HARDWARE

Μανδύας Χωρίς Ξίφος- η περίπτωση Mantle.

Πριν λίγες εβδομάδες, η AMD στην ημερίδα GPU’14 έκανε μια πρώτη παρουσίαση της νέας της γκάμας Radeon καρτών γραφικών. Η εκδήλωση μεταδόθηκε μέσω streaming, διήρκησε αρκετές ώρες και μας παρείχε πραγματικό ωκεανό πληροφοριών, ο οποίος δυστυχώς δεν είχε τόσο να κάνει με τις νέες GPU καθεαυτές. Όχι ότι δεν έγινε αναφορά εκεί (αλίμονο, GPU’14 είπαμε) απλά οι λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τιμή των νέων προϊόντων δεν έγιναν όλες γνωστές ενώ (απογοητεύοντας και τους φανατικούς των GPU) και τα σχετικά benchmarks ήταν με το σταγονόμετρο. Φυσικά τώρα πια γνωρίζουμε ότι οι νέες Radeon δεν είναι όλες και τόσο νέες. Ακριβώς όπως η nvidia ,έτσι και η AMD προτίμησε να επαναλανσάρει πολλά από τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα της, με ελαφρές διαφορές στις λεπτομέρειες (χρονισμοί, ποσότητα μνήμης, συστήματα ψύξης κλπ). Βέβαια η ναυαρχίδα της εταιρείας, η R9-290X όπως και η μικρότερη αδερφή της, η R9-290 είναι εντελώς νέες κάρτες βασισμένες στον ολοκαίνουριο πυρήνα με κωδικό όνομα Hawaii και επιδόσεις ευθέως ανταγωνιστικές των GTX 780/Titan. Κάτι που παρουσιάστηκε εκτεταμένα στην GPU’14 ήταν το νέο χαρακτηριστικό των Radeon με όνομα TrueAudio, το οποίο υπόσχεται να προσφέρει προχωρημένη ακουστική εμπειρία στα παιχνίδια που θα το υποστηρίζουν. Βέβαια θα πείτε και με το δίκιο σας, είναι κάπως δύσκολο να ενθουσιαστεί κανείς από εξελιγμένο ήχο σε κάρτες γραφικών, αφού όπως και να το κάνουμε, για άλλους λόγους τις αγοράζεις κανείς. Η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για μια απόπειρα της AMD να δώσει στις Radeon «προστιθέμενη αξία» μέσω μπόνους χαρακτηριστικών αποκλειστικά «κόκκινων» όπως κάνει η nvidia χρόνια τώρα με τις δικές της κάρτες (πχ. PhysX). Το ζουμί όμως ήταν αλλού.

MANTLE

Η σημαντικότερη είδηση που  βγήκε στην GPU’14 δεν είχε να κάνει με το hardware αλλά με το Mantle. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για το νέο API (κάτι σαν το DirectX ή το OpenGL) που ανέπτυξε η AMD (ίσως σε συνεννόηση με τις Sony και Microsoft) ειδικά σχεδιασμένο για τις Graphics Core Next (GCN) συσκευές. Αυτές είναι οι Radeon σειράς 7000 ή νεότερες και οι νέες APU που θα κυκλοφορήσουν σύντομα (Kaveri). Όλα αυτά τα προϊόντα συγγενεύουν με τις κονσόλες νέας γενιάς (PS4,Xbox ONE). Σύμφωνα με την AMD ,οι game developers ζητούσαν εδώ και χρόνια ένα τέτοιο εργαλείο  και ήδη η ΕΑ το έχει ενσωματώσει στην Frostbite 3 μηχανή ,δεσμευόμενη να το χρησιμοποιήσει στους περισσότερους από τους νέους τίτλους της ,αρχής γενομένης από το Battlefield 4 (Mirror’s Edge, Dragon Age, Mass Effect κλπ θα ακολουθήσουν). Λογικά στο πάρτι θα συμμετέχει και η Crytek καθώς ο συνεργάζεται πια και αυτή στενά με την AMD (και εκδότης της είναι η ΕΑ). Άλλωστε και το πολυαναμενόμενο Star Citizen του Chris Roberts ,βασίζεται στην Cryengine 3 και ανήκει και αυτό στους AMD Gaming Evolved τίτλους, ενώ και η Activision δείχνει να παρακολουθεί το θέμα στενά. Υπάρχει λοιπόν υπόσχεση για εκτενή Radeon βελτιστοποίηση σε πολλά ΑΑΑ games.

