SPECIALS
Trending

DESPERADOS III – Preview

Από την Ιαπωνία στην Άγρια Δύση

Για τη Mimimi Games χρειάζεται ένας μικρός πρόλογος. Η γερμανική εταιρεία έδωσε τα πειστήρια για τις δυνατότητές της με την πρώτη κυκλοφορία της το Shadow Tactics: Blades of the Shogun, το 2016. Η νεκρανάσταση του είδους των tactical-RTS ήταν γεγονός, καθότι το παιχνίδι πάταγε στην κληρονομιά που είχαν αφήσει τα θρυλικά Commandos και, σε μικρότερο βαθμό, τα Desperados (και για τους μύστες το Robin Hood). Ξαφνικά, βετεράνοι του χώρου άρπαξαν την ευκαιρία και κάλπασαν πάνω στην τάση των remasters με τα τελευταία αποτελέσματα πάνω στο Commandos 2 HD να είναι εμφανώς αμφιλεγόμενα. Πολλοί (ανάμεσα τους και ο υπογράφων) απόρησαν για την απόφαση της εκδότριας Kalypso Media, που έχει υπό την κατοχή της τα πνευματικά δικαιώματα του τελευταίου, να μην δώσει το μεγαλεπίβολο έργο του ρετουσαρίσματος στη Mimimi Games.

Για δυνατούς λύτες…

Παράλληλα όμως, ανακοινώθηκε από την THQ Nordic ότι δουλεύει με την Mimimi στο ρόλο της ανάπτυξης πάνω στο Desperados III. Νέα για τα οποία αναθαρρήσαμε αν μη τι άλλο. Μπορεί ένα νέο Commandos να είναι ήδη στα σκάρια από εσωτερική ομάδα ανάπτυξης της Kalypsο, αλλά μάλλον θα έχει «μεγάλες σπιρουνάτες μπότες να γεμίσει». Ο λόγος δεν είναι άλλος από την κυκλοφορία του Desperados III μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, αν δεν αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Όταν μας προτάθηκε η preview παρουσίαση του παιχνιδιού, δεν διστάσαμε και είμαστε σε θέση να σας δώσουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας.

Αρχικώς, θέλω να δηλώσω “ευτυχής” και πλήρως ικανοποιημένος που η Mimimi δεν ανέλαβε ποτέ το Commandos 2 HD Remaster. Εξηγούμαι. Το Commandos 2 είναι ένα παιχνίδι που α) έχει ήδη κυκλοφορήσει, άρα έχει πολύ στεγανό καλούπι και όρια που μπορεί να κινηθεί κάποιος χωρίς να αλλοιώσει την ταυτότητά του (ειδάλλως θα μιλούσαμε για remake) και β) η Mimimi πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα στη βιομηχανία ώστε να επωφεληθούμε ως τελικοί καταναλωτές με φρέσκες ιδέες και υλοποιήσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι Γερμανοί θα έπρεπε να κάνουν πολλούς συμβιβασμούς που εν τέλει να μην αντιπροσώπευαν το ίδιο το όραμα που έχουν για το είδος. Αυτή η συνειδητοποίηση ήρθε έπειτα από τις 6 γεμάτες ώρες που αφιέρωσα στην preview κόπια του Desperados III.

Με το που τελειώνει η κάθε αποστολή πέφτει ΚΑΦΤΩ ΜΩΛΙΒΥ και τα ανάλογα badges γα να σηματοδοτήσουν τις κινήσεις μας.

Φυσικά η πρώτη εντύπωση είναι ότι αποτελεί μία μεταφορά του Shadow Tactics στην Άγρια Δύση. Η μηχανή γραφικών (Unity) παραμένει η ίδια όπως και οι μηχανισμοί που είδαμε στο Shadow Tactics (π.χ. execute button για την ταυτόχρονη εκτέλεση των ενεργειών όλων των μελών της ομάδας μας). Το εικαστικό του user interface (UI) φαίνεται να έχει δέσει αρμονικά αλλά και να συνεισφέρει στην ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει το παιχνίδι. Αυτή είναι και η πρώτη επιτυχία των Γερμανών.

Death bride.

Από την πρώτη στιγμή μας τοποθετούν όχι ως απλούς μάρτυρες, αλλά ως ενορχηστρωτές της Χαμένης Ταινίας του Sergio Leone που βγαίνει το 2020. Ήδη από το τρίτο εισαγωγικό επίπεδο στην πόλη της Flagstone περιμένουμε να ακουστεί από ένα ακαθόριστο σημείο μία τρομπέτα που να δίνει το σινιάλο. Τέσσερις απλές νότες από μία φυσαρμόνικα που ακουμπάει τα χείλη ενός μικρού παιδιού όταν σε κοιτάει με μάτια που έχουν ήδη δει το θάνατο και τη σκληρότητα του τοπίου στο οποίο ζει. Η Δύση δεν είναι τυχαίο ότι είναι Άγρια. Οι διάλογοι στάζουν μπαρούτι, ουίσκι και φαρμάκι. Τα μικρά σκηνοθετικά τρικ όπως το χτύπημα στην πλάτη που σηκώνει ένα σύννεφο σκόνης όταν αυτή απομακρύνεται από το δερμάτινο σακάκι σε κάνουν να νομίζεις ότι θα μυρίσεις την έρημο. Η Mimimi διάβασε το μάθημα για το σπίτι και περνάει τις εξετάσεις με άριστα. Οι μηχανισμοί που θα εξετάσουμε και θα παρουσιάσουμε παρακάτω είναι απλώς το λιθαράκι που αναμενόμενα με βάση το Shadow Tactics δεν θα μπορούσε να πάει στραβά.  

Ο Cooper είναι στην πόλη. Το “κοράκι” θα έχει δουλειές.

Η preview έκδοση μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε 6 συνολικά επίπεδα από το παιχνίδι: τα 4 πρώτα που λειτουργούν ως ένα εκτενές tutorial πάνω στους βασικούς μηχανισμούς, την 8η αποστολή όπου γνωρίζουμε έναν νέο χαρακτήρα και την 10η όπου έχουμε στη διάθεσή μας όλη την ομάδα για να πετύχουμε το στόχο μας. Αρχικώς, πρέπει να τονίσουμε ότι το Desperados III εκτελεί το ρόλο του origin-storty prequel σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες της σειράς. Ως κύριος πρωταγωνιστής παραμένει ο John Cooper και μαθαίνουμε το πώς συνάντησε για πρώτη φορά ορισμένους από τους χαρακτήρες της ομάδας του, όπως η Kate O’Hara και ο Doctor McCoy.

Τα άλλα δύο μέλη της ομάδας, αποτελούνται από τον θηριώδη Hector (και την μνηστή του αρκουδοπαγίδα – Bianca) και την εξαιρετικά δυνατή New Orleans voodoo-afficionado Isabelle. Στην κλασική συνταγή των tactical RTS, κάθε χαρακτήρας αποτελεί και διαφορετικό αρχέτυπο με τις δικές του ικανότητες. Για παράδειγμα, ο Cooper αποτελεί τον πλέον ισορροπημένο gunslinger, η Kate O’Hara την «κατάσκοπο» με τις δυνατότητες αντιπερισπασμού κ.ό.κ. Βρήκαμε ότι η Isabelle είναι το πλέον μη ισορροπημένο αρχέτυπο στο παιχνίδι, πάντα με φόντο την περιορισμένη διαθεσιμότητα των αποστολών που είχαμε. Αυτό συμβαίνει διότι οι ικανότητες που έχει η Isabelle είναι άκρως δυνατές, ενώ παράλληλα ξεφεύγουν από τα πλαίσια του ρεαλισμού που έχουμε συνηθίσει. Επί παραδείγματι, μπορεί να «συνδέσει» δύο φρουρούς με αποτέλεσμα ό,τι παθαίνει ο ένας να παθαίνει και ο άλλος, ακόμη και αν αυτό είναι ένα τελειωτικό χτύπημα. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια επομένως.

Ορισμένες φορές, όσο και αν μας αρέσει να τους καθαρίζουμε με stealth, πρέπει να μιλήσουν τα όπλα. Τα βαριά όπλα…

Η στρατηγική προσέγγιση είναι επίσης καλοσχεδιασμένη και πολυποίκιλη. Τα tactical RTS είναι επί της ουσίας μία καλοκουρδισμένη μηχανή της οποίας η λειτουργία βασίζεται στην άψογη διεκπεραίωση ρουτίνας των επί μέρους γραναζιών. Μία μικρή διατάραξη σε αυτήν την ευταξία και το πεδίο είναι ελεύθερο για να το κάνουμε ό,τι θέλουμε εμείς. Για παράδειγμα, στην αποστολή της Flagstone πρέπει να «τακτοποιήσουμε» τέσσερις επιστάτες της εταιρείας σιδηροδρόμων DeVitt. Μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό είτε με προσέγγιση Hitman (κάποιο πιθανό «ατύχημα») είτε με τα όπλα ανά χείρας και πλήρη εξαφάνιση κάθε «τσάτσου» της εταιρείας.

Τα κουτάκια στην οροφή είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να λυθεί το συγκεκριμένο “πρόβλημα”.

Κλείνοντας την παρουσίαση της beta έκδοσης, οφείλουμε να πούμε ότι είμαστε πλέον άκρως ενθουσιασμένοι για την κυκλοφορία του Desperados III. Η Mimimi έχει δείξει ότι ξέρει πάρα πολύ καλά τα εργαλεία της (Unity) και πώς να τα αξιοποιεί όχι μόνο για να παραδώσει ένα στιβαρό gameplay, αλλά και να παρουσιάσει μία ιστορία που θα στέκεται επάξια στο είδος των Western. Η ατμόσφαιρα του Desperados III έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από τα spaghetti western, τόσο τα δραματικά όσο και τα κωμικά. Αν είστε φίλοι του είδους και ήσαστε επιφυλακτικοί μέχρι τώρα, βάλτε το στη wishlist άμεσα. Τα έως τώρα πειστήρια δείχνουν ότι θα είναι ένας εξαιρετικής ποιότητας τίτλος!

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button
elEL