HARDWARE

Asus Xonar ROG Phoebus 7.1

Οι δοκιμές καρτών ήχου έχουν περιοριστεί και η πλειοψηφία των χρηστών συμβιβάζεται ή μάλλον ικανοποιείται από τις επιδόσεις των ενσωματωμένων κυκλωμάτων ήχου των σύγχρονων μητρικών. Η απόδοσή τους είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτική ενώ προσφέρουν μέχρι και οκτώ κανάλια ήχου, ψηφιακές ευκολίες και το κυριότερο, περιλαμβάνονται στην τιμή. Για ουσιαστική όμως ηχητική αναβάθμιση χρειάζεται να αναζητήσουμε εξωτερικές λύσεις με πιο εξεζητημένα κυκλώματα και high-end ήχο.
Πριν η Asus μπει στο παιχνίδι, οι επιλογές για την κατηγορία δεν ξέφευγαν από τα όρια της Creative και για τους πιο εναλλακτικούς της Auzentech.  Η είσοδός της, αύξησε τον ανταγωνισμό αλλά και ανέβασε αρκετά τον πήχη της ποιότητας τόσο στον τομέα του ήχου, όσο και στην ποιότητα κατασκευής.
Η Xonar ROG Phoebus δεν έρχεται να αντικαταστήσει την κορυφαία Essence STX που απευθύνεται στους απαιτητικούς μουσικόφιλους. Προσβλέπει και αυτή σε ένα απαιτητικό κοινό και όπως φανερώνουν τα αρχικά ROG (Republic of Gamers, για όσους γνωρίζουν), αυτό δεν είναι άλλο από τους gamers με ηχητικές ανησυχίες.
Το ότι η Asus έβαλε στην Phoebus την στάμπα ROG μας προϊδεάζει θετικά για την απόδοση της κάρτας.  Οι σειρές Maximus, Matrix, Crosshair και Rambage δεν απογοήτευσαν. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και για να εντυπωσιάσει πρέπει να ξεχωρίσει δικαιώνοντας το όνομα Republic of Gamers.

Ξεκινώντας την επεξεργασία του πακέτου η πρώτη αίσθηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε μάλλον με μια κορυφαία κάρτα γραφικών. Η συσκευασία της είναι βαμμένη στα κόκκινα ενώ σε κάθε πλευρά υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες για τις δυνατότητες και τις τεχνολογικές καινοτομίες που φέρει. Στο μπροστινό μέρος  υπάρχει ένα κάλλυμα το οποίο κρύβει δύο πλαστικά παραθυράκια που μας δίνουν μια πρώτη οπτική επαφή με την κάρτα αλλά και με ένα, ιδιαίτερου σχεδιασμού, ενσύρματο χειριστήριο. Πάνω του θα βρείτε ένα ρυθμιστικό έντασης (με δυνατότητα σίγασης), υποδοχές για ακουστικό και μικρόφωνο και δύο ενσωματωμένα μικροφωνάκια με έξυπνες λειτουργίες. Ενώ θα φανεί αρκετά πρακτικό σε πολλούς, οι δυνατότητές του εξαντλούνται γρήγορα και δε θα χρησιμεύσει πολύ σε όσους θα χρησιμοποιήσουν κάποιο εξακάναλο ή οκτακάναλο σύστημα ηχείων (που μάλλον είναι αρκετοί). Το αντιμετωπίζουμε λοιπόν αρχικά ως δευτερεύων αξεσουάρ και παραβλέπουμε και τη μάλλον φτηνή κατασκευή του.
Στο εσωτερικό του κουτιού θα βρείτε επίσης ένα συνοδευτικό CD με λογισμικό, έναν μετατροπέα ρεύματος, έναν S/PDIF και εγχειρίδιο εγκατάστασης.

01Gaming σχεδίαση, ενσύρματο χειριστήριο και το λογότυπο της ROG παντού

Περνώντας τώρα στην κάρτα, ξεχωρίζει αμέσως η πολύ προσεγμένη κατασκευή. Τα ηλεκτρονικά της μέρη είναι διακριτικά κρυμμένα κάτω από ένα όμορφο προστατευτικό με gaming σχεδιασμό. Η τροφοδοσία γίνεται από ένα εξάπινο PCI-E  ενώ για όσους δε διαθέτουν κάποια επιπλέον PCI-E, ο μετατροπέας από dual Molex θα δώσει λύση.
Οι υποδοχές των 3.5mm που θα βρείτε στο πίσω μέρος  ίσως ξενίσουν τους πιο «επαγγελματίες» αλλά προσφέρουν μια πιο καθαρή υλοποίηση. Μετατροπέας από 6.3 σε 3.5 mm δεν περιλαμβάνεται αλλά θα τον βρείτε εύκολα και είναι πολύ φτηνός για να αποτελεί πρόβλημα.
Στα ενδότερα της κατασκευής, η καρδιά της κάρτας είναι ο ελεγκτής C-Media CMI 8888 Oxygen ενώ στο ρόλο του ψηφιοαναλογικού μετατροπέα (DAC) η Asus επέλεξε τον PCM1796 της Texas Insrtruments που μπορεί να μη είναι ο κορυφαίος PCM1792A που συναντάμε στην Essence STX, δεν παύει όμως να είναι ένα κύκλωμα υψηλών επιδόσεων.
Χαρακτηριστικό που θα προβληματίσει πολλούς “ψαγμένους” είναι η αδυναμία αντικατάστασης των ενισχυτών της πλακέτας (op-amps) που θα έδινε μια εύκολη λύση επισκευής σε περίπτωση βλάβης.
Εν μέσω κυκλωμάτων και διατάξεων, οι πιο παρατηρητικοί θα διακρίνουν και ένα τσιπ με το λογότυπο της Realtek. Αυτό δεν είναι άλλο από το ALC889 που σε πολλές μητρικές είναι υπεύθυνο για τον ήχο ενώ εδώ λειτουργεί απλά σαν ελεγκτής για το μικρόφωνο!

