What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Συζήτηση περί PC elitism και console peasants

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,558
καλα ρε, εχεις υπολογιστη και δεν καπνιζεις;
καλη φαση εφτιαξες εκει αλλα τωρα πρεπει να παω να κρυψω την ζηλεια μου κατω απο κανενα κρεβατι.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,415
Πριν ανάψει η κουβέντα να διευκρινίσω, επειδή πολλές φορές κάνουμε αναφορές σε console peasants και άλλους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και δε θέλω να βγάλει κανείς λανθασμένο συμπέρασμα, ότι δεν τα λέω για πλάκα και εννοώ την κάθε λέξη. Παρακαλώ συνεχίστε.
 

Adhan

Horror addict
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
14,821
ειπε ο πισιμαστερέι Σταυροφορος
Σταυροφόρος με παρελθόν στις κονσόλες, κομματάκι δύσκολο.
Επίσης, δεν είπα ποτέ ότι το gamepad είναι απαραίτητο. Απλά σε κάποια παιχνίδια προσφέρει καλύτερη εμπειρία. Του οχτρού δεν ξέρω πως προέκυψε, καθώς από πολύ παλιά τιμονιέρες, joysticks και gamepads υπήρχαν στο pc. Ease of use λέγεται. ;)
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,541
εγώ αυτό που ξέρω μέχρι τώρα είναι ότι έχουμε βγάλει 2 λαβράκια, καταρχάς ο @mits@kos έχει PS4 ΚΑΙ macbook.
Μετά φταίμε εμείς... καλά μιτσακο...

(μιλάω και εγώ για mac, αλλά τι να πεις, μετά τον Jobs πλέμπα έγιναν). :trollface:
 

Chris2756

Blackguard
Joined
Nov 17, 2020
Messages
1,308
console peasants
Eρωτησις. Εσυ που ξερεις, πες μου πλιζ τι κονσολα και πανω πρεπει να εχω για να θεορουμαι , console captain? Thank you in advance
 

Chris2756

Blackguard
Joined
Nov 17, 2020
Messages
1,308
Γραφειο NASAS δεν βρικα. Το εικονιζομενο ειναι ιδιοκαταστευη
 

Attachments

  • Must PC.jpg
    Must PC.jpg
    96.7 KB · Views: 20

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,353
Ως και τα φωτάκια πρέπει να είναι ιδεολογικά καθοδηγούμενα σε ένα commie pc. Δεν πας γκουλαγκ μόνο με κόκκινες αποχρώσεις.

:journal:
 

Χειρομαλάχτης

Death Knight
Approval of the Admiral Fighting stocism with stoicism
Joined
Nov 24, 2019
Messages
3,571
τύπικαλ ρεηκουί που αγαπησαμε.
δεν περιμενα τιποτα λιγοτερο.
βανει καποιος μια φωτο για να καμει καποιο σοβαρο πόιντ, κι αλλος του γραφει για το χούντι, αλλος για την κουπα, αλλος για τα πελετ, αλλος για το τασακι που ΔΕΝ υπαρχει...

ψυχεδελεια ρε, πισιμαστερέι ρε, ΡΕΗΚΟΥΙ ΡΕ!
δεν περιγραφω αλλο.
 

Chris2756

Blackguard
Joined
Nov 17, 2020
Messages
1,308
Ως και τα φωτάκια πρέπει να είναι ιδεολογικά καθοδηγούμενα σε ένα commie pc. Δεν πας γκουλαγκ μόνο με κόκκινες αποχρώσεις.

:journal:
Ειμαι κουμουνι με καπιταλιστικες αδυναμιες
 

ccwr

Mind-flayer
The Ultimate Sacrifice Never tell me the odds Hug the Snek PCMaster Veteran
Joined
Dec 19, 2012
Messages
2,353

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,098
Καταδικάζω τη μπουρζουαζία απ' όπου κι αν προέρχεται φίλτατε, that's all.
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Η κρυφή γοητεία του PCMR circlejerk είναι κάτι άλλο όμως, πιο γλυκό.
:trollface:
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,415
Eρωτησις. Εσυ που ξερεις, πες μου πλιζ τι κονσολα και πανω πρεπει να εχω για να θεορουμαι , console captain? Thank you in advance

IMG_2813-e1553692126699.jpg
 

bald_killer

Death Knight
Joined
Jul 26, 2014
Messages
3,904
Γίνεται ωραίο αλεό και δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Θα ανασυνταχθώ και θα επιστρέψω με σεντονάκι μετά τη δουλειά.

Προς το παρόν τριτοτέταρτοι WINDOWS PLEBS (ναι, αυτό είναι το επίπεδο, δεν ξέρω τι περιμένατε) πάρτε λίγο POSIX & UNIX-based home workstation, αντάξιο Homo Universalis, και πάτε παραπέρα να ρίξετε κάτω το TIGER κανενός πιτσιρίκου.

View attachment 1605

Μια σοσιαλιστική Ultrawide τη χρειάζομαι.

Παρακαλώ τηρείστε το fair play και αποφύγετε σχόλια για τις Macακίες στο γραφείο, είναι της δουλειάς. Εκ της διευθύνσεως.

Ευχαριστώ τον @lelos kounelos για την ιδέα.
Όλα ωραία όλα καλά. Αυτό το χαλί ακριβώς από πίσω σου τι το θες; Πας να σηκωθείς μετά από οκτάωρο gaming και η καρέκλα βρίσκει στο χαλί με αποτέλεσμα να μην μπορείς να βγεις.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,943
@Admiral

Ο ελιτισμός έχει τις ρίζες του στο γεγονός ότι οι κονσόλες θεωρούνταν casual και τα PCs hardcore. Η διαδεδομένη αντίληψη ήταν ότι οι κονσόλες (και τα παιχνίδια τους) ήταν για παιδιά και τα PCs (και τα παιχνίδια τους) για μεγαλύτερους σε ηλικία και hardcore gamers. Ήταν επίσης διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα PC games για να μεταφερθούν στις κονσόλες έπρεπε να υποστούν "dumbing down" για να γίνουν πιο εύπεπτα για εκείνο το κοινό. Η "κονσολοποίηση" ήταν συνώνυμο της αποβλάκωσης, λόγω του γεγονότος ότι τα παιχνίδια που επικρατούσαν στις κονσόλες ήταν arcade και action ενώ στο PC strategy, simulation και RPG.

Αν και παραπάνω από ευπρόσδεκτες οι πληροφορίες και το perspective, δε βλέπω πώς αλλάζει κάτι η προέλευση του όρου. Χρησιμοποιείται για να υποτιμήσει μια ομάδα ανθρώπων έναντι μιας άλλης, με μοναδικό κριτήριο την προτίμηση ή/και οικονομική δυνατότητα απόκτησης μέσων ψηφιακής ψυχαγωγίας. Paris Hilton approves. Πέραν τούτου, δε νομίζω πως υπάρχει ικανός αριθμός (έστω και μεγαλύτερος του μηδέν) από papers που να μας καταδεικνύουν πως κάποιος που παίζει beat’ em ups είναι full-blown retard, ούτε νομίζω πως η Ακαδημία Νόμπελ έχει βαρεθεί να βραβεύει TBS gamers. Χώρια που πλέον δεν είναι τόσο ανισοβαρείς οι βιβλιοθήκες ανά πλατφόρμα.

Δεν ήταν θέμα πατρικείων και πληβείων, ήταν το γεγονός ότι είχες επιδόσεις πατρικείου σε τιμές πληβείου.

Όλο το ζουμί, ο παρελθοντικός χρόνος. Και θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τις επιδόσεις πατρίκιου, γιατί κι εγώ είχα περάσει σε εκείνη τη γενιά από 8800GT και 3870, και από Ti 4200 πριν από αυτές και άλλες 2-3 πριν από την Ti 4200. Σε καμία περίπτωση δεν άγγιζαν τις 8800 Ultra, 4600/4800 ή τις εκάστοτε ναυαρχίδες πολλαπλάσιου κόστους, οι οποίες και εν προκειμένω θα πρέπει να λογίζονται ως “πατρίκιος”-level κάρτες. Απλά τότε βγάζαμε τα μάτια μας σε CRT ή TFT 17” και κάποιοι λίγοι σε 19”, με αναλύσεις που πρακτικά εκμηδένιζαν τη διαφορά και ppi που έκρυβε πολλή λεπτομέρεια. Συνεπώς περισσότερο μας περιόριζαν τα monitors, παρά αγοράζαμε περισσότερα FPS/νομισματική μονάδα.

@Adhan

Αν βάλεις και τηλεόραση, έξτρα gamepads κλπ. η διαφορά μειώνεται αρκετά.
Όσο για τα παιχνίδια, κάποιος που παίρνει ας πούμε 10 παιχνίδια το χρόνο, ναι στην κονσόλα βγαίνει πιο φτηνά, Αν παίρνεις περισσότερα, σε βάθος γενιάς - για να μην πω τριετίας - το pc βγαίνει εύκολα φτηνότερο.

Αν βάλω κάτω πόσα πληκτρολόγια, ποντίκια και gamepads (το 360 controller έχει βγει αθάνατο, όλα τα άλλα είχαν ημερομηνία λήξης γιαουρτιού) έχουν περάσει από τα χέρια μου τα 22 χρόνια που είμαι κάτοχος PC, και συντριπτικά στα χρόνια της οικονομικής μου ανεξαρτησίας, και θεωρήσουμε 7 χρόνια υποστήριξης ανά γενιά κονσολών, μπορώ με ασφάλεια να εκτιμήσω πως το κόστος θα έβγαινε στα ίδια περίπου επίπεδα. Στην περίπτωσή μου τουλάχιστον, που μου φαίνεται αρκετά μέσο case study.

Σε ό,τι αφορά το κόστος ψυχαγωγίας τώρα. PS4 Pro 300 ευρώ + PS Plus 15μηνο 60 ευρώ → 360 ευρώ → 2 ευρώ ανά παιχνίδι για 15 μήνες και 2 παιχνίδια το μήνα. Και παιχνίδια τύπου GreedFall, Shadow of the Tomb Raider, Control Ultimate Edition κλπ, όχι χαμηλού κόστους. Έστω λοιπόν πως έχεις το PS+ ενεργό για όλη τη γενιά, τότε με 4 ευρώ ανά μήνα για 84 μήνες → 336 ευρώ, δηλαδή συνολικό κόστος 636 ευρώ, έχεις πρόσβαση στο hardware και 168 ΑΑ/ΑΑΑ παιχνίδια.

Θα μου πεις πως στο PS+ δεν τα κρατάς και θα σου πως πως έχεις δίκιο, αλλά:
  • Το ίδιο ισχύει και για το Game Pass, το οποίο δε βλέπω να χάλασε τους περισσότερους εδώ. Το Game Pass σου δίνει μεγαλύτερο μπουφέ, για όσο παρέχει το παιχνίδι. Το PS+ σου επιτρέπει να το κατεβάσεις στο device, αλλά το χάνεις αν διακόψεις τη συνδρομή. Suboptimal και τα δύο, μα δε συζητάμε εδώ και καιρό για τη ροπή της βιομηχανίας σε SaaS μοντέλο;
  • Σε digital distribution platforms, τα παιχνίδια σου “ανήκουν” όσο υπάρχει το platform. Δεν έχεις physical ή digital copy (εξαίρεση το DRM-free GOG). Πληρώνεις για ένα cloud service πρακτικά. Μπορείς πάντα να κρατήσεις εσαεί το installation, μα τότε θα χρειαστεί να πληρώσεις και για αποθηκευτικό χώρο (δίσκο, cloud, whatever). Meh. Physical library πουθενά.
Λίγα πράγματα για τη διαφορά κόστους στο hardware. Η οθόνη μου είναι ένα καλό (όχι κορυφαίο) 24” QHD monitor του 2018. Το πληκτρολόγιο ένα midrange μηχανικό και το mouse ένα budget-midrange επίσης. Μόνο τα περιφερειακά ξεπερνούν το 80% του κόστους απόκτησης/χρήσης PS4 Pro και PS+ για 7 χρόνια. Δεν έβαλα μέσα τίποτα επιπρόσθετο (monitor soundbar, headset, gamepad, βάση οθόνης κλπ).

Τα core components του PC μου είναι σχεδόν όλα μεταχειρισμένα (mobo + CPU + η μισή RAM + GPU), αγορασμένα σε ΠΟΛΥ καλές τιμές (σήμερα με τα λεφτά που έδωσα για όλα, αγοράζω μια 1660Ti) . Μόνο αυτά, σε τιμές second hand, κόστισαν περί το 90% του κόστους απόκτησης/χρήσης PS4 Pro και PS+ για 7 χρόνια. Δεν βάζω μέσα aftermarket CPU cooler, κουτί (+ fans), τροφοδοτικό, δίσκους ή οτιδήποτε επιπρόσθετο (πλην δύο SSD, τα υπόλοιπα τα έχω από το 2008).

Βάλε ένα current gen μηχάνημα, Series X ή PS5, στη θέση του PS4 Pro και τα ποσοστά χαμηλώνουν σε 65% και 70% αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, έχω πληρώσει από 135% μέχρι 170% του κόστους χρήσης του PS4 Pro ή PS5 αντιστοίχως για 7 χρόνια και δεν έχω παίξει τίποτα. Κόστος TV δε συμπεριλαμβάνω, γιατί στατιστικά υπάρχει μια διαθέσιμη στα περισσότερα σπίτια. Feel free to add and redo the math.

Και επειδή το βλέπω να έρχεται, ναι μπορείς να πάρεις περιφερειακά και οθόνη με πολύ χαμηλό κόστος. Αλλά θέλω να πιστεύω πως εκεί δεν μιλάμε καν για εκδήλωση ελιτισμού σε βάρος οποιουδήποτε.

@nitro912gr

Έγραψες πολλά ωραία, αλλά επειδή έδρασες προβοκατόρικα, Χ. Το MBP μου το αγόρασε ο εργοδότης, γιατί από 1/3 θα το παντρευτώ, καθώς θα χρειαστώ MacOS-specific πράγματα (μη μολυνθεί το οικοσύστημα και βγάλει φλύκταινες ο Tim) και ξεκαθάρισα πως από την τσέπη μου δεν αγοράζεται.

@Savatar

Αν και πρακτικά περιγράφεις το Γολγοθά του Windows user (ποτέ κανένας χρήστης σε κανένα home desktop λειτουργικό δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί με drivers, μιλάμε για το χειρότερο UX ever), πιάνω το πνεύμα του DIY/nerd χρήστη που λες και συμφωνώ μαζί σου, γιατί αυτό είναι που με ώθησε στα PC, τις σπουδές και τη δουλειά μου in the first place. Και συμπάσχω επίσης, καθώς είτε σε Windows, είτε σε Linux, έχει χρειαστεί να λερώσω τα χέρια μου.

Αλλά η χρήση PC δεν εγγυάται “σφαιρική και ολοκληρωμένη αντίληψη”. Ειδάλλως δεν θα δεχόμουν σπαμ για tech support σε όποιον είχε το τηλέφωνό μου όσο με θυμάμαι. Κάτι που φαντάζομαι ισχύει για τους περισσότερούς μας. Ίσα-ίσα, αυτή ακριβώς η ανάγκη να έρθω σε επαφή με δυσεύρετους “ψαγμένους” χρήστες με ώθησε στα fora από πιτσιρικά, για να μάθω πράγματα, να λύσω απορίες, να συζητήσω ενδιαφέροντα που ΔΕΝ μοιράζεται μαζί μας το 95% των PC users.

Κατ’ αντιστοιχία, το να προτιμάς να παίζεις σε Switch αντί σε PC, δε σε καθιστά de facto γκασμά. Δε θεωρώ πως ενστερνίζεσαι κάτι τέτοιο, δεν μου το άφησε σαν επίγευση το post σου, αλλά ας γραφτεί για τα πρακτικά.

@Northlander

Κι εσύ Βρούτε; Δεν είναι Razer (μπλιαχ) το hoodie, είναι promo για το καλύτερο μαγαζί στα Βαλκάνια.

@lelos kounelos

Το έκοψα εδώ και κανένα χρόνο κι ελπίζω να μην το ξαναπιάσω ποτέ.

@ccwr

Τα βιαστικά συμπεράσματα σπάνια είναι κι εύστοχα. Δύσκολα θα κατέληγες σε τέτοιο αν γνωριζόμασταν στοιχειωδώς irl. Νομίζω και κάποια από αυτά που έχουν γραφτεί παραπάνω περί κόστους απόκτησης, αρκούν ωστόσο για να το ξανασκεφτείς, ειδικά συνυπολογίζοντας πως το PC για μένα είναι μέσω βιοπορισμού, όχι απλά ψυχαγωγίας.

Αυτά.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,718
ρίχνω και αυτό σαν όχι η απόλυτη ελίτ που είπα πριν αλλά ως καλό δείγμα pcmr

 
Top Bottom