REVIEWS

BROKEN SWORD 5: THE SERPENT’S CURSE Part Two

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λένε, και στη περίπτωση του Broken Sword 5, η παροιμία αυτή έχει απόλυτο δίκιο. Το πρώτο μέρος του Broken Sword 5 είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Δεκέμβρη (πάει καιρός, έτσι;) με τη Revolution Software να υπόσχεται ότι το δεύτερο μέρος, το οποίο θα ολοκλήρωνε και την ιστορία, θα κυκλοφορούσε στα τέλη του Γενάρη. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, με τον ιθύνοντα νου Charles Cecil να ορίζει νέα ημερομηνία κυκλοφορίας, πιο αόριστα αυτή τη φορά: πρώτο τρίμηνο 2014.

Ούτε αυτή τη φορά η Revolution Software κατάφερε να κρατήσει την υπόσχεσή της, γεγονός που εκνεύρισε αρκετούς fans του παιχνιδιού (ιδίως τους backers που είχαν ήδη τελειώσει το πρώτο μέρος μήνες πριν), εντέλει όμως το δεύτερο μέρος ενός από τα διασημότερα Kickstarter παιχνίδια, παραδόθηκε στο κοινό στα μέσα του Απρίλη, ένα ολόκληρο χρόνο μετά το αρχικό πλάνο.

Τελικά η καθυστέρηση αυτή ήταν προς όφελος του παιχνιδιού; Είναι το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς Broken Sword η πολυπόθητη “επιστροφή στις ρίζες” του; Χωρίς δισταγμό, η απάντηση είναι ναι!

GOD IS WATCHING YOU

Αν και πρακτικά μιλάμε για το “δεύτερο μέρος” του Broken Sword 5, στην ουσία δε θα διαβάσετε πουθενά κάτι τέτοιο στις οθόνες σας. Η Revolution Software (σωστά κατά τη γνώμη μου) απλά προσέθεσε το νέο υλικό στη πλοκή του παιχνιδιού και έτσι, αν κάποιος παίκτης ξεκινήσει τώρα να παίζει, δε πρόκειται να αντιληφθεί που σταματά το πρώτο και που αρχίζει το δεύτερο “επεισόδιο”. Από την άλλη βέβαια, όσοι από εμάς είχαμε παίξει το αρχικό κομμάτι και είχαμε σώσει τη πρόοδό μας, θα χρειαστεί να στίψουμε λιγάκι το μυαλουδάκι μας να θυμηθούμε τι προηγήθηκε (ή στη χειρότερη, να το ξαναπαίξουμε εκ νέου), καθώς δε συμπεριλαμβάνεται κάποιου είδους σύνοψη είτε με τη μορφή trailer είτε με τη μορφή κειμένου. Αρκετά όμως με τη γκρίνια, ας περάσουμε στο “ψητό”.

Οι περιπέτειες του George Stobbart και της Nico Collard συνεχίζονται, με το περιβόητο πίνακα “La Malediccio” να αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του. Κάποια μυστικά που σχετίζονται άμεσα με την αιώνια διαμάχη της Δομινικανής Εκκλησίας και των Γνωστικών, το κυνήγι ενός πανίσχυρου φυλακτού με το όνομα Tabula Veritatis, ενώ θίγονται και ορισμένα “θρησκευτικά” ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο ρόλος της Μαρίας Μαγδαληνής στη ζωή του Χριστού. Στη προσπάθειά σας να εξιχνιάσετε τα αινίγματα που κρύβουν εδώ και αιώνες οι οπαδοί του Γνωστικισμού, θα βρείτε αρκετούς τύπους που θέλουν το κακό σας, μερικούς παλιούς γνώριμους, όπως ο Dwayne και η Pearl, αλλά και τη μισητή… γίδα του Broken Sword 1, ενώ η αναζήτησή σας θα φτάσει μέχρι και τη σημερινή Μεσοποταμία (Ιράκ).

Δεν θα ήθελα να δώσω περισσότερα spoilers, καθώς η δράση του δεύτερου “επεισοδίου” είναι πραγματικά εκρηκτική και κάθε επιπλέον επισήμανση μπορεί να σας χαλάσει την έκπληξη, αρκεί όμως να αναφέρω ότι συνολικά η ιστορία ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες που άφηνε το cliffhanger τέλος του πρώτου μέρους. Προσωπικά, αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έμεινα ευχαριστημένος τόσο από τη πλοκή της ιστορίας όσο και από τη ποιότητα των γρίφων, που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Broken Sword 5 Shot4Η εφιαλτική γίδα επιστρέφει! Από το Goat Simulator ξεφύτρωσε;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Οπως είναι λογικό, δεν έχει αλλάξει κάτι στο τομέα του χειρισμού σε σχέση με το πρώτο μέρος – άλλωστε τόσους μήνες περιμέναμε το έξτρα περιεχόμενο και όχι τυχόν καινοτομίες. Η χρήση του mouse παραμένει το μοναδικό σας “όπλο” ενάντια στους γρίφους του παιχνιδιού, οι οποίοι αυτή τη φορά βρίσκονται μακριά από το επίπεδο του “casual” που μας είχε τρομάξει λιγάκι στο πρώτο “μέρος”.

Αν και παραμένουν τα θέματα με τις λίγες οθόνες σε κάθε περιοχή και ο γραμμικός σχεδιασμός δράσης, αρκετοί γρίφοι απαιτούν από εσάς αναλυτική σκέψη, πολύ προσεκτική αξιοποίηση και αξιολόγηση των στοιχείων που έχετε στη διάθεσή σας και, γιατί όχι, ίσως χρειαστείτε χαρτί και μολύβι σε κάποιους από αυτούς! Ιδίως οι γρίφοι αποκρυπτογράφησης που θα αναλάβετε ουκ ολίγες φορές να λύσετε (όπως π.χ. το τηλεγράφημα), καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαιάς ουσίας και όταν καταφέρετε εντέλει να φτάσετε στη λύση, υπάρχει ένα σπάνιο, στις μέρες μας, συναίσθημα επιτεύγματος. Εφόσον έχετε κάποια βοήθεια δίπλα σας, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα για εσάς, ενώ η μοναδική ένσταση που έχω να κάνω είναι στο μουσικό γρίφο που περιλαμβάνει το παιχνίδι. Αν δεν διαθέτετε μουσικό αυτί ή δε γνωρίζετε σολφέζ, θα χάσετε τα αυγά και τα πασχάλια – ευτυχώς για μένα, το έτερον ήμισυ κατέχει εξίσου καλά και τα δύο και πέρασε το γρίφο χωρίς πρόβλημα.

Φυσικά, υπάρχουν και οι κλασικοί “adventuriστικοι” γρίφοι με συνδυασμούς αντικειμένων με το περιβάλλον ή/και στο inventory σας, οι οποίοι δε θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα, αλλά ούτε πρόκειται να έχετε τόσο εύκολο έργο όσο στο πρώτο μέρος. Αν μη τι άλλο, αν ζοριστείτε κάπου τόσο πολύ, υπάρχει το (προαιρετικό) hint system που σας κοινοποιεί, ύστερα από μερικές προσπάθειες, τη λύση, αλλά τι νόημα έχει τότε να ασχοληθείτε με ένα adventure game, ενώ χάνετε και το achievement. Υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό; 🙂

Broken Sword 5 Shot5Ο Dwayne και η Pearl θα σας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην αναζήτησή σας.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, η Revolution Software έλαβε σοβαρά υπόψη της το αρχικό feedback που έλαβε από τους παίκτες και θεωρώ ότι η πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ιστορίας οφείλεται κυρίως στον επανασχεδιασμό και στη ποιότητα των γρίφων του δεύτερου “μέρους”. Είναι εμφανές ότι η ομάδα του Charles Cecil δούλεψε πολλές ώρες πάνω σε αυτούς, με τίμημα όμως τους σχετικά μειωμένους διαλόγους συγκριτικά με το πρώτο μέρος και τις λιγότερες χιουμοριστικές στιγμές, αλλά όπως έγραψα παραπάνω, ένας παίκτης που θα ξεκινήσει να παίζει από την αρχή το παιχνίδι, δεν πρόκειται να αντιληφθεί κάτι τέτοιο.

Αν έχετε απορίες για τη διάρκεια της περιπέτειας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το δεύτερο “μέρος” μου πήρε γύρω στις οκτώ ώρες για να το τελειώσω, γεγονός που σημαίνει ότι ένας σχετικά καλός παίκτης, που δεν θα αγγίξει καν το hint system, θα χρειαστεί τουλάχιστον 14 ώρες για να δει ολόκληρο το παιχνίδι, ένα νούμερο δίχως άλλο, απόλυτα ικανοποιητικό.

Broken Sword 5 Shot6Μερικοί από τους δυσκολότερους γρίφους του παιχνιδιού βρίσκονται σε αυτή την οθόνη.

BROKEN SWORD IS BACK…FOR GOOD!

