What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Συνταγες Της Προκοπης

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Μία κουταλιά λάδι ρε, λιγότερο από αυτό και θα μας περάσουν για τζιτζιφιόγκους.

Καλά στα υλικά ειδικά για μια πίτσα, μόνο το ζυμάρι με ενδιαφέρει. Μετά γεμίζει με ό,τι ληγμένο έχεις στο ψυγείο, κάτω από τον καναπέ, στο πατάρι, οπουδήποτε.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
Επειδή παρατηρείται για κάποιο λόγο έλλειψη ξηρής μαγιάς στα ζούπερμαρκτ (από το κωλόχαρτο την περιμέναμε, από τη μαγιά μάς ήρθε τελικά), τον τελευταίο καιρό έχω εξασκίσει τη ζύμη με μπύρα αντί για ξηρή μαγιά. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, είτε για πίτσα είτε για ψωμί.

Για πσωμί ακολουθώ αυτήν την συνταγή:


Για πίτσα είναι ακόμα πιο εύκολο, ρίχνεις 1μιση-2 φλιτζάνια από το αλεύρι της αρεσκείας, ένα κουταλάκι του γλυκού baking powder, άλλο τόσο αλάτι, λίγο λάδι, και μισό κουτάκι μπύρας. Ανακατέυεις, ζυμώνεις, βλέπεις αν θέλει έξτρα αλεύρι ή μπύρα ανάλογα με το πόσο υγρή-ξηρή είναι η ζύμη, την κοπανάς για 4-5-10 λεπτά, την ξεκουράζεις προαιρετικά για κάνα μισάωρο σε λαδομένο μπωλ, και είναι έτοιμη για τέντωμα και πέταγμα στο φούρνο με ράντομ toppings.
 

tinapeis

Mind-flayer
Joined
Nov 29, 2015
Messages
2,000
Νταξει καλο βγηκε το κριθαροτο, αλλα θα ηταν πιο καλο αν ελλειπε το κολοκυθακι, ξεχωριζει σα σκυλού σε συναυλια tool. Επισης ξεχασα να παρω ανηθο και εβαλα αποξηραμενο βασιλικο....ΜΗΝ κανετε το λαθος, δε ταιριαζει. Το πρασο δενει τελεια btw

Νιτρο το ψωμι φαινεται μπομπα! Αλλα θα φυγει σε ενα απογευμα απο μενα, οποτε θα κρατησω τη συνταγη για καμια ιδιαιτερη περιπτωση.
Για τη σαλτσα μιας πιτσας βαζεις 2χ250αρια πουμαρο και ενα ξερω γω; Η παραπανω;

Πολυ γαματο το ζυμαρι μεσω τηγανιου..αλλα οπως ειπε και ο @nitro912gr φαίνεται να βγάζει ΠΟΛΥ λαδιλα απο το βιντεο...ισχυει ρε @soad667 ?


ρε Χελιο, φαινεται ντιλισιους το ψωμι με μπυρομελο αλλα μηπως θρουλιζει;


Edit: για το κοστος των θαλασσινων...εδω στη Κρητη τα φρεσκα ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ...τοσα χρονια που ειμαι εδω δεν εχω ξεσυνηθισει τις τιμες χαλκιδας, που ειναι χωμα. Οποτε αναγκαστικά κατεψυγμενα...εδωσα 15 ευρω για 1kg χταποδι και 500γρ καλαμαρακια, αλλα μαζι με τα αλλα υλικα που ειναι τιποτα...με 20-25 ευρω τρωω μια βδομαδα και φαι μπομπα...οποτε πιστευω αξιζει
 

Dim Gian Bot

Death Knight
Sign me up! Approval of the Admiral Born Leader PCMaster Veteran
Joined
Apr 2, 2016
Messages
3,925
Μαγιά ψάχνουμε εδώ και 2 βδομάδες και τίποτα. Άκουσα από συγγενή μου ότι σε μαγαζιά που έχουν ακόμα μαγιά, δίνουν έως 3 φακελάκια στον καθένα. Γίναμε όλοι σεφ, μη χέσω... :Ρ

Όσο για τη "λαδίλα" της πίτσας, μην τρελαίνεστε ρε παιδιά. Είναι το λίπος που βγάζει το τυρί και το αλλαντικό κατά το ψήσιμο.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
Δεν είναι περίεργο για την μαγιά, εκτός του ότι όλοι φτιάχνουν ψωμί στο σπίτι είναι και η περίοδος για τσουρέκια τώρα.
Βγήκα να πάρω πράγματα Μ Δευτέρα και γύρισα 3 ΣΜ για να βρω μαγιά σε οποιαδήποτε μορφή. Στο 1ο τα είχαν σηκώσει όλα (πραγματικά νοιώθω ότι τους τα δίνουν με δελτίο... εδώ και 2 εβδομάδες φεύγουν αέρας οι μαγιές, γιατί δεν φέρνουν πολλές;) στο δεύτερο βρήκα μόνο ξηρή μαγιά (και όχι Γιώτης μια magic κάτι με ετικέτα λες και βγήκε από τα 70ς) και στο τρίτο βρήκα νωπή μαγιά που πάλι δεν ήταν Γιώτης.

Το γαμάτο είναι με τα αλεύρια... υπάρχουν φθηνά, υπάρχουν νορμάλ, υπάρχουν πανάκριβα. Συνήθως αγοράζω Γιώτης ή Αλατίνη, προχθές είδα που είχε ένα Μύλοι Αχαΐας και έκανε 0.65€ ενώ τα άλλα πάνε 1,10-1,30 και λέω ρε να πάρω ένα να δω τι παίζει; Ε παπάρια... καμία διαφορά.

Όσο ωραίο ψωμί έκανε το Γιώτης άλλο τόσο έκανε και το Μύλοι Αχαΐας. Ήθελα να δοκιμάσω και τσουρέκι με το Γιώτης και όχι με το 3 φορές ακριβότερο Robin Hood (κλέβει από εμάς να δίνει στους πλούσιους αυτός) να δω αν θα κάνει καμία διαφορά (υποπτεύομαι ότι είναι μπούρδες αυτά τα μόνο με Robin Hood ή μωβ Γιώτης κάνει καλό τσουρέκι) αλλά είναι πολύ μανούρα και έχω και δουλειά για το γραφείο.

Επίσης με την συνταγή ψωμιού μπορείτε να κάνετε διάφορα πειράματα, προχθές πήρα και έχωσα κάτι λουκάνικα φρανκφούρτης μέσα και έβγαλα λουκανόπιτες, ενώ δοκίμασα και με υλικά του τοστ και έβγαλα ζαμπονοτυρόπιτες.

Μου είχε μείνει και τριμένο γκούντα από την πίτσα οπότε έφτιαξα και τυρόψωμο, ψήνομαι να παώ να πάρω και κομμένες ελιές να κάνω ελιόψωμο.
IMG_20200416_153620.jpgIMG_20200416_153633.jpg

@Dim Gian Bot πάνε σε φούρνο και ζήτα νωπή, την κρατάτε ψυγείο αν και δε ξέρω για πόσο την χύμα.

@tinapeis βάλε Κύκνος όχι πουμαρό :p όσο θες ανάλογα την ποσότητα που θα φτιάξεις, πιστεύω για μια 8άρα πίτσα μισό πακετάκι το μεγάλο είναι αρκετό.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
Το αλεύρι είναι η τροφή για τη μαγιά. Ό,τι και να πάρεις πάλι υδατάνθρακας θα είναι. Τώρα αν θέλεις ωραίο ψωμάκι, τσιμπάς σκληρό για να το πλάσεις αρκετά και να κάνεις μπόλικα νήματα γλουτένης. Εκεί που παίζονται οι διαφορές είναι στην ίδια τη μαγιά (ειδικά στις μπύρες), επειδή όταν τρώνε το αλεύρι παράγουν διαφορετικές ουσίες που μπορούν να προσδώσουν στη γεύση (πέραν του διοξειδίου του άνθρακα που οδηγεί στο φούσκωμα).

Πάντως μιας και πιάσατε το ζύμωμα, προσωπική αγαπημένη συνταγή είναι το παρακάτω. Το είχα δοκιμάσει με φετούλα και λιαστές ντομάτες, πέραν του κλασσικού και του σοκολατένιου.


Να πω ότι τον Άκη δεν τον πάω μία. Δεν σεβόταν ποτέ τα υλικά του και δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Προτιμώ τον ολίγον τι επιτηδευμένο caruso.gr

