What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Συζήτηση περί PC elitism και console peasants

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,457
@mits@kos Για το πρώτο θέμα δεν χρειάζεται να επανέλθεις, εφόσον υπάρχουν posts εδώ θα κάνω ένα search και θα πάρω τις απαντήσεις μου, ευχαριστώ. Στο δεύτερο προφανώς διαφωνούμε σε θεμελιώδες επίπεδο αλλά θα ξεφύγουμε εντελώς αν το ανοίξουμε, είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα μας απασχολήσει πολλές φορες στο μέλλον όποτε ας μείνουμε εδώ on topic. Καλή Κυριακή να έχεις!
 

Bathory

Lich
Φασαίος Larianός Rocket League RQ Crew 1st Tournament Order of Alucard Foot Clan Inductee
Joined
Dec 5, 2012
Messages
7,112
Κοιτάξτε ένα έπος που πόσταρε κάποιος στο Resetera σχετικά με το θέμα του cross-platform multiplayer:



Αυτός και άλλοι σαν κι αυτόν είναι τα θηράματά μου. Κρίμα που πρόλαβαν να τον κάνουν ban, θα τον είχα κάνει να βγάλει αιμορροΐδες.
Διάβασα τα πάντα αντικαθιστώντας το crossplay με το cosplay. Έγινε ακόμα καλύτερο.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,614
a
@mits@kos Για το πρώτο θέμα δεν χρειάζεται να επανέλθεις, εφόσον υπάρχουν posts εδώ θα κάνω ένα search και θα πάρω τις απαντήσεις μου, ευχαριστώ. Στο δεύτερο προφανώς διαφωνούμε σε θεμελιώδες επίπεδο αλλά θα ξεφύγουμε εντελώς αν το ανοίξουμε, είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα μας απασχολήσει πολλές φορες στο μέλλον όποτε ας μείνουμε εδώ on topic. Καλή Κυριακή να έχεις!
εγώ λέω να το πιάσετε το θέμα και ας βγει offtopic, με αυτά και με αυτά εγώ νομίζω ότι εξαντλήσαμε το αρχικό θέμα άλλωστε.

Τo linux πάντως είναι ακόμα άπιαστο όνειρο για μένα, όσο και να θέλω να περάσω εκεί. Βέβαια γενικά η φάση με τα λειτουργικά είναι ανώμαλη. Πχ OSX είναι κλειδαμπαρομένο σαν τις κονσόλες, αλλά σέβεται το user privacy, windows ναι μεν δεν είναι κλειδαμπαρομένο και όσες προσπάθειες για hardware lock έγιναν βρήκαν σφοδρή αντίδραση (και αν συμβεί ποτέ, πιστεύω θα έχουμε σχίσμα) αλλά δεν σέβεται και ιδιαίτερα το user privacy γιατί το βλέπω ότι πάει σε φάση you are the product, και το linux με όλη την ομορφιά του και τις επιλογές του, έχει αρκετά μικρό support από τρίτους και ότι προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα έμειναν στην μέση.
Και ναι η συμβατότητα για μένα είναι μεγάλο αγκάθι και δεν το λέω για τα παιχνίδια.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,457
Οφείλουμε να αναδείξουμε μια συγκεκριμένη φράση από τον θεούλη που quotαρα:

ResetEra is a primarily a privileged, ELITIST PC Gaming forum

Το άντρο του εχθρού αλώθηκε.

dark-souls-original-victory-achieved.jpg
 

bald_killer

Death Knight
Joined
Jul 26, 2014
Messages
3,929
Το θέμα εκτροχιάστηκε σαν να μην υπάρχει αύριο και καταπιάνεται με το πώς νομίζει ο καθένας ότι πιάνουν τόπο τα λεφτά του, which is so not the point, ούτε και νοιάζει κανένανε. Το πώς και γιατί έφτασε εκεί με ξεπερνά, αλλά προχωράμε.

Η κριτική ξεκίνησε με αφορμή τα αποτελέσματα του Steam survey, τα οποία καταδεικνύουν πως το δείγμα σε πολύ σημαντικό ποσοστό τρέχει hardware επιπέδου που κυμαίνεται μεταξύ ENIAC και TI-89, που χρησιμοποιούσαμε κάποτε ως φοιτηταί. Την ίδια στιγμή, το PC gaming, υπό τις ευλογίες του industry (προφανώς), tech-tubers της φούτσας και εταιρικού sponsorship προς αυτούς, έχει αναχθεί σε νεοπλουτέ παρέλαση φωτογραφιών (βλέπε σχετικό ποστ) που θυμίζει εποχές με κωστοπουλικές εξωφυλλάρες Άκη Τσοχατζόπουλου-Βίκυς Σταμάτη. Το να μπορείς να παίξεις παιχνίδια σε ακριβό PC έχει αναχθεί σε τρόπο απόκτησης κοινωνικής αποδοχής. Σαν να μην έφτανε αυτό, αηδίες τύπου PCMR ενισχύουν την τραϊμπαλιά και το neckbeard-level οπαδιλίκι, γνωστό κι ως "μάγκας με ξένα @@", που επισημαίνει ο @steel_havoc.

Εν μέσω των παραπάνω, καυτηρίασα πόσο γτπ θεωρώ το να κάνεις profiling ανθρώπους, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικού form factor και δυνατοτήτων ολοκληρωμένα κυκλώματα, λειτουργικά συστήματα, τοστιέρες ή ότι στον λούτσο χρειάζονται/γουστάρουν, από αυτά που θεωρείς εσύ πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούν, ειδικά όταν το συγκριτικό πλεονέκτημα της δικής σου πλατφόρμας εσύ συγκεκριμένα το βλέπεις μόνο σε videos κοντών Καναδών με προεφηβικές φωνές και σανδάλια. Η όλη κατάσταση μου θυμίζει το κλασικό bit του George Carlin περί εθνικής υπερηφάνειας.

Θέλω το gaming όπως την κοινωνία: αλληλλέγυο, αταξικό και άθρησκο. Φτάνει με τους άριους, τους ζηλωτές και τους γιάπηδες παντού, έχουμε πήξει.


Άνοιξες αυτό το θρεντ, γράφεις τα κατεβατα σου καταλήγοντας στο τέλος σε αυτό που γράφει στην εικόνα που ποσταρα 3 σελίδες πίσω. Οι πάνω κάτω και πάνω κανείς.

Μάλιστα ο λόγος σου ήταν, το steam survey όπου αποτυπώνεται απλά πως, οι περισσότεροι gamers παίζουν με hardware τετραετίας και βάλε.
Όμως για κάποιον λόγο εσένα σε ενοχλούν οι YouTubers που κάνουν φιγούρα με το πανάκριβο hardware τους, λες και οι εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια viewers-gamers που τους παρακολουθούν νιώθουν/-ουμε αποκλεισμένοι από την gaming community.

Φυσικά αμφιβάλω αν θα σε ετσουζε αν οι τιμές στις GPU δεν ήταν διπλάσιες από το MSRP, κάνοντάς τες απλησίαστες στα μικρομεσαία νοικοκυριά και είχες και εσύ, όπως και όλοι, μας την οικονομική πρόσβαση σε αυτές.

Πήγες αγόρασες μια κονσόλα εφταετιας και σε περίοδο ξεστοκαρισματος (λόγω ps5) σε ένα price range 250-350 (φαντάζομαι), έβαλες και μια συνδρομητική και έχεις απλωθεί. Και καλά κάνεις εφόσων γουστάρεις και θεωρείς ότι τα λεφτά που έδωσες έπιασαν τόπο.

Μπορείς φυσικα τα ερχόμενα Χριστούγεννα να αγοράσεις και ένα ps5 digital στα 400 ευρώ και να ακουμπάς 70-100 ευρώ/game αφού θεωρείς πλέον το PC gaming "για δεξιές τσέπες" και "τηλεπερσονες".

