The Nameless One
Mind-flayer
- Joined
- Jun 16, 2015
- Messages
- 2,265
. Η μακράν πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες που ήταν και αυτές άξιες και κατάλληλες για την θέση αντιμετωπίστηκαν μεροληπτικά.
Όλοι εδώ συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που οι γυναίκες να μην είναι ισάξιες και το ίδιο ικανές με τους άνδρες (μόνη εξαίρεση επαγγέλματα που βασίζονται σε βιολογικούς παράγοντες πχ χειρωνακτικά οικοδομικά επαγγέλματα).
Θα διαφωνήσω όμως εν μέρη με το quote. Ναι, υπήρχαν γυναίκες που ήταν άξιες και κατάλληλες αλλά αντιμετωπίστηκαν μεροληπτικά.
Είναι όμως απλά και μόνο γιατί ήταν γυναίκες? Ή μήπως το γεγονός ότι ήταν γυναίκες τις έφερε αδίκως μεν αντικειμενικά δε, σε μειονεκτική θέση έναντι των ανδρών ανταγωνιστών τους για την ίδια θέση εξουσίας? Τι εννοώ.
Οι γυναίκες έχουν το δώρο να γίνονται μητέρες. Αυτό όμως τις "υποχρεώνει" για ένα διάστημα να απέχουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις προκειμένου να αφοσιωθούν στο μωρό τους (ευτυχώς, όσοι είμαστε γονείς γνωρίζουμε την τεράστια σχέση εξάρτησης που έχει το μωρό από τη μητέρα του, εξάρτηση που δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε από τον πατέρα ούτε από άλλο άτομο). Η γυναικά μου έμεινε με τα αγόρια όταν γεννήθηκαν κοντά 2 χρονιά εκτός εργασίας (και μακάρι να ήταν περισσότερο).
Αλλά αντικειμενικά, ο "από πάνω"που θα αποφασίσει ποιος θα πάρει μια προαγωγή, σε ποιον είναι πιο πιθανό να την δώσει? Στην γυναικά ή στον άνδρα που δεν έλειψε καθόλου από την εργασία? Εαν ήταν 2 άνδρες που ο ένας για κάποιο λόγο έλειψε 6 μήνες, το ίδιο δεν θα ίσχυε?
Ένας ακόμα παράγοντας που "ευνοεί" την ανάδειξη των ανδρών σε ανώτερες θέσεις είναι ο έμφυτος ανταγωνισμός που έχουμε. Όταν η ανώτερη θέση είναι μια, είτε είναι ως απλά υπεύθυνος τμήματος είτε ως CEO, η γενετήσια ανάγκη μας να κερδίσουμε, να αναδειχθούμε εμείς και να αποδείξουμε ότι είμαστε ο Alpha male, δίνει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα. Είμαστε πιο πρόθυμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί, να πάρουμε ρίσκα, πρωτοβουλίες, ακόμα και να παίξουμε βρώμικα (πχ να γλείφουμε το αφεντικό). Εάν "φαίνεσαι" περισσότερο, είναι πιο πιθανό να είσαι και αυτός που θα επιλεγεί αργότερα. Και οι άνδρες μεταξύ μας έχουμε πέσει "θύματα" αυτής της πραγματικότητας.
'Όπως ανέφερε και ο @Admiral "Γιατί δεν ζούμε σε έναν κόσμο που οι επιλογές γίνονται αξιοκρατικά."
Θα γυρίσει κάποιος και θα πει ότι όλα αυτά που αναφέρω δεν είναι απόδειξη ότι η γυναίκα κρίνεται μεροληπτικά? Ανέφερα από την αρχή ότι αυτό ισχύει. Αναφέρω λόγους πέρα από το "γύρνα γυναίκα στην κουζίνα" που υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση. Είναι άδικο? Σίγουρα. Αλλά είναι αντικειμενικοί, μετρήσιμοι παράγοντες που συμμετέχουν στην διαμόρφωση μιας επαγγελματικής καριέρας.
Τώρα, για τις περιπτώσεις που γυναίκες προσπεράστηκαν για μια προαγωγή που δικαιούταν μόνο και μόνο γιατί ήταν γυναίκες, εκεί φταίει αποκλειστικά ο μ@λακας που πήρε την απόφαση και δυστυχώς τέτοιοι υπάρχουν πολλοί και παντού, άνδρες και γυναίκες (περισσότεροι άνδρες).
Θέλω να παραμείνω στο συννεφάκι μου που πιστεύει ότι σιγά σιγά, γενιά με γενιά η γυναίκα θα αποκτήσει την ισάξια θέση που δικαιούται. Ας είμαστε αισιόδοξοι, όπως ανέφερε η @kara , η γιαγιάδες μας "πουλιόταν" σε όποιον είχε περισσότερα πρόβατα. Δεν έχει περάσει καλά καλά ένας αιώνας από τα περισσότερα δικαιώματα που αναφέρει η @kara και κέρδισαν οι γυναίκες. Είναι πολύ σύντομα για να αλλάξουν ριζωμένες νοοτροπίες που ίσχυαν από την γέννηση του ανθρώπου, ειδικά σε χριστιανοταλιμπαν κοινωνίες σαν την Ελληνική. Fuck, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη γυναίκες ακόμα και σήμερα δολοφονούνται για αυτά τα δικαιώματα