What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Συνταγες Της Προκοπης

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Ένα από τα πλέον αγαπημένα πιάτα του Πάσχα (και όχι μόνο!)! Από παιδάκι θυμάμαι τον παππού μου που ξυπνούσε από τα αχάραγα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα για να καθαρίσει/προετοιμάσει και να τυλίξει τα έντερα γύρω από την σούβλα. Όταν είδα τα έντερα για πρώτη φορά στην αρχική τους μορφή μέσα στην λεκάνη με το ξύδι και μου εξήγησαν τι και πως (ειδικά για την λειτουργία του εντέρου για την οποία ως παιδάκι δεν είχα ιδέα, πόσο μάλλον για το ξεντέριασμα ενός ζώου του οποίου την μορφή είχε το αγαπημένο μου κουκλάκι του "νάνι") δεν σου κρύβω πως ξέρασα και πως αρνούμουν πεισματικά να το ξαναβάλω στο στόμα μου! Δεν μας έφτανε το πτώμα του μωρού που γύριζε στην σούβλα, είχαμε και τα σωθικά του σε γαϊτανάκι να γυρίζουν από κάτω. Για πολλά χρόνια μισούσα το Πάσχα και δεν ήθελα τίποτα να μου θυμίζει αυτή την μέρα το βάρβαρο εκείνο έθιμο. Με τα χρόνια κατάλαβα πως δεν φταίει το Πάσχα καθ' αυτό, μα η λοξή αντίληψη του ανθρώπου του τι εστί Θεός της αγάπης και της συμπόνιας και πως θα πρέπει να εορτάζεται η νεκρανάστασή του. Σίγουρα όχι με τον θάνατο κάποιου άλλου! Μπορώ να γιορτάζω όπως όλοι. Μπορώ να χορεύω, να τραγουδάω και να γελάω με την οικογένειά μου χωρίς να διαλύσω μια άλλη. Μπορώ να σουβλίζω. Λαχανικά. Μπορώ να τρώω. Vegan φαγητά που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε γεύση, μυρωδιά, υφή ή μορφή! Ένα από αυτά είναι και το vegan κοκορέτσι μου και μαζί θα το φτιάξουμε βήμα-βήμα:




Απο το λινκ του κοκακολα με το βιγκαν κοκορετσι απο πανω

🤡 🤡 🤡
Μόνο που ουδεμία σχέση έχει όλο το εθιμο με θέματα ηθικής και ζωοφιλία. Ολόκληρη η νηστεία, με τους κανόνες μέσα στο έτος περί διαφορετικών τροφών οδηγιων, αποτελεί έναν διατροφικό οδηγό και αν θες μια κοινωνική πυξιδα προσμονης για τα λαικα στρώματα τα οποία έτσι κι αλλιως έτρωγαν κρέας ελάχιστες φορές μέσα στο έτος. Λέγοντας τους ότι δεν πρέπει να φας γιατί ετσι λέει το εκάστοτε βιβλίο, αλλά μετά θα ψήσει όλο το χωριο αρνιά, του δίνεις μια προσμονή και μια ανακούφιση.

Περαν αυτού, οι διατροφικές οδηγίες μέσω των οργανωμένων θρησκειών αποσκοπούσαν και στην διασφάλιση της υγείας των πολιτών σε εποχές που το προσδόκιμο ζωής ήταν χαμηλό και από αγνοια έτρωγαν ότι να ναι. Ειτε μιλάμε για την αρχαία Σπάρτη, είτε για την Ρώμη, είτε για τους μουσουλμάνους, όλο το συνταγολόγιο στήθηκε με σκοπό την ευζωια του λαού για να μπορέσει να εργαστεί, να προσφερει ότι έχει να προσφέρει και να εν τελεί να πάει να πολεμήσει. Πιο ξεκάθαρο παράδειγμα από τους μουσουλμάνους στο τελευταίο δεν υπάρχει. Ο λόγος που δεν τρώνε χοιρινό, διότι τότε ήταν κυριως παστό, και δεν πίνουν αλκοόλ ξεκίνησε από την έλλειψη πόσιμου νερού στην μέση Ανατολή , και ειδικά εν μέσω σταυροφοριών, αυτη τους η διατροφική συνήθεια τους οδήγησε σε ένα παραξενο πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαίων που πρώτα μπεκροπιναν και μετά λύσσαγαν για νεράκι. Όπως επίσης και το ραμαζάνι, όπου τους έλεγαν μην παραπονιέσαι που βγήκε συσσίτιο, έτσι κι αλλιώς το γράφει και στο κοράνι, δεν πρέπει να φας.

