LATEST NEWS

Steam Deck: To handheld της Valve

Ιδού το Gabe Boy

Πριν από λίγο καιρό είχαμε ακούσει και αναφέρει φήμες ότι η Valve ετοίμαζε μία handheld συσκευή με hardware ικανό να τρέξει ακόμα και σύγχρονα AAA games. Πλέον δεν μιλάμε για φήμη αλλά για πραγματικότητα αφού η εταιρία ανακοίνωσε επίσημα το Steam Deck:

Τα specs του συστήματος περιλαμβάνουν AMD APU με 4 πυρήνες Zen 2 με SMT (άρα 8 threads), RNDA GPU στα 2 TFLOPS και 16GB RAM. Το πιο φθηνό μοντέλο κοστίζει 419€ με 64GB χώρο αποθήκευσης και υπάρχουν επίσης μοντέλα με 256GB (549€) και 512GB (679€). Περισσότερες λεπτομέρειες για την συσκευή μπορείτε να μάθετε στο επίσημο site, ενώ για να αποφευχθούν φαινόμενα scalping η Valve έχει δημιουργήσει ένα σύστημα reservation/preorder μέσω Steam. Η κυκλοφορία του Steam Deck έχει προγραμματιστεί για την περίοδο των εορτών του τρέχοντος έτους.

Αλέξανδρος Γκέκας

Αφοσιωμένος PC gamer, ο Αλέξανδρος παίζει τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, δείχνει όμως προτίμηση σε turn-based, strategy, RPGs και θεωρεί το UFO: Enemy Unknown ως το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, προσπαθεί να κρύψει τα χελωνίσια αντανακλαστικά του αποφεύγοντας το competitive multiplayer γιατί, λέει, "δεν του ταιριάζει" και αναζητά τρόπους ώστε να αναγνωριστεί η "Church of Gaben" ως επίσημη θρησκεία στη χώρα μας.

748 Comments

 1. Αν και δεν έχει γράψει κάποιος άλλο να πω μερικές σκέψεις γιαυτή την νέα κονσόλα η καλύτερα το νέο φορητό pc.
  Yπάρχει ένας λόγο που μπορεί να πιάσει στην αγορά και να γίνει το απόλυτο gaming εργαλείο και αυτό είναι η ανοιχτή του αρχιτεκτονική λόγο του linux που τρέχει. Και όταν ένα μηχάνημα τρέχει linux σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να τρέξει ότιδήποτε λειτουργικό η χακιά έκει έξω.
  Από windows μέχρι macos η amiga os η δεν ξέρω τι άλλο 😛
  Για τα σοβαρά τώρα. Φανταστείτε ένα μηχάνημα που μπορεί να γίνει dual boot με διάφορα λειτουργικά, να τρέχει mame και όποιο emulator έχει κυκλοφορήσει έκει έξω για pc, να τρέχει ακόμα και το game pass και όποια άλλη service υπηρεσία υπάρχει μην πω ακόμα και το λειτουργικό της sony για τα ps5.
  Μιλάμε τώρα αν έχει την αποδοχή που πρέπει μπορεί να εξελιχθεί στο απόλυτο gaming tool κάτι σαν το raspberry pi για το gaming.
  Φυσικά και όλα αυτά που γράφω να μην γίνουν ποτέ τότε και μόνο ότι μπορείς να παίξεις τίτλους από το steam library στο καναπέ σου η κάπου έξω για μένα φτάνει και σίγουρα θα γίνει αγορά.

 2. [QUOTE=”chek2fire, post: 575827, member: 102792″]
  Αν και δεν έχει γράψει κάποιος άλλο να πω μερικές σκέψεις γιαυτή την νέα κονσόλα η καλύτερα το νέο φορητό pc.
  Yπάρχει ένας λόγο που μπορεί να πιάσει στην αγορά και να γίνει το απόλυτο gaming εργαλείο και αυτό είναι η ανοιχτή του αρχιτεκτονική λόγο του linux που τρέχει. Και όταν ένα μηχάνημα τρέχει linux σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να τρέξει ότιδήποτε λειτουργικό η χακιά έκει έξω.
  Από windows μέχρι macos η amiga os η δεν ξέρω τι άλλο :p
  Για τα σοβαρά τώρα. Φανταστείτε ένα μηχάνημα που μπορεί να γίνει dual boot με διάφορα λειτουργικά, να τρέχει mame και όποιο emulator έχει κυκλοφορήσει έκει έξω για pc, να τρέχει ακόμα και το game pass και όποια άλλη service υπηρεσία υπάρχει μην πω ακόμα και το λειτουργικό της sony για τα ps5.
  Μιλάμε τώρα αν έχει την αποδοχή που πρέπει μπορεί να εξελιχθεί στο απόλυτο gaming tool κάτι σαν το raspberry pi για το gaming.
  Φυσικά και όλα αυτά που γράφω να μην γίνουν ποτέ τότε και μόνο ότι μπορείς να παίξεις τίτλους από το steam library στο καναπέ σου η κάπου έξω για μένα φτάνει και σίγουρα θα γίνει αγορά.
  [/QUOTE]

  Η ανακοίνωση είναι τρομερά ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους και κάτι που πέρασε λίγο στα ψιλά είναι ότι η Valve έχει δουλέψει πολύ στο Proton και στοχεύει να έχει όλη την Steam library συμβατή μέχρι το launch τον χειμώνα. Linux, full compatibility, ανοικτό, hardware ικανό να παίξει τα τελευταία ΑΑΑ και τιμή από 419€ είναι ένας πραγματικά τέλειος συνδυασμός. Κάτι τέτοιο περίμενα όταν ξεκίνησε η ιστορία με τα Steam Machines. Επιτέλους υπάρχει αυτό που ζητούσα τόσα χρόνια, μια συσκευή με προσιτό κόστος που να λειτουργεί ως ένα σημείο εισόδου για το PC gaming.

  Μερικά βίντεος:

  [MEDIA=youtube]oLtiRGTZvGM[/MEDIA]

  [MEDIA=youtube]4FXgDAF6QpM[/MEDIA]

  [MEDIA=youtube]h9eihvhM_KE[/MEDIA]

  [MEDIA=youtube]5Q_C5KVJbUw[/MEDIA]

 3. θέλω φυσικά να δω πρώτα benchmarks, αλλά γενικά φαίνεται ενδιαφέρον στο σύνολό του.

  Γιατί θέλω να δω benchmarks? Δεν εμπιστεύομαι τον κύριο Gabe θεό μας?

  Όχι δεν αμφιβάλω ότι για gaming θα κουρεύει, τουλάχιστον στις αναλύσεις που παίζει και καθώς το συνδυάζω με αυτό που διάβασα χθες ότι AMD SFX πλέον έχει ενσωματωθεί σε unreal και unity, που πάει να πει ότι αυτό το μοτεράκι θα μπορεί να ρίξει λίγο νερό στο κρασί σε πιο απαιτητικά παιχνίδια και να τα παίξει μια χαρά.

  Έχω όμως μια σκέψη, κατά πόσο θα μπορούσε αυτό το μικρό σκατό, να αντικαταστήσει όλη μου την επαφή με υπολογιστές, ειδικά με ένα dual boot. Και εξηγώ.

  (spoiler γιατί είναι wall of text)
  [SPOILER]
  Η επαφή μου με υπολογιστές κάθε μέρα, περνάει από 3-5 συστήματα. Τα οποία πρέπει να συντηρώ και σε hardware αλλά και σε software όσο καλύτερα μπορώ. Έχω 2 συστήματα εργασίας (και πολύ σπάνια χαλάρωσης με κανά παλιότερο game) στο γραφείο + ένα αρχαίο netbook σε ρόλο control unit για ένα laser engraver (πριν και για ένα κοπτικό αυτοκόλλητων αλλά το κότσαρα σε ένα σταθμό εργασίας). Έχω ένα main rig στο σπίτι (της υπογραφής) που έχει στηθεί με 2 γνώμονες, να μπορώ να παίζω πρώτα και να δουλεύω αν χρειαστεί και να μπορεί η σύζυγος μου να δουλέψει τα αρχιτεκτονικά της και τα 3d renders της. Επίσης έχω ένα παλιό refrubish htpc κάτω από την tv που παίζει ρόλο ταινιοθήκης και emulator gaming καμιά φορά. Έχω και ένα παλιό macbook 2009 που παραδόξως δουλεύει ακόμα (παραδόξως λόγο της τακτικής της apple να βγάζει άχρηστα πλήρως λειτουργικά συστήματα because πρόοδος) και το χρησιμοποιώ μόνο για internet και τίποτα δικά μου χαλαρά design projects, περισσότερο για το research κομμάτι. Επίσης έχω το κινητό μου, που ας μην γελιόμαστε είναι ένα υπολογιστής σχεδόν με τα όλα του.

  ουφ… κουράστηκα και μόνο που τα έβαλα σε λίστα. Όπως καταλαβαίνετε η συντήρηση όλων αυτών των συστημάτων είναι πολύ ζόρικη κατάσταση και σε θέμα χρήματος και σε θέμα χρόνου για θέματα software. Το αποτέλεσμα είναι να έχω πολλά μικρά entry level συστήματα διάσπαρτα για να κάνω ότι χρειάζομαι σε επίπεδο δουλειάς και ψυχαγωγίας. Η σκέψη αγοράς ενός laptop να πηγαίνει γύρω γύρω και να το κοτσάρω όπου το χρειαστώ παίζει αρκετά στο μυαλό μου τον τελευταίο χρόνο (ειδικά με τα Lockdowns) αλλά δεν πιστεύω ότι θα με βόλευε καθώς παραμένει αρκετά ογκώδες και το κόστος για αγορά ίσως χρειαστεί να χαϊδέψει το χιλιάρικο για αυτά που θέλω.

  Πριν από καιρό είδα μια ελπίδα στον ορίζοντα [URL=”https://www.theverge.com/2015/10/6/9453577/microsoft-display-dock-announced-price-release-date-continuum”]Microsoft’s new Display Dock transforms your Windows 10 mobile into a PC[/URL]
  Αυτόματα το όνειρό μου έγινε να έχω μια συσκευή στην τσέπη μου που να πάω σπίτι ή γραφείο και να την κοτσάρω σε ένα dock και να έχω αυτόματα όλη μου την ψηφιακή ζωή εκεί, δουλειά, ψυχαγωγία, επικοινωνία τα πάντα!

  Δυστυχώς αυτό πήγε άπατο και άπατο θα μείνει για την ώρα από ότι φαίνεται.

  Αλλά τώρα αυτό το ματζαφλάρι εδώ με βάζει σε σκέψεις. Υπόσχεται ότι θα είναι αρκετά δυνατό να παίζει τα τελευταία παιχνίδια, άρα εκ των πραγμάτων μιλάμε για επιδόσεις laptop των 600+ € χωρίς τον όγκο του. Δεδομένης της εργασίας μου με τα γραφιστικά που έχει αρκετά χαμηλές απαιτήσεις (δηλαδή βγάζω σχετικά άνετα δουλειά με το FX8350, 16GB RAM και radeon 7790), καταλαβαίνετε ότι τα απαιτητικά πράγματα στην ψηφιακή ζωή μου είναι τα games! [/SPOILER]

  Έχω μπει σε σκέψεις λοιπόν, αν αυτό το σκατό θα μπορούσε να αντικαταστήσει κοντά 3 συστήματα, άρχισε να με ψήνει κιόλας..

 4. [QUOTE=”nitro912gr, post: 575833, member: 102594″]
  θέλω φυσικά να δω πρώτα benchmarks, αλλά γενικά φαίνεται ενδιαφέρον στο σύνολό του.

  Γιατί θέλω να δω benchmarks? Δεν εμπιστεύομαι τον κύριο Gabe θεό μας?
  [/QUOTE]

  Πολύ καλά κάνεις, είναι απαράβατος κανόνας ότι πάντα περιμένουμε τα real-world benchmarks πριν κρίνουμε. Θεωρητικά η κσχύς υπάρχει για άνετο gaming στην native ανάλυση της οθόνης, όμως θα πρέπει να δούμε αν το cooling system επαρκεί για απόδοση χωρίς throttling και φυσικά πόσο θα κρατά η μπαταρία σε κανονικές συνθήκες. Τεχνολογικά πάντως είναι πολύ ελκυστικό πακέτο, ο Durante (o modder που έσωσε το Dark Souls ξεκλειδώνοντας τα 60 fps και τώρα έχει δικό του porting studio) είπε χαρακτηριστικά ότι η ισχύς του Deck ανά pixel είναι αντίστοιχη του Xbox Series X, δηλαδή έχει αναλογικά τόση ισχύ για 720p όση έχει το XSX για 4Κ.

 5. θα ήθελα να προσθέσω όμως στο παραπάνω, ότι πλέον που η αγορά σαν να στρώνει και επιτέλους βλέπουμε να φτάνουν τα zen 2 laptops, ότι έχει θα πολύ πιο δύσκολο ανταγωνισμό. Καθώς πλέον βλέπουμε λαπτοπάκια των 500 με 4300U/5300U (το ίδιο τσιπάκι Zen 2 άλλα ρολόγια) και σύντομα θα αρχίσουν να εμφανίζονται και τα 5400U που είναι τα entry Zen 3.

  Στην δική μου περίπλοκη εξίσωση δεν είμαι ακόμα σίγουρος που πρέπει να στραφώ (γιατί πχ στο σπίτι το σταθερό μένει στην θέση του αφού δουλεύει η σύζυγος, αλλά δεν έχω χώρο να στήσω άλλη οθόνη με dock, άρα το laptop στέκεται μόνο του).

  Γενικά πάντως άσχετα με εμένα, σίγουρα θα έχει το κοινό του. Δηλαδή ας πούμε αν σκεφτόμουν μια φορά να πάρω XBOX S το καινούργιο, τώρα βγήκε από το μυαλό μου εντελώς. Καλύτερα να κοίταζα το φθηνό steam deck αν είχα τα λεφτά. Πιστεύω ότι αρκετοί που έχουν δηλώσει ότι ναι ωραίο το PCάκι μου, αλλά δεν θα με χάλαγε ένα xbox με gamepass στην tv, θα σκέφτονται το ίδιο.

 6. Για τις δικές μου ανάγκες, το ΤΕΡΑΣΤΙΟ συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η έτοιμη library εκατοντάδων παιχνιδιών που θα έχω με το που θ’αγοράσω τη συσκευή. Το πρόσθετο κόστος που γλιτώνεις για να χτίσεις μια αξιοπρεπή βιβλιοθήκη -έστω και 5-10 παιχνιδιών- στο Switch, αυτόματα καθιστά το Deck σχεδόν 50% πιο φτηνό και φυσικά με (πολύ πολύ) περισσότερα από 5-10 παιχνίδια διαθέσιμα.

  Πέρα απ’αυτό, οι διαφαινόμενες επιδόσεις δεν είναι καθόλου αμελητέες και μία άλλη χρήση που αναπόφευκτα θα του κάνω είναι η σύνδεση με την τηλεόραση στο σαλόνι, όποτε έχουμε όρεξη για co-op με την κυρά. Ξέρω ότι είναι εφικτό και τώρα, αλλά υποψιάζομαι ότι με το Deck θα γίνεται ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα.

  Το μόνο που μένει ν’αποφασίσω είναι ποιο μοντέλο από τα τρία με καλύπτει περισσότερο.

 7. Eξεπλάγην ευχάριστα, με ψήνει άσχημα. Λέγαμε με τον κολλητό μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αν μας καεί κανά πισί στην πιο ακατάλληλη περίοδο που θα μπορούσε, θα χτυπούσαμε κανά έξμποξ με το πας. Πλέον ξέρω τι θα χτυπήσω αν έρθει εκείνη η στιγμή. Βασικά αν αποδειχθεί ότι κάνει αυτά που κάνει, δε θα περιμένω να μου καεί τίποτα.

 8. Μόνο εγώ είμαι λίγο επιφυλακτικός με τη συμβατότητα των περιφερειακών? Δεν μπορώ να αναλύσω το σκεπτικό μου τώρα, αλλά θα περίμενα να μη χρειάζεται να αγοράσω έξτρα χειριστήριο (οκ, κάνει τη δουλειά του το USB-C έτσι και συνδεθεί στην TV). Στο παράδειγμα του coop ομως τι γίνεται? Θα συνδέει καλώδιο ο δεύτερος παίκτης στο Deck το οποίο θα κρατάει στα χέρια του ο πρώτος παίκτης?

  Ακριβώς όπως το περίμενα σε γενικές γραμμές, καταπληκτική υλοποίηση αλλά #notfirstadopter μέχρι να βγει ένα σωστό πλάνο για το οικοσύστημα.

 9. [QUOTE=”Northlander, post: 575842, member: 102592″]
  Στο παράδειγμα του coop ομως τι γίνεται? Θα συνδέει καλώδιο ο δεύτερος παίκτης στο Deck το οποίο θα κρατάει στα χέρια του ο πρώτος παίκτης?
  [/QUOTE]

  Ένα παράδειγμα

  [IMG]https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/a397yeFuLvN_l4v4Bo1rqHSWcNQ=/0x0:4729×2618/920×613/filters:focal(1987×931:2743×1687):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/69587463/Steam_Deck_multiplayer.0.jpg[/IMG]

 10. Αυτά τα έχω δει, αλλά δεν με καλύπτουν προσωπικά. Μια στραβή να γίνει έχει βρεθεί στο πάτωμα. Ακυρώνει το couch gaming όπως αυτό υφίσταται στα 20’s.

  Θέλω 4 διαφορετικά Bluetooth για ασύρματη σύνδεση και να ξαναβγάλουν το Steam Controller επιτέλους. :ROFLMAO:

 11. Η αυτονομία με προβληματίζει. Υποθέτω ότι τόση ισχύς θα είναι και αρκετά power hungry.

  Το 2 με 8 ώρες που γράφει το επίσημο site μου ακούγεται αρκετά απροσδιόριστο. Ειδικά αυτό το 2ωρο (λογικά κάποιο ΑΑΑ game θα αφορά αυτό), μου θυμίζει κάτι εποχές Game Gear που άδειαζε 6 αλκαλικές μέσα σε 2 ώρες.

 12. Όπως είπε και η Κάρα, ο Πιγκουίνος στοχεύει το -διόλου ευκαταφρόνητο- μερίδιο αγοράς του Switch. Προσωπικά δεν θα το αγοράσω (η ελίτ παίζει μόνο 4Κ/Ultra, μην ξεχνιόμαστε [USER=102613]@maladroid[/USER] ) γιατί δεν καλύπτει κάποια ανάγκη μου, αλλά θα χαρώ αυτιστικά και εφηβικά αν ένα PC χειρός βάλει πανηγυρική τρικλοποδιά στους Γιαπωνέζους.

 13. Για το couch co-op σενάριο ελπίζω ότι θα μπορώ να συνδέω το bluetooth στικάκι της MS ώστε να βλέπει τα 2 (ή περισσότερα στο μέλλον) Xbox controllers ασύρματα. Η έλλειψη (μανίσιου) Windows λειτουργικού ίσως περιπλέκει τα πράγματα αλλά πιστεύω η Valve θα έχει φροντίσει για τη συμβατότητα κάθε δημοφιλούς controller, αλλιώς είναι μεγάλο αυτογκόλ.
  Εναλλακτικά, το Deck θα είναι το ένα χειριστήριο και το ενσύρματο Xbox controller το δεύτερο αλλά εκεί η αυτονομία ίσως είναι θέμα, αφού δεν θα μπορώ να το έχω docked όσο παίζουμε co-op.

  Υπάρχει γενικά μια αίσθηση too good to be true σε κάποια από τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις του Deck, αλλά νομίζω όσο καταλαγιάζει η σκόνη της ανακοίνωσης και παίρνουν κάποιοι το εργαλείο στα χέρια τους να το τεστάρουν, θα καταλάβουμε περισσότερα.

 14. [QUOTE=”Northlander, post: 575842, member: 102592″]
  Στο παράδειγμα του coop ομως τι γίνεται? Θα συνδέει καλώδιο ο δεύτερος παίκτης στο Deck το οποίο θα κρατάει στα χέρια του ο πρώτος παίκτης?
  [/QUOTE]

  Αν είναι ασύρματοι controllers θα συνδέονται στο Deck μέσω Bluetooth, το Steam υποστηρίζει τα πάντα από controllers. Οπότε συνδέεις το Deck στην τηλεόραση, κάνεις pair τους controllers που έχεις και παίζεις.

 15. [USER=102598]@Admiral[/USER] δεν ειναι τόσο απλά τα πράγματα, το ανέφερε ο maladroid πιο πάνω. Για τα Xbox θέλεις dongle, για το Steam controller το ίδιο. Αυτομάτως μειώνονται οι διαθέσιμες θύρες.

  Ελπίζω η ανακοίνωσή τους για παραμετροποιήσιμους controllers να περιέχει και τις δυνατότητες του SteamOS να αναγνωρίζει τα χειριστήρια αυτόματα, διαφορετικά χάνει λίγο το νόημά του να έχω αλλά 4 καλώδια. First world problems.

 16. [QUOTE=”Sephir, post: 575845, member: 102595″]
  Η αυτονομία με προβληματίζει. Υποθέτω ότι τόση ισχύς θα είναι και αρκετά power hungry.

  Το 2 με 8 ώρες που γράφει το επίσημο site μου ακούγεται αρκετά απροσδιόριστο. Ειδικά αυτό το 2ωρο (λογικά κάποιο ΑΑΑ game θα αφορά αυτό), μου θυμίζει κάτι εποχές Game Gear που άδειαζε 6 αλκαλικές μέσα σε 2 ώρες.
  [/QUOTE]

  Στο βίντεο του IGN η Valve αναφέρει 4 ώρες αυτονομία για το Portal 2 σε 60 fps, 5 με 6 στα 30 fps. Φαντάζομαι οι δύο ώρες θα είναι για τα τελευταία AAA games τύπου Cyberpunk.

  [QUOTE=”maladroid, post: 575849, member: 102613″]
  Για το couch co-op σενάριο ελπίζω ότι θα μπορώ να συνδέω το bluetooth στικάκι της MS ώστε να βλέπει τα 2 Xbox controllers ασύρματα.
  [/QUOTE]

  Έχει ενσωματωμένο Bluetooth, δεν χρειάζεται καν δέκτη.

 17. [QUOTE=”Northlander, post: 575852, member: 102592″]
  @Admiral δεν ειναι τόσο απλά τα πράγματα, το ανέφερε ο maladroid πιο πάνω. Για τα Xbox θέλεις dongle, για το Steam controller το ίδιο. Αυτομάτως μειώνονται οι διαθέσιμες θύρες.
  [/QUOTE]

  Ίσως να μην έχω καταλάβει εγώ κάτι σωστά, αλλά γιατί θέλεις dongle; Τόσο o Xbox όσο και ο Steam Controller υποστηρίζουν εκτός από την σύνδεση μέσω wireless receiver (dongle) και σύνδεση μέσω Bluetooth. Έτσι σύνδεσα εγώ τον Steam Controller στο tablet μου, δεν χρειάστηκα dongle. Με μια πρόχειρη αναζήτηση φαίνεται πως το ίδιο ισχύει για το Dualsense.

 18. Νομίζω πως τα controllers της MS δεν κάνουν pair με οποιοδήποτε bluetooth, θέλουν το δικό τους dongle (το ανέφερε κι ο North). Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα συμβαίνει είτε τα βάζω στο PC μου είτε στο Deck εκτός αν έχει κάνει καμιά μάγκικη συμφωνία ο άλανος ο Gabe.

  Το ίδιο συμβαίνει και με τα ακουστικά μου, έχουν δικό τους dongle που είναι απαραίτητο για ασύρματη χρήση.

 19. [QUOTE=”maladroid, post: 575855, member: 102613″]
  Νομίζω πως τα controllers της MS δεν κάνουν pair με οποιοδήποτε bluetooth, θέλουν το δικό τους dongle (το ανέφερε κι ο North). Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα συμβαίνει είτε τα βάζω στο PC μου είτε στο Dock εκτός αν έχει κάνει καμιά μάγκικη συμφωνία ο άλανος ο Gabe.

  Το ίδιο συμβαίνει και με τα ακουστικά μου, έχουν δικό τους dongle που είναι απαραίτητο για ασύρματη χρήση.
  [/QUOTE]

  [QUOTE=”Northlander, post: 575856, member: 102592″]
  Θετικό ότι το υποστηρίζει το Controller, δεν έχω Bluetooth στο desktop για να το δοκιμάσω.

  Νομίζω το ίδιο ισχύει και για το Xbox. Μπορεί να είναι όντως δική μου παρανόηση για το πόσο απαραίτητο είναι το receiver (dongle)
  [/QUOTE]

  Εγώ έχω συνδέσει Xbox (One) Controller στα Windows με ένα Bluetooth dongle των 5 ευρώ της TP Link, υποθέτω ότι αν καλύπτονται οι τεχνικές προδιαγραφές δεν θα είναι αναγκαίο dongle. Ειδικά από τη στιγμή που το μηχάνημα θα τρέχει λειτουργικό της Valve θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει native υποστήριξη για τα πάντα.

 20. Ok, άρα μάλλον έπεσα θύμα παραπληροφόρησης τότε που έψαχνα για Xbox controller και πήγα καρφί για το combo πακέτο με το dongle :cautious:

  Πάντως τα ασύρματα ακουστικά που έχω στις οδηγίες ισχυρίζονται ότι λειτουργούν μόνο με το δικό τους dongle κι αναρωτιέμαι τώρα αν είναι μούφα κι αυτό. Βέβαια εκείνο το dongle δεν το πληρώνεις έξτρα, οπότε κλάιν αλλά κουβέντα να γίνεται.

 21. [QUOTE=”maladroid, post: 575860, member: 102613″]
  Ok, άρα μάλλον έπεσα θύμα παραπληροφόρησης τότε που έψαχνα για Xbox controller και πήγα καρφί για το combo πακέτο με το dongle :cautious:
  [/QUOTE]

  Δεν βγήκες χαμένος, η σύνδεση μέσω receiver είναι πολύ πιο σταθερή από το Bluetooth. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι η Microsoft το κάνει επίτηδες. Είναι δυνατόν να έχει θέματα συνδεσιμότητας ο δικός της controller στο δικό της λειτουργικό;

 22. Να μιλήσουμε λίγο και για την business πλευρά του πράγματος; Είναι ενδιαφέρον ότι η νέα εφόρμηση της Valve στο hardware ξεκίνησε από handheld και όχι από κονσόλα για το σαλόνι. Προσωπικά πιθανολογώ ότι αυτό συνέβη λόγω του status του Steam ως ουδέτερου εδάφους στον console war. Ούτε η Microsoft ούτε η Sony έχουν παρουσία στην αγορά των handhelds, ενώ η Nintendo δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση με την Valve. Άρα το handheld είναι μια ασφαλής επιλογή για να μην θεωρήσουν οι κονσολοεταιρίες ότι απειλούνται και αφαιρέσουν τα παιχνίδια τους από το Steam.

