Για το Arch και τα Arch-οειδή (όπως το Manjaro) το πρόγραμμα για την εγκατάσταση/ενημέρωση λογισμικού είναι ο pacman. Η εντολή με τον pacman
ενημερώνει όλο το λογισμικό. Εναλλακτικά με δύο yy υποχρεώνει να ξαναελέγξει τα αποθετήρια.
Ειδικά το Manjaro έχει και ένα άλλο σύστημα το pamac που έχει γραφικό περιβάλλον. (είναι αυτό που ανοίγει όταν πατάς το install/update software. Θα ψιλοπρότεινα να χρησιμοποιείς αυτό αντί για τον pacman.
Για ασφάλεια να μην τρέξεις εγκαταστάσεις/ενημερώσεις ταυτόχρονα από δύο μεριές υπάρχει το αρχείο
Δεν είναι συνηθισμένο (έχει λίγα χρόνια να μού συμβεί) αλλά μπορεί η ασφάλεια αυτή να ξεμείνει χωρίς καλό λόγο. Η εντολή με το rm απλά σβήνει αυτήν την ασφάλεια. Το κάνεις εφόσον είσαι αρκετά σίγουρος ότι δεν ενημερώνεις το σύστημα.
Ο ρόλος τού αρχείου είναι ακριβώς η ασφάλεια. Όταν ξεκινάς να κάνεις ενημερώσεις δημιουργείται και σβήνεται όταν ολοκληρώνονται. Όταν το σύστημα δεί ότι υπάρχει υποθέτει ότι γίνονται ενημερώσεις και αρνείται να ξεκινήσει ενημερώσεις.
Άσε να τελειώσουν οι ενημερώσεις που ξεκίνησες. Και μετά τρέξε την εντολή.
Code:
sudo pacman-mirrors --geoip && sudo pacman -Syyu
Είναι για να επιλέξει τα mirrors στην χώρα που βρίσκεσαι. Αυτό θα το κάνεις μια φορά. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να ασχοληθείς με τα mirrors εκτός αν αλλάξεις χώρα.
Πιθανολογώ ότι δεν είχε επιλεγμένα καλά mirrors και αυτό ήταν το «σκάλωμα» που έφαγε. Μετά επειδή το έκλεισες «άγαρμπα» ξέμεινε η ασφάλεια.
Γενικά μπορείς να κάνεις τις ενημερώσεις από το γραφικό περιβάλλον, δεν χρειάζεται με εντολή από τον pacman.
Αν θέλεις τρέξε ένα
και πόσταρέ το εδώ (είναι τα στοιχεία για σύστημά σου)
Σημείωση: Το «δεν βρέθηκε η εντολή rm» δεν παίζει. κάπως λάθος θα το έγραψες.
Σχετικά με τις ενημερώσεις σε Manjaro (ή Arch), η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ακόλουθη
* Πρώτα κατεβάζει όλα τα πακέτα. Σε αυτήν την φάση μόνο κατεβάζει. Δεν πειράζει τίποτα στο σύστημα.
* Μετά ελέγχει ότι όλα είναι εντάξει (ψηφιακές υπογραφές, ακεραιότητα πακέτων, εξαρτήσεις κλπ) Ακόμα δεν πειράζει τίποτα.
* Μετά προχωράει την αναβάθμιση.
Προφανώς έχει σημασία σε ποιο βήμα «σκάλωσε». Λογικά όταν κατέβαζε ή στον έλεγχο γιατί ποτέ δεν έχει σκαλώσει στην αναβάθμιση. Επίσης στον έλεγχο ποτέ δεν έχει «σκαλώσει», όποτε υπήρξε θέμα απλά έβγαλε σφάλμα και σταμάτησε. Αν ήταν όταν κατέβαζε (όπως καταλαβαίνω) τότε είναι θέμα δικτύου ή mirrors.