REVIEWS

ARAGAMI

Το Aragami κουβαλάει μια μακρά ιστορία στη πλάτη του. Ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια ως ένα φοιτητικό project μιας χούφτας ανθρώπων, με την επωνυμία Path of Souls. Το εν λόγω project κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και η αρκετά υψηλή ποιότητά του (τηρουμένων των αναλογιών φυσικά), το έκανε αρκετά γνωστό στους “underground” gaming κύκλους. Βλέποντας την απήχηση που είχε το prototype που είχαν δημιουργήσει, οι (τότε) φοιτητές αποφασίζουν να εξελίξουν την ιδέα τους και να κυκλοφορήσουν ένα πλήρες παιχνίδι, πρακτικά βασισμένο στη πτυχιακή τους εργασία. Ετσι, συστήνεται η εταιρία Lince Works και, αφού κατά την ανάπτυξή του μεσολάβησε αλλαγή ονομασίας σε Twin Souls, η μακροχρόνια ανάπτυξη του “μωρού” τους ολοκληρώνεται, με τελεσίδικο τίτλο το Aragami.

Το Aragami λοιπόν είναι ένα παιχνίδι που έχει ως εικόνισμα stealth τίτλους όπως το Metal Gear Solid και το Tenchu, αμφότερα “κονσολικής προελεύσεως”, αλλά αναμφίβολα δύο από τα ισχυρότερα ατού του είδους, ενώ δανείζεται εξίσου αρκετά στοιχεία από τις stealth προσεγγίσεις του υπέροχου Dishonored της Bethesda και του αριστουργηματικού Mark of the Ninja της Klei Entertainment. Σε κάθε περίπτωση, κοινός παρονομαστής είναι η αγάπη των δημιουργών προς το, κάπως παραγκωνισμένο, είδος των stealth παιχνιδιών και η δίψα τους να χτίσουν κάτι πραγματικά αξιόλογο.

Aragami Shot1Η αρχική γνωριμία με τη Yamiko. Μας τα λέει καλά ή όχι;

Η υπόθεση του Aragami παρουσιάζεται απρόσμενα προσεγμένη και γαργαλάει τη περιέργεια του παίκτη, καθώς χρησιμοποιεί το παλιό και πετυχημένο κόλπο των flashbacks και της κοινοποίησης διάσπαρτων στοιχείων της πλοκής ανά κεφάλαιο, προκειμένου να διατηρήσει τη ενδιαφέρον του σε όσο πιο υψηλό επίπεδο δύναται. Ηρωας της περιπέτειας είναι ο ομότιτλος τύπος, ένας undead πολεμιστής/δολοφόνος (aka εκδικητικό πνεύμα), που έχει επικαλεστεί από τη Yamiko, μια απελπισμένη πριγκίπισσα που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται φυλακισμένη από τους Kaiho, τους πολεμιστές του Φωτός. Σύμφωνα με τη Yamiko, οι Kaiho έχουν προκαλέσει μεγάλα δεινά στη χώρα, απόρροια της εκπληκτικής δύναμης που διαθέτουν, ενώ προκειμένου να ελευθερωθεί και να εκδικηθεί το θάνατο των δικών της που προήλθε από τη καταστροφική μανία τους, ο Aragami θα πρέπει να βρει έξι φυλακτά που φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού. Σταδιακά όμως, ο Aragami αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν κάποια κενά στην εν λόγω ιστορία, ενώ η έλλειψη μνήμης για το ποιον του τη περίοδο που ήταν ζωντανός, αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι στη σχέση του με την Yamiko. Ομολογουμένως, πρόκειται για μια αρκετά όμορφη ιστορία, η οποία δεν σπάει κάποιο ρεκόρ πρωτοτυπίας, αλλά στέκεται αξιοπρεπέστατα και αποτελεί επαρκές κίνητρο για να δει κάποιος τους τίτλους τέλους. Kudos για το σεναριογράφο της Lince Works.

