What's new

Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!

Troubleshooting - Γράψτε το πρόβλημα που έχετε σε Linux

chek2fire

Mind-flayer
Joined
Dec 14, 2012
Messages
2,159
Εχετε πρόβλημα στην διανομή σας? Απλά ρωτήστε σε αυτό το νήμα και μπορεί κάποιος να γνωρίζει την λύση <img src="/smile.gif" width="" height="" alt=":)" title=":)" class="bbcode_smiley" />
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,607
μετα απο τοσο  καιρο, ευκαιρια να γραφτει κατι εδω, ας ειναι και συνταγη για ψυχοφαρμακα.<br>φιλτατοι, θα ηθελα την βοηθεια σας. εχω μπλεξει με την εγκατασταση και αυτο με πληγωνει βαθυτατα. <br><br>κατεβασα το mint 18.2 Sonya Cinnamon x64. το πρωτο iso βγηκε σκαρτο. μου εκανε νερα στην εγκατασταση. το ξανακατεβασα και η εγκατασταση πηγε οπως επρεπε να παει στο acer aspire es 15 531.<br>το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει grub πουθενα. στην εγκατασταση δεν εχω κανενα μηνυμα για λαθος. εχω κανει ανω κατω το bios και φως δεν βρηκα. οταν κανω boot, απλα μπαινω στα windows με καθυστερηση. για αρκετη ωρα τρωω μια μαυρη οθονη.<br>το παραξενο ειναι οτι τωρα μπαινει κατευθειαν στο desktop, δεν παταω login. τα windows πατανε το login για μενα. σκατα στον καπιταλισμο.<br><br>φωτο απο το ερωτικο σκηνικο του bios. οπου μπηκα και οπου εδωσα συνθημα, bios ανεβα, ανοιξε τα μπουτια σου να μπουμε ολοι μεσα.<br><br><br><span class="bbcode_spoiler"><img src="https://image.ibb.co/ko3XXb/IMG_20171109_2041218.jpg" alt="IMG_20171109_2041218.jpg" class="bbcode_img" /><br><img src="https://image.ibb.co/hzsedG/IMG_20171109_2040156.jpg" alt="IMG_20171109_2040156.jpg" class="bbcode_img" /><br><img src="https://image.ibb.co/jEjmQw/IMG_20171109_2040068.jpg" alt="IMG_20171109_2040068.jpg" class="bbcode_img" /><br><img src="https://image.ibb.co/fXemQw/IMG_20171109_2039548.jpg" alt="IMG_20171109_2039548.jpg" class="bbcode_img" /><br><img src="https://image.ibb.co/my6GQw/IMG_20171109_2039383.jpg" alt="IMG_20171109_2039383.jpg" class="bbcode_img" /><br><img src="https://image.ibb.co/jGd7Xb/IMG_20171109_2040396.jpg" alt="IMG_20171109_2040396.jpg" class="bbcode_img" /></span><br><br>εδωσα τα permission που υποτιθεται οτι θα ανοιξουν τον οριζοντα και τωρα αν θελω να πειραματιστω, τρωω κοκκινη καρτα οτι εχω δικαιωμα μεχρι 5.<br><br>Edit<br>Το προβλημα λυθηκε, δεν ξερω πως. Σε καποια στιγμη μου εμφανισε επιτελους την επιλογη στο bios, να κανω boot με το επιθυμητο. Δεν θελω να το ξαναζησω αυτο το πραγμα.<br>Οσο παει και το δυσκολευουν με την εγκατασταση του linux. Σε λιγο θα πρεπει να παιρνουμε σχετικη εγκριση απο το ΚΕΠ της γειτονιας μας.<br><br>
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Είχα κι εγώ, για κάποιο περίεργο λόγο, πρόβλημα με την εγκατάσταση του Mint. Βέβαια το θέμα αυτό με βοήθησε να συναντήσω το Manjaro. Κεραυνοβόλος έρωτας.<br><br><span class="bbcode_spoiler">Note to self: Πρέπει να πάρω νέο δίσκο.</span>
 

lelos kounelos

Tarrasque
Joined
Dec 9, 2012
Messages
15,607
αυτο το πραγμα με το λινουξικο τρολαρισμα, με εχει πιασει απο τα @@ και μου τα κανει πορτοκαλαδα.<br>δεν ξερω ουτε πως να το περιγραψω. με πιανει επιληψια.<br>βασικα εχω θεμα με το upgrade μεσα απο τον update manager. με τα update ΔΕΝ εχω προβλημα.<br>αν πατησω upgrade to linux mint 18.3 sylvia, ξεκιναει παρτακι. <br>σε καποια φαση μου πεταει αυτο, που δεν ειναι αγνωστο σφαλμα. το εχω ξαναδει στο παρελθον σε αλλα μηχανηματα.<br><img src="https://image.ibb.co/bJUiRw/error.png" alt="error.png" class="bbcode_img" /><br><br>καπακια με πεταει να αλλαξω mirror. καποιες φορες τα γνωστα. να μην πειραξω τιποτα γιατι θα σπασει το γυροσκοπιο του συμπαντος.<br>οταν ξεκινησε το προβλημα, τα αλλαζα και κομπλε, μεχρι να πατησω upgrade. τωρα απλα παταω οκ και με τα ιδια Mirror στρωνει και κανω κανονικα update.<br><img src="https://image.ibb.co/jDwKzG/noerror.png" alt="noerror.png" class="bbcode_img" /><br><br>σημερα μου πεταξε κατι kernel update και στραβωσε. παταω refresh και εστρωσε σε 2 δευτερολεπτα και εγινε κανονικα το update.<br><br>απο το τερματικο τα κανει ολα. χωρις προβλημα και χωρις ιδρωτα. <br>ολα default ειναι, δεν πειραζω τιποτα γιατι δεν εχω το κουραγιο. δηλ. πρωτη φορα που χρησιμοποιω λινουξακι για απλο σερφαρισμα και δεν πειραματιζομαι με menu απο γονδολα και επιφανεια εργασιας απο amiga 500+<br>πριν λιγες μερες τολμησα και αλλαξα wallpaper, για τετοιες ξενερωτες καταστασεις μιλαμε.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Έπεσα εν τέλει σε τοίχο.

Μετά από αρκετά χθεσινά updates (μέσα σε αυτά και kernel αν δεν κάνω λάθος), δεν μπορώ να μπω στο Endeavour. Φαίνεται κλασσικά η παρακάτω εικόνα, αλλά αμέσως μετά γίνεται fade out σε σημείο που πρέπει να πλησιάσεις πολύ την οθόνη για να δεις τι γράφει (αυτά που δείχνει κι η εικόνα).
hwh8ciY.jpg

5Lsx2rP.jpg

Ψάχνοντας να βρω λύση, βλέπω ότι ίσως έγινε κάποια στραβή με τα update. Μπαίνω με live cd, κάνω mount τον SSD ώστε να γίνει χρήση του arch-chroot (με βάση αυτό το post). Έκανα τις δύο πρώτες εντολές που αφορούσαν τον pacman και μετά από restart, μπήκα κανονικά. Έφτιαξε λέω. Απλό ήταν.

Σήμερα το μεσημέρι πάω να ξαναμπώ και πάλι τα ίδια. Ας ξαναβάλω λέω το cd κι αυτή τη φορά ας ακολουθήσω όλα τα βήματα. Το έκανα και πάλι τίποτα. Εν τέλει έκανα πάλι από την αρχή ό,τι έκανα χθες (δηλαδή μόνο το update/reinstall μέσω του pacman) και μπήκα.

Ας μπω λέω στον grub-customizer (για να φαίνονται και πιο ωραία) μπας και δω τίποτα περίεργο. Είχαν προστεθεί κάποια πράγματα στη λίστα (είχα "κρύψει" κι εγώ κάποια άλλα κάποτε), οπότε είπα να κάνω ένα revert. Πλέον βλέπω το παρακάτω (την πρώτη καταχώρηση των Windows εγώ την πήγα στην κορυφή).

v4XE0Sy.png

Προσπαθώντας να μπω σε κάθε ένα από αυτά (εκτός των fallback) κατά την εκκίνηση του PC, έχω τα εξής αποτελέσματα:
1) Starting version 247.1-1-arch. Μπαίνει αλλά χωρίς internet (ethernet).
2) Starting version 246.6-1-arch. Δεν μπαίνει (fade out).
3) Starting version 247.1-1-arch. Δεν μπαίνει.
4) Starting version 247.1-1-arch. Μπαίνει αλλά χωρίς internet.
5) Starting version 246.6-1-arch. Δεν μπαίνει.
6) Starting version 247.1-1-arch. Δεν μπαίνει.

Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα boot options και τελικά δεν ξέρω τι φταίει. Στον grub υπάρχουν οι παρακάτω παράμετροι.
AsI7Rh2.png


Αν μπορείτε να με κατατοπίσετε κάπως, θα το εκτιμούσα.

