Προτάσεις αναβάθμισης

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Αντίστοιχα για κάρτα θα κοίταζα σε σειρά 7000 της AMD.
Δυστυχως εχει γραψει ρε συ πως δεν αλλαξοπιστει απο intel/nvidia... και γω ημουν ετοιμος να προτεινω συστηματακι πανω στα κοκκινα αλλα ειναι βαμμενος βαζελος παναθεμα τονε

Μ2 δεν ισοδυναμεί με NVMe, υπάρχουν και Μ2 με SATA interface.
Ισχύει και θέλει μια στοιχειωδη προσοχή (m.2 είναι απλώς η μορφή τής σύνδεσης, όχι ο τύπος), αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο και αναρωτιέμαι και γιατί υπάρχουν αφού δεν είναι καν φτηνότεροι. Θεωρητικά το m.2 μπορεί να είναι και emmc.

Last edited:
Το pc του Helion ειναι παρομοιο με το pc που εχει ενας φιλος μου pc gamer και οποιος μου ειπε πριν 2 μηνες που τοσυζητησαμε οτι δεν το αναβαθμιζει γιατι δεν τον νοιαζουν τα γραφικα και απλα θελει να παιζει τα παιχνιδια. Η διαφορα ειναι οτι αυτος εχει 1070 αντι για 1060 και 6600κ.
Συμφωνω για καρτα γραφικων κουτι αλλα διαφωνω για ssd. Παρε εναν 7000mb/ 2 tb η 4 tb τωρα που εχουν πεσει πολυ οι τιμες σε ssd. Ο 870 ειναι παλιος εχει βγει εδω και χορνια. Επισης επεξεργαστη και μητρικη παρε amd οχι intel γιατι οι intel ειναι ακριβοτεροι και κατωτεροι απο τους amd. Θα προτεινα x670 και ryzen 7700x για καλη αποδοση και χαμηλη τιμη. Η μνημη καλη ειναι ναι.

Και κατι αλλο. Απο περσι ολοι οι επεξεργατες της amd αλλα και της intel δεν εχουν μεσα ανεμιστηρακι. Που σημαινει οτι θα πρεπει να το αγορασεις ξεχωριστα.

Αν πάω σε έναν i5-13600K η τιμή θα ανέβει καμιά 80-90 ευρώ απ'ότι βλέπω, δεν είναι και απαγορευτικό.

Βασικά τώρα που θα ανακοινώσει η Ίντελ τους 14ης γενεάς, ίσως πέσουν οι τιμές στους άλλους.

Αν δεν σε πειράζει να δώσεις 80-90 παραπάνω, πας σε i7-12700Κ και τέλος. Και ναι, θα πρέπει να υπολογίσεις κάνα 50άρικο και για ψύξη, αλλά αυτό ισχύει και με τον 12600K.

Ιστορικά, η Intel δεν ρίχνει ποτέ τιμές σε παλιότερες σειρές αρκετά ώστε να αξίζει να περιμένεις.

Με το Corsair 4000D πρόσεξε καλά ακριβώς τις περιγραφές, γιατί ενώ δείχνουν τη φωτογραφία με 15 ανεμηστήρια και μάλιστα RGB περασμένα, συνήθως αυτά που βρίσκεις πιο φθηνά έχουν 2 ή ακόμα και 1 προεγκατεστημένο. Αυτό για εμένα είναι αρκετό για να ρίξω Χ ως θέμα αρχής, αλλά όπως το βλέπει κανείς. Σίγουρα υπάρχει έλλειψη σε πραγματικά καλά κουτιά με λιγότερο από 120 ευρώ. Εγώ αν δεν ήθελα να ξεφύγω σε λεφτά, θα κοιτούσα προς Phanteks P400A, και αν ήθελα να ξεφύγω σε λεφτά, Lian Li Lanmesh III ή Fractal Design North για την φινέτσα.

Για OS/boot drive τα είπαν κι άλλοι, πάρε κάνα Samsung 980 pro, Western Digital SN 850X, κάτι τέτοιο, οι τιμές στους PCI-e 4.0 έχουν πέσει στο μισό. PCI-e 5.0 δεν κοιτάς ούτε για αστείο, δεν αξίζουν τα διπλά λεφτά, όσο γρήγοροι και να είναι.

Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει, από τη στιγμή που πας σε intel 12th+ gen με τα hybrid cores, πας σε Win11 ή Linux για να μην έχεις παραξενιές με τον scheduler των Win10.

οφτοπικ ποστ που σιγουρα θα εκνευρισει τον χεληο, γιατι καιγεται για οντοπικ απαντησεις, αλλά τι να κανεις τωρα, να κατσεις να μαλωσεις με τον μαλαχτη??

μλκς, μολις συνειδητοποιησα οτι εχουμε ξεφυγει ΠΟΛΥ απ το ψυχολογικο οριο του χιλιαρικου. επειδη εχει αρχισει και αχνοφαινεται στον οριζοντα σκεψη αλλαγης και για μενα, αν κρατησεις οπως εχω σκοπο, οθονη, κουτι, τροφοδοτικο και καποιους σκληρους απ το παλιο, για τα βασικα κομπονεντς θες γυρω στα 1.200 για ενα καλο συστημα.... o_O:rolleyes:🤔😱View attachment 6441 View attachment 6441 View attachment 6441 View attachment 6441

οντοπικ, βαλε με στην κληρωση.

Κοίτα, από τη μία ισχύει, από την άλλη όταν ξεκινάς με λογική "μόνο Intel/Nvidia" όπως ο παναγιότατος, δεν μπορείς να παραπονιέσαι για τις τιμές (που δεν το έκανε, γενικά μιλάω).

Αν κάθε ευρώ μετράει, μπορείς με το συμβιβασμό του previous gen να στήσεις ακόμα και σήμερα ένα AM4/6700XT setup με 500 ευρώ λιγότερα από όσα έβγαλε ο Hellion, και άμα καταλάβεις διαφορά σε μη-raytracing games, να μου τρυπήσεις τη μύτη.

Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει, από τη στιγμή που πας σε intel 12th+ gen με τα hybrid cores, πας σε Win11 ή Linux για να μην έχεις παραξενιές με τον scheduler των Win10.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα 10άρια δεν την παλεύουν καλά με τα Efficiency cores.

Ισχύει και θέλει μια στοιχειωδη προσοχή (m.2 είναι απλώς η μορφή τής σύνδεσης, όχι ο τύπος), αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο και αναρωτιέμαι και γιατί υπάρχουν αφού δεν είναι καν φτηνότεροι. Θεωρητικά το m.2 μπορεί να είναι και emmc.
πριν κανά χρόνο+ ήταν φθηνότεροι, εγώ αγόρασα τον καλύτερο Μ2 sata που βρήκα με 60€ και τόσο έκαναν τα entry level σαπάκια nvme που "ναι μεν τόσο γράφουν, αλλά...".
Το πρόβλημα είναι το ίδιο το Μ2 που σε περιορίζει σε 1-2 θύρες. Τώρα θα το βάλω στον πάτο μου αν θέλω να αλλάξω σε nvme

@Hellion
Το πρόγραμμα που σου χρειάζεται για το μεταπτυχιακό χρειάζεται ή τρέχει καλύτερα σε Nvidia και Intel;
Αν πας σε Intel με "μικρούς" και "μεγάλους" πυρήνες πας σε Windows 11 αν θες κάρτα Νvidia. Ο @lucinos είναι πιο αρμόδιος, αλλά απ' όσο θυμάμαι ή πας σε ανοιχτού κώδικα drivers ή σου σπάνε τα νεύρα στο Linux με την Nvidia.
Το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει τρέχει καλά σε Windows 11;

Ναι απ' όσο είχα δει δεν έχουν θέμα με Windows 11. Και επίσης βγάζουν πάντα δίπλα requirements για amd και Intel/Nvidia, οπότε είναι συμβατό με τα πάντα.

