REVIEWS

11-11: Memories Retold

Η Γάτα & Το Περιστέρι

Μέχρι στιγμής, το Valiant Hearts: The Great War δίκαια λογιζόταν ως το κορυφαίο αντιπολεμικό παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Με πανέμορφη καλλιτεχνική διεύθυνση και μια ναϊφ απλότητα που έκοβε μέχρι την καρδιά, εντύπωνε την φρική του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο υποσυνείδητο του παίκτη με τρόπους αναπάντεχους και σαφώς, αλησμόνητους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χρειάστηκε και πάλι ένα Γαλλικό στούντιο, προκειμένου να ξεπεραστεί το επίτευγμα της Ubisoft Montpellier. H Digixart λοιπόν, με την συνδρομή του κορυφαίου animation studio Aardman, από το πουθενά και με ελάχιστες τυμπανοκρουσίες κυκλοφόρησε το 11-11: Memories Retold, στην εκατοστή επέτειο της Ημέρας Συμφιλίωσης.

O νεαρός Χάρι θα βάλει τη στολή αφελέστατα, για τα μάτια της Julie και μόνο.

Την στιγμή που τυπώνω αυτές τις αράδες, έχω ένα γλυκόπικρο χαμόγελο στις άκρες της μουτσούνας μου. Υπάρχει μια τεράστια μερίδα πιτσιρικιών εκεί έξω, μεγαλωμένη με μημίδια, βίντεο των πέντε δευτερολέπτων και Wiki-ανακρίβειες, η οποία ενδέχεται όχι μόνο να μην γνωρίζει το παραμικρό αναφορικά με την Ημέρα Συμφιλίωσης, αλλά να μην επιθυμεί κιόλας να το μάθει, καθώς ‘Όλα αυτά έγιναν παλιά και μη μας σκοτίζεις τον έρωτα μπάρμπα, είμαστε σε λόμπι για Fortnite”.  Απλά και συνοπτικά, η 11/11/1918 ήταν η ημέρα όπου τελείωσε και επίσημα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκατομμύρια νεκροί και δεκάδες εκατομμύρια ζωές για πάντα τσακισμένες και αλλαγμένες. Προκειμένου να μπορούν σήμερα τα πιτσιρίκια του Fortnite να τρεχαλίζουν ανέμελα στα λιβάδια (αν υπάρχουν ακόμη παιδιά με τέτοιες νοσηρές τάσεις επαφής με τον Πραγματικό Κόσμο) και να βαριούνται να ασχοληθούν με σκονισμένους τόμους Ιστορίας.

H δουλειά της Digixart λοιπόν, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Όχι μόνο κρατά ζωντανή της ανάμνηση του Μεγάλου Πολέμου, αλλά παρουσιάζει ένα μεγάλο πλούτο ιστορικών πληροφοριών με τρόπο ιδιαίτερα ελκυστικό. Παράλληλα, γνωρίζει πολύ καλά ότι η αποστολή της είναι πρώτα και κύρια, ανθρωπιστική. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό (και λέει πολλά πράγματα για το πολιτισμικό status quo του σύγχρονου κόσμου) το γεγονός πως ενώ εκατομμύρια παικτών θα σπεύσουν να ματοκυλήσουν τον ‘εχθρό’ στα ψηφιακά μέτωπα του Battlefield V, πραγματικά ελάχιστοι θα ασχοληθούν με την βαριά ομορφιά του 11-11. Η ιστορία των Harry και Kurt, των δυο πρωταγωνιστών του παιχνιδιού, βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μας, από οποιαδήποτε ‘ένδοξη’ απεικόνιση της αλόγιστης σφαγής.

Φτάνοντας στο μέτωπο του Βιμί

Ο Harry (τον ερμηνεύει εξαιρετικά ο Elijah Wood) είναι ένας νεαρός Καναδός φωτογράφος, ο οποίος μεγαλώνει στην παγωμένη και Ολύμπια γαλήνη του Μακάριου Βορρά. Δουλεύει σε ένα μικρό φωτογραφείο και τραβά μέγιστη καψούρα με την κόρη του ιδιοκτήτη Julie, η οποία φυσικά αδυνατεί να πάρει ένα αμούστακο πιτσιρίκι στα σοβαρά. Όταν λοιπόν του δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσει τον Ταγματάρχη Barrett στο μέτωπο, ως προσωπικός του φωτογράφος (…), δεν το σκέφτεται καν. Η στολή και τα γαλόνια που θα κερδίσει στο πεδίο της τιμής, σίγουρα θα ανοίξουν την καρδιά της Julie. Σίγουρα.

Ο Kurt από την άλλη (μια φοβερά στιβαρή ερμηνεία από τον Sebastian Koch) είναι ένας ώριμος άνδρας, ο οποίος εργάζεται ως μηχανικός σε εργοστάσιο συναρμολόγησης Ζέπελιν, τροφοδοτώντας την Γερμανική πολεμική μηχανή. Έχει να λάβει νέα από τον γιο του Max ο οποίος υπηρετεί στο μέτωπο, μήνες ολόκληρους. Η μικρή του κόρη Lucie είναι άρρωστη, ίσως με φυματίωση, πίσω στο χωριό του, το άσημο Alpirsbach. Όταν μαθαίνει πως ολόκληρη η μονάδα του γιου του έχει αιχμαλωτιστεί στο μέτωπο, δεν αντέχει άλλο την αγωνία. Παρά την προχωρημένη του ηλικία, κατατάσσεται εθελοντικά και απαιτεί να σταλεί στην πρώτη γραμμή. Είναι αποφασισμένος να βρει το γιο του και να τον φέρει με ασφάλεια πίσω στο χωριό ή να αφήσει την τελευταία του πνοή στα εφιαλτικά χαρακώματα.

Το Δέντρο Των Νεκρών

Το 11-11 αποτελεί ένα διαδραστικό φιλμ διάρκειας περίπου πέντε ωρών, στα πρότυπα του Life Is Strange. Ελέγχουμε εναλλάξ και τους δυο πρωταγωνιστές μας, οι οποίοι θα σμίξουν με τον πιο παράξενο τρόπο και θα αναπτύξουν μια από εκείνες τις φιλίες που σφυρηλατώνται μονάχα υπό την διαρκή σκιά του άμεσου και βίαιου θανάτου. Οι επιλογές μας κατά την διάρκεια της κοινής τους θητείας στην κόλαση των χαρακωμάτων, θα ορίσουν  και την μοίρα τους. Η περιπέτεια περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικά φινάλε καθώς και ευκαιρίες να διαμορφώσουμε την σχέση των Harry και Kurt κατά το δοκούν, με τρόπο οργανικό. Έχει προσεχθεί μάλιστα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι Γερμανοί στρατιώτες μιλάνε Γερμανικά, οι Καναδοί Αγγλικά και Γαλλικά και στο μέτωπο θα γνωρίσουμε στρατιώτες από κάθε πιθανή εθνικότητα. Το παιχνίδι, μέσα από την πολύ ιδιαίτερη τεχνοτροπία των γραφικών του και τις υψηλότατες αξίες παραγωγής, δημιουργεί ένα μοναδικό αισθητικά αποτέλεσμα.

Σε μεταφέρει και σε ταξιδεύει πραγματικά στα τελευταία δυο χρόνια του πολέμου. Περιλαμβάνεται δε ένας μεγάλος πλούτος collectibles, τα οποία μόλις συμπληρωθούν, παρέχουν πρόσθετες ιστορικές πληροφορίες για τις διαφορετικές πτυχές της ζωής στα χρόνια του Πολέμου. Ο οργανικός τρόπος με τον οποίο έχουν ενσωματωθεί στην αφήγηση του 11-11, πραγματικά ενισχύει την εμπειρία ακόμη περισσότερο και προκαλεί τον παίκτη να επιστρέψει ξανά μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού, προκειμένου να ανακαλύψει όσο περισσότερα κομμάτια της ιστορίας μπορεί.

Επιλέγοντας με ποιό χαρακτήρα θα ξεκινήσουμε το κεφάλαιο

Το Memories Retold είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος, που ξεχειλίζει από ποιότητα. Στην ουσία αποτελεί ένα αρτιότατο αντιπολεμικό φιλμ, διάρκειας πέντε περίπου ωρών. Οι χαρακτήρες που παρουσιάζει είναι ανθρώπινοι, αληθινοί, οικείοι. Τα διλήμματά που θέτει και οι αποφάσεις που μας ζητά να λάβουμε, είναι όσο φρικτά επιβάλλουν οι συνθήκες. Δεν ωραιοποιεί, ούτε αγιοποιεί. Ο δε τρόπος με τον οποίο συνυφαίνει τα μοιραία νήματα των ζώων κάθε εμπλεκόμενου, είναι μαεστρικός.

Αξίζει να τονίσω πως αν το καλλιτεχνικό ύφος ακουαρέλας που διακρίνετε στις εικόνες που συνοδεύουν την παρουσίαση σας οδηγήσει στην εκτίμηση πως πρόκειται για κάποια τέρμα φλου αρτιστίκ απροσαρμοστίλα που ελέγχεται με τα μάτια και το αριστερό δάκτυλο του ποδιού, θα έχετε πέσει πανηγυρικά έξω. Το παιχνίδι λειτουργεί ως παιχνίδι εξερεύνησης προοπτικής τρίτου προσώπου και μηχανικά στέκεται άψογα. Διάβολε, περιλαμβάνει και μερικές πολύ ευχάριστες εκπλήξεις, οι οποίες διανθίζουν το gameplay του και κρατάνε το ενδιαφέρον του παίκτη αμείωτο μέχρι το τέλος.

Μεταφέροντας τους νεκρούς

Ένα πραγματικό διαμάντι και το καλύτερο αντιπολεμικό παιχνίδι στην αγορά αυτή τη στιγμή. Άψογα σκηνοθετημένο, μετρημένο και ρεαλιστικό ως προς την γραφή του, καταπιάνεται με ωριμότητα και σεβασμό με ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της συγχρονης ιστορίας. Οι Harry και Kurt θα μείνουν μαζί σας, βαθιά στην καρδιά, πολύ μετά από το τέλος του κοινού σας ταξιδιού.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Δυνατές ερμηνείες, υποβλητική καλλιτεχνική διεύθυνση και μια ιστορία που θα χαραχτεί βαθιά στην μνήμη κάθε παίχτη. Ο καλύτερος δυνατός τρόπος με τον οποίο ένα 'παιχνίδι' μπορεί να μιλήσει για την φρίκη του πολέμου.

Στέφανος Κουτσούκος

Ο Στέφανος Κουτσούκος ή αλλιώς "The Artist Formerly Known As Borracho", διέπραξε ποικίλα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν σε μια ριζική επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων και αξιών του. Υπηρέτησε περήφανα στην πειρατική αρμάδα του Ragequit.gr από την ίδρυση του ιστοτόπου το 2012 ως το Μάη του '19.

3 Comments

  1. Πολύ δυνατός τίτλος σε μία περίοδο που μυρίζει μπαρούτι. Όσοι δεν γνωρίζουν τα λάθη του παρελθόντος και τις επιπτώσεις τους είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν. Σίγουρη αγορά ώστε να ξαναθυμηθώ το αειθαλές μήνυμα που λες ότι περνάει το δραματούργημα.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL