χρήστης να καταδέχεται να χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα χωρίς user account password...
Το UI είναι τελείως διθαφορετικό από τα Windows. Για να βλέπω λοιπόν συνέχεια το dock με τις εφαρμογές έπρεπε να κατεβάσω ένα Gnome extension (Dash Dock) και να το παραμετροποιήσω.
Το Gnome δεν έχει καμία σχέση με Windows. Με Dash to Dock ή Dash to Panel κάνεις αυτό που θες. Το θέμα είναι πως το UX του Gnome ειναι έτσι φτιαγμένο, που τα καθιστά περιττά. Ένα super key είναι όλα.
Επόμενο βήμα το shortcut για αλλαγή γλώσσας, το οποίο μου έβγαλε την πίστη (σε αντίθεση με το Mint), γιατί έχουν ψιλοαλλάξει την ονομασία του και δεν το έβρισκα με τίποτα και επίσης, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να βάλω το alt-shift, οπότε έμεινε το Win-Space.
Ότι θες μπορείς να βάλεις για keyboard shortcut. Χρειάζεσαι το Gnome Tweaks (sudo apt install gnome-tweaks ή Tweaks στο Pop Shop), όπως και εν τέλει έκανες.
Κάτι φάινεται παράξενο όμως. Τα παράθυρα δεν έχουν minimize, maximize μόνο X.

Πώς διάολο το δουλεύουν χωρίς αυτό;
Μπορείς να τα βάλεις μέσω gnome-tweaks, είτε ένα-ένα, είτε όλα, είτε στη δεξιά μεριά, είτε στην αριστερή του παραθύρου. Κυριολεκτικά τα κάνεις ότι θες. Αλλά, όπως και για την περίπτωση του dock/panel, είναι redundancy που έχει μπει για λόγους οικειότητας χρηστών. Στο UX flow του Gnome είναι περιττά. Super key!
Ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση, οφείλω να πω ότι είναι σαν να πήρα καινούργιο laptop. Η ταχύτητα του δεν συγκρίνεται με τίποτα ακόμα και με την εποχή που ήταν καινούργιο. Όμως η εμπειρία εγκατάστασης δεν είναι και ο ορισμός του out of the box. Υπάρχουν, βασικά, πράγματα που δεν τα κάνει και για να τα ενεργοποιήσεις πρέπει να καταφύγεις σε λύσεις που δεν νομίζω ότι είναι μέσα στις ικανότητες ενός μέσου χρήστη. Δεν είμαι και κανένας χάκερ αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου μέσο χρήστη. Αν αυτά που έκανα μέσω Terminal μπορούσαν να γίνουν και από γραφικό περιβάλλον θα ήταν πολύ πιο βολικά τα πράγματα.
Όλα μπορούσαν να γίνουν μέσα από GUI!
Αλλά ακόμα δεν είχα δείξει το τελικό προϊόν στον πελάτη. Αφού την προετοίμασα ότι πολλά πράγματα γίνονται διαφορετικά, αλλά τα συνηθίζεις και άμα δεν σ' αρέσει στο αλλάζω όποτε θες, αλλά είναι πολύ γρήγορο και πανέμορφο (είναι όντως το άτιμο), ήρθε η ώρα της αλήθειας. Τώρα η γυναίκα μου είναι εντελώς βασικός χρήστης PC, με Proficiency στο PacMan και το San Andreas anyway. Κανένα πρόβλημα. Το shortcut της γλώσσας; Συνηθίζεται. Ο διαφορετικός file explorer; Συνηθίζεται. Είναι πιο γρήγορο και πιο όμορφο.
tl:dr Δεν γίνεται να αφαιρέσουμε αυτές τις εντολές terminal, στο οποίο δεν δουλέυει και το ctrl-c ctrtl-v?
Ctrl + Shift + C, Ctrl + Shift + V

. Το Ctrl + C σε POSIX command line interfaces διακόπτει το process που τρέχει στο προσκήνιο, γι' αυτό και στο terminal χρειάζεσαι και το Shift

.
Χαίρομαι που έκανες τη μετάβαση και ελπίζω να τη χαρεί και "ο πελάτης"! Βρήκες κάποια bumps στο δρόμο, τα οποία κατ' εμέ είναι ψιλοεύλογα αν μιλάμε για την πρώτη σου επαφή. Δεν υπάρχει επιστροφή όμως πλέον, θα το δεις!
Είναι γεγονός ότι το Gnome 3 δεν είναι desktop environment που επιτρέπει απρόσκοπτη μετάβαση ενός Windows χρήστη στο Linux. Δεν έχει καμία σχέση σαν λογική, σαν flow. Δε φτιάχτηκε για να είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο, το community έκανε το extra mile για να το φέρει στα μέτρα του. Κατ' εμέ, αν θες να του αλλάζεις τα φώτα, πας σε XFCE ή Plasma, που φτιάχτηκαν για αυτό και το κάνουν τέλεια. Ούτε το πιο performant είναι. Στο Gnome χάνεις performance και out-of-the-box customization για να πάρεις ένα ασύγκριτο workflow. Αν συνηθίσεις να δουλεύεις σε Gnome, όποτε καλείσαι να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε άλλο, σου θυμίζει την εποχή του χαλκού. Για μένα τουλάχιστον, που η αλληλεπίδρασή μου με το PC είναι 90% πληκτρολόγιο, δεν υπάρχει σύγκριση με κανένα άλλο DE. Κι έχω χρησιμοποιήσει για χρόνια Unity, XFCE, Plasma.