Edit: Η gaming κοινωτητα θαρρώ πως είναι περισσότερο αταξική, αθρησκη και αλληλέγγυα από την κοινωνία μας.
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,614
in his defense δεν άνοιξε το thread, το έσπασε ο @Admiral από το nvidia gpu και η στιχομυθία ξεκίνησε με δικό μου ποστάρισμα του steam hardware survey
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,943
@bald_killer_clone απλά, όχι.

Αλλά αν αυτά συμπέρανες από "τα κατεβατά μου" στο thread που δεν άνοιξα, λίγα μπορώ να πω για να σου αλλάξω γνώμη. Ούτε και υπάρχει λόγος να το κάνω. Δεν γράφτηκαν με σκοπό να γίνουν αρεστά. Καλή καρδιά και όπως αγαπάς.

Εύχομαι να είναι ακριβώς όπως τα λες στο edit section του post σου.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,457
Διαφωνήστε ελεύθερα αρκεί να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας, έτσι; Εμπιστεύομαι τους πάντες ότι γνωρίζουν να κρατήσουν το μέτρο.

εγώ λέω να το πιάσετε το θέμα και ας βγει offtopic, με αυτά και με αυτά εγώ νομίζω ότι εξαντλήσαμε το αρχικό θέμα άλλωστε.

Κοίτα, για μένα το θέμα έχει ως εξής: Μου αρέσουν οι ανοικτές πλατφόρμες και προσπαθώ να τις στηρίζω όπου και όσο είναι εφικτό. Φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι το Linux είναι η απόλυτα ανοικτή πλατφόρμα και θέλω πολύ να δω το PC gaming να κινείται προς τα εκεί αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει απότομα. Με το Steam Proton και τις γύρω από αυτό πρωτοβουλίες της community γίνεται δουλίτσα, θεωρώ πως δεν είναι μακριά η μέρα που το gaming σε μία linux-based ανοικτή πλατφόρμα θα είναι μια ρεαλιστική επιλογή.

Οι κονσόλες δεν μου αρέσουν για το λόγο που είπα νωρίτερα στο thread: δεν θέλω μια appliance, μια ηλεκτρική συσκευή όπως είπε πετυχημένα ο @maximum armor . Ο έλεγχος στον τύπο της εμπειρίας που θα έχω είναι σημαντικός για μένα. Στο meta επίπεδο που ανέφερε ο @mits@kos , πιστεύω ότι για έναν φαν των ανοικτών platforms όπως εγώ, μια εντελώς κλειδαμπαρωμένη συσκευή Linux (κονσόλα) είναι πολύ χειρότερη επιλογή από μια ημιανοικτή συσκευή (Windows PC).
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,943
Ναύαρχε εσύ βλέπεις κλειστά boxes, εγώ βλέπω περίπου 200 εκ. επιπλέον συσκευές παγκοσμίως που τρέχουν ανοιχτό BSD ή Linux kernel στο λειτουργικό τους. Αυτό μόνο κλειδαμπαρωμένο δε λέγεται, ο πηγαίος κώδικας, έστω του πυρήνα, είναι εκεί έξω, προσβάσιμος από όλους. Η ημιανοικτή πλατφόρμα που περιγράφεις, είναι επτασφράγιστη, κάνει ό,τι θέλει under the hood και κανείς πλην του πνευματικού ιδιοκτήτη δεν μπορεί να δει τι γίνεται. Απλά σου επιτρέπει να βάλεις και ανοικτά πράγματα πάνω. Για σένα σαν end user το τελευταίο μπορεί να φαντάζει πιο σημαντικό, αλλά σε αρχιτεκτονικό επίπεδο, σε επίπεδο ασφάλειας, σε ηθικό ακόμα, δεν είναι καν συγκρίσιμο.

Κυριαρχία και στις κονσόλες λοιπόν, μετά από περίπου 1.6 δις Android συσκευές (που πλέον είναι mainline Linux), σύσσωμο το IoT, συντριπτικά το παγκόσμιο internet infrastructure, δορυφόρους, ψυγεία, πατίνια, πορτ-μπεμπέ, you name it. Το FOSS έχει επικρατήσει παντού και το τελευταίο οχυρό, το home desktop, θα πέσει νομοτελειακά, πιθανώς και από την ίδια την Microsoft. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα είναι που θα κάνω τη seamless μετάβαση σε BSD... :p

Κι επειδή πριν από οτιδήποτε άλλο, είμαι PC user σχεδόν όσες ώρες της ημέρας είμαι ξύπνιος, η επικράτηση του ελεύθερου, ανοικτού, ασφαλούς και σεβόμενου την ιδιωτικότητα λογισμικού στo PC είναι το μοναδικό endgame για μένα.

@nitro912gr καθόλου private δεν είναι το Mac OS, πανηγύρι γίνεται. To μόνο που άλλαξε, είναι πως από latest Catalina και το launch του Big Sur, πλέον έχεις περισσότερο customization στα privacy options κατά το first boot, αλλά και στα preferences, όμως το πραγματικό πάρτυ γίνεται στο background. Στα γρήγορα ένα δειγματοληπτικό timeline, θα επανέλθω κάποια στιγμή με περισσότερα links για θέματα που έχω βρει κατά καιρούς. Έφριξα όταν το έβαλα μπρος.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,457
@mits@kos Ποιο είναι το νόημα του να είναι όπως λες ανοικτός ο πηγαίος κώδικας όταν η συσκευή που χρησιμοποιείς είναι θεόκλειστη, περιορίζει σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα χρήσης σου και φυσικά παρακολουθεί και στέλνει στα κεντρικά το κάθε κλικ που κάνεις;
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,614
ναι αυτό το ανοιχτός πυρήνας κλειστό τοπ δεν το καταλαβαίνω και εγώ. Τουλάχιστον όχι στην περίπτωση κονσόλας. Αν αύριο τα windows ιοθετήσουν πυρήνα linux και πρακτικά υπάρχει μόνο ένα επίπεδο που κρατάνε κλειστό μεταξύ πυρήνα και του επιπέδου χρήστη, τότε ναι κάτι κάνουμε, αφού στην τελική εγώ έχω τον τελευταίο λόγο όπως τώρα +ανοιχτός πυρήνας. Κάπως όπως θέλω τα proprietary προγράμματα στο linux.

Το να με αφήνει να κάνω ότι γουστάρω σε επίπεδο χρήστη το θεωρώ υπέροχο, και νομίζω ότι είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός, μεταξύ ανοιχτού και κλειστού. Σίγουρα θα προτιμούσα βέβαια να είνια όλα ανοιχτά σε όλους, αλλά από αυτό που γίνεται στο osx και προσπαθούν να κάνουν και στο android (αλλά πάλι όπως με τα windows υπάρχει σθεναρή αντίσταση) προτιμάω το κλειστό/ανοιχτό, όπου το λειτουργικό είναι κλειστό, αλλά τι κάνω στο software μου, στο hardware μου και στο κρεβάτι μου, είναι δικό μου θέμα.

Και να μου το θυμηθείς τώρα που η apple καρακλείδωσε τα πάντα και δεν μπορείς εύκολα πλέον να περνάς πειρατικά, χάνει περισσότερους χρήστες από ότι θα έχανε αν ένα πρωί ανέβαζε την τιμή του φθηνότερου macbook 3 φορές επάνω. Γιατί ο χρήστης θέλει σε τελική ανάλυση να έχει έλεγχο σε κάποια πράγματα και ας μην τα αξιοποιήσει ποτέ. Μέχρι τώρα υπήρχαν κλειστές πόρτες σε αυτό το walled garden, αλλά άνοιγμα με απλούς τρόπους. Τώρα που πέφτουν τα μπετά όμως...
 

bald_killer

Death Knight
Joined
Jul 26, 2014
Messages
3,929
@bald_killer_clone απλά, όχι.

Αλλά αν αυτά συμπέρανες από "τα κατεβατά μου" στο thread που δεν άνοιξα, λίγα μπορώ να πω για να σου αλλάξω γνώμη. Ούτε και υπάρχει λόγος να το κάνω. Δεν γράφτηκαν με σκοπό να γίνουν αρεστά. Καλή καρδιά και όπως αγαπάς.

Εύχομαι να είναι ακριβώς όπως τα λες στο edit section του post σου.
Καταρχάς να ζητήσω συγγνώμη για το επιθετικό ύφος του κειμένου μου αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός.

Ξαναδιαβάζοντας τα κείμενα σου, αν καταλαβαίνω καλά εννοείς πως οι tech YouTubers και οι διάφορες περσόνες διαφημίζουν το PC gaming ως κάτι ελιτίστικο, που θα πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη του ο/η gamer ώστε να γίνει μέρος της ελίτ, όπως ακριβώς με το να πληρώνεις έναν σκασμο λεφτά για ένα T-Shirt που απλά γράφει "Supreme".
Έτσι, μέσω αυτών, βρίσκουν την ευκαιρία οι εταιρείες και ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές τους.
 

Great0ldOne

Lich
Staff member
Joined
Dec 1, 2012
Messages
7,445
Οι περισσότεροι από τους μεγάλους tech youtubers έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να βγάλουν content με low/mid range parts, και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Ούτε το 5% των views που μαζεύουν τα halo products, σχεδόν αντιστρόφως ανάλογα από την πραγματική αγοραστική ικανότητα των viewers. Το κοινό αποδεδειγμένα θέλει να βλέπει πράγματα που δεν μπορεί να πάρει, και όχι μόνο οι techies . Από hypercars των 3.000.000$ μέχρι παλαιωμένες μπριζόλες από γελάδες που τρώνε μόνο κότζι μπέρι (400$ το κιλό), και virtual tours σε βιλίτσες στο Dubai (40.000.000$), τα views είναι δύο τάξεις μεγέθους πάνω από σχεδόν οτιδήποτε αφορά πράγματα που μπορεί να αγοράσει το 99% του ανθρώπινου πληθυσμού.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα για retro/vintage καταστάσεις, βέβαια. Άμα ένα μαραφέτι είναι πάνω από 20 χρόνων, ξαφνικά μαζεύει χιλιάδες views από ανθρώπους που θα το πετούσαν στα σκουπίδια πριν 20 χρόνια.
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,943
@Admiral και @nitro912gr τα τρία βασικότερα σημεία που αναδεικνύουν την αξία του ανοικτού πηγαίου κώδικα είναι:
  1. Διαφάνεια και δυνατότητα ελέγχου σεβασμού ιδιωτικότητας
  2. Πιο αποτελεσματικός εντοπισμός και διαχείριση κενών ασφαλείας
  3. Ελευθερία τροποποίησης/διαμοιρασμού με τρόπο και στο βαθμό που ορίζει η εκάστοτε άδεια χρήσης
Η σημασία τους σε έναν OS kernel νομίζω είναι κοινός τόπος.

Πέρα από την προφανή ελευθερία που εσωκλείεται σε αυτά, τα παραπάνω συνηγορούν καταλυτικά στην ποιότητα λογισμικού (backed academically, όποιος θέλει να πέσει στο λάκκο με τα papers, ας στείλει pm -you've been warned). Το closed source κρατάει τον κόσμο πίσω, το open source τον πηγαίνει μπροστά. Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά αυτό.

Για να μη μπλέκουμε μπούτια, μια κονσόλα είναι και θα παραμείνει ένα one-trick pony, φτιαγμένη για να εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία, με συγκεκριμένο τρόπο. Υπό αυτή την έννοια, προφανώς και στον end user φαίνεται "θεόκλειστη", γιατί από σκοπιά χρήσης, είναι. Software-wise, περισσότερo μοιάζει αρχιτεκτονικά (δεν αναφέρομαι σε hardware architecture) με ένα PLC ή ένα IoT device και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Προφανώς ένα Windows PC έχει περισσότερες δυνατότητες, είναι PC, κάτι που δεν αναιρεί πως το τελευταίο έχει proprietary kernel ή/και (συνήθως το δεύτερο) κλειστά πράγματα και στο userspace. Που σημαίνει πως, κατ' ελάχιστον, δεν καλύπτει τα 1 και 3.