Ως σιωπηλός δολοφόνος λοιπόν, η δύναμη του Aragami πηγάζει από τις σκιές, όπου όταν βρίσκεται εκεί είναι σχεδόν ένα με αυτές. Είναι αόρατος στο γυμνό ανθρώπινο μάτι (εκτός και αν κάποιος πλησιάσει πολύ κοντά), ενώ διαθέτει και κάμποσες ακόμα ικανότητες χειραγώγησης τους, που τον καθιστούν πραγματικό… χορευτή των σκιών. Οι βασικότερες ικανότητες του είναι αυτές της τηλεμεταφοράς μεταξύ των σκιών, πάντα μέσα σε κάποια λογική απόσταση, καθώς και η δημιουργία μιας προσωρινής σκιερής εστίας, που του επιτρέπει στη συνέχεια να μεταφερθεί εκεί, ακόμα και όταν ο χώρος που τις περιβάλλει είναι αρκετά φωτεινός. Στη συνέχεια, εφόσον κατά τη διάρκεια της περιπέτειας φροντίζετε να μαζεύετε κάποιους πάπυρους (σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν πέντε με έξι περίπου, όπου θα πρέπει να ψαχουλέψετε λιγάκι παραπάνω μέχρι να τους εντοπίσετε) που εξαργυρώνονται σε skill points, ξεκλειδώνετε ακόμα περισσότερες και ιδιαίτερα χρήσιμες δυνάμεις. Για παράδειγμα, προστίθεται η (σωτήρια) δυνατότητα εξαφάνισης των πτωμάτων, μιας και η σωματική δύναμη του undead μας δεν είναι αρκετή για να τα κουβαλήσει, το εντυπωσιακό Shadow Kill που εξαφανίζει τους φρουρούς χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος, καθώς και άλλες λιγότερο “βάναυσες” μεθόδους όπως προσωρινή τύφλωση των φρουρών, η εμφάνιση παραπλανητικού αντιγράφου σας κλπ. Γενικότερα όσο προοδεύετε στο παιχνίδι, τόσο ισχυρότερος γίνεται ο Aragami και τόσες περισσότερες επιλογές έχετε στη διάθεσή σας, ενώ ανάλογα με τη προσέγγιση που ακολουθήσατε, στο τέλος του κάθε κεφαλαίου αξιολογείστε με το αν σας αντιλήφθηκαν και αν τους σκοτώσατε όλους ή κανέναν. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία επίπτωση όποια μέθοδο και αν διαλέξετε (σιωπηλή, kill ’em all ή συνδυασμό τους), πέρα από το να αποκτήσετε το σχετικό achievement και ένα καλύτερο σκορ εν γένει.

Aragami Shot2Είναι καλή ιδέα πρώτα να ατενίζει κανείς το χώρο πριν προχωρήσει παρακάτω…

Επιστρέφοντας στα του gameplay, βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι δυνάμεις του Aragami είναι η πηγή ενέργειας του, ονόματι Shadow Essence, η οποία κοινοποιείται πολύ πρακτικά στο παίκτη μέσω της φουλαριού που φοράει, ενώ αναπληρώνεται μονάχα όταν βρίσκεστε σε σκιερό μέρος. Συνεπώς, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη διαχείριση της Essence, καθώς άσκοπη σπατάλη και έλλειψη ορθολογικής χρήσης της, ισοδυναμεί με αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και της πιο απλής ενέργειας. Με άλλα λόγια, το τακτικό στοιχείο είναι πολύ έντονο καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και λειτουργεί απρόσκοπτα και σε σημεία εντυπωσιακά καλά, θα λέγαμε. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε καλή αντίληψη του χώρου που σας περιβάλλει, να εντοπίζετε τις ιδανικότερες σκιερές εστίες που θα σας επιτρέψουν την ασφαλή μετακίνηση στον εκάστοτε στόχο σας (ακόμα και να τις δημιουργήσετε οι ίδιοι), ενώ η έκθεσή σας στο φως θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, αφενός γιατί η Shadow Essence μειώνεται σταδιακά, αφετέρου γιατί η απευθείας αντιπαράθεση με κάποιον Kaiho φρουρό που θα σας αντιληφθεί, ισοδυναμεί με σχεδόν βέβαιο θάνατο.