Το λογισμικό που τη συνοδεύει αποτελείται από δύο επί μέρους προγράμματα. Το βασικό με τις κύριες ρυθμίσεις της κάρτας και ένα πακέτο με όλες τις επιλογές Dolby Digital. Το πρώτο έρχεται και αυτό στο ίδιο χρώμα με το κουτί και υιοθετεί το κόκκινο του λογότυπου της ROG. Ο σχεδιασμός του είναι σωστός και δε θα δυσκολευτείτε να το μάθετε ενώ μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις για κάποια συσκευή μόνο αν αυτή είναι συνδεδεμένη.

04Στα κόκκινα οι ρυθμίσεις ήχου

Το πρόγραμμα που αναλαμβάνει τις ρυθμίσεις Dolby Home Theatre v4 κινείται σε εντελώς διαφορετικούς  μπλε χρωματισμούς. Διαθέτει πλήθος ρυθμίσεων και δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών προφίλ ήχου. Και εδώ οι πιο εξεζητημένες επιλογές θυσιάστηκαν για χάρη της ευκολίας χωρίς όμως ιδιαίτερους συμβιβασμούς.

05Ξεχωριστή σουίτα για τις επιλογές Dolby

High-end gaming

Ηχητικά, περιμένουμε οι επιδόσεις της να βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας. Καθώς απευθύνεται κυρίως σε gamers, δώσαμε μεγαλύτερο βάρος στον τομέα αυτό και για να έχουμε μια πιο γενική εικόνα τη δοκιμάσαμε παίζοντας Battlefield 3, Modern Warfare 3 και Far Cry 2. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας με τον εξομοιωτή EAX να λειτουργεί εξαιρετικά. Αυτό όμως που έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η λειτουργία των δύο ενσωματωμένων μικροφώνων. Η απόδοσή τους στην ακύρωση εξωτερικών θορύβων ήταν καλύτερη από πολλά σετ ακουστικών-μικροφώνου χωρίς καν να βρίσκονται κοντά στο στόμα μας. Φυσικά σε πολύ θορυβώδες περιβάλλον καμιά τεχνολογία δεν κάνει θαύματα αλλά σε κανονικές συνθήκες οι εντολές σας θα ακούγονται πεντακάθαρα.
Για να δοκιμάσουμε τις επιδόσεις της στην ακρόαση μουσικής, χρησιμοποιήσαμε τα ακουστικά PC350 της Sennheiser. Συγκρίνοντας με το ενσωματωμένο κύκλωμα ήχου, η διαφορά σε ακρόαση αρχείων FLAC ήταν παραπάνω από εμφανή. Ο ήχος «γέμισε» σε όλο το φάσμα. Χρησιμοποιώντας mp3 χαμηλού bitrate, οι διαφορές εξαλείφθηκαν καθώς οι απαραίτητες ηχητικές πληροφορίες απουσιάζουν. Στον ηχητικό τομέα ταινιών, το αποτέλεσμα ήταν για μια ακόμη φορά εξαιρετικό. Οι διάλογοι καθαροί και τα κανάλια σωστά χωρισμένα.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν και οι ψυχρές μετρήσεις με το RightMark Audio Analyzer που μας έδωσαν δυναμικό εύρος 115,9 dB και επίπεδο θορύβου 116 dBa (24-bit/48KHz).

Ηχητική αναβάθμιση

Σε μια αγορά που αποτελείται κυρίως από υλοποιήσεις που απευθύνονται σε χρήστες με high-end απαιτήσεις αλλά και κάρτες για gamers με ηχητικές ανησυχίες, η Xonar ROG Phoebus βρίσκεται κάπου στη μέση. Προσφέρει πολύ καλό ήχο και στέκεται αντάξια απέναντι στις ηχητικές απαιτήσεις των σύγχρονων παιχνιδιών και ηχητικών τεχνολογιών.  Δεν θα εντυπωσιάσει τον απαιτητικό μουσικόφιλο που ψάχνει την τελειότητα σε κάθε λεπτομέρεια αλλά ακόμα και γι’ αυτόν η απόδοσή της είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Ένα καλό ζευγάρι ακουστικών θα κάνει πραγματικά τη διαφορά. Με τις σωστές ρυθμίσεις λογισμικού θα εξαλείψει κάθε ψεγάδι και θα αναδείξει τις αρετές της. Αν διαθέτετε ήδη κάποια καλή κάρτα δεν είναι σίγουρο ότι η αναβάθμιση αξίζει τα χρήματά της αλλά αν θέλετε να επενδύσετε αυτό το ποσό σε μια κάρτα ήχου επιδόσεων χωρίς επαγγελματικές ανησυχίες, η επιλογή ενδείκνυται.

Pros

  • Ποιότητα ήχου
  • Λειτουργία ενσωματωμένων μικροφώνων
  • Εμφάνιση

Cons

  • Τιμή
  • Περιορισμένη λειτουργικότητα χειριστηρίου

8 Comments

  1. Κάποτε θυμάμαι γινότανε χαμός με τις κάρτες ήχου. Μετά κυριάρχησε η creative, έκανε την μια πατάτα μετά την άλλη και τελικά ο κόσμος αποδέχθηκε τα ενσωματωμένα κυκλώματα ήχου.
    Καλά που βγάζει και η ASUS κάρτες, γιατί η creative δεν την παλεύει κάστανο.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL