HARDWARE

SLi vs CFX: Tο FCAT στο προσκήνιο.

Τους τελευταίους μήνες στον χώρο του benchmarking και γενικότερα της pc gaming/tech δημοσιογραφίας έχει επέλθει μια πραγματική κοσμογονία. Ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς είδαμε το καθιερωμένο υπόδειγμα μέτρησης της gaming απόδοσης (μέσος όρος Frames ανά δευτερόλεπτο) να τίθεται σε ανοικτή αμφισβήτηση χάρη κυρίως στις προσπάθειες του Scott Wasson. O εν λόγω κύριος, σχεδόν μόνος του έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση σχετικά με το λεγόμενο frame latency και τον αντίκτυπο που έχει στην gaming εμπειρία. Όμως όλα αυτά ωχριούν μπροστά στην αναταραχή που προκλήθηκε πριν λίγες μέρες με την επίσημη εμφάνιση του συστήματος FCAT (Frame Capturing and Analysis Tools) το οποίο υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο αξιολόγησης της απόδοσης των συστημάτων με δύο ή περισσότερες GPU σε συστοιχία.  

To συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί επινόηση της nvidia. Στο επίπεδο του software αποτελείται από ένα overlay εργαλείο το οποίο επεμβαίνει νωρίς στη διαδικασία του rendering και «σφραγίζει» κάθε παραγόμενο frame με μια πλαϊνή χρωματιστή μπάρα (από μια παλέτα 16 χρωμάτων σε αυστηρή σειρά διαδοχής) η οποία θα το συνοδεύει μέχρι την εμφάνισή του στην οθόνη. Σε εκείνο το σημείο (λίγο πριν την εμφάνιση δηλαδή) επεμβαίνει το hardware. Ένα DVI splitter παίρνει τα δεδομένα όπως βγαίνουν από την GPU και τα οδηγεί σε ένα δεύτερο, ανεξάρτητο σύστημα που διαθέτει μια κάρτα capturing καθώς και δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Από τη στιγμή που κάθε frame έχει και μια σφραγίδα, είναι εύκολο να παρατηρηθεί σε αργή κίνηση η συμπεριφορά του όπως εμφανίζεται στην οθόνη. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του συστήματος θα βρείτε στα review sites που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο project (FCAT).

http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/Frame-Rating-Dissected-Full-Details-Capture-based-Graphics-Performance-Testing
http://www.anandtech.com/show/6862/fcat-the-evolution-of-frame-interval-benchmarking-part-1
http://techreport.com/review/24553/inside-the-second-with-nvidia-frame-capture-tools
http://www.tomshardware.com/reviews/graphics-card-benchmarking-frame-rate,3466-2.html

 

Ένα από τα κυριότερα ευρήματα αυτής της μεθόδου ήταν και το φαινόμενο των frames «νάνων» (runt),δηλαδή κάποια frames τα οποία ενώ παράγονται και μετρώνται κανονικά από το FRAPS ,στην οθόνη εμφανίζονται ελάχιστα με αμφισβητήσιμο αντίκτυπο στην πραγματική απόδοση. Ο ορισμός της nvidia για τα runts είναι κάθε frame που καταλαμβάνει 21 ή λιγότερες γραμμές σάρωσης στην οθόνη και τα οποία πλήττουν κυρίως την τεχνολογία CrossfireX της AMD.

https://ragequit.gr/wp-content/uploads/2013/04/runt-frame.jpg

Αυτή ήταν η είδηση. Ώρα και για το σχόλιο. Πιστεύω πως το FCAT είναι προς την σωστή κατεύθυνση αφού σε τελική ανάλυση αυτό που έχει σημασία δεν είναι η παράθεση σκέτων αριθμών αλλά η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιολόγηση της τελικής εμπειρίας που θα έχει ο χρήστης. Από τη στιγμή που η νέα μέθοδος αυτή εντοπίζει αδυναμίες στην απόδοση των καρτών, αόρατες στο FRAPS ,πρόκειται για ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Υπό αυτό το πρίσμα το FCAT πηγαίνει το game benchmarking ένα βήμα παρακάτω.  Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί και κάποια νέα προβλήματα. Το πιο προφανές είναι ότι πρόκειται για πολύ ακριβή τεχνολογία ,εξαιρετικά χρονοβόρα στη συλλογή στοιχείων και αρκετά ιδιότροπη στη χρήση όπως κάθε τι νέο (οι reviewers του Tom’s Hardware δεν κατάφεραν να κάνουν το σύστημα να δουλέψει σωστά σε πλατφόρμα βασισμένη στο X79 socket  για παράδειγμα). Σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες των κατασκευαστών καρτών γραφικών και όχι για προσωπική ή δημοσιογραφική (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) χρήση. Δεν πρόκειται σύντομα να δούμε το FCAT να συνοδεύει κάθε gaming benchmark με διάφορες κάρτες αφού το κόστος σε ανθρωποώρες για κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό. Παρόλα αυτά η αρχή έχει γίνει. Το γεγονός ότι η nvidia αποφάσισε σε αυτήν την φάση να αποκαλύψει ένα τέτοιο τεχνικό μυστικό μαρτυράει δύο πράγματα. Την  πίεση που δέχεται τον τελευταίο χρόνο από την AMD ,η ισχύς των καρτών της οποίας ανάγκασε την nvidia να προσπαθήσει να δείξει την όποια ποιοτική της υπεροχή σε τομείς εκτός της ωμής απόδοσης αλλά φυσικά και το επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτει στις τάξεις της.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο επίσης θα προσπεράσω  το γεγονός  ότι πρόκειται για προϊόν της nvidia (το οποίο αναπόφευκτα δημιουργεί ερωτήματα) και θα αποδεχτώ την ακεραιότητα των μετρήσεων. Το κύριο ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αυτό της σωστής ερμηνείας των σχετικών στοιχείων. Είδαμε πιο πάνω ότι η nvidia ονομάζει τα «κοντά» (21 scan lines ή μικρότερα) frames ως runts, κάτι που σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να δέχονται ασυζητητί όλοι οι reviewers. Για παράδειγμα ενώ το PC Perspective φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες της nvidia πιστά, το Tom’s Hardware  άφησε ανοικτά ενδεχόμενα δικών του ρυθμίσεων και ορισμών.

