What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Mας ρωτάτε, σας απαντάμε.

lazosv9

Commoner
Joined
Apr 6, 2019
Messages
10
Ωραια τελεια.Μελλοντικα ισως αλλαξω ψυκτρα οποτε για την ωρα λεω να το αφησω ετσι

 

Dark Archon

Half-Ogre
Joined
Dec 21, 2012
Messages
687
Μια χαρα θα είσαι με την εργοστασιακή πάστα. Πρόσεχε μόνο κατά την εφαρμογή της ψύκτρας να μην την σκουπίσεις/πασαλείψεις γιατί μετά αναγκαστικά βάζεις άλλη.
 

lazosv9

Commoner
Joined
Apr 6, 2019
Messages
10
Καλησπερα στα παιδια.λοιπον σημερα στηθηκε το συστημα και απο οτι φαινετε ολα πανε ρολοι και πιο γρηγορα.Θα το δοκιμασω και εντος των ημερων.Σας ακουσα και πηρα ενα τροφοδοτικο corsair 650watt.Κατι που θελω να ρωτησω.Ενεργοποιησα τις μνημες να τρεχουν στα 3200mhz στα bios με το xmp.αυτο που θελω να ρωτησω ειναι πως θα δω αν οντως τρεχουν εκει;Για εξακριβωση δηλαδη
 

Great0ldOne

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
4,399
Αν το επέλεξες από το BIOS λογικά δουλεύει ρολόι, αλλά μπορείς να τσεκάρεις με κάποιο δωρεάν system info πρόγραμμα, όπως το https://cpuid.com/softwares/cpu-z.html">CPU-Z και το https://www.hwinfo.com/">HardWare Info. Προσοχή, γιατί δεν δείχνουν την dual channel ταχύτητα. Δηλαδή σε εσένα, αν όλα δουλεύουν σωστά, το CPU-z στην καρτέλα memory, θα πρέπει να σου λέει ότι η μνήμη σου δουλεύει στα 1600Mhz, αλλά σε dual channel mode (άρα 3200Mhz effective).
 

lazosv9

Commoner
Joined
Apr 6, 2019
Messages
10
Αν εννοεις εκει που λεει dram frequency γραφει 1596.2 mhz.Υποθετω κομπλε
 

lazosv9

Commoner
Joined
Apr 6, 2019
Messages
10
Και κατι αλλο που ξεχασα να αναφερω ειναι οτι η ψυκτρα του με παιδεψε πολυ.Για αυτο και ετρεξα το speccy να δω θερμοκρασιες.μου εβγαλε απο 95 μεχρι 105(Δεν ξερω πως γινετε)Ενω στα bios και σε ενα προγραμμα της asrock το a-tuning μου εδειχνε απο 31-51 βαθμους.
 

maximum armor

Commoner
Joined
Jun 14, 2019
Messages
46
Καλημέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζετε, ποιό είναι το κατάλληλο ποσοστό χώρου σε SSD (1T) που καλό είναι να παραμένει ελεύθερο ώστε να παρατείνεται η διάρκεια ζωής του. Αυτή τη στιγμή έχω 220 GB ελεύθερα.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
9,542
Επί της αρχής, για SSD, το 10% της χωρητικότητας. Οπότε εν προκειμένω από το 1ΤΒ με 100 GB θα είσαι εντάξει.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Όταν αγοράζεις ένα πρόγραμμα απ' το Steam (όπως πχ το Wallpaper Engine), πρέπει να τρέχει το Steam στο παρασκήνιο για να λειτουργεί;
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
9,542
Έχω την εντύπωση πως το Software που αγοράζεις στο Steam συμπεριφέρεται ακριβώς σαν να αγοράζεις game. Δηλαδή, το τρέχεις αποκλειστικά μέσω του Steam, εμφανίζει το στάτους σου ως "is now running τάδε software", κτλ. Οπότε ναι, λογικά πρέπει να λειτουργεί και το πρόγραμμα του Στήμ στο υπόβαθρο.
 

Admiral

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
4,687
Όταν αγοράζεις ένα πρόγραμμα απ' το Steam (όπως πχ το Wallpaper Engine), πρέπει να τρέχει το Steam στο παρασκήνιο για να λειτουργεί;
Εξαρτάται καθαρά από το τι έχει επιλέξει ο developer. Συνήθως τα προγράμματα μπορούν να εκτελεστούν ανεξάρτητα αλλά καλό θα ήταν να το ρωτήσεις στο Steam forum του προγράμματος. Δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση, ότι θέλει ο developer.
 

captain kal

Blackguard
Joined
Dec 2, 2012
Messages
1,161
Έχω την εντύπωση πως το Software που αγοράζεις στο Steam συμπεριφέρεται ακριβώς σαν να αγοράζεις game. Δηλαδή, το τρέχεις αποκλειστικά μέσω του Steam, εμφανίζει το στάτους σου ως "is now running τάδε software", κτλ. Οπότε ναι, λογικά πρέπει να λειτουργεί και το πρόγραμμα του Στήμ στο υπόβαθρο.
Ειδικά για το Wallpaper Engine όπως και για το Fences, όχι!! Τρέχουν ανεξάρτητα!!!
 
Joined
Nov 30, 2012
Messages
7,316
Το DisplayFusion που έχω εγώ, δεν χρειάζεται να τρέχει το στημ πάντως. Δεν ξέρω τι γίνεται με το wallpaper engine δυστυχώς.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Ναι, πιο πολύ για το Wallpaper Engine με ενδιαφέρει. Ευχαριστώ.
 

the_Necromancer

Commoner
Joined
Nov 28, 2019
Messages
5
Καλησπέρα παιδιά, νέος στο φόρουμ εδώ οπότε και κάπως άπειρος με τη χρήση του, ελπίζω 1)να ποστάρω στο σωστό thread και 2) να μην έχει απαντηθεί ξανά η ερώτησή μου😛. Αν συμβαίνει οτιδήποτε από τα δύο ζητώ συγγνώμη θα προσπαθήσω να μην επαναληφθεί!

Το ζήτημα μου είναι το εξής: τις προάλλες εκεί που έπαιζα kingdom come: deliverance αρχίζουν να εμφανίζονται κάτι artifacts στην οθόνη και σε κάποια φάση freezάρει τελείως. Επανεκκίνηση και μαύρη οθόνη. Όσες φορές έκανα επανεκκίνηση τον υπολογιστή δεν εμφανιζόταν ποτέ σήμα στην οθόνη ούτε και στην τηλεόραση που έχω επίσης συνδεδεμένη με HDMI στην GPU. Οκ ως εδώ (καλά λέμε τώρα) μάλλον η πολυαγαπημένη 7870 xt που με έβγαλε αξιοπρεπέστατα για 7 χρόνια μας άφησε για τόπους χλοερούς. Έτσι κι αλλιώς είχα σκοπό να αναβαθμίσω αν και θα προτιμούσα να περιμένω κάνα χρόνο να βγουν οι νέες κονσόλες μήπως και πέσουν οι τιμές στο hardware.

Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ και αυτό οφείλεται σε δική μου χαζομάρα. Για να αποκλείσω το ενδεχόμενο το πρόβλημα να είναι αλλού αποφασίζω να αφαιρέσω την gpu και να συνδέσω την οθόνη στην θύρα της μητρικής και να δω αν θα έχω σήμα με την ενσωματωμένη gpu της μητρικής. Εκεί που πάω να βγάλω την gpu απο τη μητρική όμως, ξέχασα να χαλαρώσω το clip ασφαλείας με αποτέλεσμα να ξεριζώσω (!) όλη την pci express θύρα! Πείτε με άσχετο και νουμπά, έχετε όλα τα δίκια αλλά προς υπεράσπιση μου δεν χρειαστηκε να βάλω καν πάρα πολλη δύναμη για να το καταφέρω αυτο. Όπως και να έχει συνδέω την οθόνη στην θύρα της μητρικής, ανοίγω τον υπολογιστή και βλέπω ότι έχω κανονικά σήμα στην οθόνη οποτε το πρόβλημα ήταν μάλλον της gpu.

Να σημειώσω εδώ ότι η μητρική μου έχει και δεύτερη x16 θύρα η οποία όμως τρέχει σε ταχύτητα x4. Τα ερωτήματα μου λοιπόν είναι: 1) Αρκούν όλα αυτανπου περιέγραψα για να επιβεβαιώσω ότι το πρόβλημα μου οφείλεται στην gpu ή ενδέχεται ακόμα το θέμα να είναι αλλου; 2) Αν πάρω νέα gpu (έχω βάλει στο μάτι την rtx 2060) θα μπορεί να τρέξει προσωρινά στην x4 θύρα της μητρικής έστω και με κάποιες απώλειες σε fps. Έχω σκοπό να αναβαθμίσω και mobo μαζί με cpu και ram ώστε να πάω σε ryzen και ddr4 κάποια στιγμή αλλά δεν έχω την οικονομική ευχέρεια να τα κάνω όλα άμεσα.

Παραθέτω το σύστημά μου όπως είναι αυτή τη στιγμή το οποίο το έχω από το 2013:
Mobo: Gigabyte GA-B85-HD3
CPU: i5-4570
RAM: 2x4 GB CMZ8GX3M2A1600C9
PSU: Corsair CX600
HDD: ένας Western Digital Caviar Black 500 GB δε θυμάμαι ακριβές μοντέλο
Windows 10

Αυτά. Να τονίσω ότι με το σύστημα αυτό ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος με τις επιδόσεις του αναλογικά με την ηλικία του και μέχρι πριν κάνα δυο χρόνια έπαιζα ότι game ήθελα με κάποιες παραχωρήσεις. Ζητώ συγγνώμη αν έγινα κουραστικός και ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια βοήθεια λάβω!
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
3,685
Καλησπέρα παιδιά, νέος στο φόρουμ εδώ οπότε και κάπως άπειρος με τη χρήση του, ελπίζω 1)να ποστάρω στο σωστό thread και 2) να μην έχει απαντηθεί ξανά η ερώτησή μου😛. Αν συμβαίνει οτιδήποτε από τα δύο ζητώ συγγνώμη θα προσπαθήσω να μην επαναληφθεί!
Μιας και σηκώνει αρκετή κουβέντα το πρόβλημά σου, ίσως θα ήταν καλύτερο ένα νέο thread στο Hardware section. Αυτό το νήμα είναι για απλές ερωτήσεις που δεν αξίζει να ανοίξουμε δικό τους ξεχωριστό νήμα.

Ελπίζω να λυθεί το θέμα σου.
 

tinapeis

Half-Ogre
Joined
Nov 29, 2015
Messages
480
Αααα ρε τι αναμνήσεις μου ξεθαψες, τι ξεριζωματα εχω κανει, τι βραχυκυκλωματα να πεφτουν οι γενικοι, τι να μυριζει καμμενο για τρεις μερες το σπιτι...ετσι ειναι ομως μαν, αυτα τα λάθη που κάνουμε μας βελτιώνουν σα μαστορες!

1)Καραρχας (καταρχην δε ξερω τι παει) καλα εκανες και πηγες να βρεις που ειναι το προβλημα και να αποκλεισεις αλλα εξαρτηματα με το να δοκιμασεις δευτερη πηγη γραφικων. Για να επιβεβαιωσεις οτι ειναι η καρτα γραφικων 1000% δοκιμασε τη σε αλλο build (ξερω γω κανα φιλο σου)

2) Γνωμη μου να μην το ρισκαρεις ουτως η αλλως ησουν απολυτα ικανοποιημενος με το παλιο συστημα, αφου εγινε μαλακια bite the dust και προσαρμοσου σε μια πιο Mid-ranged gpu και παρε πακετο mid ranged CPU και mobo. Παλι θα δεις καλη βελτιωση...μην παρασυρεσαι απο το Hype ;)
 

Great0ldOne

Death Knight
Joined
Dec 1, 2012
Messages
4,399
Είσαι σίγουρος πως η δεύτερη θύρα είναι x4 γενικά; Μήπως είναι x4 μόνο όταν η x16 είναι ήδη σε χρήση;

Δεν ξέρω βέβαια - στη θέση σου, ακόμα και αν σιγουρευόμουν ότι η δεύτερη θύρα δουλεύει σε χ16 και πως το προηγούμενο πρόβλημα οφειλόταν στη GPU (είμαι σίγουρος πως ναι, πρακτικά το σιγούρεψες), δεν θα εμπιστευόμουν μητρική με μια θύρα ξεριζωμένη, Ένας θεός ξέρει τι και πότε μπορεί να βραχυκυκλώσει όταν η μητρική έχει υλική φθορά...
 

Admiral

Death Knight
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
4,687
Να σημειώσω εδώ ότι η μητρική μου έχει και δεύτερη x16 θύρα η οποία όμως τρέχει σε ταχύτητα x4. Τα ερωτήματα μου λοιπόν είναι: 1) Αρκούν όλα αυτανπου περιέγραψα για να επιβεβαιώσω ότι το πρόβλημα μου οφείλεται στην gpu ή ενδέχεται ακόμα το θέμα να είναι αλλου; 2) Αν πάρω νέα gpu (έχω βάλει στο μάτι την rtx 2060) θα μπορεί να τρέξει προσωρινά στην x4 θύρα της μητρικής έστω και με κάποιες απώλειες σε fps. Έχω σκοπό να αναβαθμίσω και mobo μαζί με cpu και ram ώστε να πάω σε ryzen και ddr4 κάποια στιγμή αλλά δεν έχω την οικονομική ευχέρεια να τα κάνω όλα άμεσα.
1) Νομίζω ναι. Τα artifacts είναι ασφαλές δείγμα για πρόβλημα στην κάρτα γραφικών, εφόσον το σύστημα bootάρει και δίνει εικόνα με την ενσωματωμένη GPU τότε κατά 99% είναι θεμα της κάρτας.

2) Θα έχεις πτώση στην απόδοση αν είναι όντως x4 αλλά δεν θυμάμαι να έχω ακούσει περιστατικό που η κάρτα να μην δουλεύει σε χαμηλότερο πολλαπλασιαστή του pci express. Κάνε και μία αναζήτηση στο google για να είσαι σίγουρος αλλά νομίζω πως θα είσαι οκ.
 

Dark Archon

Half-Ogre
Joined
Dec 21, 2012
Messages
687
Βγήκε μόνο το πλαστικό απο την θύρα και έμειναν τα συρματάκια να σε κοιτάνε ή βγήκαν και συρματάκια μαζί;
Αν η μητρική δουλεύει καλά και δεν υπάρχουν συρματάκια ξέμπαρκα να κρέμονται επικύνδυνα μπορείς να βάλεις την νέα κάρτα γραφικών. Η Χ4 θύρα θα κόψει την κάρτα μεν, αλλά μην περιμένεις κανένα τρομερό νούμερο. Κανένα 5-10 άντε 15% να περιμένεις. Περισσότερο θα την κόβει ο επεξεργαστής παρά η Χ4 θύρα..
Η πιο safe επιλογή θα ήταν να ψάξεις για καμία μεταχειρισμένη gpu. Θα κάνεις την δουλειά σου τώρα και όταν έρθει η ώρα τα αλλάζεις όλα μαζί.
Όλα τα παραπάνω με την προυπόθεση οτι έχεις ελένξει το σημείο και δεν υπάρχει η πιθανότητα βραχυκυκλώματος.

Υ.Γ. Βάλε και κανένα SSD, θα πετάει το μηχάνημα μετά.
 
Top Bottom