πριν κανά χρόνο+ ήταν φθηνότεροι, εγώ αγόρασα τον καλύτερο Μ2 sata που βρήκα με 60€ και τόσο έκαναν τα entry level σαπάκια nvme που "ναι μεν τόσο γράφουν, αλλά...".
Το πρόβλημα είναι το ίδιο το Μ2 που σε περιορίζει σε 1-2 θύρες. Τώρα θα το βάλω στον πάτο μου αν θέλω να αλλάξω σε nvme

Γιατί όμως πήρες Μ.2 drive anyway, σε αυτή την περίπτωση; Είχες γεμίσει όλες τις SATA της μητρικής ήδη;

Γιατί όμως πήρες Μ.2 drive anyway, σε αυτή την περίπτωση; Είχες γεμίσει όλες τις SATA της μητρικής ήδη;
ναι, η σκατό μητρική είχε μόνο 4 sata και ήθελα 1 για το dvd και τα άλλα είχαν δίσκους επάνω.

Το Fractal Design North μου θυμίζει λίγο σε εμφάνιση τους δίδυμους πύργους, και δεν ξέρω αν έχω ξεπεράσει ακόμα αυτήν την τραγωδία.

Άλλη σημαντική ερώτηση που μούρθε τώρα. Δεδομένου πως δεν αναμένεται να μπλέξω με OC καταστάσεις, έχει νόημα να κουμπώσω έξτρα CPU ψύκτρα? Ή να μείνω με την στοκ ψύκτρα του 12600/13600 όποιον πάρω εν τέλει.

Τον 4790k τον είχα με τη στοκ ψύκτρα εδώ και 7 χρόνια και δεν παρουσίασε ποτέ θέμα.

Δεν έχουν ψύκτρα στην συσκευασία οι K εκδόσεις των επεξεργαστών της Intel εδώ και κάμποσα χρόνια, το ίδιο και οι περισσότεροι από τους Χ της AMD. Θεωρούν πως μιας και πρόκειται για εκδόσεις που απευθύνονται σε overclockers που θα αλλάξουν την ψύξη έτσι κι αλλιώς, δεν έχει νόημα.

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πραγματικό αντίστοιχο του 12600Κ σε μη-Κ έκδοση. Ο 12400/F έχει ψύκτρα αλλά έχει λιγότερους πυρήνες, o 13400 είναι ένας καμουφλαρισμένος 12600 και δεν έχει ψύκτρα.

Αν θες CPU με μαμά ψύκτρα, ίσως η καλύτερη επιλογή να είναι ο 12700F. Το καλύτερη συζητήσιμο, εγώ θα την άλλαζα με μια ψύκτρα του 20άρικου anyway, αλλά ναι, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ψύξη, ειδικά σε σχέση με τις επιδόσεις του.

Last edited:
Νομίζω πως έχω τις πληροφορίες που χρειάζομαι, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα φύγουν παραγγελίες εντός της εβδομάδας, stay tuned.

Ο 12400/F έχει ψύκτρα αλλά έχει λιγότερους πυρήνες, o 13400 είναι ένας καμουφλαρισμένος 12600
Περίπου. Πίνακες που δείχνουν τα χαρακτηριστικά υπάρχουν στην βικιπαίδεια

οι 12χχχ και 13χχχ έχουν την ίδια λιθογραφία (intel 7) και τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά. Αν έχουν γίνει πιο αφανείς βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική δεν φαίνεται στον πίνακα.

o 12600 σκέτος δεν έχει τούς 4 Ε-πυρήνες, Τούς έχουν οι 13400 και 12600Κ. Επίσης ο 13400 έχει την UHD 730 αντί για την 770 που δεν σε νιάζει βέβαια (οι F δεν έχουν καθόλου igpu)

οι συχνότητες και οι καταναλώσεις δεν ξέρει κανείς τι σημαίνει το "base" (δεν υπάρχει κοινά αποδεκτό πρότυπο). Περιμένω όμως ότι ο 13400 θα είναι πιο αποδοτικός ενεργειακά.

Back