elric wrote:
Northlander wrote:
Το απλό παράδειγμα είναι ότι έτσι και πέσει δέντρο σε έρημη πεδιάδα, ήχο θα κάνει είτε υπάρχει κάποιος να το ακούσει είτε όχι.</blockquote>
Υπάρχει ήχος χωρίς κάποιο αυτί τον τον ακούσει;
Υπάρχει χρώμα χωρίς κάποιο μάτι να το δει;
Υπάρχει καν το δέντρο αν δεν υπάρχει κάποιος νους να το παρατηρήσει;
Τι είναι ύπαρξη και τι μη ύπαρξη;
</blockquote>
Αν δεν το έχεις κάνει ακόμη, διάβασε το "Περί δικαίου" του Πλάτωνα με βάση στο "Σπήλαιο"
elric wrote:
Παρατηρητής και παρατηρούμενο αποτελούν μια συναρτηση. <b>Πάνε πακέτο και αυτό το πακέτο δε γίνεται να σπάσει.</b>
Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα του παραδείγματος που υποστηρίζεις οτι είναι "σαφώς ορισμένο" έχει παρατηρηθεί απο κάποιον Παρατηρητη που μπορεί να είναι ένας οφθαλμός ή ένα φασματοφωτόμετρο ή δε ξέρω και 'γω ποιο άλλο όργανο.
Η ουσία δεν αλλάζει. Δυστυχώς είναι ενα παιχνίδι με τις λέξεις.</blockquote>
Μέγα σφάλμα. Παρατηρητής και παρατηρούμενο μπορεί να αποτελούν μέρος μια συνάρτησης αλλά δεν είναι και τα δύο εξαρτημένες μεταβλητές. Αυτό που πάει "πακέτο" με τον παρατηρητή είναι ο τρόπος ερμηνείας και η ερμηνεία που δίνει αυτός στο υπό παρατήρηση αντικείμενο.
Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα υπάρχει, είτε μπορείς να το δεις, είτε όχι, γιατί μπορείς να αποδείξεις επιστημονικά την ύπαρξή του. Επομένως αν το περιγράψεις επιστημονικά και όχι εμπειρικά, αυτό είναι το ίδιο αντιληπτό, όποιος και αν είναι ο παρατηρητής/το μέσο παρατήρησης.
<span class="bbcode_spoiler">
Αν πάλι πεις "εγώ το βλέπω ροζ", πολύ πιθανό να πεταχτεί ο Φραπές και να σου πεί "χρυσό μου, τι λες, είναι καραμπινάτο φούξια".<span class="bbcode_spoiler"> Σε παραάφησα ήσυχο τελευταία αδερφέ</span></span>