Δοκιμάστε το τιραμισού του. Εγγύηση και πανεύκολο.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
ο Άκης είναι για σφαλιάρες, έκανα και το λάθος να αγοράσω το Streetfood βιβλίο του γιατί έβλεπα μια εκπομπή στο netflix και με επιρρέασε και γράφει μέσα ότι το street food είναι κάτι γρήγορο που το τρως στο πόδι και έχει συνταγές για κουνέλι κοκκινιστό... Και πες πάει στα κομμάτια το βιβλίο τι λέει; Ε παπάγια ξερά πετάει τις συνταγές στις σελίδες χωρίς να πει τίποτα, και καλά το βιβλίο είνια λέει ένα ταξίδι στα street food του κόσμου...
Ε ΟΚ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΙΑ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΕΚΕΙ; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΡΩΝΕ ΕΚΕΙ: ΠΩΣ ΤΙ ΠΟΥ ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΑΚΗ ΓΜΤ ΤΗΝ ΚΟΚΑΚΟΛΑΣΟΥ
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
Έχει κάνει μεγάλη ζημιά ο Πετρετζίκης. Κυρίως όσον αφορά αδαείς που τον παρακολουθούν φανατικά και τον θεωρούν και αυθεντία.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
Πόσα τραπέζια σε επισκέψεις έχει καταστρέψει δε λέγεται... και το χειρότερο; Αν δεν βγει η παπαριά που μαγειρεύει, αυτή/ος που προσπάθησε να το φτιάξει στενοχωριέται ότι κάτι δεν έκανε καλά, δεν του πέτυχε κτλ... ρε πάρτε το χαμπάρι είνια παπαριά η συνταγή και ο wannabeμαμαλάκης....
 

tinapeis

Mind-flayer
Joined
Nov 29, 2015
Messages
2,000
Δε ξερω ρε σεις, εγω ειμαι αδαης και εχω 60-62 συνταγες στα φαβς απο το σαιτ του Πετρετζικη.
Απο αυτες ουτε μια φορα δεν εχω μετανιωσει αυτο που μαγειρεψα απο αυτοναν, κανα δυο δε μου αρεσαν καποιες προσθηκες αλλα γενικα οι πειραματισμοι του πετυχαινουν 9 στις 10 (πχ το κολοκυθακι σημερα δε ταιριαζε, αλλα πχ το φακορυζο με καραμελωμενα κρεμμυδια εσπειρε) με αποτελεσμα να τρωγεται ολη η φαση ΠΟΛΥ ευχαριστα (δλδ αυτα που εφτιαχνα για μενα ητανε πεντανοστιμα).

Με ψηνει βεβαια και ο τροπος του UI στο site και οι συνταγες που ειναι πιο κοντα στην καθημερινη κουζινα που εχω μαθει απο τους δικους μου. Παραδοσιακα φαγητα με πινελιες που δε το διαλυουν το θεμα.

Οσο για το UI εννοω:

overview με χρονο,μεριδες,δυσκολια
στο πλαι τα συστατικα με τη σειρα που χρησιμοποιουνται (σημαντικοτατο)
κυριο πλανο η διαδικασια με βηματα
και πλαι κατω η θερμιδικη αξια καθε μεριδας

Αυτο μου δινει τη δυνατοτητα να δω ποσο χρονο θα μου παρει και να χρονομετρησω το gaming μου, ποσες πιατα θα βγαλω για να δω ποσες μερες τη βδομαδα θα μαγειρεψω, τι συστατικα θα χρειαστω για να τα βαλω στο listonic για το σουπερμαρκετ... και να τσεκαρω και τις θερμιδες για να μην το γαμησω με τα κιλα.


Το σαιτ caruso.gr απο την αλλη...δεν ειναι τοσο ευχρηστο, ουτε και εχει τον παραδοσιακο αερα που ψαχνω...οπως ειπε και ο @Northlander εχει μια επιτηδευση που μου μυριζει ως ψηλομυτικη παρουσια, απο τη γραφή της εκτελεσης, τους τιτλους των συνταγων και το πως παρουσιαζει την εκτελεση, και ολο αυτο με ξενιζει. Βεβαια εχει ωραιες ιστοριες και γεγονοτα στην εισαγωγη και χρησιμα στοιχεια (πχ για το μοσχαρισιο κρεας) που ειναι legit...θα το επισκεφτω σαν διασκεδαση ομως, οχι για να μαγειρεψω.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Με πρόλαβε το μποτ, αλλά ναι, η "λαδίλα" στο βίντεο οφείλεται στο συνδυασμό τόπινξ που χρησιμοποίησε. Θα κάνω σήμερα άλλες δύο αν και δεν το είχα σκοπό, αλλά με το νέκρο του τόπικ ξεσηκώθηκα.

Είπα να ποστάρω κανένα βίντεο με 5 εκατομμύρια θερμίδες που κάνουν κάτι αρρωστάκια και να μη σας φανεί ποτέ ξανά κάτι λιπαρό στη ζωή σας, αλλά θα μου κόψουν την όρεξη.

Btw, για αγνή διασκέδαση μόνο bbq boys, κάπως έτσι. Κάτσε να ξεθάψω από το χίστορι τίποτα, έχω καιρό να τους δω αλλά έφαγα φλασιά τώρα..

 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Approval of the Admiral PCMaster Veteran RQ Elite Beta Tester
Joined
Nov 26, 2012
Messages
18,628
O Carusos όπως είπα δεν είναι για να διευκολύνει τον οποιοδήποτε να αντιγράψει μία συνταγή για να κάνει τσάτρα-πάτρα το φαγάκι της ημέρας. Έχει μία (σχεδόν) μυσταγωγική σχέση με το φαγητό και προσεγγίζει υπό μορφή blog κάποια πράγματα (π.χ. σωστό ψήσιμο μπριζόλας, σωστό βράσιμο μακαρονιών - τα πρώτα άρθρα που τον ανέδειξαν). Επίσης, προτιμώ την επιστημονική εξετάση που προσπαθεί να εντάξει στην προσέγγισή του. Θέλει να σε μάθει κάποια πράγματα και φυσικά να αναδείξει το πάθος του για το φαγητό.

Κάπου εκεί σταματάνε βέβαια τα θετικά του, Όπως είπα είναι άκρως επιτηδευμένος, ιδιαίτερα αυτάρεσκο ύφος, από τότε που ανέβηκε σε traffic η σελίδα κάνει κάτι ad-vertorials μες στη λίγδα κ.ό.κ. Έχω μάθει να τα προσπερνάω και να κοιτάζω τη συνταγή που θέλω να κάνω ως οδηγό. Και έχει εξαιρετικές συνταγές.

Ομολογώ ότι έχω χρησιμοποιήσει και συνταγές του Άκη για ιδέες και έμπευση, αλλά το κάνω με βαριά καρδιά. Ο τύπος είναι θαυμάσιος marketeer (για τον ίδιο του τον εαυτό), απολαμβάνει το celeb status του (μαγκιά του), αλλά μου βγάζει την εικόνα ότι η μαγειρική του υπάγεται στα δύο προαναφερθέντα. Το φαγητό θέλει αγάπη, από τη στιγμή που θα απλώσεις το ξεράδι για να πιάσεις το πακέτο αλεύρι στο ράφι του μαυραγορίτη supermarket, στην προετοιμασία/εκτέλεση της συνταγής μέχρι να το επεξεργαστεί καταλλήλως το πεπτικό σου σύστημα._
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Έκανα σκιπ με το που είδα τα παράπονα για την μαγιά.
Προζύμι ρε καναγιες. Μία φορά θα φτιάξεις και μετά κρατάς στην κατάψυξη όσο θες και αυγαταινει
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
Έκανα σκιπ με το που είδα τα παράπονα για την μαγιά.
Προζύμι ρε καναγιες. Μία φορά θα φτιάξεις και μετά κρατάς στην κατάψυξη όσο θες και αυγαταινει
προσπάθησα, δεν... εδώ πίνω μηλίτη, στην έτοιμη μαγιά θα κωλώσω;
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
Πάντως αυτά με τα βίντεα δεν την παλεύω, θέλω να διαβάζω.

btw για το ψωμί όποιος έχει πρόσβαση ας δει το Cooked στο netflix

 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
Ανοίγεις ένα κουτάκι μπύρας, βάζεις το μισό στη ζύμη, πίνεις το υπόλοιπο, ψωμάκι έτοιμο σε 30-40 λεπτά εύκολα κι απλά. Όταν θέλεις να φτιάξεις ψωμί τώρα, άμεσα, δεν έχεις την πολυτέλεια να κάνεις μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς και να κλείνεις ζύμες για κάνα 7ήμερο μέχρι να προζυμιάσουν.

Χώρια που στην κατάψυξη δεν έχω χώρο, θα πρέπει να αφαιρέσω κρέατα και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,269
ρε παίδες θα πάω να πάρω αρνί αύριο και δε ξέρω τι να πάρω... κανονικά δεν με απασχολεί γιατί παίρνουμε οικογενειακά ένα ολόκληρο. Φέτος που θα την βγάλουμε στο φούρνο έχω χάσει την μπάλα.

Έλεγα να πάρω κότσι-σπάλα-λίγο ακόμα προς στήθος παΐδια, για να το κάνω στη γάστρα. Φαίνεται να είναι ο πιο κοντινός τρόπος για να φτάσω το παραδοσιακό στη σούβλα που το ψήνουν από το πρωί με λαδόκολα και την βγάζουνε μετά να ψηθεί η πετσούλα. Τι λέτε;
 

tinapeis

Mind-flayer
Joined
Nov 29, 2015
Messages
2,000
Θα σου εβαζα πετρετζικη για το λολ, αλλα σε συμπαθησα οποτε παρε τουτονα... (με επιφυλαξη απο ανθρωπο που δεν του αρεσει το αρνι, ετσι το τρωγω λιγο-λιγο)

 
Top Bottom