Αν και στην Ελλαδα ειναι σχετικα αγνωστο. Το WeChat ειναι instant messaging, social media και εφαρμογη για πληρωμες, απο την Κινα.
Εχει ενα δις χρηστες και στην Ασια, οποιος δεν το εχει στο κινητο του ειναι social media νεκρος. Μπορει να το γνωριζετε απο τις ειδησεις. Ειχε απαγορευτει στην Ινδια και ο προεδρος ΠΑΕ Τραμπ, ειχε προσπαθησει να το μπαναρει και στην Αμερικη. Εφαγε πορτα.
Επειδη ημουν στην Ασια, το ειχα εγκαταστησει στο κινητο. Ανθρωποι πουλανε την πραματεια τους, ψαχνουν για κοινωνικες σχεσεις ή διαφημιζουν την πολυτελεια τους.
Κομβικο σημειο ειναι η αναγραφη της αποστασης που εχουν οι χρηστες μεταξυ τους. Στην Ταιλανδη, την πρωτη φορα που το ανοιξα επαθα σοκ. Ειδα απο την γυναικα που εμενε διπλα στο σπιτι μου, μεχρι την γυναικα που ειχε ενα καροτσι και πουλαγε καφε στον δρομο, στην αλλη πλευρα της πολης. Συνηθως, κατα την διαρκεια της μερας εχουν φωτογραφιες με παπουτσια, το τηγανιτο ρυζι που θα φανε και την γατα που νιαουριζει. Μετα τα μεσανυχτα, ανεβαζαν "αλλες" φωτογραφιες.
Μια φορα ανεβασα φωτογραφια, το χερι μου. Μετα απο 15 λεπτα αναγκαστικα να διαγραψω την εφαρμογη. Το κινητο δεν σταματουσε να χτυπαει. Αργοτερα το εγκατεστησα ξανα, για να επικοινωνω με τους ανθρωπους που γνωρισα εκει.
Επειδη λιγο πριν ερθω στην Ελλαδα, εκανα μπιζνες με Κινεζους, το εγκατεστησα ξανα. Πριν λιγες μερες το πετυχα στην οθονη του κινητου μου, το ειχα ξεχασει. Αν και το ειχα σιγουρακι, το ανοιξα για να δω υπαρχουν χρηστες στην περιοχη.
Ειδα 5-6 ανθρωπους και εντυπωσιαστικα. Το σιγουρακι ηταν για το μηδεν.
Κινεζες, εννοειται, που ειχαν φωτογραφιες απο την Ελλαδα και παπουτσια προς πωληση. Η αποστασεις ηταν απο 3 χιλιομετρα εως 12 χιλιομετρα. με την ευκαιρια εστειλα ενα μηνυμα σε ενα κινεζο που εξελιχθηκε σε πραγματικο φιλο, στην Αφρικη και εκλεισα.
Την επομενη μερα, ανοιξα ξανα την εφαρμογη και ειδα οτι τα χθεσινα "προσωπα" ειχαν σχεδον εξαφανιστει. Νεα προσωπα μπηκαν, σε διαφορετικες αποστασεις.
Με αυτα και με αυτα, μπαινω και μετραω κεφαλια. Με εξαιρεση την Evgenia, με εικονα προφιλ μια ασπρομαυρη φωτογραφιας καποιας, νομιζω, γνωστη ελληνιδας και το υπολοιπο κειμενο στα κινεζικα, οι "αλλες" εξαφανιζονται.
Μια, σε πολυ κοντινη αποσταση, εγραφε, ειμαι στην Ελλαδα και επιτελους απεκτησα δικο μου σπιτι. χαθηκε. αυτη ηταν που πυροδοτησε την περιεργεια μου. δεν εχω δει ασιατη στην περιοχη. Βασικα εχω δει αλλα τους εχω δει απο κοντα και ξερω που βρισκονται.
Δεν βγαζω σεναριο συνωμοσιας, απλα εχω την περιεργεια, που πανε αυτοι οι ανθρωποι;
χλωμο να σβηνουν την εφαρμογη, ειναι σαν να σβηνουν το facebook και το tweeter. Με αυτο επικοινωνουν με τους φιλους τους.
Μεγαλος Αδρε_φως, απο χομπι.