 23. [QUOTE=”chek2fire, post: 575862, member: 102792″]
  Εδώ είναι η σελίδα με τα review για το κάθε game
  [/QUOTE]
  μικρή λεπτομέρεια για όποιον κοιτάζει την σελίδα αυτή σαν στατιστικό δεδομένο. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτό. Όταν κοιτάζεις ένα review πρέπει να βλέπεις και πόσο παλιό είναι, αν είναι λίγο παλιό κατά πάσα πιθανότητα έχει ανέβει κατηγορία.

  Πρακτικά ο κύριος λόγος που σήμερα παιχνίδια δεν δουλεύουν είναι τα anticheat.

  Επιπλέον η Valve ουσιαστικά υπόσχεται ότι τα χριστούγεννα που θα βγει τα anticheat θα δουλεύουν! Εργάζεται αρκετά χρόνια σε αυτό και εμφανίζεται εντυπωσιακά σίγουρη ότι θα δουλέψει. Και για την ιστορία είναι θέμα που πρέπει να λυθεί στον πυρήνα και όχι στο userspace, το οποίο σημαίνει ότι για ένα διάστημα το steamos θα έχει δικό του πυρήνα και τα anticheat θα παίζουν κατ’αποκλειστικότητα στο steamos. (στην συνέχεια βέβαια θα αρχίσει λογικά να υιοθετείται και από τις άλλες διανομές)

  Αν καταφέρει τα anticheat να δουλεύουν τότε ουσιαστικά το steamos θα έχει καθαρά καλύτερη (όχι ίδια, καλύτερη) υποστήριξη σε σχέση με τα windows στα παιχνίδια.

 24. [QUOTE=”lucinos, post: 575878, member: 103665″]
  Αν καταφέρει τα anticheat να δουλεύουν τότε ουσιαστικά το steamos θα έχει καθαρά καλύτερη (όχι ίδια, καλύτερη) υποστήριξη σε σχέση με τα windows.
  [/QUOTE]

  Αυτό είναι το μεγάλο όνειρο, δεν μπορώ να περιμένω!

 25. Δε μου λέει κάτι το συγκεκριμένο γατζετάκι.

  [LIST]

 26. μικρή αυτονομία
 27. εκτός από το μικρό (64) μοντέλο, ουσιαστικά premium τιμή για φορητό
 28. δεν έχει δικούς του τίτλους όπως το Switch
 29. οι καμμένοι pcάδες δεν πιστεύω πως ψήνονται να παίξουν στην οθονίτσα ΡουΝτουΡου 2 ή Metro Exodus
 30. αντίστοιχα οι switchάδες (τους οποίους υποτίθεται προσπαθεί να τραβήξει) θέλουν απλά να παίζουν κάνα ελαφρύ/art over graphics game τύπου Mario Odyssey και δεν πήραν φορητή κονσόλα για να παίζουν Cyberpunk σε 4k, λέμε τώρα
 31. όσοι προτιμούν φορητότητα το κάνουν για να παίζουν σε τουαλέτα, ταξίδια, ξάπλα στο κρεβάτι κ.ο.κ. αν είναι να στρημάρεις σε tv γιατί να μην κάτσεις απλά στο pcακι
 32. ο default τρόπος χειρισμού, ξανά, δεν καλύπτει όλα τα genres, για κάνα celeste καλά είναι, καλή τύχη να παίξεις τίποτα party based rpgs
 33. [/LIST]
  Ίσως βρει niche κοινό τελικά, δεν το βλέπω για πάταγο πάντως.

 34. [QUOTE=”Adhan, post: 575884, member: 102612″]
  Δε μου λέει κάτι το συγκεκριμένο γατζετάκι.

  [LIST]

 35. μικρή αυτονομία
 36. εκτός από το μικρό (64) μοντέλο, ουσιαστικά premium τιμή για φορητό
 37. δεν έχει δικούς του τίτλους όπως το Switch
 38. οι καμμένοι pcάδες δεν πιστεύω πως ψήνονται να παίξουν στην οθονίτσα ΡουΝτουΡου 2 ή Metro Exodus
 39. αντίστοιχα οι switchάδες (τους οποίους υποτίθεται προσπαθεί να τραβήξει) θέλουν απλά να παίζουν κάνα ελαφρύ/art over graphics game τύπου Mario Odyssey και δεν πήραν φορητή κονσόλα για να παίζουν Cyberpunk σε 4k, λέμε τώρα
 40. όσοι προτιμούν φορητότητα το κάνουν για να παίζουν σε τουαλέτα, ταξίδια, ξάπλα στο κρεβάτι κ.ο.κ. αν είναι να στρημάρεις σε tv γιατί να μην κάτσεις απλά στο pcακι
 41. ο default τρόπος χειρισμός, ξανά, δεν καλύπτει όλα τα genres, για κάνα celeste καλά είναι, καλή τύχη να παίξεις τίποτα party based rpgs
 42. [/LIST]
  Ίσως βρει niche κοινό τελικά, δεν το βλέπω για πάταγο πάντως.
  [/QUOTE]

  Θα διαφωνήσω γιατί είναι εν πολλοίς θέμα οπτικής γωνίας. Σε σχέση με όλους τους άμεσους ανταγωνιστές του το Deck επικρατεί ξεκάθαρα. Η τιμή του είναι πολύ κοντά στο Switch Oled αλλά το hardware είναι πολύ καλύτερο. Η αυτονομία είναι αντίστοιχη ή καλύτερη του Switch, τα control options είναι πληρέστατα και καλύπτουν όλα τα genres και η βιβλιοθήκη παιχνιδιών του είναι η καλύτερη της αγοράς. Κατά την άποψη μου αυτή τη φορά η Valve εκτέλεσε το concept των Steam Machines σχεδόν υποδειγματικά και απλά περιμένουμε να δούμε αν η θεωρία θα γίνει πράξη.

 43. [QUOTE=”Adhan, post: 575884, member: 102612″]
  κτός από το μικρό (64) μοντέλο, ουσιαστικά premium τιμή για φορητό
  [/QUOTE]
  δείξε μου έναν φορητό με 16 γίγα ραμ και εξίσου καλή κάρτα γραφικών (8 rdna 2 cu) εξίσου φτηνό με το ακριβό μοντέλο να πάω να τον πάρω.

 44. Δεν το σύγκρινα με τα pc αλλά με το switch. Ήμουν πολύ σαφής. Σε σχέση με laptop είναι ανταγωνιστικό.
  Άλλωστε περισσότερο στο κοινό των κονσολών γενικότερα φαίνεται να στοχεύει, από εκείνο των υπολογιστών.
  Των φορητών η αγορά τουλάχιστον έχει λίγο χώρο, επειδή όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη σελίδα ο παίκτης είναι ένας (τα mobile δε λογίζονται σοβαρή πρόταση gaming).

  Δεν προδικάζω, ας περιμένουμε. Hype θυμάμαι βέβαια και σε steam machines, links, controllers κλπ. και ούτε ο Gabe τα θυμάται. Άντε οι λίγοι που τα αγόρασαν.

 45. [QUOTE=”Adhan, post: 575887, member: 102612″]
  Δεν προδικάζω, ας περιμένουμε. Hype θυμάμαι βέβαια και σε steam machines, links, controllers κλπ. και ούτε ο Gabe τα θυμάται. Άντε οι λίγοι που τα αγόρασαν.
  [/QUOTE]

  Είχα κριτικάρει πολύ τα Steam Machines τότε, αυτή τη φορά η Valve διόρθωσε τα πάντα. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος, πάντα με τον αστερίσκο ότι τα specs στα χαρτιά θα υλοποιηθούν στην πράξη. Το κόστος σε σχέση με το Switch προσωπικά το θεωρώ πολύ ανταγωνιστικό, σε βαθμό που υποπτεύομαι ότι το μικρό μοντέλο πωλείται κάτω του κόστους.

 46. Η χωριτηκοτητα του Tier 1 με τα 64gb μου φαίνεται κάπως λίγη για την εποχή. Θα έπρεπε να έχει 128.

  Πάντως καλή φάση εάν θα μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάποιον Emulator και να παίζουμε games της Nintendo στο Deck.

 47. [QUOTE=”Northlander, post: 575909, member: 102592″]
  [IMG]https://i.redd.it/5y6thv6h9mb71.png[/IMG]
  [/QUOTE]

  Βλακώδες meme από κάποιον πονεμένο οπαδό της Nintendo που δεν έχει ιδέα από τα προϊόντα που αναφέρει και από τον τρόπο που λειτουργεί η Valve. Όλα όσα κάνει η εταιρία είναι iterative, όλα προσθέτουν στο επόμενο προϊόν και το βελτιώνουν. Ο Steam Controller είναι αυτούσιος ενσωματωμένος στο Deck. Το Steam Link το έχει πλέον ενσωματωμένο στο Steam και σε εφαρμογή για κινητά. Τo Steambox γέννησε το SteamOS και το Proton. Το Steam Deck είναι η ωρίμανση και κατάληξη όλων των παραπάνω.

 48. [QUOTE=”Borracho, post: 575912, member: 102590″]
  [USER=102598]@Admiral[/USER] Έλα, πες αλήθεια, τις μετοχούλες ο Χοντρός Νεοζηλανδός στις δίνει με εκπτωσούλα 15% ή έχετε φτάσει σε τίποτε ακραία insider 25-30%;
  [/QUOTE]

  … είπε το μεγαλύτερο γκομενάκι του Σουίνι στο φόρουμ. Όποιος διαφωνεί με αυτό που λέω ας αντιπαρατάξει τα δικά του επιχειρήματα για να κατατροπωθεί καταλλήλως.

  [IMG]https://thumbs.gfycat.com/JampackedBlandAndalusianhorse-size_restricted.gif[/IMG]

 49. [QUOTE=”Admiral, post: 575914, member: 102598″]
  … είπε το μεγαλύτερο γκομενάκι του Σουίνι στο φόρουμ. Όποιος διαφωνεί με αυτό που λέω ας αντιπαρατάξει τα δικά του επιχειρήματα για να κατατροπωθεί καταλλήλως.

  [IMG]https://thumbs.gfycat.com/JampackedBlandAndalusianhorse-size_restricted.gif[/IMG]
  [/QUOTE]

  [QUOTE=”shredder, post: 575915, member: 103108″]
  Τι να το κανουμε το steam deck? Εχουμε τα τερατα pc μαε δεν το χρειαζομαστε!
  [/QUOTE]
  ΠΩΣ ΣΕ ΠΕΤΣΟΚΟΨΕ ΕΤΣΙ.

 50. Η αμήχανη στιγμή που ο Σρέδερ στη λέει αρχοντικά ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ.

  Επίσης, ο Μπαμπάκας Τίμ μου πληρώνει φούλ μισθό, κότερο και πέλφε. Εσύ Αλεκυθούκο μου με λούμπεν σκόντο στις μετοχές του Αγιοβασίλη, ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΑΝΑ ΜΟΥ;

 51. Όλες οι αλήθειες βγαίνουν στην φορά. Μετοχές ο ναύαρχος στην valve και ο μπορατσος στην epic.

  Σρεντερα συμφωνώ μαζί σου. Αλλά μπορείς να πάρεις το pc μαζί σου όταν σε τραβολογανε στις παραλίες? Όχι. Το steamdeck μπορείς όμως. Αράζεις κάτω από ένα δέντρο και παρέξηγουνται αυτοί που σε πήραν με το ζόρι 😛

 52. [QUOTE=”Borracho, post: 575917, member: 102590″]
  Η αμήχανη στιγμή που ο Σρέδερ στη λέει αρχοντικά ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ.

  Επίσης, ο Μπαμπάκας Τίμ μου πληρώνει φούλ μισθό, κότερο και πέλφε. Εσύ Αλεκυθούκο μου με λούμπεν σκόντο στις μετοχές του Αγιοβασίλη, ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΑΝΑ ΜΟΥ;
  [/QUOTE]

  Έτσι κάνουν οι sugar daddies, αυτοί πληρώνουν και εσύ κάθεσαι και την τρως. Η σχέση που έχουμε με τον Gaben είναι αλληλοσεβασμού.

 53. [QUOTE=”Borracho, post: 575925, member: 102590″]
  Η αμισθί διαφήμιση νοσηρά παχύσαρκων Νεοζηλανδών εποχιακών Αγιοβασίληδων δεν είναι μαγκιά, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, Αλέκυθο.

  Κάτι σαν το handheld gaming ένα πράγμα 😀
  [/QUOTE]

  Για πες μας εσύ λοιπόν που δεν διαφημίζεις, ποια είναι η γνώμη σου για το Deck;

 54. [QUOTE]

  Έτσι κάνουν οι sugar daddies, αυτοί πληρώνουν και εσύ κάθεσαι και την τρως.
  [/QUOTE]

  Όταν είσαι άνω των πενήντα δεν παίζει κανένα ρόλο πλέον, αν θα την φας!!

  Εάν σου αρέσει, είσαι μέσα στο πνέυμα της εποχής και αναζητάς νέες εμπειρίες!!

  Αν δεν σου αρέσει, το δικαιολογείς σαν εξέταση παχέος εντέρου!!!

  [QUOTE]
  Η σχέση που έχουμε με τον Gaben είναι αλληλοσεβασμού.
  [/QUOTE]

  [MEDIA=gfycat]height=300;id=FlashyLeafyEuropeanpolecat;width=533[/MEDIA]

 55. [QUOTE=”Admiral, post: 575914, member: 102598″]
  … είπε το μεγαλύτερο γκομενάκι του Σουίνι στο φόρουμ. Όποιος διαφωνεί με αυτό που λέω ας αντιπαρατάξει τα δικά του επιχειρήματα για να κατατροπωθεί καταλλήλως.

  [IMG]https://thumbs.gfycat.com/JampackedBlandAndalusianhorse-size_restricted.gif[/IMG]
  [/QUOTE]

  [QUOTE=”Borracho, post: 575925, member: 102590″]
  Η αμισθί διαφήμιση νοσηρά παχύσαρκων Νεοζηλανδών εποχιακών Αγιοβασίληδων δεν είναι μαγκιά, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, Αλέκυθο.

  Κάτι σαν το handheld gaming ένα πράγμα 😀
  [/QUOTE]

  Η αμήχανη στιγμή που τα φανμπόυς μαλώνουν για το ποιανού billionaire το χέρι τους κάνει να νιώθουν καλύτερα όταν τους πιάνει τον κώλο, ενώ οι billionaires κάνουν χαρούμενο circlejerking πάνω από τα κεφάλια τους.

  [MEDIA=twitter]1415755678849900546[/MEDIA]

 56. [QUOTE=”Great0ldOne, post: 575936, member: 102687″]
  Η αμήχανη στιγμή που τα φανμπόυς μαλώνουν για το ποιανού billionaire το χέρι τους κάνει να νιώθουν καλύτερα όταν τους πιάνει τον κώλο, ενώ οι billionaires κάνουν χαρούμενο circlejerking πάνω από τα κεφάλια τους.
  [/QUOTE]

  [IMG]https://i.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/001/157/180/712.gif[/IMG]

 57. Παρακολουθω την συζητηση κι αυτα που εχω να προσθεσω ειναι
  1. Αυτη την στιγμη η φαση μου δημιουργει τιτλους απο ιντερνετικα αρθρα οπως “πως να τον ερεθισεις απο αποσταση”. ωραιο και αχρηστο.
  2. σε conflict με το #1. εαν ειχα την δυνατοτητα να το αγορασω, δεν νομιζω οτι θα ενοιωθα ενθουσιασμο να παιξω με το digital γραμματοσημο καποιον σπουδαιο τιτλο. κακα τα ψεμματα, θελω οθονη και σε αυτο το μεγεθος προτιμω να παιξω κανενα απο τα παπατζοπαιχνιδα του κινητου μεχρι να με παρει ο υπνος. Η οραση μου ειναι σε πολυ καλα επιπεδα και δινω δικαιο στον σρεντερ, για πρωτη φορα!
  3. Αν το σπορ σου ειναι να παιζεις ενω περιμενεις στην ουρα του δημοσιου. ειναι λιγο κουμουτσα για τετοια φαση. Βασικα ειναι λιγο κουμουτσα για να το μεταφερεις οπουδηποτε.
  4. επειδη ειπωθηκε η λεξη διακοπες. Ενταξει, υπαρχει ενα νοημα αλλα ποιος θα δωσει τοσα χρηματα για να παιζει στις διακοπες και προσωπικα, στις διακοπες δεν ειχα ποτε χρονο για gaming και ουτε την διαθεση για αποκοπη απο το διαφορετικο. Ειναι καποιος που παει στην θαλασσα μονο για βουτιες;
  5. Για παιχνιδι στον καναπε. κουμπωνεις την τηλεοραση στο pc και κανεις την φαση με τα ασυρματα καλουδια. Εχεις και μουσικη να παιζει στο background.
  6. Η απορια μου ειναι, σε ποιους απευθηνεται το συγκεκριμενο μπλιμπλικι; Νομιζω οτι η απαντηση ειναι, στους ιερεις του ναου του Γκειμπ.
  7. Ποια παιχνιδια θα παιζουν οι κατοχοι του; η ερωτηση ειναι παγιδα και η απαντηση θελει συνεση.

  Θεωρω οτι σαν hardware και σαν αντικειμενο οπου ειναι πραγματικη σου ιδιοκτησια, δηλαδη να το κανεις οτι σου αρεσει χωρις κλειδωματα απο τον κατασκευαστη, ειναι ενα πολυ ωραιο project.

 58. Δεν υπαρχει φιλοσοφικο ερωτημα φιλτατε ΧειρομαλαΧτη. Ο καθενας την βρισκει οπως γουσταρει και σιγουρα δεν κρινουμε οποιον θελει να αποκτησει κατι που σε καποιους αλλους ειναι ΝΟ ΝΟ φαση, για οποιονδηποτε λογο. Δεν υπαρχει, στην συγκεκριμενη συζητηση, να εχουμε ή να ειμαστε. Δεν εχω σκοπο να ξετυλιξω πυρινους λογους περι καταναλωτικης κοινωνιας.

 59. Μπορώ να παραθέσω μερικά σενάρια με βάση τον προσωπικό μου τρόπο χρήσης. Επειδή γενικά λόγω επαγγέλματος κάθομαι πολλές ώρες σε καρέκλα, στο σπίτι όσο μπορώ προσπαθώ να το αποφεύγω. Για παράδειγμα, το gaming setup στο σπίτι είναι υπολογιστής σε δωμάτιο συνδεδεμένος στην τηλεόραση και Steam Controller. Ένα handheld μού δίνει την επιλογή, πέρα από τη δυνατότητα να το έχω μαζί μου όταν ταξιδεύω, να το χρησιμοποιώ σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, στο μπαλκόνι, στην αυλή κλπ. Επίσης ορισμένα παλιά PC games ή παιχνίδια με πολύ κείμενο δεν παίζονται άνετα σε απόσταση τηλεόρασης, ζοριζεσαι να δεις τη γραμματοσειρά. Τέλος, παλιά games χαμηλής ανάλυσης θα φαίνονται πολύ πιο ωραία σε αυτή την οθόνη παρά σε μια μεγάλη τηλεόραση.

 60. [QUOTE=”lelos kounelos, post: 575945, member: 102768″]
  Η απορια μου ειναι, σε ποιους απευθηνεται το συγκεκριμενο μπλιμπλικι;
  [/QUOTE]
  εγώ θα οδηγήσω τα ρομπότ μου στην μάχη.

  [QUOTE=”lelos kounelos, post: 575945, member: 102768″]
  Νομιζω οτι η απαντηση ειναι, στους ιερεις του ναου του Γκειμπ.
  [/QUOTE]
  [ATTACH type=”full”]2222[/ATTACH]

 61. [QUOTE=”Borracho, post: 575974, member: 102590″]
  Έγραψα και πιο πάνω ρε Ναύαρχο, αν και δεν με αφορά το μαραφέτι, πολλάν θα χαρώ αν δαγκάσει μερίδιο αγοράς του Switch. ΠΟΥ ΣΟΥ ΜΟΥ ΡΟΥ ΡΕ.
  [/QUOTE]

  Ναι βρε, το διάβασα αυτό, Λέω πώς το βλέπεις τεχνολογικά, μια γενική εντύπωση.

 62. [QUOTE=”Borracho, post: 575992, member: 102590″]
  Αν κάποιος δεν έχει υγιείς απαιτήσεις για 4κ/ultra/60fps σε alpha builds tech demos και βολεύεται με τη φορητότητα, είναι ταμάμ. Ανοιχτό και ξεκλείδωτο, πολύ ελκυστικότερη πρόταση από το κλειστό Switch.
  [/QUOTE]

  Συμφωνώ. Σαφώς το Switch θα συνεχίσει την τρομερά επιτυχημένη πορεία του γιατί έχει τα παιχνίδια της Nintendo και χαμηλότερη τιμή, νομίζω όμως ότι το Deck θα είναι ελκυστικό για πολύ κόσμο. Σίγουρα για όσους έχουν και Switch και PC και ενδεχομένως να αγόραζαν indie games στο Switch λόγω φορητότητας.

  Υπό το πρίσμα της υγείας της PC platform η κυκλοφορία αυτή είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η προώθηση του Linux ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα Windows. Ο δεύτερος είναι ότι το Deck είναι η πρώτη gaming συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγωγή ενός νέου χρήστη στο PC gaming. Δεν ξέρω πόσο απλή και εύκολη θα είναι η user experience όμως η χαμηλή τιμή και το plug and play του πράγματος είναι σημαντικά ατού για έναν αρχάριο.

 63. κοιτα ενα κοινο του switch προφανως δεν θα το παρει μιας και ειναι οι τυποι που αγοραζουν μονο nintendo. τωρα σε κατι αλλους που απλα τους αρεσε η handheld φαση να παιζουν τα platformers/metroidvania και indie games ανετα κανει appeal και το steamdeck. σιγουρα ΑΑΑ 4k 60fps και λοιπες ιστοριες τις ξεχναμε αλλα δεν νομιζω οτι προσπαθει να κανει appeal σε αυτους που θελουν αυτα τα πραγματα ετσι και αλλιως.

 64. [QUOTE=”Mogrey665, post: 576010, member: 102904″]
  κοιτα ενα κοινο του switch προφανως δεν θα το παρει μιας και ειναι οι τυποι που αγοραζουν μονο nintendo. τωρα σε κατι αλλους που απλα τους αρεσε η handheld φαση να παιζουν τα platformers/metroidvania και indie games ανετα κανει appeal και το steamdeck. σιγουρα ΑΑΑ 4k 60fps και λοιπες ιστοριες τις ξεχναμε αλλα δεν νομιζω οτι προσπαθει να κανει appeal σε αυτους που θελουν αυτα τα πραγματα ετσι και αλλιως.
  [/QUOTE]

  Νομίζω εξαρτάται από τον λόγο που αγοράζει κανείς το Switch. Αν είναι τα first party της Nintendo τότε σαφώς και δεν θα δελεαστεί από το Deck. Αν όμως είναι το portalbility τότε ένα Deck είναι πολύ ελκυστική επιλογή γιατί αφενός μπορείς να παίξεις games που δεν υπάρχουν στο Switch, αφετέρου έχεις την επιλογή να παίξεις την ίδια library σε ένα ισχυρό PC στο σπίτι αντί να πρέπει να ανεχθεις χαμηλές αναλύσεις και framerates στην τηλεόραση.

 65. [USER=102904]@Mogrey665[/USER]
  Τα οποία έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία το ps vita και δεν στηριχθηκε από την Sony. Λες και έδωσε τη μπάλα σε κενό τέρμα στην Nintendo ένα πράγμα. Μακάρι το deck να ανάψει τα αίματα στις φορητές. Σε αντίθετη με τη Sony η Valve δεν κοιμάται όρθια πάντως και είδε το ευφορο έδαφος αποτι φαίνεται

 66. [QUOTE=”Admiral, post: 576009, member: 102598″]
  συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγωγή ενός νέου χρήστη στο PC gaming
  [/QUOTE]

  [QUOTE=”Admiral, post: 576011, member: 102598″]
  αφετέρου έχεις την επιλογή να παίξεις την ίδια library σε ένα ισχυρό PC
  [/QUOTE]

  Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι, αυτά τα δυο δεν είναι συνεργατικά/stackable στα “θετικά”.

  Εαν κάποιος έχει ήδη pc με παιχνιδοθήκη στο steam, θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις
  υπο-περιπτώσεις που συζητάγαμε νωρίτερα (παιχνίδι στο μετρό, τουαλέτα κλπ) για να θε-
  λει ασχοληθεί με το Deck και να ανέχεται τη μετάβαση από οθόνη 27-40+” 2K/4K σε οθό-
  νη “viewmaster”.

  Εαν κάποιος εισαχθεί στο PC gaming μέσω Deck και αγοράσει σε 6-7 μήνες δυνατό PC,
  θεωρώ ότι είτε Α) θα πουλήσει το Deck για να χρηματοδοτήσει το PC, είτε Β) θα πρέπει να
  συγκαταλέγεται στις υπο-περιπτώσεις που συζητάγαμε νωρίτερα (παιχνίδι στο μετρό, του-
  αλέτα κλπ) για να κρατήσει το Deck και να συνεχίσει να ασχολείται μαζί του.

 67. [QUOTE=”Chosen Undead, post: 576017, member: 103617″]
  [USER=102904]@Mogrey665[/USER]
  Τα οποία έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία το ps vita και δεν στηριχθηκε από την Sony. Λες και έδωσε τη μπάλα σε κενό τέρμα στην Nintendo ένα πράγμα. Μακάρι το deck να ανάψει τα αίματα στις φορητές. Σε αντίθετη με τη Sony η Valve δεν κοιμάται όρθια πάντως και είδε το ευφορο έδαφος αποτι φαίνεται
  [/QUOTE]

  Νομίζω ότι η επιτυχία των Switch και όπως φαίνεται Deck στηρίζεται στην κοινή library. Το Vita ήταν πολύ καλό σε hardware αλλά η Sony έπρεπε να αναπτύσσει ξεχωριστό περιεχόμενο και κατά τα φαινόμενα δεν ήθελε να το κάνει.

  [QUOTE=”Eaglos, post: 576026, member: 104377″]
  Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι, αυτά τα δυο δεν είναι συνεργατικά/stackable στα “θετικά”.

  Εαν κάποιος έχει ήδη pc με παιχνιδοθήκη στο steam, θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις
  υπο-περιπτώσεις που συζητάγαμε νωρίτερα (παιχνίδι στο μετρό, τουαλέτα κλπ) για να θε-
  λει ασχοληθεί με το Deck και να ανέχεται τη μετάβαση από οθόνη 27-40+” 2K/4K σε οθό-
  νη “viewmaster”.

  Εαν κάποιος εισαχθεί στο PC gaming μέσω Deck και αγοράσει σε 6-7 μήνες δυνατό PC,
  θεωρώ ότι είτε Α) θα πουλήσει το Deck για να χρηματοδοτήσει το PC, είτε Β) θα πρέπει να
  συγκαταλέγεται στις υπο-περιπτώσεις που συζητάγαμε νωρίτερα (παιχνίδι στο μετρό, του-
  αλέτα κλπ) για να κρατήσει το Deck και να συνεχίσει να ασχολείται μαζί του.
  [/QUOTE]

  Ναι, όντως για την πρώτη περίπτωση πρέπει να υπάρχει η ανάγκη/επιθυμία για φορητότητα. Η επιτυχία του Switch φαίνεται να αποδεικνύει ότι αυτή η επιθυμία υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο νομίζαμε, κι ας είναι το hardware πιο αδύναμο.

