Προτάσεις για ταινία

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω δει το Ιησούς από την Ναζαρέτ ολόκληρο, ούτε καν το μισό. Απλά δεν έτυχε. Κανονικά μια χαρά τις βλέπω αυτές τις παλιές ταινίες ρωμαϊκής εποχής, αλλά τα τελευταία πολλά χρόνια έχω καταργήσει την τηλεόραση τόσο απόλυτα που και αυτά τα έχω ξεχάσει. Αν πάμε σε λίγο πιο μετά ταινίες αγαπημένη ταινία το Life of Brian και τελευταία που θυμάμαι να βλέπω στην TV το superstar

 
Είναι λίγο αστείο γιατί εμείς τις βλέπουμε κάπως ρομαντικά αυτές τις παλιές υπερπαραγωγές, που στον καιρό τους ήταν τα αντίστοιχα Avengers: Age of Ultron από άποψης απήχησης και box office. Το Passion of the Christ του Φύρερ Μέλαρου παραμένει η απόλυτη Χριστοταινία, αλλά όπως είπε ο 'Χούκος, μια φορά τη βλέπεις. Είναι συγκλονιστική ξεκάθαρα, μένει μέσα σου, υπερβαίνει το μέσο.

Τον Πάουελ (όντως, ο Χριστός για όλους μας) τον βλέπω όποτε περάσει από μπροστά μου και πάντα με παίρνουν τα ζουμιά σε άκυρη κάθε φορά σκηνή. Είχε γίνει κι ένα πρόσφατο Paul: Apostle of Christ από παρεάκι Καβίζελ-Γκίμπσον (σε ρόλο παραγωγού) που ήταν δυνατό.

ΥΓ Ο Πάτισον ΕΙΝΑΙ ηθοποιάρα, το αστειάκι με το Twilight έχει λήξει προ εικοσαετίας και παίζει να το αναπαράγουν μόνο τύποι που θεωρούν ότι το 'Έξι Λάιτ' είναι το πιο κούλ ανέκδοτο για κάθε λάιβ Μετάλικα.
 
Το Passion of the Christ δεν το είχα δει στον καιρό του. Κατά τύχη το πέτυχα, πριν μερικά χρόνια, σε ελεύθερο κανάλι και μάλιστα όχι από την αρχή του (αυτή την είδα την επόμενη χρονιά). Ισχύει ότι έγραψε μέσα μου, δεν έχουν φύγει από το μυαλό μου οι περισσότερες σκηνές του, που δεν είναι για αδύναμα στομάχια. Συγκλονιστικό απλά, όσο και αν κατηγορήθηκε από μερίδα του κόσμου ότι είναι violence porn.

Από εκεί και πέρα, τον Ιησού από τη Ναζαρέτ (τι θυμήθηκα, μια χρονιά το είχαν ονομάσει "Ιησούς ο Ναζωραίος", πρέπει να ήταν την περίοδο που πήγαινε από κανάλι σε κανάλι μέχρι να το αναλάβει εργολαβία το ΑΝΤ1), τον έχω δει τόσες φορές που θυμάμαι ατάκες απ' έξω, όπως στις ελληνικές ταινίες. Δεν θα υπάρξει πειστικότερος Χριστός από τον Robert Powell.

Πάντως φέτος, για διάφορους λόγους, κυρίως προσωπικής φύσεως, είδα μόνο το Ελ Σιντ (που ΟΚ, δεν το λες και τελείως Χριστιανική ταινία), ύστερα από πολλά χρόνια. Μου έκανε την ίδια εντύπωση με αυτό που έγραψε και ο Robin Hood για το πομπώδες overacting. Από εκεί και πέρα, για παραγωγή του 1961 ήταν εντυπωσιακό.
 




Κάπου εδώ επιθυμώ να αποσύρω την πρότασή μου για τον Σκύλο της Μπανκόγκ από το προηγούμενο ποστ, ήταν απίστευτη μλκ, τέτοια υποκριτική έχω να δω από τις παραστάσεις που δίναμε στο δημοτικό.
 
Ναι, οι ταινίες εκείνης της εποχής είχαν κάτι το θεατρινίστικο στο τρόπο που γυρίζονταν οι σκηνές. Ειδικά όσες ήταν μέχρι το 55-60. Ίσως κατάλοιπο από την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Όχι απαραίτητα ότι είναι κακό. Έχει κι αυτό την γλύκα του όταν τις παρακολουθείς.

Αλλά ήταν επικές. Φαντάζομαι όσοι πήγαν στο σινεμά για να δουν τις 10 Εντολές θα βγήκαν και θα συζήταγαν για αρκετό καιρό την σκηνή με το χωρισμό της θάλασσας. Η την σκηνή με την αρματοδρομία στο Μπεν Χουρ.

Πάντως το Πάσχα πάντα το είχα συνδεδεμένο μ' αυτές τις ταινίες. Οι 10 Εντολές, Μπεν Χουρ, Ο Χιτών, Βαραβάς, Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ, Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου, Σαμψών και Δαλιδά, Δαυίδ και Γολιάθ κ.τ.λ.
 