Μιλώντας για το PC Perspective πάντως, οφείλω να τονίσω πως η δική τους δοκιμή ήταν αυτή η οποία ξεχώρισε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο από όλες τις σχετικές που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με τη λήξη της NDA. Κι αυτό γιατί  σύμφωνα με την ανάλυσή τους ,η πραγματική απόδοση δύο Radeon καρτών σε συστοιχία crossfire είναι κατά κανόνα τόσο κακή που πρακτικά δεν βελτιώνει καθόλου την gaming εμπειρία, (σε αντίθεση με τη συμπεριφορά των GeForce). Ενώ όλοι οι reviewers παραδέχονται πως το SLi γενικά υπερέχει, κανείς τους δεν φτάνει σε τόσο ακραίο συμπέρασμα όσο το PCPer.  Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το PCPer ήταν ίσως το site με την μεγαλύτερη εμπλοκή στην ανάπτυξη του FCAT έχοντας δημοσιοποιήσει πριν καν αρθεί η NDA (χωρίς να αναφέρει την προέλευση της τεχνολογίας) σχετικά κομμάτια μήνες πριν τον ανταγωνισμό  (με την άδεια της nvidia). Παράλληλα από τα video των δοκιμών τους ,σε τουλάχιστον μία περίπτωση γίνεται αντιληπτή διαφορά σε γραφικά settings (δοκιμή 660 ti SLi vs 7950 CFX στο Sleeping Dogs) πράγμα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε συγκριτική δοκιμή.

02FCAT

Κατά πάσα πιθανότητα, η δοκιμή του PCPer δεν θα έμπαινε σε τέτοιο βαθμό κάτω από το μικροσκόπιο αν δεν είχε προηγηθεί το ακραίο συμπέρασμα για τις Radeon. Αρκεί βλέπετε ένα τεστ με δύο συστήματα δίπλα-δίπλα ,το ένα μονής κάρτας και το ένα διπλής, για να διαπιστώσει κανείς πως μια δεύτερη κάρτα σε Crossfire στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί και κάνει τη διαφορά επιτρέποντας υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμίσεις στα σύγχρονα games. Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά έχει συμβεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια.

Οι περισσότεροι θα έχετε προσέξει ότι κατά καιρούς στα reviews και τις παρουσιάσεις μου ,περιλαμβάνονται και κάποια benchmarks με τη χρήση του FRAPS. Σκοπεύω να συνεχίσω την πρακτική αυτή, αφενός γιατί το FRAPS εξακολουθεί να προσφέρει ικανοποιητική ακρίβεια σε συνθήκες μιας κάρτας γραφικών και αφετέρου γιατί ο σκοπός των benchmark αυτών είναι απλά να δώσουν μια γενική ιδέα της απόδοσης που μπορεί να περιμένει ο gamer και όχι κάποιο απόλυτο μέγεθος. Κατά τα άλλα αυτό που μένει από όλη αυτήν την ιστορία είναι πως η εμπειρική γνώση , το ότι οι κάρτες της nvidia σε SLi ,αν και δεν στερούνται προβλημάτων είναι στα περισσότερα games ομαλότερες και απαιτούν λιγότερη βελτιστοποίηση ρυθμίσεων για να αποδώσουν, έχει αρχίσει να εκφράζεται και σε νούμερα. H πράσινη εταιρεία κέρδισε τις εντυπώσεις στο πεδίο των πολλαπλών καρτών σε αυτή τη φάση. Το μπαλάκι βρίσκεται πια στην την πλευρά της AMD η οποία υποσχέθηκε να απαντήσει τους καλοκαιρινούς μήνες με ανανεωμένους drivers. Μείνετε συντονισμένοι.

Tags

Related Articles

10 Comments

 1. Εγώ θα απαντήσω το με το εξής. Αν δεν απατώμαι, γύρω στο 2002, είχε αποδειχθεί ότι η Nvidia έκλεβε μέσω των drivers σε γνωστά benchmarks της εποχής. Ποιος μου λέει, ότι δεν κάνει και το ίδιο τώρα. Ή, ότι δεν είναι απλά πρόσκαιρή η υπεροχή της, λόγω το ότι είναι δικό της το σύστημα, και φυσικά μπορούσε να ξέρει πως πρέπει να τρέξουν οι κάρτες για να αποδώσουν. Και το τελικό ερώτημα: Είναι τίποτα από αυτά ορατό από τον μέσω άνθρωπο δια γυμνού οφθαλμού;

 2. Τη θυμάμαι την ιστορία που λες και δεν είναι μοναδική περίπτωση. Αν θες την άποψή μου για το SLi και το CFX, θέλουν και τα δύο αρκετή δουλειά ακόμα. Απλά η nvidia έστρεψε την προσοχή σε αυτό το πεδίο (runts) και αυτήν την δεδομένη στιγμή γιατί πολλοί πελάτες που είναι συνηθισμένοι στο να αγοράζουν ακριβές κάρτες κάθε χρόνο ίσως κοιτάξουν να πάνε σε διπλή λύση τώρα που οι νέες σειρές και της nvidia και της AMD θα αργήσουν λίγους μηνες ακόμα. Εννοείται πως έφερε τη μπάλα στο δικό της γήπεδο με δικό της hardware. Πάντως η ιστορία με τις radeon δεν είναι και κάτι φοβερό, αν εξαιρέσεις μερικά παιχνίδια που είναι αδιόρθωτα (Far Cry 3 εσένα λέω) με λίγο ψάξιμο στα settings και το radeonpro μια χαρά παίζεις. Γι’αυτό κράτησα τόσο αυστηρή στάση απέναντι στο PcPer. Όσο για το τι γίνεται αντιληπτό ή όχι, δεν είναι εύκολο να το απαντήσω. Ξέρω ότι το δικό μου μάτι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο microstuttering. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν τους ενοχλεί, ή ότι δεν το αντιλαμβάνονται. Δεν ξέρω αν όντως ισχύει ή αν θα άλλαζαν γνώμη σε σύγκριση πλάι-πλάι με σύστημα χωρίς ms.

 3. Πολύ ενδιαφέρον το παραπάνω…

  Βρε Kuivamaa για να καταλάβω, δηλαδή λες ότι όταν έχεις 2+ gpu έχεις αναγκαστικά stuttering;

 4. ‘Οχι απαραίτητα. Γενικά η τεχνολογία AFR (alternate frame rendering) που χρησιμοποιούν οι δύο εταιρείες σημαίνει πως πάντα θα υπάρχει κάποια υστέρηση από frame σε frame με δύο κάρτες σε σχέση με την απόδοση της μονής κάρτας αλλά με δουλειά στους drivers το φαινόμενο μπορεί να περιορίστεί σε βαθμό που να μην είναι ορατό.

 5. Πολύ σημαντικό το ζήτημα του frame latency και επιτέλους οι εταιρίες άρχισαν να το μελετούν σοβαρά. Η ομαλότητα του gameplay έχει σαφώς μεγαλύτερη σημασία από τα 5 frames παραπάνω.

 6. Εννοείται ότι δεν έχω κάτι εναντίον σας, στο κάτω κάτω, πάνω κάτω τους ίδιους προβληματισμούς πιστεύω ότι είχαν και οι υπόλοιποι που έκαναν το review, εκτός του PC Perspective. Άλλωστε, αν το δούμε ψυχρά, η πλειονότητα των χρηστών προτιμά 1 δυνατή κάρτα, γιατί κακά τα ψέματα, απ όσο γνωρίζω, στην καλύτερη 50% παραπάνω frames να έχεις. Οπότε, αν το πρόβλημα είναι στα CF/SLI, μικρό το κακό.

 7. Μετά το The way it is mean to be played τι άλλο θα σκεφτεί η Nvidia να μας πείσει…

  Μεγάλος σκεπτικισμός από μέρος μου όσον αφορά τη μεθοδολογία αλλά και τα ίδια τα νούμερα των μετρήσεων. Στην καλύτερη περίπτωση μου φαίνεται ότι απλώς ψειρίζουμε τη μαϊμού…

 8. Το ίδιο ισχύει και για τα SFR(Split Frame Rendering) ή και για το SLI antialiasing; (kai σε ότι αντίστοιχο έχει η AMD;).

 9. ωραιο θεμα θα το δω. αυτες τις μερες λεω να παρω μια δευτερη GTX660 Ti για θυριιοδεις επιδοσεις!!!

Leave a Reply

Back to top button
Follow on Feedly

Close