Οποιαδήποτε σύγκριση λειτουργικότητας έχει νόημα μόνο όταν αφορά GNU/Linux ή BSD descendants και Windows ή Mac OS υπογιστές. Μεταξύ PC και κονσολών, μπορούμε να μιλάμε μόνο για UX σε κοινά use cases (gaming, browsing, media streaming) ή και performance στο ίδιο game. Διάβασα αρκετές φορές πως "η κονσόλα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ηλεκτρική συσκευή" (funny, ένα Switch αυτή τη στιγμή μοιράζεται software με δορυφόρους, πατάνε σε συγγενικούς kernels και πιθανώς φοράνε και κάποια κοινά πακέτα -ένα Windows PC όχι), το οποίο είναι στο σωστό πνεύμα, αλλά υπό λάθος πρίσμα.

Όσες λοιπόν δυνατότητες επιλογής κι αν δίνει σε μικροσκοπική κλίμακα τελικού χρήστη ένα Windows PC λόγω μονοπωλιακής/ολιγοπωλιακής θέσης στην αγορά, τόση ζημιά κάνει στην ελεύθερη ανάπτυξη, προσβασιμότητα, εξέλιξη και βελτίωση του λογισμικού συνολικά και μακροσκοπικά. Στο σενάριο που αύριο πχ ή MS πέσει έξω (λέμε τώρα), αν θελήσει να σώσει τα Windows, ο αποτελεσματικότερος τρόπος θα είναι να τα κάνει open source.

Νίτρε σχετικά με τα proprietary προγράμματά σου στο Linux, σε επαγγελματικό επίπεδο θα πρέπει να προσαρμοστείς και να δουλέψεις με Gimp/Krita/Inkscape και web-based Adobe Cloud. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την υπαγορεύει το market share και η σχέση αυτή είναι τύπου αυγό-κότα. Υπάρχουν πολλοί και κατανοητοί λόγοι δισταγμού για κάποιον που βιοπορίζεται χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα προϊόντα, πχ Adobe Suite. Σε επίπεδο προσωπικής χρήσης όμως, δε σε κρατάει πίσω τίποτα πέραν της προσωπικής σου ιεράρχησης προτεραιοτήτων.

@bald_killer_clone κανένα θέμα, δε χρειάζονται συγγνώμες επειδή εξέφρασες αυτό που πιστεύεις κι αισθάνθηκες. Δεν υπήρξες προσβλητικός με κανέναν τρόπο. 🍻

Ναι, αυτό είναι σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημά μου με αυτούς τους τύπους. "Κατανάλωσε για να μπεις στο κλαμπ των γαμάτων". Δεν είναι μόνο το πολιτιστικό-κοινωνικό αίσχος που προωθούν στο οποίο χτυπάω κόφτες, είναι και το οικολογικό στη μέση, το οποίο περνάει τελείως στο ντούκου. Ο κύριος λόγος που κοιτάω να κάνω τη δουλειά μου με second-hand δεν είναι οικονομικός, είναι το reuse, το ξεζούμισμα του hardware, ο περιορισμός των τεχνολογικών σκουπιδιών και των συσκευασιών τους. Το χαμηλότερο κόστος είναι αλατοπίπερο. Αντίστοιχα, όταν αγοράζω κάτι νέο, κοιτάω να δώσω ή να πουλήσω το παλιό (πχ laptop), ώστε να χρησιμοποιηθεί και να μείνει στην κυκλοφορία όσο έχει χρηστική αξία για κάποιον. Win-win.

Κι αν αυτό ακούγεται ενδεχομένως υπερβολικό σε εμάς, είναι επειδή, λόγω εισοδημάτων και κόστους εισαγωγής, δεν έχουμε την υπερκατανάλωση των ΗΠΑ ή του UK. Όλοι υποκύπτουμε σε shiny things και αγοράζουμε σαβούρα και αυτοί οι τύποι απλά ρίχουν λάδι στη φωτιά για ίδιον όφελος.
 