  Όσο για τη δεύτερη περίπτωση η Valve έχει το πλεονέκτημα να έχει μια cross-platform υπηρεσία, οπότε αυτός που εισήλθε στο PC gaming μέσω Deck και μετά έστησε desktop είναι πάλι πελάτης της Valve. Ο στόχος του να τον φέρει στο Steam έχει ήδη επιτευχθεί.

 68. [URL unfurl=”true”]https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_game_consoles[/URL]

  Μια γρήγορη ματιά στη λίστα είναι αρκετή για να καταδείξει τη ζήτηση της φορητότητας διαχρονικά, δεν την ανακαλύψαμε με την κυκλοφορία του Switch.

 69. [QUOTE=”mits@kos, post: 576030, member: 102760″]
  [URL unfurl=”true”]https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_game_consoles[/URL]

  Μια γρήγορη ματιά στη λίστα είναι αρκετή για να καταδείξει τη ζήτηση της φορητότητας διαχρονικά, δεν την ανακαλύψαμε με την κυκλοφορία του Switch.
  [/QUOTE]

  Συμφωνώ απολύτως.

 70. [QUOTE=”Borracho, post: 575917, member: 102590″]
  Η αμήχανη στιγμή που ο Σρέδερ στη λέει αρχοντικά ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ.

  Επίσης, ο Μπαμπάκας Τίμ μου πληρώνει φούλ μισθό, κότερο και πέλφε. Εσύ Αλεκυθούκο μου με λούμπεν σκόντο στις μετοχές του Αγιοβασίλη, ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΑΝΑ ΜΟΥ;
  [/QUOTE]
  ΠΑΝΤΑ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ. Ειναι ενα pc που που μοιαζει με κονσολα και δεν αναβαθμιζεται. Τι να το κανεις? Δεν μπορεις να αλλαξεις επεξεργαστη καρτα γραφικων μνημη και μητρικη οπως στα pc. Ποιοι θα το παρουν? Μονο 5χρονα και 10 χρονα που δεν εχουν λεφτα οι γονεις τους να τους παρουν pc!

 71. [QUOTE=”shredder, post: 576034, member: 103108″]
  ΠΑΝΤΑ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ. Ειναι ενα pc που που μοιαζει με κονσολα και δεν αναβαθμιζεται. Τι να το κανεις? Δεν μπορεις να αλλαξεις επεξεργαστη καρτα γραφικων μνημη και μητρικη οπως στα pc. Ποιοι θα το παρουν? Μονο 5χρονα και 10 χρονα που δεν εχουν λεφτα οι γονεις τους να τους παρουν pc!
  [/QUOTE]

  Από κάπου πρέπει να αρχίσουν shredder! Δεν θέλουμε να πέσουν στα κονσολονύχια, πρέπει να γαλουχηθούν σωστά από μικρά!

 72. [QUOTE=”mits@kos, post: 576030, member: 102760″]
  [URL unfurl=”true”]https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_game_consoles[/URL]

  Μια γρήγορη ματιά στη λίστα είναι αρκετή για να καταδείξει τη ζήτηση της φορητότητας διαχρονικά, δεν την ανακαλύψαμε με την κυκλοφορία του Switch.
  [/QUOTE]

  αυτό που δεν καταλαβαίνω σε αυτή την λίστα είναι γιατί τόσος κόσμος αγοράζει PS5.

 73. [USER=102598]@Admiral[/USER] ακριβως σε αυτό που είπες αναφέρθηκα στα παιχνίδια που είχε το Vita, γιατί αν δεις τι είχε βγάλει, είναι όλα τα γνωστά indie αλλά και πολλά γνωστά ΑΑ παιχνίδια της εποχής που κυκλοφορησαν. Σκεπτόμενος τι θα μπορούσε να έχει επίσης αν κρίνω από το τεράστιο κατάλογο ποιότητας του Psp πραγματικά λυπάμαι γιατί μπορούσε να έκανε πλάκα στη Nintendo. Anyway my point is πως Το swιtch έγινε το επόμενο σπίτι των indies και γενικά η Nintendo έγινε πιο Open minded από ποτέ. Ποιος θα περίμενε Dark Souls σε κονσόλα της Nintendo ας πούμε, πόσο μάλλον σε φορητή πριν μερικα χρόνια. Θα δούμε μεγάλο ντέρμπι με το deck.
  Θα πιεστεί πολυ η nintendo αν το deck κάνει όλα αυτά που ευχόμαστε να κάνει καλά

 74. Επειδή σε ορισμένα σχόλια ειπώθηκε πως το Deck “είναι” ή “θα μπορούσε να ήταν” ένα μέσο για την εισαγωγή στο PC gaming, να αναφέρω, ή μάλλον να υπενθυμίσω, πως η χρήση K/M είναι το ήμισυ της PC gaming experience.
  :PCMR:

 75. [QUOTE=”bald_killer_clone, post: 576070, member: 103348″]
  Επειδή σε ορισμένα σχόλια ειπώθηκε πως το Deck “είναι” ή “θα μπορούσε να ήταν” ένα μέσο για την εισαγωγή στο PC gaming, να αναφέρω, ή μάλλον να υπενθυμίσω, πως η χρήση K/M είναι το ήμισυ της PC gaming experience.
  :PCMR:
  [/QUOTE]

  Γι’ αυτό το σχέδιο είναι να τους βάλουμε σιγά-σιγά στο κόλπο. Θα παίξει ο νέος Factorio στο Deck με το touchpad, θα σκεφθεί “χμ, θέλω κάτι πιο άνετο και χρηστικό” και έτσι θα τον βάλουμε στην απόχη.

 76. Διαφωνάω κατηγορηματικώς ναούμε. Μην είστε μπούμερς. One size doesn’t fit all. Είναι συγκεκριμένα τα use cases που Μ+Κ δίνουν το καλύτερο UX. Ειδάλλως δε θα είχαμε φλομώσει εναλλακτικά input devices, από HOTAS μέχρι Guitar Hero controllers. Μιλάμε για UX 101, δε θα αναλωθώ στο να επιχειρηματολογήσω περισσότερο, απλά κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόσες διαφορετικές διεπαφές υπάρχουν για να αλληλεπιδράτε με software στα πάσης φύσεως devices που έχετε σπίτι. Βασικά βράστε το software, ανοίξτε απλά το συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα και το ντουλάπι με τα πιάτα.

 77. Προσωπικά το Valve Switch είναι αυτό που περίμενα και θα ήθελα να είναι. Μια “φτηνή” λύση για το σαλόνι μου όταν θα έρθει η ώρα να χαζολογαω με την οικογένεια παίζοντας Overcooked ή/και Jamestown.

  Η μυσταγωγικη μου επαφή με το PC δεν ακυρώνεται επειδή θα έχω ένα handheld υβρίδιο στο οποίο τα πιτσιρίκια μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 500+ τίτλους με το καλημέρα χωρίς περιττά έξοδα στο σαλόνι. Έχω πλέον την “κονσόλα” που μου δίνει πρόσβαση σε όλη τη βιβλιοθήκη. Επίσης να νιώσουν λίγο τον πόνο της χαμηλής ανάλυσης. Καλό τούς είναι και το 1080p με input lag του TV monitor. Χτίζει χαρακτήρα. Εμείς που παίζαμε γκρίζο γκέιμ-πόι δεν πάθαμε τίποτα και ας μην είχε antiglare.

 78. Για μένα δεν υπάρχει καν σύγκριση με το switch καθώς απευθύνονται σε τελείως διαφορετικό κοινό. Δεν νομίζω το deck στην μορφή που έχει σήμερα να μπορέσει να γίνει πιο mainstream καθώς το switch στην φορητότητα είναι σαφές πιο ανώτερο σε όλα.
  Tώρα κάτι που δεν έχουμε συζητήσει είναι η oθόνη του. Από την εμπειρία του switch να πω ότι σε ήλιο εξωτερικά δεν βλέπεις σχεδόν τίποτα. Φαντάζομαι και το ίδιο θα συμβαίνει και με την lcd του deck.
  Πάντως το μηχάνημα θα γίνει η χαρά των modder και θα δούμε παπάδες έκει πέρα. πιστεύω ότι αυτή η συσκευή έχει όλα τα προσόντα να γίνει το raspberry pi των gamer.

 79. [QUOTE=”chek2fire, post: 576095, member: 102792″]
  Tώρα κάτι που δεν έχουμε συζητήσει είναι η oθόνη του. Από την εμπειρία του switch να πω ότι σε ήλιο εξωτερικά δεν βλέπεις σχεδόν τίποτα. Φαντάζομαι και το ίδιο θα συμβαίνει και με την lcd του deck.
  [/QUOTE]
  Αυτά είναι προβλήματα για όσους έχουν ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο. Εμείς οι χαρντκορίδες και χαρντκορασίδες έχουμε προβλέψει και το καλοκαίρι είναι εφτά μέρες διάσπαρτες κίντερ-εκπληξη μέσα στο έτος για περισσότερο handheld gaming. Αδιάβροχο να είναι και δεν φοβόμαστε τίποτα.

 80. [QUOTE=”shredder, post: 576034, member: 103108″]
  Μονο 5χρονα και 10 χρονα που δεν εχουν λεφτα οι γονεις τους να τους παρουν pc!
  [/QUOTE]
  Και οι gamers που ειναι ορφανοι; θα τους καταδικασεις ετσι απλα; θα τους δωσεις μια να πανε στον πατο της κοινωνιας;
  Εχεις σκεφτει οτι μπορει να το παρουν οι γονεις και να μην το δωσουν στα παιδια;

 81. Shredder η μόνη αλήθεια είναι η εξής. Όταν ο Gaben βγάζει ένα προϊόν, το αγοράζουμε. Δεν έχει αντιρρήσεις. Άσε τις ενΒίντιες. Ο Gaben ξέρει καλύτερα. Άσε τον Gaben να σε αγκαλιάσει, να εισέλθει στο σώμα σου και να σε γεμίσει με τους δημιουργικούς του χυμούς μέχρι να εκραγείς σε έναν οργασμό καταναλωτικής ικανοποίησης.

 82. Νέο βίντεο από IGN, αυτή τη φορά για το λειτουργικό:

  [MEDIA=youtube]hJoUs0pM4GU[/MEDIA]

  Είναι η δεύτερη φορά που η Valve λέει κάτι που ειλικρινά αρνούμαι ακόμα να πιστέψω. Στο βίντεο οι άνθρωποι της Valve επαναλαμβάνουν ότι το Steam Deck θα έχει συμβατότητα με την “whole Steam Library”. Τι να πω, θα πρέπει να το δω στην πράξη για να το πιστέψω. Αν όμως κατάφεραν ένα τέτοιο θαύμα θα μιλάμε για πραγματική επανάσταση στο Linux gaming.

 83. [QUOTE=”kara, post: 576151, member: 102802″]
  [URL unfurl=”true”]https://www.gameinformer.com/2021/07/19/here-are-the-list-of-games-you-cant-play-on-steam-deck[/URL]
  [/QUOTE]

  Το άρθρο είναι πολύ κακό και ελλιπώς ενημερωμένο. Η Valve είπε τόσες φορές ότι θα λύσουν το θέμα του anti-cheat μέχρι το launch και ότι έχουν δουλέψει πολύ στο Proton χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη την καινούρια έκδοση.

 84. [QUOTE=”Admiral, post: 576152, member: 102598″]
  έχουν δουλέψει πολύ στο Proton χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη την καινούρια έκδοση.
  [/QUOTE]

  To Proton είναι Open Source και πατάει σε WINE και DXVK ([URL=”https://github.com/ValveSoftware/Proton/”]ValveSoftware/Proton[/URL]). Συνεπώς το “δημοσιοποιήσει” με μπέρδεψε λίγο. Έχεις εύκαιρη την πηγή για να καταλάβω αν πρόκειται για κάποιο release που αναμένεται ή για τίποτα “περίεργο”;

  Λογικά ([URL=”https://partner.steamgames.com/doc/steamdeck/proton”]Steam Deck and Proton (Steamworks Documentation)[/URL]) μιλάμε για την πρώτη περίπτωση.

 85. [QUOTE=”mits@kos, post: 576154, member: 102760″]
  για κάποιο release που αναμένεται ή για τίποτα “περίεργο”;
  [/QUOTE]
  η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα πού μπερδεύεσαι για το open source δημοσιοποίηση και release δεν διαφέρουν. Όσο το δουλεύεις εσωτερικά δεν έχεις καμμία υποχρέωση να δώσεις κώδικα, η υποχρέωση για την GPL προκύπτει όταν το διανείμεις τότε (και μόνο τότε) πρέπει να συμμορφωθείς στην άδεια.

 86. [QUOTE=”Admiral, post: 576152, member: 102598″]
  Η Valve είπε τόσες φορές ότι θα λύσουν το θέμα του anti-cheat
  [/QUOTE]
  έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους να το λένε. Το να μην το πιστεύουν το δέχομαι αλλά δεν μπορούν να παραλείπουν αυτόν τον ισχυρισμό και να αναφέρουν μόνο την δυνατότητα να εγκατασταθούν windows.

  Μικρή λεπτομέρεια που θέλω να προσθέσω, τα anti-cheat ήδη δουλεύουν στο Linux αλλά μόνο για ιθαγενή παιχνίδια, αυτό που μένει είναι να δουλεύουν και για τα μη ιθαγενή (proton).

 87. [QUOTE=”lucinos, post: 576155, member: 103665″]
  η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα πού μπερδεύεσαι για το open source δημοσιοποίηση και release δεν διαφέρουν.
  [/QUOTE]

  Περισσότερο το “έκδοση” παρά το “δημοσιοποιήσει”, σε πρώτη ανάγνωση δεν υπήρξα βέβαιος αν αναφέρεται σε νέο release ή σε κάτι καινούργιο, πχ Deck-specific fork.

  Btw δημοσιοποίηση και release δεν είναι αλληλένδετα, μπορώ να ανοίξω/δημοσιοποιήσω κώδικα σε ένα public repo, με ή χωρίς κάποιο license, χωρίς αυτό να αποτελεί release. Μια κάποια εξοικείωση με Git workflows και licensing, σε ανοιχτά ή κλειστά πράγματα, την έχω, να ‘σαι καλά.

 88. [QUOTE=”mits@kos, post: 576154, member: 102760″]
  Έχεις εύκαιρη την πηγή για να καταλάβω αν πρόκειται για κάποιο release που αναμένεται ή για τίποτα “περίεργο”;
  [/QUOTE]

  Είμαι στο δρόμο τώρα και δεν μπορώ να τσεκάρω, αν θυμάμαι καλά αναφέρεται στο hands-on του IGN που πόσταρα στην αρχή του thread.

 89. [QUOTE=”Admiral, post: 576139, member: 102598″]
  Νέο βίντεο από IGN, αυτή τη φορά για το λειτουργικό:

  [MEDIA=youtube]hJoUs0pM4GU[/MEDIA]

  Είναι η δεύτερη φορά που η Valve λέει κάτι που ειλικρινά αρνούμαι ακόμα να πιστέψω. Στο βίντεο οι άνθρωποι της Valve επαναλαμβάνουν ότι το Steam Deck θα έχει συμβατότητα με την “whole Steam Library”. Τι να πω, θα πρέπει να το δω στην πράξη για να το πιστέψω. Αν όμως κατάφεραν ένα τέτοιο θαύμα θα μιλάμε για πραγματική επανάσταση στο Linux gaming.
  [/QUOTE]

  ηδη τα περισσοερα game λειτουργούν χωρίς προβλήματα είτε με μικρά προβλήματα

 90. Αυτό που με προβλημάτιζει με το Steam deck ειναι

  1)Θέση κουμπιών. Φαίνεται πολύ αβολο
  2)αποθήκευτικος χώρος αν σκεφτούμε πόσα παιχνίδια είναι πάνω από 100gb. Εκτός και αν τα συμπιεσουν κάπως. SD κάρτες που είχα κοιτάξει γιατι με ενδιέφερε και για το ps vita 512gb κάνει τουλάχιστον 100 ευρώ.

 91. [QUOTE=”Chosen Undead, post: 576272, member: 103617″]
  Αυτό που με προβλημάτιζει με το Steam deck ειναι

  1)Θέση κουμπιών. Φαίνεται πολύ αβολο
  2)αποθήκευτικος χώρος αν σκεφτούμε πόσα παιχνίδια είναι πάνω από 100gb. Εκτός και αν τα συμπιεσουν κάπως. SD κάρτες που είχα κοιτάξει γιατι με ενδιέφερε και για το ps vita 512gb κάνει τουλάχιστον 100 ευρώ.
  [/QUOTE]
  δεν υπάρχει λόγος να ακουμπήσεις 512 είναι πανάκριβες, καλύτερα πάρε 2Χ 256 πχ. Το πρόβλημα δεν είναι η χωρητικότητα όμως, αλλά η ταχύτητα.
  Τι ταχύτητα πρέπει να έχει; Είναι και τριμπουρδέλο το speed reporting στις κάρτες SD.

 92. [QUOTE=”Chosen Undead, post: 576272, member: 103617″]
  1)Θέση κουμπιών. Φαίνεται πολύ αβολο
  [/QUOTE]
  Γιατί όμως; Εγώ έτσι όπως το βλέπω μου φαίνεται πως το dpad και τα κουμπιά βρίσκονται στη φυσική θέση που ξεκουράζεται ο αντίχειρας.

 93. [QUOTE=”Admiral, post: 576313, member: 102598″]
  και τα κουμπιά βρίσκονται στη φυσική θέση που ξεκουράζεται ο αντίχειρας
  [/QUOTE]
  και μένα μου φαίνονται στις ιδανικές θέσεις τουλάχιστον στην θεωρία (ακολουθούν το τόξο τού αντίχειρα). Στο βιντεάκι στο ign επίσης είπε ότι αν και φαινόταν ασυνήθιστο τελικά τον βόλεψε εξαιρετικά, εκτός αν θεωρούμε ότι είναι μιλημένος για να δώσει θετική αναφορά.

  Σίγουρα πάντως η valve το έχει μελετήσει πολύ το θέμα, πειραματιζόταν με οθόνη σε χειριστήριο ήδη από την εποχή που σχεδίαζε το steam controller.

 94. Αν είχαν βάλει κουμπιά-μοχλούς πιο χαμηλά, τότε τα δάχτυλα δεν θα φτάνανε στις σκανδάλες. Επίσης έτσι βολεύουνε και τα trackpad. Αρκεί να το έχουνε καλά ζυγισμένο για να μην σου ταράζει τους καρπούς.

 95. [QUOTE=”Admiral, post: 576313, member: 102598″]
  Γιατί όμως; Εγώ έτσι όπως το βλέπω μου φαίνεται πως το dpad και τα κουμπιά βρίσκονται στη φυσική θέση που ξεκουράζεται ο αντίχειρας.
  [/QUOTE]
  Σε όλες τις φορητές κονσόλες είναι στη μέση αν παρατηρήσεις, όχι πάνω πάνω. Anyway μπορει να είναι όπως τα λέτε. Απλά δεν έχω ξαναδεί ποτέ να τοποθετούνται εκεί. Πράγματι δεν φαίνεται άβολο. Και ήθελαν και το χώρο για τα 2 touchpads απ΄οτι βλέπω. Απλά φοβήθηκα μην βαραίνει στα χέρια που το κρατάς από τόσο ψηλά αλλά τελικά όχι απ’οτι φαίνεται. Προσαρμόζει ακριβώς στα χέρια

 96. [QUOTE=”Chosen Undead, post: 576328, member: 103617″]
  Σε όλες τις φορητές κονσόλες είναι στη μέση αν παρατηρήσεις, όχι πάνω πάνω. Anyway μπορει να είναι όπως τα λέτε. Απλά δεν έχω ξαναδεί ποτέ να τοποθετούνται εκεί. Πράγματι δεν φαίνεται άβολο. Και ήθελαν και το χώρο για τα 2 touchpads απ΄οτι βλέπω. Απλά φοβήθηκα μην βαραίνει στα χέρια που το κρατάς από τόσο ψηλά αλλά τελικά όχι απ’οτι φαίνεται. Προσαρμόζει ακριβώς στα χέρια
  [/QUOTE]

  Πιστεύω ότι θα έχουν μελετήσει αρκετά το θέμα της άνεσης γιατί μιλάμε για μια σχετικά βαριά συσκευή. Οι αντίχειρες και τα άλλα δάχτυλα κουράζονται όταν υπερεκτείνονται, εδώ φαίνεται πως όλα τα βασικά controls βρίσκονται εντός της εμβέλειας της φυσικής κίνησης του αντίχειρα. Ένας χρήστης στο reddit έκανε ένα σχετικό σκίτσο:

  [IMG]https://preview.redd.it/mdp2fo8a2lc71.jpg?width=640&crop=smart&auto=webp&s=357c0801c0a21ff5d06a2bf097350ff771cafb41[/IMG]

 97. Θα έλεγα είναι και ανάλογα το μέγεθος των κουμπιών (που μου φαίνονται εξίσου μικρά με τα joycon των switch). Αν ήταν νορμάλ μέγεθος όπως τα κλασσικά controller η θέση του δεξιού μοχλού ήταν τέρμα κακή. Αλλά μου φαίνονται μικρά όπως είπα οπότε μάλλον θα πηγαίνει άνετα ο αντίχειρας εκεί.

 98. [QUOTE=”lucinos, post: 576168, member: 103665″]
  δεν είναι όμως κάτι τέτοιο, τον κώδικα στον οποίο αναφέρονται τον έχουν εσωτερικά.
  [/QUOTE]

  Δεν είναι ανάγκη να αφορά υφιστάμενο public repo. Το ότι κάνεις κάτι publicly available και open source δε συνεπάγεται release. Μπορεί να ανοίξεις από docs με placeholders μέχρι κάτι broken, ή απλά ημιτελές/μη λειτουργικό, και να δίνεις κώδικα στη λογική “φτάστε το όπου θέλετε, κάντε το ό,τι γουστάρετε”. Άσχετο με το θέμα, για την οικονομία της σχετικής εκτροπής της συζήτησης.

  Στα του σχήματος, μιας και είπε και ο [USER=103617]@Chosen Undead[/USER] για τη φυσική θέση του αντίχειρα, αυτές τις μέρες προσπαθούσα να παρατηρώ ενεργά πώς κάθονται τα χέρια μου σε διάφορους controllers σε αδρανή κατάσταση, κυρίως στο Wii U gamepad, που έχει παρεμφερές layout. Οι αντίχειρες μου τείνουν να κάθονται λίγο εσωτερικά των, συμμετρικών κι εδώ, αναλογικών μοχλών. Συνεπώς έχω την αίσθηση πως στο Deck οι τελευταίοι είναι ακόμα καλύτερα τοποθετημένοι. Τα πλήκτρα ωστόσο νομίζω θα χρειαστούν περίοδο προσαρμογής, καθώς φαίνεται να φέρνουν τους αντίχειρες παράλληλα με τις πλευρές. Παρατεταμένα, κάτι τέτοιο θα ήταν κουραστικό. Σε στιγμιαίες αλληλεπιδράσεις, νομίζω δεν θα μας χαλάσει.

 99. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση, θα ακούσουμε τέρατα τους επόμενους μήνες. Κάποιοι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα, άλλοι είναι εντελώς άσχετοι. Παρακολουθώ στενά την αρθρογραφία γύρω από το Steam Deck και μερικοί αρθρογράφοι ονομαστών sites του εξωτερικού δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το επίσημο site, έγραψαν άρθρα με απορίες και ερωτηματικά που απαντώνται με 30 δευτερόλεπτα διαβάσματος στο steamdeck.com. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο της ενημέρωσης και μηδενικά τα στάνταρ της δημοσιογραφίας.

 100. Ομολογώ ότι παραξενεύτηκα κι εγώ με το πόσα άρθρα αμφισβήτησης ξεφύτρωσαν μέσα στην πρώτη βδομάδα από την ανακοίνωση του Deck. Είναι λες και παρακολουθούμε μια συντονισμένη(?) προσπάθεια απαξίωσης της συσκευής προτού καλά καλά την πάρουν έστω στα χέρια τους.

  Από την άλλη μεριά, τα panels των ανθρώπων της Valve μου δείχνουν μια ομάδα αρκετά ταπεινή και μετρημένη, που αποφεύγει τις μαρκετίστικες φανφάρες και δεν φοβάται ενίοτε να αναφέρει τους περιορισμούς του hardware ή τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προκειμένου να είναι η συσκευή όπως πρέπει.
  Προφανώς και δεν μπορώ να ξέρω αν μας λένε όλη την αλήθεια, αλλά προσωπικά αυτή η ψύχραιμη στάση τους με έχει κερδίσει. Είναι κάτι που σπανίζει στη βιομηχανία, είτε σε παρουσιάσεις hardware είτε -κυρίως- software.

 101. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιο είναι το χειρότερο για εμάς ως αναγνώστες ενδεχόμενο. Να έχουν συμφέρον/οπαδισμό ή να είναι τόσο αδιάφοροι και άσχετοι. Π.χ. στο άρθρο που πόσταρε η kara στην προηγούμενη σελίδα ο “αρθρογράφος” λέει “δείτε τα παιχνίδια που δεν θα μπορέσετε να παίξετε στο Steam Deck” ενώ η Valve στο πρώτο βίντεο που βγήκε για τη συσκευή στο IGN λέει “δουλεύουμε με τις εταιρίες anti-cheat για να είναι όλα playable στο launch”. Γράφει στο τέλος “δεν ξέρουμε αν η Valve θα δώσει την επιλογή των Windows” ενώ πάλι στο πρώτο βίντεο είπαν ότι αν θέλεις να βάλεις Windows φυσικά μπορείς.

 102. [QUOTE=”captain kal, post: 577087, member: 102720″]
  Έχει ακουστεί αν θα διαθέσουν το την νέα έκδοση του Steam OS, ξεχωριστά από το Deck?
  [/QUOTE]
  και εγώ θα το έλεγα 100% βέβαιο αλλά δεν θα συμβούλευα να το εγκαταστήσεις οπουδήποτε αλλού εκτός από το Deck.

  Σε αντίθεση με το steamos 1 και 2 που η valve έκανε συντηρητικές επιλογές στο steamos 3 η Valve φαίνεται να κάνει πολύ επιθετική εξειδικευμένη βελτιστοποίηση για το Deck. Σίγουρα δεν θα δουλέψει σε παλιούς υπολογιστές και δεν θα δουλέψει σε nvidia αλλά πέρα από αυτά το steamos θα έχει βελτιστοποιήσεις ενεργειακές και ui που αφορούν αποκλειστικά το Deck, άκυρες σε άλλους υπολογιστές και η υποστήριξη σε υλικό επίσης αφορά αποκλειστικά το Deck, οπότε αν έχεις οτιδήποτε διαφορετικό, καλή τύχη…

  Πάντως σε υπολογιστή με σύγχρονη AMD κάρτα γραφικών μπορείς να εγκαταστήσεις manjaro με KDE και έχεις εύκολα ένα ανάλογο σύστημα.

  σημείωση: η σύγχρονη AMD gpu είναι σημαντική για να έχεις τούς βελτιστοιποιημένους για παιχνίδια drivers που φτιάχνει η Valve στο Linux (ACO) δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι στο manjaro και οποιαδήποτε διανομή με σύγχρονη mesa είναι το default.

 103. [QUOTE=”Admiral, post: 577126, member: 102598″]
  Έγραψε ο άλλος άρθρο στο PC Gamer, ξαναλέω στο PC Gamer, ότι το Steam Deck είναι λέει “το Switch χωρίς τη μαγεία”.

  [IMG]https://media.giphy.com/media/XsUtdIeJ0MWMo/giphy.gif[/IMG]
  [/QUOTE]
  define magic. το switch ναι θεωρω οτι για αυτα που προσφερει ειναι καλη κονσολιτσα ασχετο ομως με το θεμα να περασω δλδ στο ζουμι της αποριας μου.
  αν βγαλεις τα exclusive της nintendo (που αρκετα ειναι καλα εε φυσικα αναλογα τα γουστα παντα αλλα εχουμε botw-fire emblem 3 houses-mario κλπ κλπ) πολλα απο τα παιχνιδια που λεμε οτι ταιριαζουν στην κονσολα υπαρχουν και στο steam (και σε αλλα stores). οποτε γιατι στο switch ειναι magic αλλα στο steamdeck δεν θα ειναι? εκτος και αν βγαζει στην απεξω αυτα και οπου magic βαζει τα exclusive της εταιριας.

 104. [QUOTE=”Mogrey665, post: 577127, member: 102904″]
  define magic. το switch ναι θεωρω οτι για αυτα που προσφερει ειναι καλη κονσολιτσα ασχετο ομως με το θεμα να περασω δλδ στο ζουμι της αποριας μου.
  αν βγαλεις τα exclusive της nintendo (που αρκετα ειναι καλα εε φυσικα αναλογα τα γουστα παντα αλλα εχουμε botw-fire emblem 3 houses-mario κλπ κλπ) πολλα απο τα παιχνιδια που λεμε οτι ταιριαζουν στην κονσολα υπαρχουν και στο steam (και σε αλλα stores). οποτε γιατι στο switch ειναι magic αλλα στο steamdeck δεν θα ειναι? εκτος και αν βγαζει στην απεξω αυτα και οπου magic βαζει τα exclusive της εταιριας.
  [/QUOTE]

  Αυτό είναι το άρθρο, αν καταλάβεις τι εννοεί πες μου και μένα:

  [URL unfurl=”true”]https://www.pcgamer.com/steam-deck-is-switch-without-the-magic/[/URL]

 105. Δεν βλέπω να γράφει τίποτα που δεν γράφτηκε κι εδώ μέσα. “Για ποιον είναι αυτό το μαραφέτι που δεν είναι ούτε high-end PC ούτε handheld console, και πώς θα παίζουμε τα παιχνίδια μας χωρίς mouse and keyboard και 34″ OLED 240Hz monitor”.

 106. [QUOTE=”Admiral, post: 577126, member: 102598″]
  Έγραψε ο άλλος άρθρο στο PC Gamer, ξαναλέω στο PC Gamer, ότι το Steam Deck είναι λέει “το Switch χωρίς τη μαγεία”.

  [IMG]https://media.giphy.com/media/XsUtdIeJ0MWMo/giphy.gif[/IMG]
  [/QUOTE]

  Εδώ στα καλύτερα του δεν ήταν το PCGamer να το παίρνεις στα πολύ σοβαρά!! Όχι τώρα που γράφουν μόνο εικοσάχρονα!!

 107. [QUOTE=”Admiral, post: 577276, member: 102598″]
  [URL unfurl=”true”]https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Valve-New-CPU-Freq[/URL]
  [/QUOTE]
  για άλλη μια φορά η valve κάνει την δουλειά με τον σωστό τρόπο. Το καλό είναι ότι αυτό θα βελτιώσει την ενεργειακή κατανάλωση σε όλους που έχουν zen2 και πάνω, όχι μόνο στο steam deck.

 108. Είδα τα περισσότερα videos, οι εντυπώσεις όλων είναι πάρα πολύ θετικές. Έχει τρομερό ενδιαφέρον να βλέπεις ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές προτιμήσεις να ενθουσιάζονται για εντελώς αντίθετα πράγματα. Ο Linus και ο Matt Rorie (Giant Bomb) ενθουσιάστηκαν με την PCίλα του συστήματος και με όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ο Jan Ochoa (Giant Bomb) που είναι περισσότερο console gamer ευχαριστήθηκε την συνολική εμπειρία και το ότι είναι “dummy-friendly”. Νομίζω ότι το Steam Deck θα είναι η ιδανική εισαγωγή στο PC gaming για τον κονσολόκοσμο.

 109. [QUOTE=”Admiral, post: 577703, member: 102598″]
  PCίλα του συστήματος και με όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ο Jan Ochoa (Giant Bomb) που είναι περισσότερο console gamer ευχαριστήθηκε την συνολική εμπειρία και το ότι είναι “dummy-friendly”. Νομίζω ότι το Steam Deck θα είναι η ιδανική εισαγωγή στο PC gaming για τον κονσολόκοσμο.
  [/QUOTE]

  Βασικά, το Steam Deck θα είναι η ιδανική εισαγωγή του PC gamer, στον συνδιασμό ξάπλας (στην παραλία) και gaming!!!

 110. [QUOTE=”captain kal, post: 577806, member: 102720″]
  Βασικά, το Steam Deck θα είναι η ιδανική εισαγωγή του PC gamer, στον συνδιασμό ξάπλας (στην παραλία) και gaming!!!
  [/QUOTE]

  Βεβαίως. Όλοι οι προαναφερθέντες λόγοι κάνουν το Steam Deck μια πολύ σημαντική κυκλοφορία, αλλά θα ήθελα να επισημάνω και έναν ακόμα. Οι περισσότεροι όταν ακούμε τον όρο κονσόλα σκεφτόμαστε αυτόματα ένα κλειστό σύστημα. Είναι ευκαιρία αυτό να αρχίζει να αλλάζει.

 111. Ενδιαφέρουσες όλες οι hands-on απόψεις αλλά το βίντεο του Gamespot είναι σχεδόν ερασιτεχνικό, ειδικά αν το συγκρίνεις με του Linus που κουβάλησε όλο του το σπίτι και διάφορα gadgetάκια για μετρήσεις.
  Πάντως βλέπω ότι όλοι σχεδόν συμφωνούν πως η τοποθέτηση των πλήκτρων και το γενικότερο design σε συνάρτηση με βάρος και διαστάσεις, δίνουν μια συσκευή εύχρηστη και στιβαρή συνάμα. Ως τώρα η Valve τα πηγαίνει καλά στο θέμα της διαφάνειας γύρω από το Steam Deck, ελπίζω αυτό να συνεχιστεί μέχρι το launch.

 112. [QUOTE=”maladroid, post: 578033, member: 102613″]
  Ενδιαφέρουσες όλες οι hands-on απόψεις αλλά το βίντεο του Gamespot είναι σχεδόν ερασιτεχνικό, ειδικά αν το συγκρίνεις με του Linus που κουβάλησε όλο το σπίτι του και διάφορα gadgetάκια για μετρήσεις.
  Πάντως βλέπω ότι όλοι σχεδόν συμφωνούν πως η τοποθέτηση των πλήκτρων και το γενικότερο design σε συνάρτηση με βάρος και διαστάσεις, δίνουν μια συσκευή εύχρηστη και στιβαρή συνάμα. Ως τώρα η Valve τα πηγαίνει καλά στο θέμα της διαφάνειας γύρω από το Steam Deck, ελπίζω αυτό να συνεχιστεί μέχρι το launch.
  [/QUOTE]

  Συμφωνώ. Όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι σχολίασαν θετικά ότι η Valve τους άφησε να πειραματιστούν με το Steam Deck και να δοκιμάσουν σχεδόν ότι ήθελαν. Αυτή η στάση δίνει και σε μας την εντύπωση ότι η εταιρία δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πιστεύει στο προϊόν της.

  Φυσικά από εδώ και πέρα δύο είναι τα πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να τεσταριστούν: compatibility και performance. Για το πρώτο πρέπει να περιμένουμε, για το δεύτερο η σύγκριση που έκανε ο Linus στο Doom Eternal μεταξύ Deck και AYA Neo δίνει μια πρώτη ιδέα για την απόδοση. Η διαφορά ήταν 60% υπέρ του Deck οπότε αν υποθέσουμε ότι θα είναι πάνω-κάτω αντιπροσωπευτικό, μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση με βάση το παρακάτω βίντεο:

  [MEDIA=youtube]jl4wWgKcxMM[/MEDIA]

  Πάρτε ότι επιδόσεις βλέπετε παραπάνω, προσθέστε ας πούμε 50% και θα πάρετε μια μικρή ιδέα για την πιθανή απόδοση του Steam Deck. Πάντα με επιφύλαξη γιατί η μέθοδος είναι λίγο μπακαλίστικη.

 113. Θεϊκό σημείο όταν έβαλε το 4Κ 60hz monitor και γυρνάει και τους λέει αν το περίμεναν και λέει ο άλλος από valve “it’s a pleasant surprise” 😛

  Πραγματικά πολλά υποσχόμενο, τώρα που είδα σε βάθος την ανάλυση.

  Και έχεις δίκιο [USER=102598]@Admiral[/USER] από την στιγμή που τους άφησαν να κάνουν όλα αυτά τα πράγματα πάει να πει ότι παιδιά αυτό είναι, ξέρουμε τι πουλάμε και δεν έχουμε αστερίσκους και μλκιες.

 114. Κάτι πιθανώς ενδιαφέρον. Ρώτησα έναν Youtuber που ασχολείται με handhelds την άποψή του για τις πιθανές επιδόσεις του Steam Deck και μου απάντησε το εξής:

  [QUOTE]
  I’ve already said a month ago that Steam Deck will be 1.6 – 1.8x per watt over renoir/tigerlake.

  AYA Neo default TDP is 17w. So when Linus says 50%, this is inline with what I said previously. (Steam Deck being 15w vs Neo at 17w)

  And yes I will have a more indepth video soon. I have two AYA Neos now, so I’ll be showing DX11 improvements (if any) across a wider range of games. DOOM Eternal is a good test because it’s straight Vulkan.

  and even tho proton should be an overhead, in power constrained scenarios I have seen an uplift of performance on Linux side.

  DX11’s problem being that it does want a certain amount of CPU to actually get going. So the overhead conversion of DX11>VK on power constrained platforms *seems* to be a net positive.

  Right now I’m working on a all-over battery video on Steam Deck, as there are some misconceptions that I’d like to clear up. I.E. explaining the 2-8 hour battery life window and what that means on Steam Deck, explaining charging times using PD 3.0 charge rates on battery with graphs.
  [/QUOTE]

  Το κανάλι του είναι αυτό: [URL]https://youtube.com/c/ThePhawx[/URL]

  Νομίζω το πιο σημαντικό είναι αυτό που λέει για το Proton, ότι στα Windows το DX11 έχει CPU overhead και έχει παρατηρήσει περιπτώσεις που κάποια games τρέχουν καλύτερα στο linux με proton από ότι στα Windows

 115. [QUOTE=”maladroid, post: 578033, member: 102613″]
  αλλά το βίντεο του Gamespot είναι σχεδόν ερασιτεχνικό, ειδικά αν το συγκρίνεις με του Linus
  [/QUOTE]
  εγώ βρίσκω πραγματικά εντυπωσιακή την άγνοια τών δημοσιογράφων. Ο μόνος που ήταν πραγματικά προετοιμασμένος αλλά και με στοιχειπώδεις γνώσεις ήταν ο Linus. Εγώ δεν θεωρώ αποδεκτό κάποιος που πηγαίνει στην Valve για να δει το steam deck να μην ξέρει τι είναι το KDE Plasma και τι είναι το Proton.
  [QUOTE=”Admiral, post: 578128, member: 102598″]
  και έχει παρατηρήσει περιπτώσεις που κάποια games τρέχουν καλύτερα στο linux με proton από ότι στα Windows
  [/QUOTE]
  Το έχω αναφέρει πολλές φορές. Το θέμα είναι ότι τα d3d11 και πίσω είναι πια απαρχαιωμένα, οι σύγχρονες κάρτες δεν βελτιστοποιούνται πια για αυτά και ο κώδικας στα windows απλά έχει ξεμείνει. Αυτό έχει αφήσει χώρο για ουσιαστική βελτίωση με το dxvk. Επίσης το λίνουξ απλά είναι καλύτερο ειδικά σε amd για Vulkan (και OGL, αλλά αυτό δεν επηρεάζει), σε μεγάλο βαθμό χάρις στην valve. Φυσικά υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι σε αυτά πχ στα benchmarks στο youtube έχω προσέξει περισσότερη χρήση vram στο linux και το φαινόμενο να πιάνει το μέγιστο και τότε να εμφανίζει χειρότερες επιδόσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως όλα δείχνουν ότι το steam deck και για την χρήση που προορίζεται έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις να έχει καθαρή υπεροχή στο steamos σε σχέση με τα windows και όχι μόνο γιατί έχει «λιγότερο overhead».

  εδιτ: μερικοί σύνδεσμοι

  [URL unfurl=”true”]https://deckmods.net/t/steam-proton-what-is-it-and-how-it-works/60[/URL]

  [URL unfurl=”true”]https://en.wikipedia.org/wiki/KDE_Plasma_5[/URL]

 116. νόμιζα ότι θα έβαζες το βιντεάκι τής Valve

  [MEDIA=youtube]AlWgZhMtlWo[/MEDIA]

  Για το xcloud αν δουλεύει στον browser τότε δεν είναι κάτι καινούργιο.

  αλλά δεν καταλαβαίνω την όλη φάση με το gamepass και το windowsstore. Έχεις την μεγαλύτερη πλατφόρμα (steam) out of the box. Έχεις πρόσβαση σχεδόν στα πάντα εκτός steam (είτε τα προσθέτεις στο steam είτε με lutris είτε άλλοι τρόποι) έχεις emulators, έχεις κανονικό browser, έχεις κανονικό desktop, μπορείς να τρέξεις άλλα λειτουργικά σε εικονική μηχανή (περιέργως αυτό δεν το αναφέρει κόσμος παρόλο που είναι εξαιρετικά βολική λύση για πολλά πράγματα) και όλα αυτά στο steamos. Και βγαίνει ζήτημα «δΕν ΈχΕι GamEpASs» (που οκ βάλε windows ούτε σε αυτό περιορίζεσαι, απλά τα windows θα έρθουν και με τα προβλήματα τών windows (πχ εκνευριστικές ενημερώσεις) Για την nintendo και της sony παραπονιέται κανείς για gamepass?

 117. [QUOTE=”lucinos, post: 578465, member: 103665″]
  αλλά δεν καταλαβαίνω την όλη φάση με το gamepass και το windowsstore. Έχεις την μεγαλύτερη πλατφόρμα (steam) out of the box. Έχεις πρόσβαση σχεδόν στα πάντα εκτός steam (είτε τα προσθέτεις στο steam είτε με lutris είτε άλλοι τρόποι) έχεις emulators, έχεις κανονικό browser, έχεις κανονικό desktop, μπορείς να τρέξεις άλλα λειτουργικά σε εικονική μηχανή (περιέργως αυτό δεν το αναφέρει κόσμος παρόλο που είναι εξαιρετικά βολική λύση για πολλά πράγματα) και όλα αυτά στο steamos. Και βγαίνει ζήτημα «δΕν ΈχΕι GamEpASs» (που οκ βάλε windows ούτε σε αυτό περιορίζεσαι, απλά τα windows θα έρθουν και με τα προβλήματα τών windows (πχ εκνευριστικές ενημερώσεις) Για την nintendo και της sony παραπονιέται κανείς για gamepass?
  [/QUOTE]

  Νομίζω ότι όταν δουν το λειτουργικό στην πράξη οι περισσότεροι από όσους λένε τώρα “μόλις το πάρω θα βάλω Windows” θα το ξανασκεφτούν. Για μένα το λειτουργικό είναι μεγαλύτερο δέλεαρ από ότι τα specs ή το form factor.

 118. Νομίζω ότι μεγάλο ρόλο στην αλλαγή στάσης της Microsoft έπαιξε η αλλαγή των δεδομένων της αγοράς. Από την αλλαγή ηγεσίας με Nadella και μετά η Microsoft έκανε ολοκληρωτική στροφή προς τον τομέα Services & Cloud. Τα Windows πλέον δεν είναι το Α και το Ω της εταιρίας και το οποιοδήποτε συνδρομητικό μοντέλο προϋποθέτει το μέγιστο δυνατό πελατολόγιο. Αν δηλαδή αύριο η Sony έλεγε στον Spencer “φέρε το Gamepass στο playstation” o Phil θα πανηγύριζε. Συν του ότι τα κυρίαρχα λειτουργικά για το σύγχρονο “computing” είναι τα Android και iOS οπότε οποιοσδήποτε παράγοντας κρατά τα Windows στον ανταγωνισμό είναι θετικός, ακόμα και αν η Microsoft δεν έβγαζε τίποτα μέσω αυτού.

 119. [QUOTE=”captain kal, post: 578524, member: 102720″]
  Στο τσακ είμαι να παραγγείλω ένα, αλλά ποιός περιμένει ένα χρόνο!!! Θα περιμένω μπας και βγεί κανα μοντέλο με OLED!!!
  [/QUOTE]

  Εγώ θα πρότεινα να βάλεις καλού κακού μια προπαραγγελία, δεν χρεώνουν κάτι πέρα από τα 5€ για να αποφύγουν τους scalpers οπότε δεν έχεις κάτι να χάσεις. Οποιοδήποτε νέο μοντέλο δεν πιστεύω να κυκλοφορήσει νωρίτερα από τρία χρόνια μετά.

 120. [QUOTE=”Admiral, post: 578528, member: 102598″]
  Εγώ θα πρότεινα να βάλεις καλού κακού μια προπαραγγελία, δεν χρεώνουν κάτι πέρα από τα 5€ για να αποφύγουν τους scalpers οπότε δεν έχεις κάτι να χάσεις. Οποιοδήποτε νέο μοντέλο δεν πιστεύω να κυκλοφορήσει νωρίτερα από τρία χρόνια μετά.
  [/QUOTE]

  Δεν έχεις και άδικο!! (Και στην τελική και να βγει με OLED, πάντα έχω ανήψια να το χαρίσω και να πάρω καινούργιο!!!!!!!!!)

 121. [IMG]https://scontent-man2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/239203392_10158888451961633_4336813751696279911_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-5&_nc_sid=2c4854&_nc_ohc=q2J9y6hT0yAAX_Bih1f&_nc_ht=scontent-man2-1.xx&oh=097be656519977ffa1a721fc9871d9dc&oe=611F853F[/IMG]

  Head of Xbox Phil Spencer managed to get his hands on a Steam Deck early, and says that playing Xbox games like Halo and playing [U]through Xbox Cloud Gaming [/U]feels good on the handheld.

 122. Αυτό που έγραψε και η Kara. Game pass μέσω browser και xcloud.

  Έκανα και εγώ κράτηση για την μεσαία έκδοση. Για εμένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτό που ανέφερε ο lucinos, ότι μπορείς να φορτώσεις και ό,τι emulator θες.

  Γενικως από ότι καταλαβαίνω δεν έχουμε χωνέψει ακόμα ότι είναι ένα κανονικό κανονικότατο pc. Επίσης μακάρι να δουλέψει καλά το proton σε όλα τα παιχνίδια και τότε θα σβήσω τα windows και από το desktop.

 123. [QUOTE=”Hank Chinnaski, post: 578654, member: 104381″]
  Γενικως από ότι καταλαβαίνω δεν έχουμε χωνέψει ακόμα ότι είναι ένα κανονικό κανονικότατο pc.
  [/QUOTE]

  Αυτό που θα ήθελα ιδανικά να συμβεί είναι να γίνει το Steam Deck αφορμή ώστε ο κόσμος να αρχίσει να απαιτεί περισσότερα από όλες τις συσκευές και εταιρίες. Να πάρει δηλαδή κάποιος το Deck ως φορητή κονσόλα, να δει την ελευθερία που έχει και να αρχίσει να αναρωτιέται για τις Apple, Nintendo, Sony κλπ “μισό λεπτό, αυτοί γιατί δεν με αφήνουν να κάνω το ίδιο;”. Προφανώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Έστω και λίγα άτομα να εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα των ανοικτών συσκευών κέρδος θα είναι.

 124. Ένα ενδιαφέρον βίντεο για την κατανάλωση ρεύματος της APU του Steam Deck:

  [MEDIA=youtube]eV94RqTKqmA[/MEDIA]

  Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής το μέγιστο όριο κατανάλωσης της APU είναι τα 15W. Από αυτά τα 15W πρέπει να τροφοδοτηθεί τόσο η CPU όσο και η GPU, γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον το θέμα του βίντεο που εξετάζει πόσο καταναλώνει η GPU για να πετύχει τα μέγιστα ρολόγια της (1,6 Ghz).

 125. Όσο θλιβερό και backwards κι αν ακούγεται, η τωρινή κατάσταση στην αγορά όντως ευνοεί την αγορά Steam Deck εν είδει μίνι αναβάθμισης.
  Για το δικό μου σύστημα δεν νομίζω να ισχύει, αν και εννοείται θα τεστάρω κάποια σχετικά απαιτητικά παιχνίδια, όταν το πάρω στα χέρια μου. Ωστόσο, αν κάποιος έχει ξεμείνει με ακόμα παλιότερο σύστημα (το δικό μου σχεδόν κλείνει εξαετία και ήταν αρκετά high-end τότε), πιθανότατα θα δει βελτίωση.
  Δυστυχώς, η κατάσταση με τις GPU δεν φαίνεται να στρώνει ούτε πριν τα Χριστούγεννα, όπως ήλπιζα. Οπότε, όσο δεν είναι απολύτως απαραίτητο, θα προσπαθήσω να το αναβάλλω το πιάσιμο του κώλου. Άλλωστε τέτοιες εποχές δεν είναι να μπλέκεις με πιασίματα κώλων, είτε τα κάνεις είτε τα δέχεσαι…

 126. [QUOTE=”maladroid, post: 578725, member: 102613″]
  Όσο θλιβερό και backwards κι αν ακούγεται, η τωρινή κατάσταση στην αγορά όντως ευνοεί την αγορά Steam Deck εν είδει μίνι αναβάθμισης.
  Για το δικό μου σύστημα δεν νομίζω να ισχύει, αν και εννοείται θα τεστάρω κάποια σχετικά απαιτητικά παιχνίδια, όταν το πάρω στα χέρια μου) Ωστόσο, αν κάποιος έχει ξεμείνει με ακόμα παλιότερο σύστημα (το δικό μου σχεδόν κλείνει εξαετία και ήταν αρκετά high-end τότε), πιθανότατα θα δει βελτίωση.
  Δυστυχώς, η κατάσταση με τις GPU δεν φαίνεται να στρώνει ούτε πριν τα Χριστούγεννα, όπως ήλπιζα. Οπότε, όσο δεν είναι απολύτως απαραίτητο, θα προσπαθήσω να το αναβάλλω το πιάσιμο του κώλου. Άλλωστε τέτοιες εποχές δεν είναι να μπλέκεις με πιασίματα κώλων, είτε τα κάνεις είτε τα δέχεσαι…
  [/QUOTE]

  Ναι δεν φαίνεται σύντομα φως στον ορίζοντα οπότε το Steam Deck ίσως είναι η καλύτερη δίοδος αναβάθμισης για έχουν μείνει σε παλιό hardware. Μάλιστα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να δούμε και επιτραπέζιο αντίστοιχο του Deck σε μερικά χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Valve έχει τη διάθεση να αφήσει το πελατολόγιό της στο έλεος του τραγέλαφου που εξελίσσεται με τις GPUs.

 127. [QUOTE=”lucinos, post: 580190, member: 103665″]
  ένα πολύ καλό πόντκαστ για το θέμα

  [MEDIA=youtube]faQg03mLPJY[/MEDIA]
  [/QUOTE]

  Ήταν όντως πολύ ενδιαφέρον το podcast, ευχαριστούμε για το link. Χθες η Valve άνοιξε και τη σελίδα για να αιτηθούν οι developers την χορήγηση dev kits οπότε ίσως έχουμε σχετικά σύντομα πληροφορίες και videos απευθείας από developers.

  [MEDIA=twitter]1433511191121301510[/MEDIA]

 128. Μερικές εντυπώσεις από developer που πήρε dev kit:

  [QUOTE]
  Our teams got their dev kits. Word is that everything runs great on them, with some titles requiring some additional tweaking with detail levels to hit target framerates, but medium seems to be the sweet spot for hitting 60fps for modern, intensive games. Overall, they’re impressed with what they’re seeing with AAA titles, indies, and everything in between. Nothing they’ve tried hasn’t worked, so that’s a great sign! And mine doesn’t ship until early next year or something. The wait is going to kill me. LOL
  [/QUOTE]
  [QUOTE]
  Got some hands-on time with the dev unit; I think all of this has been covered by press previews ad nauseam, but just in case you want to hear some nobody-on-a-forum’s take, well, here it is. LOL Again, caveat all this with “things could change before launch”.

  It’s heavier than I was expecting, but that also gives the impression that this is a premium piece of kit. Size-wise, width is nearly the same as a Switch with the Hori Split Pad Pros attached. Heat and especially fan noise can be distracting, depending on the game. D-pad is excellent. It looks a bit like a shiny XB1 d-pad, but sits higher and feels more like something between a SNES and Vita d-pad (without the Vita clickiness). It’s really nice! Face buttons are also very good. Rounded and smooth like XB1, but smaller diameter. Sticks are fine… like an 8bitdo SN30 Pro+’s with even flatter edges, but maybe grippier than a DualSense’s? Triggers are good, but with less travel than on other controllers. Not a fan of the bumpers though… they sit flush with the casing and are difficult to feel, if that makes sense. I hope they raise them a little bit on the final units because I’m fumbling with them the most, but it could also be the way I press bumpers in general. Other controls/inputs are as you’d expect. Haven’t messed w/ the trackpads much and no gyro/rear button play yet. Sound quality is nice! I hope the Switch OLED’s sound output is as clear/strong as this.
  [/QUOTE]
  [QUOTE]
  Yeah, sorry that I can’t comment on actual games, but I will say that the “big” games I tried from a number of different developers/publishers were able to hit 60fps at 720/800p and medium settings. And depending on how demanding (or less demanding) a game is, you can up your settings to high (some even ultra), or you may have to drop them to low or use a lower internal render resolution (if available) to hit 60fps. That being said, there were some games that I couldn’t get to hit 60fps at all reliably, but they still ran at a solid 30fps (or variable unlocked). But games that I remember running at 30fps or lower on last-gen consoles were regularly hitting 60 on this. It’s really impressive!
  [/QUOTE]
  [QUOTE]
  Good question! I don’t have large hands, and everything is easily reachable. The d-pad and face buttons living on the very top corners of the Deck look strange aesthetically, but it feels good… very similar to holding a Switch in terms of the left analog and face buttons on Nintendo’s Joy-Cons, except here it’s an actual d-pad and larger face buttons. I think the biggest adjustment muscle memory-wise is moving your thumbs directly left and right to go between the d-pad, face buttons, and analog sticks. Sony, Microsoft, and Nintendo all have them diagonally configured, so there were a couple times early on where my left thumb went from the d-pad to the trackpad because that’s where my brain thought it should go. Doesn’t take long to adjust, but there’s potential for there to be that brief adjustment period if you have and use different platforms regularly.

  Like I said earlier, the main thing I don’t like about the Deck control-wise are the L1/R1 bumpers. They sit a little too flush with the case and are positioned about halfway down the back edge, whereas on all other controllers, they are positioned higher, more towards the controller’s face.
  [/QUOTE]

 129. Πολύ σημαντικό νέο: Το Easy Anti-cheat είναι πλέον πλήρως συμβατό με Linux, Mac και Proton. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα τα παιχνίδια που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να παιχθούν μέσω Proton (Apex Legends, Fall Guys, Fortnite κλπ) θα είναι διαθέσιμα μέχρι το launch του Steam Deck.

  [URL unfurl=”true”]https://dev.epicgames.com/en-US/news/epic-online-services-launches-anti-cheat-support-for-linux-mac-and-steam-deck[/URL]

 130. Update από το site The Verge, o CEO του άλλου μεγάλου συστήματος anti-cheat, του Battle Eye, δήλωσε ότι σύντομα θα δούμε τον πρώτο συμβατό τίτλο (ίσως το Battlefield?). Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα το ζήτημα της ασυμβατότητας των anti-cheat με το Linux θα λυθεί οριστικά.

  [QUOTE]
  However, BattlEye is coming to Steam Deck too: BattlEye CEO Bastian Suter tells [I]The Verge[/I] his company’s software will be compatible with the Steam Deck, saying “the first game might start using it soon.” Still, it will be up to individual developers to enable support.
  [/QUOTE]

 131. Ένα κινεζικό site έγραψε τις οδηγίες της Valve στα φρύδια του και δημοσίευσε κανονικά εικόνες από το interface και benchmarks από παιχνίδια.

  [URL unfurl=”true”]https://3g.ali213.net/news/html/625257.html[/URL]

  Σύμφωνα με το Google Translate, τα αποτελέσματα ήταν:

  Shadow of the Tomb Raider: 36 fps σε high

  Doom (άγνωστο αν είναι Eternal ή το πρώτο): γύρω στα 60 fps σε medium

  Cyberpunk: 20-30 fps στο High

  DOTA2: 47 fps σε highest quality

  Στην ενότητα του Cyberpunk λέει επίσης ότι η μπαταρία μετά από 3 ώρες παιχνιδιού ήταν στο 46% αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, μπορεί να είναι κάποιο λάθος του google translate.

 132. [QUOTE=”Admiral, post: 582151, member: 102598″]
  Ένα κινεζικό site έγραψε τις οδηγίες της Valve στα φρύδια του και δημοσίευσε κανονικά εικόνες από το interface και benchmarks από παιχνίδια.

  [URL unfurl=”true”]https://3g.ali213.net/news/html/625257.html[/URL]

  Σύμφωνα με το Google Translate, τα αποτελέσματα ήταν:

  Shadow of the Tomb Raider: 36 fps σε high

  Doom (άγνωστο αν είναι Eternal ή το πρώτο): γύρω στα 60 fps σε medium

  Cyberpunk: 20-30 fps στο High

  DOTA2: 47 fps σε highest quality

  Στην ενότητα του Cyberpunk λέει επίσης ότι η μπαταρία μετά από 3 ώρες παιχνιδιού ήταν στο 46% αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, μπορεί να είναι κάποιο λάθος του google translate.
  [/QUOTE]
  Video για τον εν λόγω review
  [MEDIA=youtube]ili4NfWLH7U[/MEDIA]

 133. Παιζει medium 1080p? Οχι ultra 1440p ουτε καν medium 1440p. Κανεις δεν θα το παρει. Απορω τι περιμενει η valve να καταφερει με αυτο…. Οποιος θελει φορητο pc παιρνει laptop. Αυτο τι ειναι? Ειναι κατι σαν τα psp και game gear αλλα παιζει ολα τα παιχνιδια που εχουν βγει για pc ενω δεν ειναι pc.

 134. [QUOTE=”nitro912gr, post: 582840, member: 102594″]
  επιτέλους μια εταιρία που δεν μας λέει παπαριές και δεν προσπαθεί να μας κόψει το δικαίωμα στο να επισκευάζουμε τις συσκευές ΜΑΣ!

  Μπράβο στην valve!
  [/QUOTE]

  Πραγματικά αξίζει να το επισημάνουμε αυτό γιατί πάει εντελώς κόντρα στην τακτική όλων των υπολοίπων.

 135. [QUOTE=”Admiral, post: 582855, member: 102598″]
  Πραγματικά αξίζει να το επισημάνουμε αυτό γιατί πάει εντελώς κόντρα στην τακτική όλων των υπολοίπων.
  [/QUOTE]

  Άλλοι πάνε στα δικαστήρια, άλλοι δίνουν το καλό παράδειγμα. Αυτό ξεχωρίζει τον ηγέτη από τα αφεντικά.

 136. [QUOTE=”Tony Corvus, post: 582926, member: 102677″]
  Λέτε να έχουμε κάνα νέο Half Life για το steam deck ?
  [/QUOTE]

  Δεν ξέρω αν προλαβαίνουν για το launch να ανακοινώσουν κάτι αλλά σίγουρα περιμένω ένα νέο παιχνίδι που θα στοχεύει το Steam Deck. To Alyx έδειξε ότι η Valve γνωρίζει την αξία ενός flagship παιχνιδιού αν θέλεις να σπρώξεις hardware.

 137. Ο Durante, ο πασίγνωστος modder του Dark Souls που έχει πλέον δικό του development studio για PC ports παρέλαβε dev kit. Οι πρώτες του εντυπώσεις:

  [QUOTE]
  So, we’re only supposed to share impressions of our own games, but I think no one will complain when I say that I’ve played both Death’s Door and the Lodoss War Deedlit game for several hours each without any issues and great performance.

  Now for more in-depth impressions on our own stuff: so far I’ve only tried ToCS4, but it runs really well.
  There is an initial shader compilation frametime instability, but from what I understand this will be taken care of for the release version by distributing shader/pipeline caches via Steam. After that initial issue and once the pipelines are cached, it works perfectly. 60 FPS at native resolution with PS4-equivalent settings, and fast load and map transition times too.

  Regarding the system overall, here are some of my thoughts.

  Hardware
  It feels really good, and very ergonomic to hold. All the controls are easy to reach.
  The shoulder and back buttons both feel much better than their Steam controller equivalents.
  The D-pad felt a bit mushy at first (at least for my preferences, I prefer it more clicky), but in actual use in a demanding (in terms of input) 2D game it works really well. And when I tried it again just now I can’t even really understand where my initial impressions came from.
  The one thing that’s actually problematic in this prototype (or more specifically my unit) is the “B” face button. It’s not a problem to reach or press it (which some might think due to its placement on the very edge), but it can get stuck/wedged in somehow ocassionally. I think the initial journalist impressions already mentioned this, and I assume it’s resolved in final HW
  The screen gets really bright. I had to turn it down to 15% or so on the slider to comfortably play inside in the evening (note that I generally don’t like high brightness screens).
  Talking about the screen, it seems nice in terms of quality. I’ve noticed no ghosting, and contrast seems quite decent for LCD.

  Software
  The overall software feels great, very suitable for a handheld and easy to navigate. Having 2 distinct buttons for OS/non-game functions to bring up overlays related to the HW on the one hand and Steam on the other is very useful.
  Proton works amazingly in all games I’ve tested.
  However, this is very clearly still in pre-release form. Important features were only added in the first software update I did (e.g. just having an option to set a timezone in the UI), and I’ve also managed to hard-lock the entire thing once already.
  One thing I was particularly interested in is suspend/resume since it’s technically challenging to get that to work with a massive library of legacy games. So far, it worked perfectly in all but one game I tested. In that one game, audio was crackling after resume — I think that’s probably something that can be ironed out. Suspend currently takes around 2-3 seconds, resume 15-20 in my tests.

  Can’t say much about the battery life, except that it’s very clearly highly dependent on the software you run. I’d say ToCS4 consumed roughly twice as much battery power per unit of time compared to Deedlit
  [/QUOTE]

  Συνολικά πολύ θετικές εντυπώσεις και τα ζητήματα που αναφέρονται λογικά θα έχουν λυθεί μέχρι το launch. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι από πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνεται η εξαιρετική λειτουργία του Proton. Το όνειρο του gaming χωρίς Windows είναι πια μια ανάσα μακριά.

 138. Θα ξεκινησω αυριο το psychonauts 2 στο τερας μου και θα στειλω βιντεο στην valve που για να δουνε πως το pc μου το τρεχει με 1000 φορες καλυτερα γραφικα απο steam deck σε ultra 1440p και σε 60 fps ενω στο steam deck θα τρεχειm medium 1080p 30 fps.

 139. [QUOTE=”shredder, post: 583348, member: 103108″]
  Θα ξεκινησω αυριο το psychonauts 2 στο τερας μου και θα στειλω βιντεο στην valve που για να δουνε πως το pc μου το τρεχει με 1000 φορες καλυτερα γραφικα απο steam deck σε ultra 1440p και σε 60 fps ενω στο steam deck θα τρεχειm medium 1080p 30 fps.
  [/QUOTE]
  Aφου στον ιδιο χωματοδρομο τρεχετε με ΑΟΤ 30 φου που σου, πως θα πας εσυ με 60? Θα τσαλακωσεις την φεραρι

 140. [QUOTE=”shredder, post: 583348, member: 103108″]
  Θα ξεκινησω αυριο το psychonauts 2 στο τερας μου και θα στειλω βιντεο στην valve που για να δουνε πως το pc μου το τρεχει με 1000 φορες καλυτερα γραφικα απο steam deck σε ultra 1440p και σε 60 fps ενω στο steam deck θα τρεχειm medium 1080p 30 fps.
  [/QUOTE]

  Στείλτο και θα το βρουν εξαιρετικά διασκεδαστικό!!! (Για άλλους λόγους όμως!!!)

 141. [QUOTE=”captain kal, post: 583419, member: 102720″]
  Στείλτο και θα το βρουν εξαιρετικά διασκεδαστικό!!! (Για άλλους λόγους όμως!!!)
  [/QUOTE]
  Αφου θελουν πολεμο θα τον εχουν! Προσπαθουν να παρουσιασουν αυτο το παιχνιδι για 5χρονα σαν κατι το φοβερο επειδη μπορει να παιζει και παιχνιδια pc. Ειχα και εγω μικρος το 1994 οτνα ημουν 7 το Steam Deck της SEGA. Το ελεγαν Game Gear αλλα εκεινο δεν μπορουσε να παιζει παιχνδιια pc. Το ειχα μεχρι το 1996 που πηρα το πρωτο μου pc.

 142. [QUOTE=”shredder, post: 583566, member: 103108″]
  Αφου θελουν πολεμο θα τον εχουν! Προσπαθουν να παρουσιασουν αυτο το παιχνιδι για 5χρονα σαν κατι το φοβερο επειδη μπορει να παιζει και παιχνιδια pc. Ειχα και εγω μικρος το 1994 οτνα ημουν 7 το Steam Deck της SEGA. Το ελεγαν Game Gear αλλα εκεινο δεν μπορουσε να παιζει παιχνδιια pc. Το ειχα μεχρι το 1996 που πηρα το πρωτο μου pc.
  [/QUOTE]

  Τότε είχες Game Gear, τώρα θα έχεις Gabe Gear!

 143. [QUOTE=”lucinos, post: 577092, member: 103665″]
  Πάντως σε υπολογιστή με σύγχρονη AMD κάρτα γραφικών μπορείς να εγκαταστήσεις manjaro με KDE και έχεις εύκολα ένα ανάλογο σύστημα.

  σημείωση: η σύγχρονη AMD gpu είναι σημαντική για να έχεις τούς βελτιστοιποιημένους για παιχνίδια drivers που φτιάχνει η Valve στο Linux (ACO) δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι στο manjaro και οποιαδήποτε διανομή με σύγχρονη mesa είναι το default.
  [/QUOTE]

  Εγκατέστησα manjaro με KDE , στο δεύτερο μηχάνημα, που έχω μπροστά στην τηλεόραση (i5 2500k, 16GB, R9 290). Χρειάζεται τελικά καμιά ρύθμιση με τους drivers, δεδομένου, ότι είναι παλιότερη κάρτα?

 144. Ακομα 2500κ εχεις?! 10+ χρονων επεξεργαστη? Αμφιβαλω αν μπορει να τρεξει τα περισσοτερα απο τα σημερινα παιχνιδια εστω και σε low 1080p. Αν του βαλεις παιχνιδι του 2019 η νεωτερο δεν σου βγαζει μηνυμα που να λεει οτι ο επεξεργαστης δεν καλυπτει τις απαιτησεις?!

 145. [QUOTE=”captain kal, post: 583863, member: 102720″]
  R9 290). Χρειάζεται τελικά καμιά ρύθμιση με τους drivers, δεδομένου, ότι είναι παλιότερη κάρτα?
  [/QUOTE]
  η R9 είναι λίγο πιο παλιά από το επιθυμητό. (Το επιθυμητό είναι RX 400/500 ή πιο καινούργια). Όσο ξέρω δεν έχεις τούς σύγχρνους amdgpu drivers. Η amdgpu νομίζω είναι default για gcn 3 και πάνω. Μπορούν όμως να τρέξουν και σε gcn 1 ή 2.

  Για να δεις αν έχεις τούς καινούργιους driver δώσε στο τερματικό:

  inxi -G

  και αν θέλεις πόσταρε το αποτέλεσμα εδώ. πχ

  inxi -G
  Graphics: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Juniper XT [Radeon HD 5770] driver: radeon v: kernel
  Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: loaded: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa
  resolution: 1920×1080~60Hz
  OpenGL: renderer: AMD JUNIPER (DRM 2.50.0 / 5.14.13-zen1-1-zen LLVM 12.0.1) v: 3.3 Mesa 21.2.4

  Εδώ βλέπουμε ότι έχει για driver [B]ati, radeon[/B] οι οποίοι είναι οι παλιοί οδηγοί (αλλά εδώ αναγκαστικά επειδή είναι παλιά κάρτα). Οι καινούργιοι οδηγοί είναι οι [B]amdgpu [/B]αν έχεις loaded: amdgpu τότε είσαι αρκετά καλά για παιχνίδια, αν όχι ζήτα βοήθεια από τον jimmy που κατάφερε να τούς βάλει σε ψιλοπαλιά κάρτα.

  σημείωση: δεν μιλώ για amdgpu-pro, αυτοί είναι οι κλειστοί οδηγοί δεν θες αυτούς για παιχνίδια, θες amdgpu (σκέτο) με Mesa.

  Το άλλο σημαντικό είναι ότι θες φετινή Mesa δλδ 21 αλλά σε arch-based όπως το manjaro αυτό το έχεις σίγουρα.

  Με

  inxi -F

  βλέπεις πιο πλήρη στοιχεία για το μηχάνημα. Ένα άλλο που θες είναι καινούργιο Kernel. Σε καινούργια εγκατάσταση Manjaro επίσης έχεις ικανοποιητικά καινούργιο kernel αλλά μπορείς πολύ εύκολα να βάλεις και τον πιο καινούργιο 5.14. Απλά πηγαίνεις system settings -> kernel και πατάς install τον πυρήνα που θες. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις τον παλιό. Γενικά δεν βάζεις τον experimental (τώρα 5.15) και κρατάς έναν ή περισσότερους LTS (τώρα 5.10) ενώ θες να τρέχεις τον τελευταίο που υποστηρίζεται (τώρα 5.14)

 146. [QUOTE=”shredder, post: 583873, member: 103108″]
  Ακομα 2500κ εχεις?! 10+ χρονων επεξεργαστη? Αμφιβαλω αν μπορει να τρεξει τα περισσοτερα απο τα σημερινα παιχνιδια εστω και σε low 1080p. Αν του βαλεις παιχνιδι του 2019 η νεωτερο δεν σου βγαζει μηνυμα που να λεει οτι ο επεξεργαστης δεν καλυπτει τις απαιτησεις?!
  [/QUOTE]

  Στο δεύτερο μηχάνημα, που το έχω για για να παίζει το βαφτιστήρι Fortnight, (για να μη με πρήζει στο μεγάλο (3800Χ, 32GB, Vega 56) και για πειραματισμούς.

  [QUOTE]

  Για να δεις αν έχεις τούς καινούργιους driver δώσε στο τερματικό:
  Code:
  inxi -G
  [/QUOTE]

  Ωραία!! Θα το δικιμάσω!! Πιθανόν να έχω και άλλες ερωτήσεις, αλλά θα πάω στα post για τα Linux!!

 147. ρε εσείς τώρα… πραγματικά το σκεφτόμουν πολύ αυτές τις μέρες το steam deck, ειδικά μετά το tear-down που όχι μόνο μας λέει “παιδιά δικό σας είναι, ότι θέλετε το κάνετε”, αλλά και την υπόνοια ότι θα υπάρχουν ανταλλακτικά για αυτό στην αγορά και κάποιους άλλους παράγοντες που παίζουν σε αυτή την φάση στην ζωή μου.

  Είμαι σε φάση αναβάθμισης για το σύστημα του γραφείου εδώ και ένα χρόνο κοντά, δυστυχώς η κατηγορία Ryzen R3 που κοίταζα είχε προβλήματα διαθεσιμότητας από πριν γίνει γενικότερο το θέμα στην αγορά, οπότε δεν προχώρησα ποτέ σε αναβάθμιση ενώ οι 5100/5300 δεν εμφανίστηκαν ποτέ (ίσως τους δούμε όταν βγουν οι 6ΧΧΧ ως budget λύση;).
  Επίσης παραμένει το πρόβλημα ότι το σύστημα της υπογραφής δεν είναι πάντα διαθέσιμο γιατί πρακτικά είναι το σύστημα της συζύγου που του έχω κάνει επιλεκτικά κάποιες αναβαθμίσεις να μπορώ να παίζω και εγώ τα όποια παιχνίδια μου και τελευταία όλο λιγότερο διαθέσιμο είναι τις ώρες που έχω ελεύθερες.

  Αχνοφάνηκε μια ελπίδα με την μετακόμιση μας σε μεγαλύτερο σπίτι μήπως μπορώ στο δωμάτιο-γραφείο να στήσω ένα συστηματάκι ΑΦΟΥ αναβαθμίσω το σύστημα του γραφείου (αρκετά από τα παιχνίδια που παίζω δουλεύουν μια χαρά σε FX8350/16GB RAM/7850) αλλά αυτό πήγε περίπατο μόλις τελειώσαμε με την μετακόμιση και φάνηκε ότι η διαμόρφωση του δωματίου δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

  Οπότε άρχισα να γλυκοκοιτάζω [URL=’https://www.skroutz.gr/s/30682243/HP-15s-eq2001nw-Ryzen-3-5300U-4GB-256GB-FHD-No-OS.html’]αυτό [/URL]το ενδιαφέρον αν και ΗΡ σύστημα που με μια αναβάθμιση σε RAM θα μπορούσε με χαρακτηριστική άνεση να καλύψει τα γραφιστικά μου στο γραφείο και τις ελαφριές gaming φάσεις μου στο σπίτι (+ το μεγάλο extra ότι θα έχω το workstation μου πάντα μαζί και δεν θα μπλέκω με διάφορα θέματα που προκύπτουν όταν δουλεύεις σε περισσότερους από 1 υπολογιστές).

  Καθώς όμως ωριμάζει η ιδέα στο κεφάλι μου, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον μου φαίνεται το steam deck και απλά με κρατάει από το να μη βάλω pre-order το μικρό μοντέλο, το ότι δεν έχουμε δει ακόμα πραγματικά νούμερα benchmarks και ούτε έχουμε δει ακόμα και το dock που θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την χρήση που το θέλω.

  Όπως το βλέπω αυτή την στιγμή έχει τα περισσότερα θετικά σαν επιλογή:

  ✅ Repairability ο λόγος που φοβάμαι τα laptops, αν χαλάσει θέλω να το φτιάξω εγώ
  ✅ portability, σπίτι, γραφείο, gaming, δουλειά, όλα σε ένα.
  ✅ Τρέχει windows, άρα και όλες τις εφαρμογές που δουλεύω
  ✅ Ο επεξεργαστής θα είναι στα επίπεδα 3100/5300U
  ✅ 16GB DDR5 RAM το ελάχιστο που θέλω για την δουλειά μου
  ✅ GPU καλύτερη από του 5300U laptop και RDNA 2 = καλύτερη υποστήριξη στο μέλλον για SFXR και λοιπές νεότερες τεχνολογίες
  ✅ dock, καλό το portability αλλά το να έχω ένα dock στο γραφείο και απλά να το κουμπώνω το πρωί ακόμα καλύτερο
  ✅ αν δεν είναι διαθέσιμο το σύστημα στο σπίτι παίζω ή σε αυτό ή το κοτσάρω στην TV
  ✅ Good guy valve, θα ήθελα να το στηρίξω σαν εγχείρημα γενικότερα

 148. [QUOTE=”nitro912gr, post: 583938, member: 102594″]
  και απλά με κρατάει από το να μη βάλω pre-order
  [/QUOTE]
  κάνε την κράτηση (δεν είναι προ-αγορά) μήπως βοηθήσεις κάποιον που έκανε κράτηση τον Αύγουστο να το πάρει μέσα στο 2024. Γιατί όποιος κάνει κράτηση τον Οκτώβρη μάλλον δεν θα το παραλάβει ποτέ

 149. [QUOTE=”lucinos, post: 583946, member: 103665″]
  κάνε την κράτηση (δεν είναι προ-αγορά) μήπως βοηθήσεις κάποιον που έκανε κράτηση τον Αύγουστο να το πάρει μέσα στο 2024. Γιατί όποιος κάνει κράτηση τον Οκτώβρη μάλλον δεν θα το παραλάβει ποτέ
  [/QUOTE]
  τι εννοείς;

 150. Εξαρτατα απο τη διαθεσιμοτητα μπορει και φετος να την αλλαξω. Αλλα σιγουρα πριν ταξιδεψουμε στο διαστημα. Εβαλα ενα βιντεο του psychonauts 2 στο twitter του steam deck και χτες σχολιασε ενας και λεει το pc σου ειναι για τα σκουπιδια και οτι steam deck ειναι μια καλη λυση για αυτους που θελουν ενα δυνατο pc σε μικρο μεγεθος αφου ειναι πιο μικρα απο laptop playstation και xbox αλλα πιο δυνατα απο ενα φθηνο laptop και μπορει να το παρει μαζι του οπου παει. Μετα με ρωτησε ποσο κοστισε το pc μου του ειπα η πιο προσφατη αναβαθμιση ηταν το 2020 430 ευρω το τερας ssd. Και ενας αλλος που και αυτος το ειδε στο twitterλεει οτι το pc ειναι για πεταμα. Κονσολαδες. Ειδαν τις γραφικαρες του τερατος και ζηλευουν!

 151. [QUOTE=”lucinos, post: 583878, member: 103665″]
  η R9 είναι λίγο πιο παλιά από το επιθυμητό. (Το επιθυμητό είναι RX 400/500 ή πιο καινούργια). Όσο ξέρω δεν έχεις τούς σύγχρνους amdgpu drivers. Η amdgpu νομίζω είναι default για gcn 3 και πάνω. Μπορούν όμως να τρέξουν και σε gcn 1 ή 2.

  Για να δεις αν έχεις τούς καινούργιους driver δώσε στο τερματικό:

  inxi -G

  και αν θέλεις πόσταρε το αποτέλεσμα εδώ. πχ

  inxi -G
  Graphics: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Juniper XT [Radeon HD 5770] driver: radeon v: kernel
  Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: loaded: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa
  resolution: 1920×1080~60Hz
  OpenGL: renderer: AMD JUNIPER (DRM 2.50.0 / 5.14.13-zen1-1-zen LLVM 12.0.1) v: 3.3 Mesa 21.2.4

  Εδώ βλέπουμε ότι έχει για driver [B]ati, radeon[/B] οι οποίοι είναι οι παλιοί οδηγοί (αλλά εδώ αναγκαστικά επειδή είναι παλιά κάρτα). Οι καινούργιοι οδηγοί είναι οι [B]amdgpu [/B]αν έχεις loaded: amdgpu τότε είσαι αρκετά καλά για παιχνίδια, αν όχι ζήτα βοήθεια από τον jimmy που κατάφερε να τούς βάλει σε ψιλοπαλιά κάρτα.

  σημείωση: δεν μιλώ για amdgpu-pro, αυτοί είναι οι κλειστοί οδηγοί δεν θες αυτούς για παιχνίδια, θες amdgpu (σκέτο) με Mesa.

  Το άλλο σημαντικό είναι ότι θες φετινή Mesa δλδ 21 αλλά σε arch-based όπως το manjaro αυτό το έχεις σίγουρα.

  Με

  inxi -F

  βλέπεις πιο πλήρη στοιχεία για το μηχάνημα. Ένα άλλο που θες είναι καινούργιο Kernel. Σε καινούργια εγκατάσταση Manjaro επίσης έχεις ικανοποιητικά καινούργιο kernel αλλά μπορείς πολύ εύκολα να βάλεις και τον πιο καινούργιο 5.14. Απλά πηγαίνεις system settings -> kernel και πατάς install τον πυρήνα που θες. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις τον παλιό. Γενικά δεν βάζεις τον experimental (τώρα 5.15) και κρατάς έναν ή περισσότερους LTS (τώρα 5.10) ενώ θες να τρέχεις τον τελευταίο που υποστηρίζεται (τώρα 5.14)
  [/QUOTE]

  Έχω ακριβώς τους ίδιους drivers τελικά!!
  Αλλά με το Vegastrike δεν είδα δουλειά, οπότε αφού αυτό με ενδιαφέρει περισσότερο, τά έβγαλα και λέω να βάλω ή Kubuntu ή LXLE (To LXLE είναι πιο παλιό μεν, αλλά νομίζω κατά πολυ πιο ελαφρύ και το δουλεύω αρκετά σε VMware!! Πάντως μου άρεσε πολύ το KDE Plasma. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερο από το Unity)!!

 152. [QUOTE=”captain kal, post: 584037, member: 102720″]
  Έχω ακριβώς τους ίδιους drivers τελικά!!
  [/QUOTE]
  δεν έχεις τούς σωστούς για παιχνίδια. Η κάρτα σού πέρνει τούς καινούργιους αλλά θέλει λίγη ιστορία (ενώ αν είχες πιο καινούργια θα είχες τούς καινούργιους και θα ήσουν εντάξει. Δες το Archwiki για την amdgpu, ή αν σε βοηθήσει το jimmy που το έχει κάνει αυτό.

 153. [QUOTE=”captain kal, post: 584037, member: 102720″]
  Αλλά με το Vegastrike δεν είδα δουλειά,
  [/QUOTE]
  δοκιμαστικά το εγκατέστησα από aur (με yay) και δουλεύει, δεν ξέρω πού κόλλησες. Είναι βέβαια πολύ buggy (αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την διανομή) και θα έλεγα για βλακείες πχ το πιο προφανές λάθος είναι ότι μπαίνει σε fullscreen σε λάθος ανάλυση. (αφήστε το τουλάχιστον σε παράθυρο)

 154. [QUOTE]
  δοκιμαστικά το εγκατέστησα από aur (με yay) και δουλεύει, δεν ξέρω πού κόλλησες.
  [/QUOTE]

  Μου φαίνεται, ότι έκανε build εκείνη τη στιγμή και μου έβγαλε ένα κάρο μηνύματα!! Αλλά μιας και έχω ένα HDD διαθέσιμο (πλέον μουσική ταινίες, από το NAS, μέσω δικτύου, οπότε μαζί με το Fortnight, μου φτάνει ο SSD 512), θα το εγκαταστήσω ξανά, παράλληλα με το LXLE (Είπαμε το μηχάνημα είναι για πειραματισμούς!!!).

  [QUOTE=”lucinos, post: 584068, member: 103665″]
  Είναι βέβαια πολύ buggy (αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την διανομή) και θα έλεγα για βλακείες πχ το πιο προφανές λάθος είναι ότι μπαίνει σε fullscreen σε λάθος ανάλυση. (αφήστε το τουλάχιστον σε παράθυρο)
  [/QUOTE]

  Έτρεξες το setup πρώτα?

 155. [QUOTE=”Hank Chinnaski, post: 585094, member: 104381″]
  Είναι για καλό, μην κλαίς.

  Ελπίζω να μην πρόλαβες να την δώσεις την gpu, που την έταζες δεξιά και αριστερά.
  [/QUOTE]

  Πού να την δώσω; Μόνο στον Χειρομαλάκτη είπα που κάηκε η κάρτα του, δεν την έχω βγάλει προς πώληση.

 156. Ποιος έχει εμπειρία από games με θέμα τους πειρατές; Τα Steam Decks μας μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε να κάθονται σε ένα κοντέινερ σε κάποιο λιμάνι της Κίνας, με ένα ρεσάλτο τα πήραμε για τα Χριστούγεννα. Βάζουμε Τσουρινάκη κάπτεν και φύγαμε.

 157. [QUOTE=”Hank Chinnaski, post: 585094, member: 104381″]
  Ελπίζω να μην πρόλαβες να την δώσεις την gpu, που την έταζες δεξιά και αριστερά.
  [/QUOTE]

  τα ξερα εγω. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ Ο ΑΞΥΡΙΣΤΟΣ με το γυαλακι τζωνλένον???
  ο σουήνης στην θεση του, θα το ειχε ηδη κυκλοφορησει πριν καν την πρωτη ρηληζ ντέιτ.
  μη σου πω οτι ο γκαμπεν το κανε επιτηδες για να με τιμωρησει που του τα χωνω αγαρμπα και διαχρονικα..

  [QUOTE=”Admiral, post: 585095, member: 102598″]
  …στον Χειρομαλάκτη ….
  [/QUOTE]

  [B][SIZE=18px]χ[/SIZE][/B]
  [SIZE=15px]χειρομαλά[B][COLOR=rgb(65, 168, 95)][SIZE=18px]χ[/SIZE][/COLOR][/B][COLOR=rgb(204, 204, 204)]της, παρακαλώ.[/COLOR][/SIZE]

  [SIZE=15px][COLOR=rgb(204, 204, 204)]:p:D[/COLOR][/SIZE]

 158. Πωπω, μεγάλη ήττα. Μ’αρέσει που το είχα και σίγουρο για τα Χριστούγεννα, αν και είχαν αρχίσει να με ζώνουν λίγο τα φίδια που δεν είχαμε πάρει ακόμα email πληρωμής/αποστολής…. Κι επειδή κατά κύριο λόγο το θέλω για συντροφιά στα μεγάλα ταξίδια με τρένο που κάνω κάθε τόσο, όλο σκεφτόμουν “έλα, τρία ταξίδια ακόμα χωρίς Deck και μετά σωνόμαστε… έλα δύο ταξίδια έμειναν και μετά το backlog γίνεται σκόνη!” κ.ο.κ.

  Αλλά έτσι είναι, όταν εμείς κάνουμε σχέδια, ο θεός (Gaben) γελά.

 159. [QUOTE=”Eaglos, post: 585137, member: 104377″]
  Ποσο νοημα θα εχει το 2022 περσινα specs;
  [/QUOTE]

  Αυτό είναι κάτι που όντως με προβληματίζει ως ένα βαθμό γιατί βρισκόμαστε σε φάση αλλαγής κονσολογενιάς. Μέσα στο 2022 θα έχουμε τα πρώτα καθαρά next-gen games και η πιθανότητα να μην τρέχουν αποδεκτά ούτε σε very low είναι υπαρκτή.

  Κάτι σχετικό με το παραπάνω, η Valve προτείνει στους developers που δεν έχουν dev kit και θέλουν να υπολογίσουν την απόδοση του Steam Deck να τεστάρουν με AMD APUs με Vega 10 σαν την 3750h:

  [IMG]https://i.redd.it/1kzn2rarm2z71.png[/IMG]

 160. Άστε ρε που θέλετε και next gen gaming με το Gabeboy. Για καναπεδάτο platforming να θυμηθούμε τα νιάτα μας είναι φτιαγμένο, όποιος περιμένει [S]να γαμησει με πεντακόσια ευρώ[/S] desktop replacement gaming αξιώσεων σε συσκευασία τσέπης, θα περιμένει πολύ περισσότερο από Q2 2022.

 161. [QUOTE=”Great0ldOne, post: 585162, member: 102687″]
  Άστε ρε που θέλετε και next gen gaming με το Gabeboy. Για καναπεδάτο platforming να θυμηθούμε τα νιάτα μας είναι φτιαγμένο, όποιος περιμένει [S]να γαμησει με πεντακόσια ευρώ[/S] desktop replacement gaming αξιώσεων σε συσκευασία τσέπης, θα περιμένει πολύ περισσότερο από Q2 2022.
  [/QUOTE]

  Θα δείξει μέσα στο 2022, αναλόγως του πόσο scalable είναι τα παιχνίδια που θα βγουν. Όπως είπε και η ίδια η Valve, αν τα παιχνίδια που θα βγουν στοχεύουν γενικά σε 4Κ/60 τότε η λογική λέει ότι μπορούν να τρέξουν σε 720p/30 στο Steam Deck. Αν όμως δούμε next-gen games που θα τρέχουν το μέγιστο σε 1440p/30 στις κονσόλες τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είναι unplayable στο Steam Deck.

 162. [QUOTE=”Admiral, post: 585117, member: 102598″]
  Ποιος έχει εμπειρία από games με θέμα τους πειρατές; Τα Steam Decks μας μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε να κάθονται σε ένα κοντέινερ σε κάποιο λιμάνι της Κίνας, με ένα ρεσάλτο τα πήραμε για τα Χριστούγεννα. Βάζουμε Τσουρινάκη κάπτεν και φύγαμε.
  [/QUOTE]

  Sid Meier’s pirates απ’ έξω και ανακατωτά. Για ρεσάλτο δεν ξέρω αλλά αν θες να σου μάθω χορό είμαι ο κατάλληλος.

 163. [QUOTE=”Great0ldOne, post: 585162, member: 102687″]
  Άστε ρε που θέλετε και next gen gaming με το Gabeboy. Για καναπεδάτο platforming να θυμηθούμε τα νιάτα μας είναι φτιαγμένο, όποιος περιμένει [S]να γαμησει με πεντακόσια ευρώ[/S] desktop replacement gaming αξιώσεων σε συσκευασία τσέπης, θα περιμένει πολύ περισσότερο από Q2 2022.
  [/QUOTE]

  Εγώ το περιμένω για να παίξω Δίσκο Ελύζιουμ εντ δε λάικ. Αυτά τα ωραία τα αϊζομέτριξ που έχω ταυτίσει με το πι-σι γκέιμινγκ, τα οποία προς το παρόν δεν έχω πιάσει, γιατί δεν το ‘χω να κάθομαι άλλες ώρες μπροστά στο πι-σι καθημερινά. Συνεπώς, δε σκέφτομαι να ακυρώσω μέχρι στιγμής. Αλλά αν πάει παραπίσω, μάλλον θα πέσει άκυρο, ανάλογα με το αν βγάζει νόημα τιμολογιακά πλέον.

 164. [QUOTE=”Admiral, post: 585286, member: 102598″]
  Δεν κατάλαβα πλήρως το κομμάτι περί immutable files και flatpaks.
  [/QUOTE]
  σκεφτόμουν να το σχολιάσω. Το σύστημα θα είναι immutable το οποίο σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να το πειράξεις καθόλου, ούτε να εγκαταστήσεις προγράμματα. Η ενημέρωση θα κατεβαίνει ως εικόνα και απλά θα τρέχει στο επόμενο μπουτάρισμα (απλά θα βλέπει και θα ξεκινά απευθείας την ενημερωμένη έκδοση και λογικά δεν θα σβήνεται καν η προηγούμενη οπότε θα μπορείς να μπεις στην προηγούμενη αν θες).

  Αυτό ακούγεται πολύ περιοριστικό, και για τα δικά μου γούστα θα είναι αλλά δεν είναι τόσο περιοριστικό ακόμα και για κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιεί ως desktop υπολογιστή. Ο λόγος είναι ότι γενικά δεν υπάρχουν τόσο καλοί λόγοι οι εφαρμογές να εγκαθίστανται στο σύστημα. Μπορείς εξίσου άνετα να τα βάζεις στον χρήστη με μεθόδους όπως το flatpaks, τα appimages ή ακόμα και ως κοινά εκτελέσιμα.

  Επίσης όπως κατάλαβα θα υπάρχει επιλογή κάποιος να μεταβεί σε κατάσταση “developer” και αν το κάνει αυτό θα πάβει να είναι immutable και όπως το καταλαβαίνω τότε θα λειτουργεί σαν κανονικό Arch Linux.

 165. Για περισσότερο διάβασμα:

  [URL unfurl=”true”]https://en.wikipedia.org/wiki/Flatpak[/URL]

  [URL unfurl=”true”]https://en.wikipedia.org/wiki/AppImage[/URL]

  και για όποιον νομίζει ότι το λίνουξ δεν έχει εκτελέσιμα
  [URL unfurl=”true”]https://en.wikipedia.org/wiki/Executable_and_Linkable_Format[/URL]

  τεχνικά και τα εκτελέσιμα άλλων λειτουργικών (κυρίως EXE από windows) δουλεύουν μέσω compatibility όπως wine/proton

  Δεν υπάρχει θέμα συγκεκριμένου format. Οτιδήποτε δουλεύει στο Linux, δουλεύει. Απλά δεν μπορείς να πειράξεις το σύστημα. Ο χώρος που βρίσκεται το σύστημα μπουτάρει ως read only εικόνα. Προσαρτημένη ως read-only δεν την πειράζει ούτε η ενημέρωση που απλά φτιάχνει νέα εικόνα για επόμενο μπουτάρισμα.

  Οι κάρτες sd θα είναι σε ext4, έχει ανακοινωθεί αυτό, αλλά για να δουλεύει ωραια το όλο θέμα με τις ενημερώσεις στο immutable filesystem είμαι πρακτικά βέβαιος ότι θα είναι σε btrfs.

 166. [QUOTE=”lucinos, post: 585291, member: 103665″]
  Για περισσότερο διάβασμα:

  [URL unfurl=”true”]https://en.wikipedia.org/wiki/Flatpak[/URL]

  [URL unfurl=”true”]https://en.wikipedia.org/wiki/AppImage[/URL]

  και για όποιον νομίζει ότι το λίνουξ δεν έχει εκτελέσιμα
  [URL unfurl=”true”]https://en.wikipedia.org/wiki/Executable_and_Linkable_Format[/URL]

  τεχνικά και τα εκτελέσιμα άλλων λειτουργικών (κυρίως EXE από windows) δουλεύουν μέσω compatibility όπως wine/proton

  Δεν υπάρχει θέμα συγκεκριμένου format. Οτιδήποτε δουλεύει στο Linux, δουλεύει. Απλά δεν μπορείς να πειράξεις το σύστημα. Ο χώρος που βρίσκεται το σύστημα μπουτάρει ως read only εικόνα. Προσαρτημένη ως read-only δεν την πειράζει ούτε η ενημέρωση που απλά φτιάχνει νέα εικόνα για επόμενο μπουτάρισμα.

  Οι κάρτες sd θα είναι σε ext4, έχει ανακοινωθεί αυτό, αλλά για να δουλεύει ωραια το όλο θέμα με τις ενημερώσεις στο immutable filesystem είμαι πρακτικά βέβαιος ότι θα είναι σε btrfs.
  [/QUOTE]

  Από ότι κατάλαβα, ο κ. Ναύαρχος (και εγώ!!!), ζητάει να μάθει αν θα μπορεί να βάλει κάνα emulator και νά τρέξει games και εφαρμογές, χωρίς να χρειαστεί, να έχει και δεύτερο λειτουργικό στο ίδιο μηχάνημα!!

  Από ότι κατάλαβα, θα αλλάζει το κύριο μέρος του SteamOS, αλλά δεν θα επιρρεάζεται το κομμάτι του χρήστη (όπως στα Windows έχουμε στο C:\ το σύστημα, και αλλού εφαρμογές και games). Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να ξανακατεβάζουμε όλα τα games μετά από κάθε αναβάθμιση!!

 167. [QUOTE=”captain kal, post: 585308, member: 102720″]
  ζητάει να μάθει αν θα μπορεί να βάλει κάνα emulator
  [/QUOTE]
  μπορείς να τον εγκαταστήσεις

  αλλά δεν μπορείς να τον εγκαταστήσεις στο σύστημα, θα πρέπει να είναι σε χώρο που έχεις το δικαίωμα να το κάνεις.

  Τα παιχνίδια και ότι άλλο θες να τρέχεις θα είναι στον χρήστη όχι στο σύστημα. Εκεί μπορείς να κάνεις ό,τι θες.

  Αν εξαιρέσεις την ΣΥΝΗΘΕΙΑ που υπάρχει στο λίνουξ να εγκαθιστούμε τα πάντα στο σύστημα οι εφαρμογές δεν έχουν αντικειμενικό λόγο να βρίσκονται εκεί εκτός ότι έτσι έχουμε συνηθίσει και το πλεονέκτημα να ενημερώνονται μαζί με το σύστημα. Εκεί που θα έχεις θέμα θα είναι πχ αν θες να βάλεις διαφορετικούς drivers οι οποίοι βρίσκονται στο σύστημα, αυτό δεν θα μπορείς να το κάνεις.

  Επίσης εναλλακτικά μπορείς να αλλάξεις σε “developer mode” που σημαίνει ότι δεν θα είναι immutable και όπως το καταλαβαίνω θα δουλεύει σαν συνηθισμένο Arch Linux. Αν το κάνεις αυτό θα μπορείς να εγκαταστήσεις και στο σύστημα.

  Αν πρόκειται για έναν emulator ή οποιαδήποτε συνηθισμένη εφαρμογή δεν είναι απαραίτητο να μπεις σε developer mode, απλά μην το κάνεις στο σύστημα.

  Αν θέλεις όμως να βάλεις drivers που πρέπει να βρίσκονται στο σύστημα τότε δεν μπορείς θα πρέπει να μπεις σε developer mode και όπως το βλέπω και να μείνεις γιατί αν βγεις θα έχεις πάλι το σύστημα όπως το δίνει η Valve άρα θα χάσεις αυτές τις αλλαγές.

  Τώρα δεν έχω SteamOS3 για να δω τι είναι immutable και τι όχι αλλά λογικά το /usr θα είναι immutable, To /home και το /var δεν θα είναι και έχω περιέργεια να δω αν θα είναι ή όχι το /etc

 168. [QUOTE=”captain kal, post: 585308, member: 102720″]
  Από ότι κατάλαβα, θα αλλάζει το κύριο μέρος του SteamOS, αλλά δεν θα επιρρεάζεται το κομμάτι του χρήστη (όπως στα Windows έχουμε στο C:\ το σύστημα, και αλλού εφαρμογές και games). Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να ξανακατεβάζουμε όλα τα games μετά από κάθε αναβάθμιση!!
  [/QUOTE]
  Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω την διατύπωσή σου. Τα παιχνίδια προφανώς δεν πάνε στο σύστημα, δεν μπορούν να πάνε εκεί γιατί το σύστημα είναι read-only.

 169. Σκέψου ότι έχεις δύο χώρους. Έναν χώρο χρήστη που κάνεις ό,τι θες και έναν χώρο συστήματος που είναι read-only και επειδή έχει προσαρτηθεί ως τέτοιος δεν μπορείς να τον πειράξεις ούτε με sudo. Θα είναι σαν να πας να γράψεις σε dvd απλά δεν μπορείς.

 170. [QUOTE=”lucinos, post: 585315, member: 103665″]
  Σκέψου ότι έχεις δύο χώρους. Έναν χώρο χρήστη που κάνεις ό,τι θες και έναν χώρο συστήματος που είναι read-only και επειδή έχει προσαρτηθεί ως τέτοιος δεν μπορείς να τον πειράξεις ούτε με sudo. Θα είναι σαν να πας να γράψεις σε dvd απλά δεν μπορείς.
  [/QUOTE]

  Καταρχάς οφείλουμε να πούμε ένα ευχαριστώ σε σένα και τους άλλους λινουξάδες που απαντάτε με λεπτομέρεια και υπομονή στις n00bάδικες απορίες μας. Για το immutable, υπάρχει κάποιο μειονέκτημα σε αυτή την προσέγγιση για τον μέσο χρήστη; Χρησιμεύει δηλαδή κάπου η εγκατάσταση στο σύστημα για απλή desktop χρήση;

 171. [QUOTE=”Admiral, post: 585318, member: 102598″]
  υπάρχει κάποιο μειονέκτημα σε αυτή την προσέγγιση για τον μέσο χρήστη;
  [/QUOTE]
  υπάρχει ένα θεματάκι ότι δεν συνηθίζεται (κακώς) αυτή η πρακτική. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα βραχυκυκλώσει κάπως όλους τούς έμπειρους ενώ οι άπειροι θα είναι λίγο δύσκολο να βρουν αυτό που θέλουν. Μακροπρόθεσμα αν πετύχει μόνο καλά βλέπω για το λίνουξ ως οικοσύστημα.

  Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα. Εκείνο το παιχνίδι που δοκιμάζει ο Kal το διανέμουν σε deb, σε rpm και ως πηγαίο κώδικα. Το deb και το rpm είναι συστήματα για να εγκατασταθεί στο σύστημα σε deb και rpm διανομές αντιστοίχως. Με τον πηγαίο κώδικα κάνεις ό,τι θες αλλά ΚΑΚΩΣ η default λογική είναι να δίνονται οδηγίες για εγκατάσταση στο σύστημα. Αν έχεις Arch τότε κάποιος έχει ανεβάσει στο AUR έτοιμες τις οδηγίες για να εγκατασταθεί στο σύστημα. Εφόσον τον εμπιστεύεσαι επειδή είναι έτοιμο είναι το ευκολότερο.

  Τι θα ήταν το λογικό; Απλά να φτιάξεις το εκτελέσιμο και να μην το βάλεις στο σύστημα! Θα δουλέψει το ίδιο και δεν χρειάζεσαι ούτε δικαιώματα διαχειριστή ούτε τίποτα. Όχι μόνο αυτό αλλά θα μπορούσαν οι τύποι που φτιάχνουν το παιχνίδι να φτιάξουν και ένα αρχείο tar.gz όπως έχουν με τον πηγαίο κώδικα αλλά με έτοιμο compiled. Ο χρήστης απλά το αποσυμπιέζει και τρέχει το εκτελέσιμο. Και για να φαίνεται πιο όμορφο στο γραφικό περιβάλλον στο λίνουξ το στάνταρ είναι αρχεία “.desktop” (τρέχουν το εκτελλέσιμο αλλά επιπλέον αναγνωρίζονται από το γραφικό περιβάλλον ότι κάνουν αυτήν την δουλειά). Θα δούλευε; ΝΑΙ και μάλιστα σε όλες τις διανομές χωρίς sudo και βλακείες.

  Όπως το βλέπω εγώ κακώς διανέμουν deb και rpm πακέτα θα έπρεπε απλά να δίνουν τον πηγαίο κώδικα (εφόσον είναι ανοικτού κώδικα) και το ίδιο το παιχνίδι έτοιμο ως έχει σε ένα απλό απλούστατο tar.gz (το αντίστοιχο τού .zip στον κόσμο τού λίνουξ) Και άσε τον καθένα να κάνει ό,τι θέλει.

  Ένα ζήτημα που συχνά προκύπτει είναι αν υπάρχουν οι αναγκαίες εξαρτήσεις από το σύστημα και τι πρέπει και μπορούμε να βασιστούμε ότι υπάρχει και τι όχι. Εδώ διαχρονικά έχει πρόβλημα το λίνουξ και αυτός είναι ένας λόγος που συνηθίζονται τα deb και rpm πακεταρίσματα για να βοηθήσουν σε αυτό. Το σημαντικό που πρέπει κανείς να κρατήσει είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ίδια τα εκτελέσιμα, αυτά μια χαρά συμβατά είναι παντού. Εδώ είναι το σημείο που αν πετύχει η Valve σωθήκαμε. Αν είναι ξεκάθαρο τι περιμένει κάποιος να υποστηρίζει το SteamOS και τι όχι τότε απλά κάνει αυτό επειδή όλες οι διανομές θα έχουν όσα θα έχει το SteamOS και άρα οποιαδήποτε εφαρμογή φτιάχνεται για τούς χρήστες τού SteamOS θα τρέχει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο σε οποιαδήποτε άλλη διανομή χωρίς να χρειάζεται να ανακατευτεί ο χρήστης με το σύστημα ούτε στην άλλη διανομή και για αυτό και εντελώς ανεξάρτητα από διανομή.

  Όσο έχω καταλάβει μέχρι τώρα η Valve το πάει υποδειγματικά. Το θέμα με το immutable είναι ότι θα εξαναγκάσει τον κόσμο τού λίνουξ σε αλλαγή λογικής σε αυτό το θέμα.

 172. [QUOTE=”kara, post: 585274, member: 102802″]
  Αυτο δεν ειναι παιχνιδι οπου διαβαζεις μονο κειμενο/διαλογους, διχως μαχη; Θα σε βολεψει στην οθονουλα του Deck;
  [/QUOTE]

  Έχω κι εγώ τους ενδοιασμούς μου, μα νομίζω σε 7″ 720p και handheld αποστάσεις, θα είναι ΟΚ. Κρίνοντας τουλάχιστον από τις μέχρι τώρα handheld εμπειρίες μου.

 173. [QUOTE=”Admiral, post: 585341, member: 102598″]
  ευκρινές και ευανάγνωστο κείμενο
  [/QUOTE]

  Δεν αντιλέγω πως θα είναι έτσι, απλώς μιλάμε για παιχνίδι 30-45 (?) ωρών που είναι μόνο κείμενο και μενού. Χάζεψα πολύ αποσπασματικά ένα let’s play και ήμασταν σε διάλογο με 4-5 επιλογές κάθε φορά που όλες θέλουν ανάγνωση και σκέψη.

  [USER=102760]@mits@kos[/USER] Θα έλεγα να βάλεις κι εσύ ένα let’s play να δεις πως είναι. Θα μου πεις μπορεί να κάνει τίποτα scaling να είναι πιο ξεκούραστο. Στο λέω γιατί θα είναι κρίμα να περιμένεις το Deck για να το παίξεις και να καταλήξεις να το παίξεις στο Desktop που έχεις ήδη. Το έχω στο πρόγραμμα το Disco Elysium για το άμεσο (σχετικά) μέλλον.

 174. Ένας από την Valve είπε στο πρόσφατο conference (ή το έγραφε στο Steam documentation, δεν θυμάμαι ακριβώς) για το testing παιχνιδιών χωρίς dev kit ότι μπορούμε να τρέξουμε το παιχνίδι σε παράθυρο και να το μειώσουμε σε διαστάσεις 7 ιντσών για να δούμε πώς φαίνεται. Ίσως το δοκιμάσω σε 2-3 games από περιέργεια για να πάρω μια ιδέα.

 175. [QUOTE=”Admiral, post: 585356, member: 102598″]
  Ένας από την Valve είπε στο πρόσφατο conference (ή το έγραφε στο Steam documentation, δεν θυμάμαι ακριβώς) για το testing παιχνιδιών χωρίς dev kit ότι μπορούμε να τρέξουμε το παιχνίδι σε παράθυρο και να το μειώσουμε σε διαστάσεις 7 ιντσών για να δούμε πώς φαίνεται. Ίσως το δοκιμάσω σε 2-3 games από περιέργεια για να πάρω μια ιδέα.
  [/QUOTE]

  Μάλλον αυτό θα είδες
  [URL unfurl=”true”]https://partner.steamgames.com/doc/steamdeck/testing[/URL]

  [QUOTE]
  Any monitor around this size that supports 720p will give you a good idea how your game will look at this size and resolution.
  [/QUOTE]

  Δεν είδα κάτι για υψηλό DPI, δεν το διάβασα και όλο να πω την αλήθεια

 176. [QUOTE=”kara, post: 585368, member: 102802″]
  Μάλλον αυτό θα είδες
  [URL unfurl=”true”]https://partner.steamgames.com/doc/steamdeck/testing[/URL]

  Δεν είδα κάτι για υψηλό DPI, δεν το διάβασα και όλο να πω την αλήθεια
  [/QUOTE]

  Ναι μπράβο, από αυτό το άρθρο ήταν. Συγκεκριμένα αυτό το κομμάτι:

  [QUOTE]
  There are a couple very low-tech things you can do to test these bits. First, try setting your game to 1280 x 800 to make sure it works. Next, try resizing your game window down to 7” across on your monitor to see how legible the text is.
  [/QUOTE]

 177. Any monitor around [B]this size[/B]

  η αναφορά είναι για μόνιτορ σε αυτό το μέγεθος.

  Αν έχεις παράθυρο σε αυτό το μέγεθος το παράθυρο θα πρέπει να είναι 720p. Και για να συμβαίνει αυτό σε κανονικό μόνιτορ πρέπει να είναι 4Κ.

 178. To Steam Deck εχει οθόνη 7” με ανάλυση 1280×800, άρα pixel density 215ppi. Για να εξομοιώσεις το πώς θα φαίνονται τα παιχνίδια του στην οθόνη που έχεις ήδη, δεν αρκεί μόνο να μικρύνεις το παράθυρο στις 7”. Χρειάζεται να έχεις και το ίδιο pixel density.
  Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι ένα από τα παρακάτω μόνιτορ:
  21” -> 3840 x 2160 (4K)
  27” -> 5120 x 2880 (5K)
  32” -> 6144 x 3160 (6K)

 179. [QUOTE=”Adhan, post: 585511, member: 102612″]
  Στα 1000 -1000 κάτι δεν την πήρες;
  Διακρίνω ένα μικρό buyer’s remorse…
  [/QUOTE]
  950 την πηρα αλλα μια μερα πριν εδωσα 50 στον τεχνικογ ια τα ανεμισητρακια. Που να ξεραμε τοτε οτι η ζημια ειχε γινει και τα ανεμστηρακια δεν εκαναν τιποτα .

 180. Με πόνο ψυχής ακύρωσα την προπαραγγελία του Steam Deck. Θα πάρω laptop για τη δουλειά που θα έχει και καλούτσικο hatdware για gaming οπότε δεν μπορώ να δικαιολογήσω δεύτερη φορητή συσκευή.

  ΣΥΓΧΩΡΑ ΜΕ GABEN, ΑΜΑΡΤΗΣΑ

  [IMG]https://media.giphy.com/media/3o6Mbgcuh0Tg0xphoA/giphy.gif[/IMG]

 181. [QUOTE=”Admiral, post: 588356, member: 102598″]
  Με πόνο ψυχής ακύρωσα την προπαραγγελία του Steam Deck. Θα πάρω laptop για τη δουλειά που θα έχει και καλούτσικο hatdware για gaming οπότε δεν μπορώ να δικαιολογήσω δεύτερη φορητή συσκευή.

  ΣΥΓΧΩΡΑ ΜΕ GABEN, ΑΜΑΡΤΗΣΑ

  [IMG]https://media.giphy.com/media/3o6Mbgcuh0Tg0xphoA/giphy.gif[/IMG]
  [/QUOTE]

  [IMG]https://i.gifer.com/fy0o.gif[/IMG]

 182. αν αργεί πολύ το deck:
  [URL unfurl=”true”]https://www.kitguru.net/gaming/matthew-wilson/ayaneo-next-unveiled-with-zen-3-apu/[/URL]

  [QUOTE]
  The AyaNeo Next is the company’s next-gen handheld gaming PC, sporting a Zen3-based Ryzen 5800U APU, with eight cores and 16 threads for the CPU, and eight Vega-based GPU cores for graphics.
  [/QUOTE]
  νταξ δεν είναι RDNA2 αλλά…

 183. [QUOTE=”nitro912gr, post: 589030, member: 102594″]
  αν αργεί πολύ το deck:
  [URL unfurl=”true”]https://www.kitguru.net/gaming/matthew-wilson/ayaneo-next-unveiled-with-zen-3-apu/[/URL]

  νταξ δεν είναι RDNA2 αλλά…
  [/QUOTE]

  …αλλά ξεκινάει από τα 1200 δολλάρια περίπου, οπότε δεν τίθεται θέμα !!!

 184. Το βασικό πρόβλημα αυτών των συσκευών αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε RDNA2. Η Valve πιθανότατα αγόρασε όλα τα chips Van Gogh που ήταν και τα μοναδικά με RDNA2, οπότε μέχρι η AMD να επεκτείνει το RDNA2 σε όλες τις APUs αυτές οι συσκευές θα μοιάζουν πανάκριβες χωρίς λόγο. Μόλις όμως συμβεί αυτό θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως high-end λύσεις εν αντιθέσει με το budget Steam Deck.

 185. [QUOTE=”Admiral, post: 589044, member: 102598″]
  Η Valve πιθανότατα αγόρασε όλα τα chips Van Gogh που ήταν και τα μοναδικά με RDNA2,
  [/QUOTE]
  Προφανώς ισχύει αφού κανένας άλλος δεν το έχει αλλά έχω την υποψία ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι αυτό. Μού φαίνεται ότι η Van Gogh είναι κάπως «ιδιαίτερη» σε βαθμό που δεν θα κάτσει σωστά σε τυπικές μητρικές. Αν κάποια εταιρεία θέλει να την χρησιμοποιήσει δεν αρκεί να την αγοράσει, θα πρέπει να φτιάξει και τις κατάλληλες μητρικές. Όχι αδύνατον αλλά δεν είναι κάτι που κάνει μια εταιρεία για πλάκα.

 186. [QUOTE=”Admiral, post: 589249, member: 102598″]
  [URL unfurl=”true”]https://boilingsteam.com/steam-deck-developer-kit-impressions/[/URL]
  [/QUOTE]
  Επιβεβαιώνει επίσης αυτό που ήδη έχω δει σε άπειρα παραδείγματα. Οι developers είναι γενικά περισσότερο ή λιγότερο θετικοί στο λίνουξ. Είναι οι publishers που είναι εξαιρετικά αρνητικοί.

 187. [QUOTE=”Admiral, post: 589325, member: 102598″]
  [MEDIA=twitter]1480776458310238212[/MEDIA]
  [/QUOTE]
  Η εικόνα που έχω αποκτήσει είναι ότι η συμμετρική καλή τοποθέτηση στα χειριστήρια έχουν δώσει πολύ καλύτερο κράτημα στα χέρια με αποτέλεσμα να το νιώθει κάποιος αναλογικά πιο ελαφρύ σε σχέση με τα άλλα παρόμοια φορητά.

 188. [QUOTE=”lucinos, post: 589329, member: 103665″]
  Η εικόνα που έχω αποκτήσει είναι ότι η συμμετρική καλή τοποθέτηση στα χειριστήρια έχουν δώσει πολύ καλύτερο κράτημα στα χέρια με αποτέλεσμα να το νιώθει κάποιος αναλογικά πιο ελαφρύ σε σχέση με τα άλλα παρόμοια φορητά.
  [/QUOTE]

  Έτσι φαίνεται, ναι. Νομίζω ήταν στο 8-4 podcast που πόσταρες ή σε post κάποιου άλλου developer που αναφέρθηκε ότι και η ισορροπία του βάρους σε όλη τη συσκευή είναι πολύ καλή με αποτέλεσμα να είναι άνετο στο κράτημα.

 189. [URL unfurl=”true”]https://steamcommunity.com/games/1675180/announcements/detail/3122683923029138793[/URL]

  Το πιο σημαντικό κομμάτι:

  [QUOTE]
  Πρώτον και κυριότερον, είμαστε εντός προγράμματος για την κυκλοφορία του Steam Deck. Παρά την παγκόσμια πανδημία, τα προβλήματα εφοδιασμού και αποστολής, φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να τα στέλνουμε μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Μπορείτε να δείτε το εκτιμώμενο χρονικό πλαίσιο διαθεσιμότητας της κράτησής σας, [URL=’https://store.steampowered.com/steamdeck?snr=2_groupannouncements_detail_’]εδώ[/URL], σε περίπτωση που ξεχάσατε.
  [/QUOTE]

 190. [QUOTE=”Admiral, post: 589477, member: 102598″]
  [URL unfurl=”true”]https://steamcommunity.com/games/1675180/announcements/detail/3122683923029138793[/URL]

  Το πιο σημαντικό κομμάτι:
  [/QUOTE]

  Τι σας νοιάζει εσάς κ .Ναύαρχε? Αφού ακυρώσατε την κράτηση σας!!

  [IMG]https://i.imgur.com/EtYMV6v.gif[/IMG]

 191. [QUOTE=”captain kal, post: 589487, member: 102720″]
  Τι σας νοιάζει εσάς κ .Ναύαρχε? Αφού ακυρώσατε την κράτηση σας!!

  [IMG]https://i.imgur.com/EtYMV6v.gif[/IMG]
  [/QUOTE]

  Ένα προσωρινό πισωγύρισμα, αργά ή γρήγορα ένα Steam Deck θα γίνει δικό μου! Πέρα από την ίδια τη συσκευή πάντως με ενδιαφέρει πολύ η σημασία που έχει για το μέλλον του PC gaming.

 192. [QUOTE=”lich king, post: 589703, member: 102799″]
  Δεν περιμένω και πολλά από την νέα ”κονσόλα” της valve. Έτσι και αλλιώς σε 2-3 χρονιά θα την κλαίνε οι ρέγκες.
  Πάντως κουτί ήρθε στην valve η όλη η κατάσταση που περνάει η pc gaming κοινότητα.
  [/QUOTE]

  Είμαι και εγώ περίεργος να δω πόσο θα αντέξει στον χρόνο με αυτό το hardware αλλά είμαι πολύ πιο αισιόδοξος από όσο ήμουν όταν πρωτοανακοινώθηκε. Το κύριο ερώτημα είναι σχετικά με την CPU γιατί έχει 4 πυρήνες, η GPU νομίζω ότι θα ανταποκριθεί με την χαμηλή ανάλυση της οθόνης και τα FSR/XESS να χαμηλώνουν την μπάρα των επιδόσεων. Αυτά πάντως αφορούν μόνο τα βαριά AAA, όλα τα υπόλοιπα games θα τρέχουν για πολλά χρόνια στο Steam Deck. Ειδικά αν η συσκευή γνωρίσει εμπορική επιτυχία.

 193. Και οι 3 εταιρίες GPU έχουν πάρει γραμμή ότι ωραία τα λεφτάκια από τους μινάρες αλλά δεν τους παίρνει να ξεχάσουν ότι το κοινό τους είναι οι gamers, οπότε έχουν ρίξει άπειρο χρήμα σε R&D για να παίζουν τα νεότερα παιχνίδια σε παλιότερα συστήματα και φαίνεται ότι και οι developers το έχουν πάρει γραμμή ότι η φάση ζόρισε και ενσωματόνουν σταδιακά αυτές τις τεχνολογίες στα παιχνίδια τους.

  Η AMD συγκεκριμένα ετοιμάζει άλλη μια τεχνολογία που θα δουλεύει σε επίπεδο driver και θεωριτικά με κάθε παιχνίδι εκεί έξω χωρίς να χρειάζεται ο developer να αλλάξει κάτι. Το ίδιο λένε και για το αντίστοιχο που θα λανσάρει η intel
  [URL unfurl=”true”]https://www.amd.com/en/technologies/radeon-super-resolution[/URL]
  Μένει να δούμε πως θα δουλεύει βέβαια, λογικά θα είναι χειρότερο από native FSR/DLSS

  Οπότε όλα αυτά αυτόματα θα παρατείνουν και την ζωή του deck για να μπορεί να παίξει AAA για αρκετά χρόνια ακόμα.

 194. [QUOTE=”lich king, post: 589703, member: 102799″]
  Έτσι και αλλιώς σε 2-3 χρονιά θα την κλαίνε οι ρέγκες.
  [/QUOTE]
  Τί ακριβώς θα θες να κάνεις σε 2-3 χρόνια με ένα χάντχελντ που θα το καταστήσει απαρχαιωμένο;

  Όχι για τον ρόλο του θα έχει ζωή πολλά χρόνια. Ο λόγος που τα μηχανήματα απαρχαιώνονται είναι είτε επειδή θέλουμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, πχ θέλουμε εικονική πραγματικότητα ή θέλουμε 12Κ 500FPS ή δεν ξέρω. Είτε επειδή σταματάει η υποστήριξη. Το πρώτο είναι δικό σου πρόβλημα όχι τής συσκευής, το δεύτερο δεν βλέπω να συμβαίνει γιατί έχουν σταθεροποιηθεί τα API.

  Επίσης δεν αμφιβάλλω ότι θα βγουν ισχυρότερα, αλλά όχι σε ανταγωνιστική τιμή. Θα κοστίζουν πάνω από 1000 δολλάρια. Για να δούμε αντίστοιχο σε ανταγωνιστική τιμή θα περάσουν επίσης πολλά χρόνια.

 195. Απλά τα handle για να παίζεις pc games είναι πετάμενα λεφτά. Καλύτερα να πάρεις ένα switch παρά αυτό.
  Και δεν νομίζω να υπάρξουν και πολλά στο μέλλον, έτσι και αλλιώς το gaming πηγαίνει στο streaming. Απλά θα έχεις ένα κινητό και θα παίζεις ‘ο,τι θες.

 196. [QUOTE=”lich king, post: 589719, member: 102799″]
  Απλά τα handle για να παίζεις pc games είναι πετάμενα λεφτά.
  [/QUOTE]
  Ο καθένας έχει άλλη αντίληψη για το τι είναι πεταμένα λεφτά. Εγώ πχ λέω πεταμένα λεφτά τα gaming laptop.

  [QUOTE=”lich king, post: 589719, member: 102799″]
  Καλύτερα να πάρεις ένα switch παρά αυτό.
  [/QUOTE]
  Τα έχουμε πει άπειρες φορές. Το switch σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη για καινούργια βιβλιοθήκη. (και ακόμα και να μού πεις ότι «έτσι και αλλιώς θα τα πάρεις» πάλι δεν θεωρώ αποδεκτό να είναι δεμένη η βιβλιοθήκη μου με μια συσκευή)

  Πληρώνεις δηλαδή πολύ περισσότερα λεφτά για να έχεις πολύ λιγότερες επιλογές σε παιχνίδια σε πολύ κατώτερες επιδόσεις σε πολύ πιο απαρχαιωμένο υλικό. Συν ότι πιστεύω ότι θα βολέψουν καλύτερα τα χειριστήρια (πολύς κόσμος αγοράζει μεγαλύτερα χειριστήρια για το switch!)

 197. [QUOTE=”lich king, post: 589719, member: 102799″]
  Απλά τα handheld για να παίζεις pc games είναι πετάμενα λεφτά. Καλύτερα να πάρεις ένα switch παρά αυτό.
  Και δεν νομίζω να υπάρξουν και πολλά στο μέλλον, έτσι και αλλιώς το gaming πηγαίνει στο streaming. Απλά θα έχεις ένα κινητό και θα παίζεις ‘ο,τι θες.
  [/QUOTE]

  Νομίζω ότι αυτή η οπτική είναι περισσότερο θέμα συνήθειας, δεν είμαστε ακόμη εξοικειωμένοι με μια τέτοια συσκευή και μας φαίνεται κάπως παράξενο. Αν το σκεφτούμε περισσότερο όμως ένα handheld για PC games έχει πολλά πλεονεκτήματα. Π.χ. αν ένα παιχνίδι στο Switch τρέχει χάλια δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, με ένα PC έχεις πολλές επιλογές. Έχεις επίσης πρόσβαση σε δεκαετίες παιχνιδιών, είτε PC είτε μέσω emulators, ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι κάποια στιγμή η υποστήριξή του θα λήξει.

 198. [QUOTE=”lich king, post: 589719, member: 102799″]
  Απλά τα handle για να παίζεις pc games είναι πετάμενα λεφτά. Καλύτερα να πάρεις ένα switch παρά αυτό.
  Και δεν νομίζω να υπάρξουν και πολλά στο μέλλον, έτσι και αλλιώς το gaming πηγαίνει στο streaming. Απλά θα έχεις ένα κινητό και θα παίζεις ‘ο,τι θες.
  [/QUOTE]
  [MEDIA=youtube]nDeZQP8-I2s[/MEDIA]

 199. [QUOTE=”Admiral, post: 589935, member: 102598″]
  [MEDIA=youtube]52v_Rzx-00k[/MEDIA]

  Ενδιαφέρον φαίνεται αυτό το παιχνίδι.
  [/QUOTE]
  βασικά μού άρεσε ότι έκανε λίγο παραπάνω παρουσίαση, δεν έδειξε απλώς να παίζει το παιχνίδι, περιέργως αυτό δεν συνηθίζεται…

  εν τω μεταξύ τα deck verified διπλασιάστικαν
  [URL unfurl=”true”]https://steamdb.info/app/607080/history/[/URL]

 200. [QUOTE=”Admiral, post: 589940, member: 102598″]
  Ακόμα περισσότερα verified games (με πράσινο):
  [/QUOTE]
  Δεν ξέρω τι σημαίνει το πράσινο γιατί όλα σε αυτήν την λίστα είναι πλήρως verified
  DEATH STRANDING και FINAL FANTASY δεν βλέπω εικονίδιο αλλά έχουν τικάρει όλα τα επιμέρως, για κάποιο λόγο δεν φαίνεται πεδίο για πλατφόρμες καθόλου.

 201. [QUOTE=”lucinos, post: 589942, member: 103665″]
  Δεν ξέρω τι σημαίνει το πράσινο γιατί όλα σε αυτήν την λίστα είναι πλήρως verified
  [/QUOTE]

  Μήπως δεν ήταν ακόμα όταν πάρθηκε η screenshot; Δεν το ξέρω για να πω την αλήθεια, το υπέθεσα επειδή το εικονίδιο του verified είναι πράσινο.

 202. Λίστα με τα verified:

  [URL unfurl=”true”]https://steamdb.info/instantsearch/?refinementList%5Boslist%5D%5B0%5D=Steam%20Deck%20Verified[/URL]

  Λίστα με όσα έχουν σχετικό status:

  [URL unfurl=”true”]https://steamdb.info/search/?a=app_keynames&type=-1&keyname=530&operator=1&keyvalue=SteamDeckVerified[/URL]

  μερικά στατιστικά Linux vs Consoles (και το διάγραμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερα παιχνίδια παίζουν άψογα στο λίνουξ, αλλά λέμε τώρα)

  [ATTACH type=”full” alt=”1642696108767.png”]2936[/ATTACH]

 203. Στην αρχή του thread είχαμε μια συζήτηση για τη σύνδεση επιπλέον controllers και περιφερειακών χωρίς dongles οπότε η παρακάτω φωτογραφία δίνει τη σχετική απάντηση:

  [IMG]https://preview.redd.it/6hvehy3ql2d81.jpg?width=640&crop=smart&auto=webp&s=77c033d6deefb6deb20e1e98ff6bcc905004a051[/IMG]

  Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα.

 204. [MEDIA=youtube]NkV87jnMAqE[/MEDIA]

  βασικά το βάζω περισσότερο για το σχόλιο από κάτω:
  I wish we could claim this was a port – this is just the game, without any modification by us, using a Steam Controller profile someone made for the game more than 5 years ago.

  δείχνει πώς εξελίσσονται κάποια πράγματα.

 205. [QUOTE=”captain kal, post: 590093, member: 102720″]
  Επιτέλους κ. Ναύαρχε, θα μπορείτε να παίξετε και εσείς Fortnight στο Steam Deck σας!!!!
  [/QUOTE]

  Δεν είμαι δυστυχώς πολύ του multiplayer, λίγο Battlefield και Halo αραιά και που. Δεν έχω παίξει καθόλου το σουινοπαίχνιδο.

 206. Εντυπώσεις από τον developer του Cook, Serve, Delicious στο ρεσετέρα:

  [QUOTE]
  So I finally got time to put in hours with my Steam Deck and…I love this thing. So much. Even in its pre release state it’s something special. I can’t wait till y’all get one.
  [/QUOTE]
  [QUOTE]
  So I can’t say much about it, but I’ll do my best!

  -I can only talk about my games. That being said our latest game, Cook, Serve, Delicious! 3?! works fantastic on the Deck and there’s no Linux version of that game. It’s much sharper and smoother than I expected.
  -Cook, Serve, Delicious! 2!! on the other hand is completely broken because our Linux port had gamepad issues and we figured at the time keyboard was going to be the way to play for Linux users anyways. Oops. So we’re gonna try fixing that this week.
  -Cook, Serve, Delicious! straight up doesn’t run. No idea why. It’s a 10 year old game so we’ll have to do some investigating and see.

  Im willing to bet you can expect the same kinda experience for most games early on.

  As for the screen, it is of course no OLED (I do have the Switch OLED and it is indeed gorgeous) but the Deck screen is impressively sharp. I’ll really focus on the screen and report back soon. I will say it seems nice and I haven’t had any issues with it, even switching back and forth from the switch OLED.
  [/QUOTE]
  [QUOTE]
  As far as ergonomics go, super comphy. Played two hours in bed last night and it felt great. Definitely much lighter than I expected. The back buttons are cool but I haven’t really dug into those yet, they seem handy when you need to use them for older games (I have a lot of Windows XP era games on Steam and they depend on specific letter keys that I can just bind to the rear buttons).
  [/QUOTE]
  [QUOTE]
  I haven’t played any real demanding games but I had the TV on and the Deck at medium volume and barely caught the fan being on. As my games aren’t super high res 3D powerhouses that’s one area I won’t be able to give any real impressions on sadly.
  [/QUOTE]

 207. Φρύδια μας. Με αυτό, το επαγγελματικό και το προσωπικό ultrabook, χωράω όλο το ψηφιακό βιος μου σε ένα μπάκπακ. 5G, οσονούπω δορυφορικό ίντερνετ και γεια σας.

  Ψήσου να μη γ…θεις Βαλβ και να το έχω στα χέρια μου μέχρι τον Μάιο.

 208. [QUOTE=”maladroid, post: 575849, member: 102613″]
  Η έλλειψη (μανίσιου) Windows λειτουργικού ίσως περιπλέκει τα πράγματα αλλά πιστεύω η Valve θα έχει φροντίσει για τη συμβατότητα κάθε δημοφιλούς controller, αλλιώς είναι μεγάλο αυτογκόλ.
  [/QUOTE]
  Για κάποιον λόγο έπεσα πάνω σε αυτό και δεν ξέρω αν κάποιος έχει απαντήσει. Έχω μια απλή απάντηση σε αυτό. Steam Link. Δεν χρησιμοποιεί drivers από windows αλλά την υποστήριξη που ήδη τότε υπήρχε στο Linux. Νομίζω δίνει μια εικόνα.

 209. [QUOTE=”Admiral, post: 590603, member: 102598″]
  Οι tech youtubers έχουν παραλάβει Steam Decks,
  [/QUOTE]
  δεν έχω καταλάβει πώς δουλεύει το εμπάργκο. Αν κατάλαβα σωστά τα ριβιού είναι ελεύθερα από τις 25/2 αλλά μπορούν να ανεβάσουν κάποια πράγματα που αποδέχεται η Valve νωρίτερα;

  Μπήκαν στα unsupported τα anticheats. Δεν έχω κοιτάξει ποια λείπουν αλλά αν λείπει κάποιο αυτό σημαίνει ότι απάντησε στην Valve ότι θα το κοιτάξει. Η Valve είχε πει ότι θα έβαζε στα unsupported όσους δεν απαντούσαν.

  πλέον έχουμε 28 [URL=’https://steamdb.info/instantsearch/?refinementList%5Boslist%5D%5B0%5D=Steam%20Deck%20Unsupported’]unsupported[/URL], 45 [URL=’https://steamdb.info/instantsearch/?refinementList%5Boslist%5D%5B0%5D=Steam%20Deck%20Playable’]playable[/URL] και 88 [URL=’https://steamdb.info/instantsearch/?refinementList%5Boslist%5D%5B0%5D=Steam%20Deck%20Verified’]verified[/URL]

 210. [QUOTE=”lucinos, post: 590640, member: 103665″]
  δεν έχω καταλάβει πώς δουλεύει το εμπάργκο. Αν κατάλαβα σωστά τα ριβιού είναι ελεύθερα από τις 25/2 αλλά μπορούν να ανεβάσουν κάποια πράγματα που αποδέχεται η Valve νωρίτερα;
  [/QUOTE]

  Ναι, κάπως έτσι. 25/2 τα full reviews χωρίς περιορισμούς, νωρίτερα κάποια previews με περιορισμούς. Π.χ. ο Phawx είπε ότι στο preview μπορεί να τεστάρει games από μια συγκεκριμένη λίστα.

 211. [QUOTE=”Admiral, post: 589943, member: 102598″]
  Μήπως δεν ήταν ακόμα όταν πάρθηκε η screenshot; Δεν το ξέρω για να πω την αλήθεια, το υπέθεσα επειδή το εικονίδιο του verified είναι πράσινο.
  [/QUOTE]
  Για την ιστορία διάβασα ότι το πρασινάκι είναι για τα παιχνίδια που έχεις.

 212. [QUOTE=”lucinos, post: 590640, member: 103665″]
  Μπήκαν στα unsupported τα anticheats. Δεν έχω κοιτάξει ποια λείπουν αλλά αν λείπει κάποιο αυτό σημαίνει ότι απάντησε στην Valve
  [/QUOTE]
  Στο Fan the Deck ανέφερε τα Apex Legends, Star Wars: Squadrons, Destiny 2

  [MEDIA=youtube]0kL2J1ZrN5w[/MEDIA]

  έχουμε φτάσει τα 40 unsupported, 113 playable, 139 verified

  Ακούω ότι θα έχουμε νεώτερα για πριβιού την δευτέρα. edit τώρα θυμήθηκα ότι το έχει γράψει και ο admiral ακριβώς από πάνω 😳

 213. [QUOTE=”Admiral, post: 590903, member: 102598″]
  Σήμερα είναι η μέρα που θα δημοσιευτούν τα preview videos για το Steam Deck, πιθανότατα είτε στις 19:00 είτε στις 20:00, με outsider τις 16:00. Εννοείται ότι θα τα ποστάρω εδώ αμέσως μόλις εμφανιστούν.
  [/QUOTE]

  Γιατί βασανίζεστε κ. Ναύαρχε? Αφου, δεν θα το αγοράσετε!!

  [IMG]https://i.gifer.com/Erf8.gif[/IMG]

 214. Μερικά βασικά στοιχεία για framerate και μπαταρία:

  Framerates

  Control – 36 fps Medium, 70+ fps Low
  Ghostrunner – 40 fps Max + ray tracing, 63 fps High
  Forza Horizon 5 – 40 fps High, 61 fps Low
  Devil May Cry 5 – 62 fps Ultra

  Μπαταρία

  Devil May Cry 5, 60 fps High – 2 ώρες
  Ghostrunner, 60 fps Medium – 3 ώρες 21 λεπτά
  Forza Horizon 5, 30 fps Low – 3 ώρες 40 λεπτά
  Deal Cells – 6 ώρες

 215. έχει ενδιαφέρον η επιλογή τών παιχνιδιών που έδωσε η Valve για preview. Το πρώτο παράδοξο είναι ότι δεν έχουν περάσει ακόμα όλα από το verified. Η άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το Forza Horizon. Είναι πολύ καινούργιο παιχνίδι που δείχνει ουσιαστικά ποια είναι τα όρια για το Proton. Από την μια μεριά αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο κολακευτική εικόνα για το Proton. Δεν ξέρει η Valve τι διαλέγει ή ακριβώς θέλει να δώσει την πιο ολοκληρωμένη δυνατή εικόνα περιλαμβάνοντας και τα άκρα; (υποθέτω το δεύτερο)

 216. Σε πλήρες σοβαρό mode: serpents are gonna serpent.

  O Tim βλέπει ότι χάνει μερίδιο της αγοράς με το να στείλει την playerbase του σε Valve hardware με εύκολη πρόσβαση στο Steam, και ταυτόχρονα παραπληροφορεί. Μια συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο ενώ είναι εκλεγμένος σε αυτό και είναι γνήσιος Έλλην.

 217. [QUOTE=”Northlander, post: 591005, member: 102592″]
  Σε πλήρες σοβαρό mode: serpents are gonna serpent.

  O Tim βλέπει ότι χάνει μερίδιο της αγοράς με το να στείλει την playerbase του σε Valve hardware με εύκολη πρόσβαση στο Steam, και ταυτόχρονα παραπληροφορεί. Μια συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο ενώ είναι εκλεγμένος σε αυτό και είναι γνήσιος Έλλην.
  [/QUOTE]
  Αν κατέβει άνετα τον βγάζουν υπουργό οι παλακίδες του εδώ στο forum 😛

 218. [QUOTE=”Admiral, post: 590995, member: 102598″]
  Ο Τίμαρος δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει το Easy Anti-Cheat για το Fortnite στο Linux, άρα δεν έχει Fortnite στο Steam Deck. Ο λόγος:

  [MEDIA=twitter]1490565925648715781[/MEDIA]
  [/QUOTE]
  Μια μικρή δικιά μου εμπειρια πριν απο 14-15 χρόνια (σε πάρα πολυ μικρό δείγμα αλλά απλά το αναφέρω)
  Σε ένα παιχνίδι που έπαιζα (Smokin’ guns λεγόταν) όσο ήταν μόνο σε λινουξ δεν είχαμε καθόλου cheaters με το που μεταφέρθηκε και σε windows έγινε ΠΑΝΙΚΟΣ

 219. [QUOTE=”Myrmidonas, post: 591012, member: 102655″]
  Μια μικρή δικιά μου εμπειρια πριν απο 14-15 χρόνια (σε πάρα πολυ μικρό δείγμα αλλά απλά το αναφέρω)
  Σε ένα παιχνίδι που έπαιζα (Smokin’ guns λεγόταν) όσο ήταν μόνο σε λινουξ δεν είχαμε καθόλου cheaters με το που μεταφέρθηκε και σε windows έγινε ΠΑΝΙΚΟΣ
  [/QUOTE]
  έλα μωρέ που θα τσιτάρουν οι 10 λινουξάδες που παίζουν παιχνίδια 😛

 220. Βλέπω το πάνε αρκετά αργά και -υποθέτω- διεξοδικά με την πιστοποίηση. Το 85% της βιβλιοθήκης μου είναι ακόμα Untested…

  Κατά τα άλλα, υπάρχει τουλάχιστον ένα παιχνιδάκι του backlog (OneShot) που θεωρούσα λουκούμι για το Deck και δυστυχώς δεν υποστηρίζεται προς το παρόν, αλλά ευτυχώς υπάρχουν 2-3 άλλα στα Verified, οπότε ξέρω με ποια θα ξεκινήσω 🙂
  Εκείνο που μου αρέσει είναι ότι στα Playable μπορείς πατώντας το σχετικό κουμπί να δεις τα θεματάκια τους πιο αναλυτικά και να κρίνεις κατά πόσο σε επηρεάζουν ή όχι (π.χ. κάποια games δεν υποστηρίζουν σωστά input methods όπως mouse ή εξωτερικό controller, κλάιν μάιν δηλαδή).

 221. [QUOTE=”maladroid, post: 592028, member: 102613″]
  (OneShot) που θεωρούσα λουκούμι για το Deck και δυστυχώς δεν υποστηρίζεται προς το παρόν
  [/QUOTE]
  περίμενα ότι θα έφταιγαν τα codecs οπότε η προσωρινή λύση θα ήταν το proton-ge αλλά έκπληξη, όχι. Είναι οι βλαμμένες 32bit βιβλιοθήκες (πληζ ντηβέλοπερς βγάζετε πάντα 64bit εκδόσεις). Στο protondb έχει «λύσεις» αλλά μάλλον το καλύτερο είναι να ζητήσεις το appimage, διάβασα ότι το δίνει στο itch.io και από άλλη περίπτωση έχω ακούσει ότι αν γράψεις ευγενικά στον ντηβέλοπερ παιχνιδιού που έχεις στο steam και δίνει drm-free έκδοση, δεν έχει πρόβλημα να στην δώσει. Τα appimages φυσικά δουλεύουν και στο SteamOS.

  Το κοίταξα και έχει appimage [URL=’https://futurecat.itch.io/oneshot’]OneShot by futurecat[/URL]
  Αν το ζητήσεις πιστεύω θα στο δώσει.

 222. Ουάου ρε συ, ευχαριστώ για την έρευνα!
  Ωστόσο, επειδή γενικά δεν είμαι πολύ του πειράγματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πιστεύω πως αξίζει τον κόπο, νομίζω θα παίξω απλώς το παιχνίδι στο PC μου κάποια στιγμή και όλα καλά. Άλλωστε δόξα τω Θεώ έχω ένα σωρό άλλα παιχνίδια να ασχοληθώ στο Deck όταν με το καλό το πάρω στα χέρια μου.
  Πάντως ευχαριστώ και πάλι 🙂

 223. [QUOTE=”maladroid, post: 592034, member: 102613″]
  Ωστόσο, επειδή γενικά δεν είμαι πολύ του πειράγματος
  [/QUOTE]
  Το appimage δεν έχει κανένα πείραγμα, για αυτό και το προτείνω ως λύση. Είναι ένα αρχείο που απλά το τρέχεις και δεν κάνει κάποια εγκατάσταση, απλά τρέχει το παιχνίδι.

  Απλά είτε αγοράζεις το παιχνίδι από το itch.io και το κατεβάζεις από εκεί είτε το ζητάς από τον δημιουργό.

 224. Πω πω έχει γεμίσει το internet με videos για το Steam Deck, δεν ξέρω τι να πρωτοποστάρω. Ας βάλουμε ένα με αρνητικό τίτλο για ισορροπία (δεν το έχω δει ακόμα) και ένα για το παιχνίδι-σουξέ της εποχής:

  [MEDIA=youtube]kXIOuUUZO2s[/MEDIA]

  [MEDIA=youtube]Oh8kcKDR7A4[/MEDIA]

 225. Συγκίνηση με διακατέχει:
  [SPOILER][ATTACH type=”full”]3044[/ATTACH][/SPOILER]
  To πορτοφόλι μου δε κλαίει ακόμα. 😥 Χόρτα από τις γλάστρες με κέτσαπ το επόμενο διάστημα..

  Ελπίζω μόνο να βρει το δρόμο του κανονικά και να μη μου την κάνουν όπως η άμαζον που έχασε τις δύο τελευταίες μου παραγγελίες.

 226. Σε αυτό το κανάλι υπάρχουν videos με πολλά παιχνίδια να τρέχουν στο Steam Deck:

  [URL unfurl=”true”]https://m.youtube.com/c/Pc-gamingIt/videos[/URL]

  [QUOTE=”nitro912gr, post: 592211, member: 102594″]
  τα αρνητικά είναι παντού τα ίδια, ότι θέλει δουλίτσα το software, δεν υπάρχουν καν ακόμα drivers για w10/11
  [/QUOTE]

  Έτσι ακριβώς. Software και compatibility θα βελτιωθούν με τον καιρό οπότε η συσκευή δεν είναι ακόμα έτοιμη για κάποιον που ψάχνει μια console-like εμπειρία, αλλά για early adopters και power users το hardware είναι πολύ καλό και αποδίδει ακόμη καλύτερα από ότι περιμέναμε.

  [QUOTE=”tyrion395, post: 592215, member: 102650″]
  Συγκίνηση με διακατέχει:
  [SPOILER][ATTACH type=”full” alt=”llll.jpg”]3044[/ATTACH][/SPOILER]
  To πορτοφόλι μου δε κλαίει ακόμα. 😥 Χόρτα από τις γλάστρες με κέτσαπ το επόμενο διάστημα..

  Ελπίζω μόνο να βρει το δρόμο του κανονικά και να μη μου την κάνουν όπως η άμαζον που έχασε τις δύο τελευταίες μου παραγγελίες.
  [/QUOTE]

  Ωραίος, μεγειά! Περιμένουμε εντυπώσεις όταν το παραλάβεις!

 227. [QUOTE=”tyrion395, post: 592215, member: 102650″]
  Συγκίνηση με διακατέχει:
  [SPOILER][ATTACH type=”full” alt=”llll.jpg”]3044[/ATTACH][/SPOILER]
  To πορτοφόλι μου δε κλαίει ακόμα. 😥 Χόρτα από τις γλάστρες με κέτσαπ το επόμενο διάστημα..

  Ελπίζω μόνο να βρει το δρόμο του κανονικά και να μη μου την κάνουν όπως η άμαζον που έχασε τις δύο τελευταίες μου παραγγελίες.
  [/QUOTE]
  πότε είχες κάνει την προπαραγγελία?

 228. [QUOTE=”nitro912gr, post: 592222, member: 102594″]
  ελπίζω να μην το παρατήσει και αυτό η valve όμως, γιατί πόσος κόσμος δεν θα είπε “δεν παίρνω το χειριστήριο, θα περιμένω την βελτιωμένη έκδοση 2” που δεν βγήκε ποτέ
  [/QUOTE]

  Αν δεις το σύνολο των projects της Valve, όλα οδηγούν σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Steam Machines, SteamOS, Steam Controller, Proton κλπ. όλα είναι διαφορετικά κομμάτια ενός παζλ που συνθέτει μια PC gaming platform μακριά από τα Windows. γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσει.

 229. [QUOTE=”Admiral, post: 592230, member: 102598″]
  Αν δεις το σύνολο των projects της Valve, όλα οδηγούν σε έναν συγκεκριμένο προορισμό.
  [/QUOTE]
  Υπάρχει και μια σύγκλιση από πράγματα που δεν τα ξεκίνησε η Valve αλλά τυχαίνει όλα να είναι κομμάτια ενός παζλ που ενώ τα βλέπω τόσα χρόνια να βελτιώνονται ξαφνικά όλα αρχίζουν να μπαίνουν στην θέση τους. Το 2010 το λίνουξ είχε πετύχει εξαιρετικά επίπεδα ευκολίας και σταθερότητας αλλά ακολούθησε μια δεκαετία χάους. Τώρα επιτέλους έχει στρώσει ο ήχος (pipewire), έχει στρώσει ο wayland (το gamescope είναι wayland), έχει στρώσει το KDE, έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα API (Vulkan) και υπάρχει το DXVK για μετάφραση από windows, έχουν στρώσει οι ανοικτοί οδηγοί, όχι απλά έχουν στρώσει, ουσιαστικά υπερέχουν και αυτό πάνω σε αρχιτεκτονική που όλως τυχαία τώρα μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα (δεν υπήρχε rdna από πάντα, είναι πρόσφατη)

  Τίποτα από όλα αυτά δεν τα ξεκίνησε η ίδια η Valve αν και προφανώς τα έχει στηρίξει. Είχε πλάκα σε μια συνέντευξη τού τυπά που έφτιαξε το ACO (οι βελτιστοποιημένοι ανοικτοί οδηγοί για amdgpu). Εργαζόταν πάνω σε αυτό για την πλάκα του θεωρώντας ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα από τούς άλλους. Όταν το έφτασε σε σημείο που αποδείκνυε ότι είχε δίκιο δέχτηκε τηλεφώνημα από την Valve. Παραλίγο να τούς το κλείσει στα μούτρα γιατί πίστευε ότι είναι φάρσα. – Γεια σας θέλουμε να σε προσλάβουμε. – Και τί θα κάνω; – Συνέχισε να κάνεις την καλή δουλειά που ήδη κάνεις απλά εμείς θα σε πληρώνουμε´.

 230. [QUOTE=”Admiral, post: 592230, member: 102598″]
  Αν δεις το σύνολο των projects της Valve, όλα οδηγούν σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Steam Machines, SteamOS, Steam Controller,
  [/QUOTE]
  Βέβαια και τα 3 έχουν εγκαταλειφθεί από την Valve, οπότε δεν είμαι τόσο σίγουρος.
  Μακάρι βέβαια μια επιτυχία του deck να οδηγήσει σε μια (καλύτερη) επανέναρξη του Steam machine project με κοινό OS.

 231. [QUOTE]

  Το 2010 το λίνουξ είχε πετύχει εξαιρετικά επίπεδα ευκολίας και σταθερότητας αλλά ακολούθησε μια δεκαετία χάους!!
  [/QUOTE]

  Για πες μας δηλαδή, τί έγινε?

  Πάντως, για μένα που με το Linux έχω μόνο επιδερμική επαφή, γιατί ασχολούμε κατά 95% με παιχνίδια, θεωρώ ότι το Steam Deck/OS, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, να τυποποιηθεί το Linux, για χρήση από νουμπάδες!!

  Εγκατάσταση προγραμμάτων από Discover και Flatpacks, CLI κρυμμένο για να μην γίνει καμιά ανεπανόρθωτη ζημιά, και documentation από Valve, για πιο πολύπλοκα θέματα, χωρίς να χρειάζεται να ψάξεις σε 70 φόρουμ!!!

  Άντε και να βγάλουν και κανονικό Steam Machine, δεύτερης γενιάς!!

 232. [QUOTE=”mike299, post: 592240, member: 103605″]
  Βέβαια και τα 3 έχουν εγκαταλειφθεί από την Valve, οπότε δεν είμαι τόσο σίγουρος.
  [/QUOTE]

  Διαφωνώ, γιατί το Steam Deck είναι ακριβώς ένα Steam Machine με ενσωματωμένο Steam Controller που τρέχει Steam OS. Είναι η φυσική κατάληξη.

 233. [QUOTE=”tyrion395, post: 592215, member: 102650″]
  Συγκίνηση με διακατέχει:
  [SPOILER][ATTACH=full]3044[/ATTACH][/SPOILER]
  To πορτοφόλι μου δε κλαίει ακόμα. 😥 Χόρτα από τις γλάστρες με κέτσαπ το επόμενο διάστημα..

  Ελπίζω μόνο να βρει το δρόμο του κανονικά και να μη μου την κάνουν όπως η άμαζον που έχασε τις δύο τελευταίες μου παραγγελίες.
  [/QUOTE]

  Δεν ζηλεύω καθόλου που ενώ έκανα την παραγγελία μου μέσα στα πρώτα ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΑ, δεν μου ήρθε ακόμα email και όπως φαίνεται πρέπει να περιμένω ως τις 7 Μαρτίου (ΤΟ ΝΩΡΙΤΕΡΟ). Όλα καλά, δεν καταλαβαίνω την έκρηξή μου.

  ΥΓ: Πέρα από την πλάκα, καλώς να το παραλάβεις και να το ευχαριστηθείς. Γενικά έχω περιέργεια πόσο καιρό παίρνουν οι παραλαβές στην Ευρώπη συγκριτικά π.χ. με Αμέρικα, οπότε κάνε ένα follow-up ποστ όταν το πάρεις στα χέρια σου να ζηλέψουμε κι άλλο εμείς οι υπόλοιποι 🙂

  😥

 234. [QUOTE=”captain kal, post: 592243, member: 102720″]
  είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, να τυποποιηθεί το Linux, για χρήση από νουμπάδες!!
  [/QUOTE]
  Το 2010 ήταν «τυποποιημένο για νουμπάδες». Υπήρχε μια κυρίαρχη διανομή (ubuntu) και ένα κυρίαρχο γραφικό περιβάλλον (gnome).

  [QUOTE=”captain kal, post: 592243, member: 102720″]
  Για πες μας δηλαδή, τί έγινε?
  [/QUOTE]
  Συνέβη αυτό που ονομάζω «καταστροφή τού 2011». Με κύριες παραμέτρους το ubuntu και το gnome αλλά και πολλές δευτερεύουσες (πχ pulseaudio, systemd και το λέω χωρίς να ανήκω στούς pulseaudio-φάγους και systemd-φάγους αλλά έχουν και κάποια δίκια που ποτέ δεν τούς αναγνωρίστηκαν). Ήταν μια ξαφνική καταστροφή στο παζλ και πήρε μια δεκαετία τα καινούργια κομμάτια να ξανακουμπώσουν στην θέση τους.

  [QUOTE=”Admiral, post: 592247, member: 102598″]
  που τρέχει Steam OS
  [/QUOTE]
  Μια σημαντική λεπτομέρεια. Το SteamOS3 δεν έχει απολύτως τίποτα κοινό (εκτός από το gnu/linux) με το παλιό steamOS και δεν αναφέρομαι μόνο στην αλλαγή σε arch-based, λέω ότι δεν έχει πραγματικά τίποτα κοινό, το έχει ξαναφτιάξει από το απόλυτο μηδέν. Το παλιό SteamOS δεν χρησίμευσε καθόλου ως βάση αλλά ήταν χρήσιμο με δύο τρόπους. Ο πρώτος ήταν «τι κάναμε λάθος». Η Valve έχει αποφύγει πολλά λάθη που έγιναν τότε και πραγματικά δεν θα μπορούσε να τα αποφύγει χωρίς την εμπειρία. Ο δεύτερος είναι για το πρόβλημα με την κότα και το αυγό. Δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα που έχουν παιχνίδια (και αυτό ακόμα και αν ο σκοπός σου είναι να αναπτύξεις το proton) αν δεν έχεις παιχνίδια που τρέχουν και δεν έχεις παιχνίδια όταν έχεις τόσα προβλήματα. Θεωρητικά θα αρκούσε βεβαίως και ο steam client στο λίνουξ, δεν είχε κάποια πρακτική σημασία το ίδιο το SteamOS αλλά στην πράξη η εικόνα που έχω είναι ότι πολλοί εκδότες αδιαφόρησαν για το λίνουξ αλλά όταν άκουσαν για το SteamOS έδειξαν ενδιαφέρον. Δεν θα υπήρχε η ίδια δυναμική από εκδότες χωρίς την ύπαρξη τού SteamOS έστω σαν ιδέα και δεν έχει σημασία ότι κανείς δεν το χρησιμοποιούσε. Και υπήρχε ανάγκη από εύρος ιθαγενών τίτλων για να λυθεί το πρόβλημα κότας-αυγού.

 235. [QUOTE=”nitro912gr, post: 592299, member: 102594″]
  Ήταν τότε που προσπαθούσε το ubuntu να περάσει κάτι δικά του και τα έκανε ποτανα;
  [/QUOTE]
  Το ubuntu πάντα προσπαθεί και προσπαθούσε να περάσει τα δικά του (πχ τώρα με τα snaps) και αυτός είναι ο λόγος που χαίρομαι που απέτυχε. Αυτό που κυρίως αναφέρομαι είναι στην έκδοση Gnome3 που ουσιαστικά το gnome έκανε κάτι παρόμοιο με το kde που λίγα χρόνια νωρίτερα ενώ τότε το kde ήταν το κυρίαρχο γραφικό περιβάλλον έβγαλε την έκδοση kde4 και έχασε την θέση του (σε αυτό συνέβαλε και η άνοδος τού ubuntu που είχε σαν κύριο γραφικό περιβάλλον το gnome, αλλά το kde4 χαλούσε την συμβατότητα με το kde3 και είχε ένα σωρό προβλήματα. Το ubuntu τα έσπασε με το gnome και έφτιαξε το δικό του γραφικό περιβάλλον το unity. Επίσης το mint δεν ακολούθησε το gnome και έφτιαξε το cinnamon και κάποιοι αντιφρονούντες έφτιαξαν το mate που ουσιαστικά είναι το gnome2 αλλά αποκομένο από την εποχή του κανείς που το βλέπει τώρα χωρίς πχ τα ωραία τού compiz δεν βλέπει πόσο απίστευτο ήταν το 2010. Είναι και άλλα πολλά απίστευτα που σενέβησαν την ίδια χρονική περίοδο. Πχ το ubuntu αποφάσισε ξαφνικά ότι δεν θέλει να υποστηρίξει το wayland αλλά θέλει να φτιάξει το δικό του παραθυρικό σύστημα το Mir.

  Και να τονίσω ότι το 2010 ήταν μια εξαιρετικά σύντομη περίοδο που ένιωθα ότι τα κομμάτια τού παζλ μπαίνουν στην θέση τους. Πχ θυμάμαι μια αιωνιότητα να μην δουλεύει το fullscreen για τα βίντεο στο youtube ή να μην μπορείς να κάνεις σχετικά βασικές δουλειές. Αυτά όλα έστρωναν εκείνη ακριβώς την περίοδο.

 236. [QUOTE=”soad667, post: 592285, member: 102682″]
  [MEDIA=steamstore]1902490[/MEDIA]
  [/QUOTE]

  Το έπαιξα νωρίτερα δυνατά κι ελληνικά, κανά μισάωρο κράτησε. Δυστυχώς στο τέλος με την πικρία έμεινα σκεπτόμενος πόση ανάγκη έχει η ανθρωπότητα ένα κανονικό σήκουελ.

 237. Παντως δεν βλεπω να το διαφημιζουν τοσο πολυ οπως οταν βγαινουν καινουργια playstation και xbox που τα public και Πλαισιο εχουν τεραστιες αφισες στην εισοδο και πολλες διαφημισεις μεσα στο μαγαζι. Τι εγινε ο χοντρος δεν πληρωσε για να το διαφημισουν οσο θα πρεπε?

 238. [QUOTE=”shredder, post: 592810, member: 103108″]
  Παντως δεν βλεπω να το διαφημιζουν τοσο πολυ οπως οταν βγαινουν καινουργια playstation και xbox που τα public και Πλαισιο εχουν τεραστιες αφισες στην εισοδο και πολλες διαφημισεις μεσα στο μαγαζι. Τι εγινε ο χοντρος δεν πληρωσε για να το διαφημισουν οσο θα πρεπε?
  [/QUOTE]

  Δεν χρειάστηκε να ασχοληθεί καθόλου με retail!! Μια χαρά δούλεψε το on line!!

 239. [QUOTE=”shredder, post: 592810, member: 103108″]
  Παντως δεν βλεπω να το διαφημιζουν τοσο πολυ οπως οταν βγαινουν καινουργια playstation και xbox που τα public και Πλαισιο εχουν τεραστιες αφισες στην εισοδο και πολλες διαφημισεις μεσα στο μαγαζι. Τι εγινε ο χοντρος δεν πληρωσε για να το διαφημισουν οσο θα πρεπε?
  [/QUOTE]

  Καταρχάς ο Gaben δεν είναι χοντρός, είναι πληθωρικός. Το Steam Deck δεν διατίθεται ακόμα μέσω καταστημάτων, μόνο μέσω Steam, οπότε τι να διαφημίσουν;

 240. Πες τα ρε Ναύαρχε. Δηλαδή, κοιτάει κάποιος τον Γκέημπ και σκέφτεται ‘να ένας χοντρός’; Αν είναι δυνατόν..

  Για να μη ψάχνω και κουράζομαι (ακόμα χωνεύω τα ντολμαδάκια) ΚΙ ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΓΑΜΑΤΟΙ ΕΝΙΓΟΥΕΙ, το ντεκ όπως το παίρνεις από τη μάνα του μπορεί να κάνει μπρόντκαστ σε τιβί; Και να το έχεις στα χέρια ως κοντρόλερ κανονικά, όχι να το κουμπώνεις σε κανά ντοκ και να θες χειριστήριο μετά.

  Αν και είδα ότι δεν είναι αρκετά δυνατό ακόμα για να τρέξει το φωλγκάηζ, είναι εκτός λίστας σαπόρτεντ γκέημς. Αλλά γουατέβερ.

 241. Αν μπορείς να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Steam Link στην smart tv σου δε βρίσκω το λόγο γιατί να μην γίνεται. Κανονικός Η/Υ είναι, θα στριμάρει όπως θα το έκανε και ο σταθερός σου ή το λαπτοπ σου.
  Πιθανότατα θα δυσκολεύεται λίγο σε αναλύσεις μεγαλύτερες από 720p. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το παιχνίδι.
  Πολυεργαλείο το steam deck.

 242. νομίζω ότι με κάποια λύση cast screen θα δουλέψει καλύτερα, το steam link είναι της λογικής ότι παίζεις στην tv και στριμάρεις και το input οπότε ζορίζει αν δεν έχεις lan ή εγκατάσταση wifi 300+ €
  Αν δεν κάνω λάθος έχουν την δυνατότητα τα windows από μόνα τους να κάνουν cast screen σε smart TV κάτι θα υπάρχει και για linux

 243. [QUOTE=”nitro912gr, post: 592835, member: 102594″]
  το steam link είναι της λογικής ότι παίζεις στην tv και στριμάρεις και το input οπότε ζορίζει αν δεν έχεις lan ή εγκατάσταση wifi 300+ €
  [/QUOTE]
  Αν παίζεις στην τηλεόραση έχοντας το steam deck για χειριστήριο το input θα είναι όσο πιο άμεσο γίνεται.

 244. [QUOTE=”skoros, post: 592838, member: 102954″]
  Αν παίζεις στην τηλεόραση έχοντας το steam deck για χειριστήριο το input θα είναι όσο πιο άμεσο γίνεται.
  [/QUOTE]
  γίνεται αυτό όμως; νόμιζα ότι παίζει μόνο σε φάση τα στριμάρεις όλα στο htpc από το τουμπανιάρικο gaming rig στο δωμάτιο

 245. [QUOTE=”nitro912gr, post: 592841, member: 102594″]
  γίνεται αυτό όμως; νόμιζα ότι παίζει μόνο σε φάση τα στριμάρεις όλα στο htpc από το τουμπανιάρικο gaming rig στο δωμάτιο
  [/QUOTE]
  Μπορεί το χειριστήριο να είναι συνδεδεμένο κανονικά στο “τουμπανιαρικο gaming rig”, δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμενο στο htpc.

 246. [QUOTE=”tyrion395, post: 592772, member: 102650″]
  και το δικό μου κόβει βόλτες στην Ρουμανία! Μέχρι να μου έρθει θα έχουν βγάλει και την έκδοση oled..:cry:
  [/QUOTE]

  Πάλι καλά να λες, δεύτερη δόση των Q1 emails κι εγώ ακόμα περιμένω το δικό μου :rolleyes:
  Τουλάχιστον δεν με σπρώξανε σε άλλο Q, κάτι που απ’ότι διάβασα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, ακόμα και για άτομα που έκαναν την κράτηση μέσα στην πρώτη μέρα.
  Λίγο μυστήριος, πάντως, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το queue, οπωσδήποτε παίζει ρόλο το [B]λεπτό[/B] που έγινε η κράτηση αλλά όπως φαίνεται και η χώρα από την οποία έγινε (αν και αυτό είναι ελαφρώς αυθαίρετο, γιατί στην κράτηση νομίζω δεν δήλωνες ακόμα την χώρα παράδοσης). Ίσως αν ξέραμε τα ακριβή νούμερα πωλήσεων/κρατήσεων της συσκευής, να είχαμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις μεθόδους της Valve.

  Προς το παρόν, οι μισοί κάνουμε υπομονή κι οι άλλοι μισοί σκυλοβρίζουν τους YouTubers/influencers που άρπαξαν τα πρώτα κομμάτια ως ευγενική χορηγία της Valve, προκειμένου να διαφημίσουν το προϊόν σε κόσμο που δεν θα μπορεί καν να το αγοράσει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.
  First world problems 🤷‍♂️

 247. Ευελπιστώ πάντως να το έχω στα χέρια μου το πολύ μέχρι τέλος Μαρτίου. Βουλγαρία βρίσκεται τώρα btw, tour όλα τα Βαλκάνια θα κάνει στο τέλος. Στο μεταξύ κοιτάω και για ένα καλό hub με video out και βέβαια sd card με τουλάχιστόν 512τ. Θέλω να δοκιμάσω όλες τις πιθανές χρήσεις του.