EDIT
Διαβάζω και άλλους με πρόβλημα από χθες και σε κάποιους με nvidia και optimus-manager τους λένε ότι πρέπει να γίνει rebuilt λόγω του update της Python στην 3.9. Μπορεί να φταίει κάτι αντίστοιχο και με AMD;
 
Last edited:

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,736
1) Starting version 247.1-1-arch. Μπαίνει αλλά χωρίς internet (ethernet).
όταν λες δεν έχεις internet τι εννοείς; Υποθέτω ότι όλα τα υπόλοιπα δουλεύουν κανονικά; έχεις γραφικό περιβάλλον κλπ.
όταν δίνεις:
Code:
ip r
τι βγάζει;

Μπορεί να φταίει κάτι αντίστοιχο και με AMD;
Η αλήθεια είναι ότι έχεις ελαφρώς ειδική περίπτωση AMD αφού είσαι με τούς «πειραματικούς» οδηγούς. Αλλά δεν ξέρω αν έχει σχέση.
 
Last edited:

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Με δείχνει αποσυνδεδεμένο απ' το δίκτυο και στα settings δεν βλέπω κάποιον adapter (είμαι με ethernet). Τα υπόλοιπα λειτουργούν.

Θα μπω και θα επανέλθω. Τσέκαρε και το edit μου παραπάνω μήπως σε οδηγήσει κάπου.
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,736
Σημείωση: από τον grub σβήσε το quiet να βλέπεις τι γίνεται στην εκκίνηση.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Πέρα απ' το θέμα που προέκυψε, σε ποιο entry της λίστας πρέπει να μπαίνω κανονικά;
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,736
η version 246.6 λογικά είναι έκδοση systemd, αφού έχεις βάλει την καινούργια δεν θα έπρεπε να είναι η καινούργια; Στον «καινούργιο πυρήνα θα έπρεπε να μπαίνεις αλλά γιατί έχει παλιότερη έκδοση systemd από τον lts; δεν βγάζει νόημα. Κάτι δεν πάει καλά. Τώρα δεν ξέρω γιατί σού βγάζει πολλαπλά ίδιες επιλογές, Κανονικά έχεις δύο μόνο την κανονική (που δεν μπαίνει) και την lts (που μπαίνει αλλά δεν έχεις έθερνετ επίσης δεν βγάζει νόημα γιατί να μην έχεις)
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,736
Υποθέτω όταν μπαίνεις από live έχεις interenet και μπορείς να ενημερώνεις μετά από chroot. Θα έλεγα συνέχισε να το ενημερώνεις. Υπάρχει καλή πιθανότητα να φτιάξει με απλή ενημέρωση (αλλά ίσως όχι άμεσα).

Δίνε
Code:
sudo pacman -Syyu
για την ενημέρωση.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Αφού δεν έμπαινε στη νέα έκδοση, με ctrl+alt+f2 μπήκα σε terminal και έκανα πάλι ενημέρωση και τις υπόλοιπες εντολές που έλεγε ο τύπος στο παραπάνω post που έβαλα.
Μετά το restart, μπήκα κανονικά μέσα και αυτή τη στιγμή γράφω από Endeavour (με τον kernel 5.9.11-arch2-1). Τώρα αν θα έχω πάλι θέμα, θα δείξει. Για την ώρα θα βγάλω τα άλλα entries απ' το grub και βλέπουμε.
 

jimmy213

Death Knight
Joined
Nov 26, 2012
Messages
4,118
Σήμερα μουλάρωσε πολύ και δεν ήθελε να μπει με τίποτα απ' όσα έκανα χθες. Μπήκα στα boot options κατά την εκκίνηση (πατώντας E) και δοκίμασα να βάλω το nomodeset μπας και αλλά τίποτα. Πιστεύοντας ότι ίσως κάτι να φταίει στα γραφικά (μιας και δεν έβλεπα κάτι άλλο ιδιαίτερο) είπα να αλλάξω το
Code:
radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1
σε
Code:
radeon.si_support=1 amdgpu.si_support=0
και μπήκε κατευθείαν στο Endeavour.

Τι μας λέει αυτό; Πρέπει να κάνω κάποιο reinstall/rebuilt;
 

lucinos

Death Knight
Joined
Nov 16, 2015
Messages
2,736
Τι μας λέει αυτό; Πρέπει να κάνω κάποιο reinstall/rebuilt;
Κατ' αρχήν μας λέει ότι όντως σχετίζεται με τούς πειραματικούς οδηγούς. Οι radeon για την κάρτα σου είναι πιο σίγουρη επιλογή αλλά δεν έχει gaming :( Δεν νομίζω ότι θα φτιάξει έτσι απλά με reinstall (αν και ποτέ δεν ξέρεις). Όπως το νομίζω πρέπει να αναφερθεί το πρόβλημα και να ελπίζεις να λυθεί με ενημερώσεις.
 
Top Bottom