Admiral

Ancient Red Dragon
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
12,457
  1. Διαφάνεια και δυνατότητα ελέγχου σεβασμού ιδιωτικότητας
  2. Πιο αποτελεσματικός εντοπισμός και διαχείριση κενών ασφαλείας
  3. Ελευθερία τροποποίησης/διαμοιρασμού με τρόπο και στο βαθμό που ορίζει η εκάστοτε άδεια χρήσης

Τα διάβασα όλα όσα έγραψες, θα σταθώ στα παραπάνω. Καμία αντίρρηση, το ερώτημα είναι ίδιο: Τι από αυτά σου προσφέρει μια κονσόλα; Δεν είναι μηδέν στα τρία;
 

mits@kos

Death Knight
Joined
Dec 8, 2012
Messages
2,943
Αυτά δεν είναι γνωρίσματα κονσόλας, είναι γνωρίσματα software κι εν προκειμένω λειτουργικού συστήματος. Δεν είναι πράγματα που παρέχει μια κονσόλα ή ένα μπλέντερ ως διεπαφές ή δυνατότητες σε έναν χρήστη. Οποιαδήποτε συσκευή αξιοποιεί FOSS που υπάγεται σε άδεια χρήσης του Open Source Initiative, συμβάλλει σε αυτά έμμεσα με τον τρόπο που ορίζει η άδεια.

Σε επίπεδο τελικού χρήστη σε παραπέμπω στα "Για να μη μπλέκουμε μπούτια...". και "Όσες λοιπόν δυνατότητες...". Δεν ξέρω αν μπορώ να το γράψω καλύτερα.
 

Chronomancy

Todd's Minion
Staff member
Joined
Oct 8, 2013
Messages
10,332
Μήτσο, σημείωσε μία μπύρα, τουλάχιστον, από μένα
 

nitro912gr

Ancient Red Dragon
Approval of the Admiral PCMaster Veteran Klika Member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
14,614
δεδομένου ότι δεν υπάρχει προσωπική χρήση για μένα και λόγο του ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας η δουλειά συνεχώς παρεμβάλλεται στον προσωπικό μου χωροχρόνο, απλά δεν είναι λειτουργικό το να έχω σπίτι linux, ακόμα και dual boot (αφού το σύστημα στο σπίτι είναι σύστημα δουλειάς defacto για την γυναίκα μου).

Προσπάθησα να έχω στο HTPC αλλά λόγο χαμηλού hardware η διαφορά επιδόσεων που υπήρχαν για την χρήση που θέλω το μηχάνημα, με τους open source drivers της κάρτας γραφικών έγινε αισθητή, σε βαθμό που να μην κάνει την δουλειά που θέλω.

Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι θέμα προσωπικών προτιμήσων, αλλά του πως έχουν τα πράγματα. Προσπάθησα να περάσω open source επιλογές στο workflow μου με την ελπίδα να το γύριζα ολότελα σε linux (να γλιτώσω και τα 2 κατοστάρικα στην MS για λειτουργικά στο γραφείο), αλλά απλά δεν λειτουργούν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να σου βγάλουν ψωμάκι και δεν τα νοιάζει κιόλας να λειτουργούν έτσι. Θεωρώ προσωπική μου νίκη την μερική απεξάρτηση από adobe με τα affinity, αλλά και πάλι δεν είναι αληθινή νίκη, απλά πήγα από το ένα κλειστό, στο άλλο.

Τέλος πάντων, μην περιμένεις να χρεωκοπήσει η MS για να δεις linux kernel, windows fork :p , να με θυμηθείς σε 5 χρόνια. Η MS δεν βγάζει φράγκα από τα λειτουργικά, τουλάχιστον όχι όσα θέλει και έχει φτάσει να μην την συμφέρει να πληρώνει για αυτά. Το απέδειξε ο Μαντέλα όταν είδε ότι δεν τραβάει το mobile OS έκανε στροφή στο android φουλ γιατί βγάζει καλά φράγκα από το οικοσύστημα του office/onedrive/teams όταν το πουλάει εκεί που είναι ο κόσμος και χωρίς να ξοδεύει ούτε € για ανάπτυξη του OS.
 
Top Bottom