002MantleΗ DICE έχει πάρει ζεστά το θέμα.

Θα αναρωτηθείτε «αφού το Mantle είναι τόσο καλό, γιατί δεν επιχείρησαν τόσα χρόνια η ATi/AMD ή nvidia κάτι παρόμοιο; Τι άλλαξε; Η απάντηση είναι απλή. Κάθε εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για κάθε τίτλο έχει έναν καθορισμένο προϋπολογισμό και φυσικά συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια  και ανάλογα κάνει τα κουμάντα της, δηλαδή επιλέγει σε ποια από τα δημοφιλή format θα κυκλοφορήσει προϊόντα. Το κόστος της ανάπτυξης παιχνιδιών ταυτόχρονα για τις κονσόλες τις Sony, της Microsoft και τα PC (και να μην ξεχνάμε την Nintendo) δεν είναι καθόλου αμελητέο. Μέχρι σήμερα το να πάει η AMD ή η nvidia με ένα API δικιάς της έμπνευσης και να ζητήσει βελτιστοποίηση για τις δικές τις κάρτες ήταν ουτοπικό-οι developers είχαν ήδη υπερβολική δουλειά από μόνοι τους και κανένα απολύτως κίνητρο να φέρουν τον κώδικά τους στα μέτρα των κατασκευαστών GPU-το κόστος ευκαιρίας ήταν απλά απαγορευτικό και το DX9/10/11 φάνταζε υπεραρκετό. Πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τόσο η Sony όσο και η Microsoft χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς τεχνολογία γραφικών που βρίσκεται στις νέες Radeon άρα κάθε νέος τίτλος που θα κυκλοφορήσει στις νέες κονσόλες θα περιλαμβάνει κώδικα σχεδιασμένο για την GCN τεχνολογία αυτομάτως,  χωρίς να χρειάζεται η AMD να πείσει κανέναν.  Αυτό που υπόσχεται το Mantle, είναι να καταστεί το εργαλείο που θα επιτρέψει μεγάλο μέρος του κώδικα αυτού να χρησιμοποιηθεί απευθείας στα GCN συμβατά PC, κάτι που μπορεί να σημάνει δραστική αλλαγή σκηνικού στην αγορά του PC gaming. Είναι πολύ πιθανόν από δω και πέρα τα παιχνίδια που γράφονται για κονσόλες και μεταφέρονται στα PC να τρέχουν γρηγορότερα και ομαλότερα στις GCN Radeon ενώ και αδύναμες GCN κάρτες ενδεχομένως να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν δυνατότερες GeForce. Ίσως ανοίξει μια νέα gaming αγορά για τις Kaveri APU για όσους θέλουν ένα φθηνό gaming PC ,ενώ και η προσθήκη μιας απλής entry level Radeon να είναι επαρκής για να μετατρέψει απλά office PCs σε ικανές πλατφόρμες για παιχνίδια. Σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα και developers που κανονικά θα ανέπτυσσαν τους τίτλους τους μόνο για κονσόλες να διαθέτουν και μια έκδοση PC συμβατή μόνο με Radeon GCN κάρτες. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πολύ πιθανόν αυτήν τη στιγμή αλλά με την ψηφιακή διανομή τόσο διαδεδομένη χάρη στο Steam (άρα και τα κόστη σχετικά χαμηλά), δεν μπορεί και να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Προς το παρόν όλα αυτά είναι υποσχέσεις, αφού πλην της ΕΑ και των (σημαντικών όπως και να το κάνουμε) franchises της, δεν υπάρχει κάτι άλλο χειροπιαστό υπέρ του Mantle. Για να καθιερωθεί ως API έχει πολύ δρόμο ακόμα. Την ίδια στιγμή όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η nvidia παίρνει πολύ στα σοβαρά το θέμα  και οπωσδήποτε θα απαντήσει, καθώς η πρωτοκαθεδρία της στις πωλήσεις καρτών γραφικών για PC απειλείται ευθέως. Η πρόβλεψή μου είναι πως σε πρώτη φάση θα στραφεί πολύ δυνατά στο κομμάτι των PC exclusives, προνομιακό πεδίο της πράσινης εταιρείες για πολλά χρόνια-το World of Warcraft για παράδειγμα, από τη γέννησή του είναι σταθερά βελτιστοποιημένο για nvidia κάρτες. Αυτοί ακριβώς είναι οι τίτλοι που δεν έχουν σχέση με τις κονσόλες, άρα η αναχαίτιση της κόκκινης επίθεσης θα είναι πιο εύκολη εκεί.  Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε μάρτυρες μιας δύσκολης σκακιστικής παρτίδας. Η AMD πραγματοποίησε ένα γερό άνοιγμα αλλά και η nvidia δεν θα αργήσει να απαντήσει.

Tags

Kuivamaa

Γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Gamer εξ απαλών ονύχων, η πρώτη μου επαφή με το σπορ έγινε με έναν κλώνο του Pong σε προσχολική ηλικία.  Αν και πιστός χρήστης PC από to 1989 και την εποχή των XT έχουν περάσει από την κατοχή μου και διάφορες κονσόλες (Atari 2600, διάφορες Sega, σειρά των Playstation κλπ) ενώ η εισαγωγή μου στην gaming δημοσιογραφία έγινε μόλις το Γενάρη του 2012 και το PC Master. Παλαίμαχος των adventures, πλέον μοιράζω τον gaming χρόνο μου μεταξύ MMO, RPG (κάθε είδους) και Shooters.Email:  [email protected] Follow me: Facebook | Twitter | SteamID: Kuivamaa

Related Articles

8 Comments

  1. Πολύ ωραίο κείμενο Μπίλ και κατατοπιστικότατο…δεν είχε ιδέα τί έκανε το κόκκινο προλεταριάτο με όλα ευτούνα τα conferences τον τελευταίο καιρό. Περιμένω την απάντηση της Nvidia με αριστοκρατικά σουφρωμένη μύτη και τεράστιο ενδιαφέρον 🙂

  2. Όντως. Η AMD “πατάει” στη συγγένεια του Mantle με τα APIs των game consoles για να προωθήσει τη χρήση του από τους developers. Θα τα καταφέρει; Δεν έχω ιδέα, αλλά αν υποθέσουμε οτι η υποστήριξη στο Battlefield 4 είναι προάγγελος γενικότερης υποστήριξης στη Frostbite Engine τότε είναι πιθανό όλα τα παιχνίδια της ΕΑ να το υποστηρίζουν πλήρως.

  3. Αυτό που λες είναι στάνταρ Άλεξ, η ΕΑ δεν επενδύει για *ένα* παιχνίδι αλλά για ένα άλφα-βήτα-γάμμα χρονικό ορίζοντα development που θα πιάνει όλα της τα πρότζεκτ λογικά.

  4. το ενδιαφερον κομματι ειναι οτι θα υποστηριζονται οι καρτες σειρας 7000 που ειναι ηδη στην αγορα …

  5. Υπάρχει μια διαφορά όμως. Το GLide ήταν ένα υποσύνολο του OpenGL API, βελτιστοποιημένο για να εύκολη δημιουργία παιχνιδιών. To Mantle, δεν φαίνεται να ανήκει κάπου συγκεκριμένα.

Leave a Reply

Back to top button
Follow on Feedly

Close
Close