Κάποια στιγμή είχα βρει κι ένα σχετικό βιβλίο στην Πολιτεία αλλά το τσιγκουνεύτηκα. Οπως και να χει όμως, η διατροφική ιστορία της ανθρωπότητας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αναιρεί σε πολλά θεμελιωδη ζητήματα τα οποία θέτουν οι βιγκαν σήμερα.

Σε αλλά βιγκαν νέα, επειδη βαρέθηκα τα κλασσικά σνακ, έφτιαξα ένα πραμα που μοιαζει με μπάρα, με φακές, ρεβύθια, τσια, φαγοπυρο και για να σφιξουν τα δένω με μέλι, λίγο σιρόπι από σφενδαμο και ένα μέρος αλεσμένου ρεβιθιού, αντί για αλευρι. Μόλις τους δώσω φόρμα, τα βάζω στο γκριλ για λίγο να στεγωσουν καλά και επειδη πρόκειται για ξηρά τροφή, τα κουβαλάω όπου να ναι και χωρίς να αγχώνομαι μην λερώζουν, λιώσουν κτλ.
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,327
έφτιαξα ένα πραμα που μοιαζει με μπάρα, με φακές, ρεβύθ...
Το σημειο που σταματησα να διαβαζω.
Βασικα, καλο ειναι να μην ανακατευεις πολλα πραγματα. Καποιοι παιρνουν 40 φρουτα και τα κανουν χυμο. Θεωρουν οτι κανουν καλο στον οργανισμο τους και ολη μερα εχουν ενα καμινετο στο στομαχι. Ακομα και αυτες οι random σερπαντινες απο το πουθενα, δεν ερχονται τυχαια.

αναιρεί σε πολλά θεμελιωδη ζητήματα τα οποία θέτουν οι βιγκαν σήμερα.
Το κεφαλαιο βιγκαν ειναι απο μονο του προβληματικο, ειναι θεμα ψυχολογικο και δεν ηταν ποτε θεμα διατροφικο. Σαν διατροφικη επιλογη ειναι προβλημα.
Η ουσια της νηστειας ειναι η εγκρατεια. Με αυτο το νοημα δεν διαφωνω. Φτιαχνεις μια πειθαρχια. Μιλωντας για τον εαυτο μου, Δεν εννοω οτι εβαζα τον εαυτο μου να μην τρωει πασατεμπο για 40 μερες. Που και που ελεγα οχι σε διαφορα πραγματα που τα ηθελα πχ μια παστα, ενα σουβλακι, μια βολτα, μια ξανθια. Βοηθαει να συνειδητοποιεις διαφορα. Τα περισσοτερα θελω ειναι της στιγμης. Απο ενα σημειο και μετα γινεται ευκολοτερο να λες οχι ευχαριστω.
Θα συμφωνησω για τους πραγματικους λογους που ξεκινησε η νηστεια. Απο παρομοια γεγονοτα προερχονται και διαφορες αλλες δοξασιες πχ το σπασιμο του καθρεφτη, το αλατι που πεφτει στο πατωμα κ.α
Η αχρηστη πληροφορια της ημερας.
Το ξερατε οτι υπαρχει ο αντιποδας του βιγκαν; Μονο κρεας, χωρις πρασιναδες.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Kάπου είδα πρόσφατα πιτόγυρο που και η πίτα ήταν φτιαγμένη από κρέας, ελληνικό μαγαζί, αλλά δε μπορώ να το βρω πια.
 

Hellion

Αρχιμανδρίτης
Staff member
DDD PCMaster Veteran Order of Alucard Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,567
Άνετα πετάς γύρο με απ'όλα μέσα σε ένα λεπτό, φιλεταρισμένο μπριζολάκι ή ένα σνίτσελ.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
il_570xN.4430386180_nxxm.jpg
 

Tony Corvus

Ancient Red Dragon
Φασαίος Larianός Τσοβόλα δώστα όλα Sign me up! Approval of the Admiral
Joined
Dec 1, 2012
Messages
11,167

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,509
Speaking of μανιτάρια πλευρώτους, ένας φίλος τις προάλλες τα είχε ψήσει στο ίδιο τηγάνι με τα ίδια ζουμνιά όπου προηγουμένως είχε τηγανίσει κάτι χωριάτικα λουκάνικα. Με λίγο λεμόνι από πάνω, καλύτερη γεύση που θυμάμαι στην πρόσφατη ιστορία του ελληνισμού.
Και τα βιγκαν κεφτεδακια αν τα περασεις απο το τηγανολαδο της σεφταλιας, απογειωνονται :)
 
Last edited:

Eaglos

Mind-flayer
Joined
Jan 3, 2020
Messages
1,509
Απο κοπελες βιγκαν στον ευρυτερο κυκλο, ολες ασπρες στην οψη, αιματοκριτης, φεριτινη, σιδηρος, συμπλεγμα Β στα Ταρταρα, περιοδος οποτε να ναι. Μολις εμειναν εγγυες κατι εγινε ξαφνικα και πηγε το συκωτι και το μοσχαρι συννεφο και απο τοτε επεστρεψε το φυσιολογικο χρωμα και οι σωματικες αντοχες. Τωρα τους λες για τα παλια και αλλαζουν κουβεντα :)

Ομοιως και τα (ελαχιστα) βιγκαν αγορια. Χλωμα, εκρου του νεκρου, σογιες, οσπρια, συμπληρωματα αλλα προκοπη δεν βλεπουν.
 

soad667

Kraken
Infiltration Specialist PCMaster Veteran Rocket League RQ Crew 1st Tournament
Joined
Dec 1, 2012
Messages
8,705
Πωω γέλασα γύρω στις 2μιση φορές περισσότερο από τον κυριούλη. Δε μπορεί να το έκανε σοβαρά η τύπισσα ρε. Βαθιά μέσα μου λέω τρολοβίντεο ήταν, αλλά και πάλι είχα διαβάσει που ζευγάρι ακολούθησε αυστηρά βήγκαν διατροφή για το μωρό τους με αποτέλεσμα να πάει από υποσιτισμό. Το τάιζαν ωμά φρούτα και λαχανικά, μία τέτοια μλκ. Και τίποτα δεν ξεπερνάει κάτι τέτοιο, ούτε το να προσπαθήσεις να γυρίσεις σε βήγκαν τον Χάνιμπαλ Λέκτερ.
 

kara

Kraken
Joined
Dec 15, 2012
Messages
9,095
Στη δουλειά έχουμε μπόλικους veganovegeterians, σε σημείο που "τσακώνονται" και μεταξύ τους. Οι veggie θεωρούν τους vegan hipsters. Εγώ από πλευράς μου κάνω ό,τι μπορώ κάθομαι δίπλα τους παραγγέλνω ωραία πίτσα με κομματάκια πανσέτας και μετά τους ρωτάω δεν πιστεύω να σας πειράζει έτσι; Σε έναν άλλο του έλεγα είναι θέμα γεύσης άλλοι έχουν άλλοι όχι.


Που ειναι η deep fried Mars; Σε ντοκιμαντερ για Σκωτια το ειχα δει. Σαν ψαροκροκετα αλλα με πιο σιγουρα αποτελεσματα.


και milkshake με bacon να δεις τι ωραίο που είναι.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,224
Θυμαμαι σε ένα ελληνικό βίντεο που είχε ποστάρει κάποιος εδώ, ένας τύπος έδινε στα σκυλιά του μπρόκολα και φράουλες και τα έβλεπες τα κακομοίρα να τρώνε έτοιμα να ξεράσουν. Λογικά σε κάποια φάση πρέπει να έφαγαν το αφεντικό τους. Αν το θυμάται κανεις ας το ποστάρει.
 
Top Bottom