ε, ναι. ηταν πομπωδες το υφος και ξυλινος ο λογος σαν δηλωσεις ποδοσφαιριστου της β εθνικης, γιατι υποτιθεται ηταν ο Λογος των ευαγγελιων. ηταν παγιδα υποθετω να τον εκφρασεις με καθημερινο, νορμαλ τροπο. οποιος το προσπαθησε, ηταν σχεδον κωμικο το αποτελεσμα. ακομα θυμαμαι με τρελλο γελιο μια αμερικανιά ουτε που θυμαμαι τ ονομα της, που παιζει κατι σαν μπαλα ο τζηζας με τους μαθητας, γελαει πολυ, ειναι "ενας απ τα παιδια" ξερω γω για να τονισει την ανθρωπινη του πλευρα, αλλά τους εφυγε λιγακι κι ειναι σαν κωμωδια.

μην ξεχναμε οτι ολ αυτα της τσινετσιτα με τα εντονα χρωματα, τα χαρτινα θεορατα σκηνικα, τα σπαθια, τις πανοπλιες και τις μαχες που ηταν πιο κακογυρισμενες κι απ του παπαφλεσα (σχωρα με πατερ....!!!) τα ειδα σε παιδικη ηλικια διαμορφωσης και πλασίματος κι ηταν η βαση κι η αφετηρια για να αγαπησω το φανταζυ γενικοτερα ως σετινγκ ταινιων, βιβλιων και αργοτερα κειμς. μην υποτιμαμε την επιρροη τους στην εξελιξη μας..

και τωρα που το γραψε ο ρομπεν, να πω 2 κουβεντος για τον βαραββα. τον παλιο τον ορθοδοξο. ταινιαρα, επος σε συλληψη και σε διαρκεια, που δειχνει την μαχη που συμβαινει στα σωψυχα του βαραββα που η ζωη του ηταν συνδεδεμενη με του μαραγκου συνεχεια σε παραλληλες πορειες που ομως τεμνονταν σε καμμια δεκαρια σημεια στην εξελιξη. αθρησκος, αθεος και γενικα νορμαλ αθρωπος, συναντιεται στο γνωστο σκηνικο η πορεια του με του στούλη, και διαπιστωνει στην διαρκεια της ζωης του οτι εχει γινει διασημος στα περατα της γης για τους λαθος λογους. παλευει να διωξει απ την ζωη του το φαντασμα που τον κυνηγαει και τελικα πεθαινει σταυρωμενος απ τους ρωμαιους ως χριστιανος, χωρις να ειναι στην ουσια, και κλεινει ετσι ομορφα ο κυκλος με την σταυρωση που δεν την απεφυγε στην τελικη. ειχε το ωραιο τρυκ, που μου ειχε κανει εντυπωση τοτενες, να μην δειξει ουτε σε μια σκηνη το προσωπο του ζεσού, παντα κατι το εκρυβε, γιατι αυτο ειναι το σωστο να τον φανταζεται οπως θελει ο καθείς.
κι επισης ειναι Ρεσιταλ της Ηθοποιαρας αντονυ κουιν απ την αρχη μεχρι το τελος.
γουντ γουωτς εγκέιν.
 
El did, με διαφορά η καλύτερη ταινία έπος! Οχι επειδή έχω παιδικό έρωτα με τον Ροδρίγκο αλλά τέτοιο χαμό δεν έχουν πολλές ταινίες εκεί έξω. Χάνει βέβαια σε νοήματα που ο ηρωας τους τα έδινε στο πιάτο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που λατρεύω σε αυτές τις ταινίες είναι η έλλειψη κανόνων στην πλοκή με τον μοντέρνο χαρακτήρα που έχουν λάβει οι ταινίες. Σίγουρα τότε ήταν την δικιά του σκαλετα που ακολουθούσαν με τους έρωτες και τις προδοσίες, αλλά τόσο λόγω έλλειψης των σημερινών κλισέ όσο και λόγω διάρκειας κι ελευθερίας κινήσεων των δημιουργών, βλέπεις τις ταινίες να απλώνουν. Δημιουργούν τον δικό τους μικρόκοσμο που σε ρουφάει. Περνάει μισή ημέρα και δεν παίρνεις χαμπάρι. Σήμερα είναι όλα τόσο προβλέψιμα και ανέπνευστα που έχει χαθεί όλο αυτό. Κάτι πήγαν να κάνουν με τις σειρές, αλλά κι εκεί έπεσαν με τα μούτρα και χαντακώθηκαν.

Πάω να βάλω ERTFLIX να δω ελληνικό κινηματογράφο να στανιάρω.
 
Α ο Βαραββάς γράφετε με δύο β τελικά. Δεν ήμουν σίγουρος. Φανταστείτε ένα παιδάκι να πετυχαίνει στην τηλεόραση την συγκεκριμένη ταινία και να μην γνωρίζει τίποτα από την υπόθεση και να λέει ώπα κάτσε τι γίνεται εδώ; Θα δούμε την ιστορία αυτού που ελευθέρωσε ο Πιλάτος; Γιατί; Και μετά να χάνεται σ' αυτό τον κόσμο. Και ναι μου είχε μείνει στην μνήμη χαραγμένο το τρικ, όπως ανέφερε κι ο Χειρομαλάκτης, να μην εμφανίσουν το πρόσωπο του Ιησού. Τα υπόλοιπα τα ανέλυσε πολύ ωραία ο Χειρομαλάκτης.
 
Last edited:
Back
Top