Κάπου εδώ φτάνουμε στο πιο ευαίσθητο σημείο των stealth παιχνιδιών, την ΑΙ των φρουρών. Σε γενικές γραμμές, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε αξιοπρεπές επίπεδο: οι φρουροί ακολουθούν πάντα ένα συγκεκριμένο μοτίβο περιπολίας, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει υποψία για την ύπαρξή σας σε κάποιο σημείο (είτε από στιγμιαία απροσεξία σας είτε γιατί πλησίασαν πολύ στη κρυψώνα σας), θα ξεκινήσουν την έρευνα. Βέβαια, είναι αρκετά εύκολο να τους ξεφύγετε, κυρίως χάρη στη δυνατότητα τηλεμεταφοράς μεταξύ των σκιών, ή ακόμα και να τους σκοτώσετε με κάποιο πισώπλατο χτύπημα (by the way, τα kills είναι εξαιρετικά σκηνοθετημένα), από την άλλη δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να υποτιμήσετε την νοημοσύνη τους. Αν τυχόν σαν αντιληφθούν και σημάνει ο συναγερμός, τότε για κάποιο χρονικό διάστημα όλοι οι φρουροί της περιοχής ψάχνουν επισταμένως να σας βρουν, χωρίς ευτυχώς το παιχνίδι να πέφτει στη παγίδα που κάνουν άλλοι τίτλοι του είδους, δηλαδή να γνωρίζει την ακριβή θέση σας ακόμα και ο… καντηλανάφτης της παγόδας του απέναντι νησιού. Εφόσον δεν σας εντοπίσουν, επιστρέφουν στη κανονική περιπολία τους, με τη διαφορά ότι πλέον είναι περισσότερο υποψιασμένοι και με τη παραμικρή υπόνοια παρουσίας σας στο οπτικό τους πεδίο, ξεθηκαρώνουν τα σπαθιά τους, τα οποία μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να χτυπούν από μακριά με ένα είδους light spell – εξ’ ου και η υπογραφή της θανατικής καταδίκης σας.

 


Από την άλλη, το γεγονός ότι έχει λύσει κάποια προβλήματα που ταλανίζουν αιώνια τα stealth παιχνίδια, δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να υφίστανται κάποια άλλα, τα οποία θίγουν κάπως την όποια αληθοφάνεια διαθέτει ο τίτλος. Για παράδειγμα, όταν εντοπιστεί κάποιο πτώμα, θέλει κάμποση ώρα μέχρι ο φρουρός να αποφασίσει αν πρέπει να σημάνει συναγερμό ή όχι, αρκετή για να συνοδέψει και αυτός το φίλο του σε τόπους χλοερούς. Κάποιες φορές, μπορεί να έχετε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής και να μην σας αντιλαμβάνονται, ενώ άλλες, ιδίως όταν σας περιβάλλει κάποιο φως, σας εντοπίζουν σε σημεία που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό, αν κάποιος δεν γνώριζε εξ’ αρχής ότι βρίσκεστε εκεί. Το καθησυχαστικό της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι η μειοψηφία και δεν καταστρέφουν τις πολύ καλές εντυπώσεις που αφήνει το Aragami με τους μελετημένους stealth μηχανισμούς του, οι οποίοι συνδυάζουν εξαιρετικά το fun του πράγματος με την αναλυτική σκέψη και τη τακτική προσέγγιση.

Aragami Shot3Το εντυπωσιακό Shadow Kill. Κάνει λίγο θόρυβο όμως, προσοχή!

Εκεί που υποφέρει ο τίτλος και όντως το αποτρέπουν να αγγίξει το άριστα, είναι τα εξής: μία πιο “actionοποιημένη” σεκάνς στα μέσα του παιχνιδιού που πρέπει να αποδράσετε από μία παγίδα, η οποία απαιτεί γρήγορες κινήσεις χωρίς ο Aragami να είναι σε θέση να τις εφαρμόσει και κυρίως τα boss fights. Είναι μεν μόλις τρία, αλλά τόσο ο σχεδιασμός τους όσο και η λύση που πρέπει να ακολουθήσετε είναι κουραστικά και άστοχα, ιδίως όταν σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι προτιμάται η οδός του “πνεύματος” έναντι των γρήγορων αντανακλαστικών. Προσωπικά και οι τρεις boss fights μου φάνηκαν έξω από τα νερά του παιχνιδιού, προκαλούν άπλετο εκνευρισμό και ίσως λόγο να το αφήσει κανείς στην άκρη. Κρίμα, γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή, το Aragami φλέρταρε έντονα με το 90άρι, πάνω που περιέχει και ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο online co-op, όπου δύο παίκτες παίζουν με δύο… Aragamies την campaign του παιχνιδιού! Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετοί παίκτες online για να το δοκιμάσετε με κάποιον τυχαίο συμπαίκτη, αλλά εφόσον έχετε κάποιο φίλο που διαθέτει το παιχνίδι, η εμπειρία είναι εξαιρετική και δουλεύει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σύνδεσης.

Όσον αφορά το τεχνικό τομέα, το Aragami υλοποιήθηκε με τη κλασική πια Unity Engine, η οποία παρέχει πανέμορφη cel-shaded προσέγγιση στο σχεδιασμό των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος, με τους καλλιτέχνες της Lince Works να έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο να προσδώσουν προσωπικότητα στο παιχνίδι τους. Σκοτεινά χρώματα και αποχρώσεις και συνεχές παιχνίδι με τις σκιές, χωρίς όμως να υφίσταται πλήρης υλοποίηση light/shadow εφφέ, κάτι που οφείλεται μάλλον στην ήδη βαριά χρήση της μηχανής. Άλλωστε, στο σύστημα της υπογραφής εντοπίστηκαν σημεία που το frame rate έπεφτε κάτω από 60fps, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να δικαιολογεί κάτι τέτοιο – πιθανότατα να χρειάζεται κάποιο optimization, ενώ μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την πρώτη εμπορική προσπάθεια της Lince Works και η έλλειψη εμπειρίας της να συνέβαλε σε αυτό.

Aragami Shot4Θα πήξετε να σπάτε αυτά τα orbs, αλλά μετά από μερικά κεφάλαια, το συνηθίζει κανείς…

Εντυπωσιακά καλό αποδεικνύεται το soundtrack, το οποίο φέρει την υπογραφή των Two Feathers, γνωστών Σουηδών gaming συνθετών και συνοδεύει άψογα το παιχνίδι, είτε με ήρεμες ανατολίτικες μελωδίες είτε με ροκ ξεσπάσματα, ενώ τα voice-over ακολουθούν τη τακτική των “αλαμπουρνέζικων” με υπότιτλους. Δεν ενοχλεί όμως, καθώς θυμίζει γιαπωνέζικο RPG με τα αντίστοιχα voice-over, που ούτως ή άλλως ακούγονται ως αλαμπουρνέζικα στη πλειοψηφία του δυτικού κόσμου.

Καταλήγοντας, το Aragami είναι ένα από τα καλύτερα stealth παιχνίδια που έχουμε δει το τελευταίο καιρό, που θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους, αρκεί να είναι προετοιμασμένοι να περάσουν μερικές αρκετά “δύσκολες” στιγμές με τα boss fights που θα αντιμετωπίσουν. Αν θέλαμε να είμαστε περισσότερο γκρινιάρηδες, θα ζητούσαμε μεγαλύτερη ποικιλία σε τύπους φρουρών και σε είδη objectives (αυτό το “Disable the Light Barrier” θα σας στοιχειώσει), αλλά το μεράκι των ανθρώπων της Lince Works που δείχνουν έμπρακτα ότι αγαπούν πραγματικά το παιχνίδι τους και προσπαθούν να το βελτιώσουν (έχουν βγει ήδη τρία διορθωτικά patches από την ημερομηνία κυκλοφορίας του), μας αποτρέπουν από το να γίνουμε.

Συνεπώς, αν σας ελκύει το είδος, προχωρήστε άφοβα στην αγορά του και, αν μπορείτε, πείστε και ένα φίλο σας να το αποκτήσει. Δεν θα βγείτε χαμένοι…

debeSpecsNew

 

Pros

  • Ενα stealth παιχνίδι που τιμά το είδος του
  • Ενδιαφέρουσα υλοποίηση στις ιδιαίτερες ικανότητες του Aragami (ιδίως το Shadow Kill!)
  • Εθιστικό και όσο πρέπει δύσκολο
  • Δυνατότητα για on-line co-op στη βασική campaign

Cons

  • Οι πιο action σεκάνς (όπως τα boss fights) χτυπούν στο δοκάρι
  • Οι μικρές κωλυσιεργίες και οι υπερευαισθησίες του εχθρικού ΑΙ
  • Επαναλαμβανόμενα objectives

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 83%

83%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elGreek