Ο τεχνικός τομέας του Broken Sword 5 παραμένει στο υψηλό επίπεδο του “προκατόχου” του, συν τη δυνατότητα 1080p ανάλυσης που έλειπε από την αρχική έκδοση του Δεκεμβρίου (η οποία προστέθηκε αργότερα μέσω patch). Οι καλλιτέχνες της Revolution Software έχουν κάνει για μια ακόμη φορά εξαίσια δουλειά, ιδίως στα εξωτικά μέρη που επισκέπτονται πλέον ο George και η Nico (πάνε τα Γαλλικά καφέ…), τα οποία είναι χάρμα οφθαλμών τόσο σε χρωματισμούς όσο και σε σχεδίαση. Οσον αφορά τους χαρακτήρες, διαπίστωσα επίσης μια μικρή, αναπαίσθητη μα καλοδεχούμενη βελτίωση στο τομέα του animation – τίποτε το συγκλονιστικό όμως.

Τα μουσικά θέματα δεν περιλαμβάνουν κάποια νέα “ροκιά” (δε θα ταίριαζε άλλωστε με το μυστικιστικό θέμα του παιχνιδιού), τα ορχηστρικά κομμάτια παραμένουν απλώς συνοδευτικά, με ελάχιστες αξιοσημείωτες εξάρσεις, ενώ τα voice-over είναι για μια ακόμη φορά επαγγελματικού επιπέδου. Αλλωστε ο Rolf Saxon είναι πάντα απολαυστικός ως George Stobbart, δίχως φυσικά να υστερεί κανείς άλλος από τους υπόλοιπους ηθοποιούς.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι αντιμετώπισα ένα game breaking bug, όπου αν συνδυάσετε το μενταγιόν με το βωμό στη Santa Cova, το παιχνίδι κρασάρει στο desktop. Μου κάνει εντύπωση πως ξέφυγε από τους playtesters αυτό το πράγμα, αλλά ευτυχώς η κίνηση αυτή δε χρειάζεται για να προχωρήσετε, οπότε μικρό το κακό και λογικά θα διορθωθεί σύντομα, όπως και κάποια άλλα, τεχνικής φύσεως, bugs που αναφέρονται στο Steam forum, τα οποία όμως δεν συνάντησα για να κρίνω.

Εχοντας λοιπόν το πλήρες προϊόν στα χέρια μας, το συμπέρασμα είναι ότι το Broken Sword 5: The Serpent’s Curse είναι ένα από τα αρτιότερα adventures των τελευταίων ετών, στέκεται επάξια μπροστά στα δύο πρώτα της σειράς και πρόκειται για ένα παιχνίδι που τιμά το ποσό που δαπανήθηκε γι’ αυτό στη Kickstarter καμπάνια που προηγήθηκε. Προσωπικά απόλαυσα ιδιαίτερα την ενασχόλησή μου μαζί του και πλέον περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βήμα της Revolution Software, το οποίο δεν είναι άλλο από το Beneath a Steel Sky 2.

debe1

Σημείωση: Η βαθμολογία αφορά ολόκληρο το παιχνίδι και όχι το δεύτερο “επεισόδιο” ξεχωριστά.

Pros

  • “Δυνατή” ιστορία με ομοιόμορφη κλιμάκωση των γεγονότων που σε κρατούν μέχρι το τέλος.
  • Προσεγμένοι ως επί το πλείστον γρίφοι, ορισμένοι δε, θα σας δυσκολέψουν αρκετά.
  • Μεγάλη διάρκεια δράσης, τόσο ως αυτόνομο “επεισόδιο” όσο και συνολικά.

Cons

  • Ο γραμμικός σχεδιασμός της δράσης παραμένει.
  • Ο μουσικός γρίφος.
  • Κάποια bugs.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 88%

88%

Γιώργος Δεμπεγιώτης

Συντάκτης-λάτρης των action, shooter, adventure, RPG’s και ενίοτε racing παιχνιδιών, προτιμά κυρίως το single-player gaming. Που και που ξεσπάει σε κανά multi, αλλά δεν το παρακάνει κιόλας.

6 Comments

  1. Πολύ καλό το παιχνίδι.Το καλύτερο (συνολικά,γιατί υπάρχει και το The Cat Lady) adventure που έχω παίξει εδώ και αρκετά χρόνια.Το δεύτερο μέρος από πλευράς γρίφων είναι πολύ ανώτερο από το πρώτο (αν και οι inventory based σκαλώνουν στις λίγες οθόνες όπως αναφέρεται και στο κείμενο),αλλά κατώτερο κατά τη γνώμη μου από πλευράς πλοκής και σεναρίου (αν και το focus σε κάθε επεισόδιο είναι κάπως διαφορετικό με το δεύτερο να δίνει περισσότερη βάση στους Gnostics).Πάντως,σα σύνολο,το παιχνίδι ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL