REVIEWS

CHIVALRY: MEDIEVAL WARFARE

Πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που παρακολουθούν τις modding κοινότητες, ακόμη και των παιχνιδιών εκείνων που με ενδιαφέρουν άμεσα. Η κυκλοφορία του Chivalry: Medieval Warfare ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αν και δεν θα έπρεπε. Πρόκειται για τη φυσική συνέχεια του Age of Chivalry, ενός mod για το Half Life 2 που προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα μεσαιωνικό multiplayer περιβάλλον με αιματηρές μάχες. Βλέποντας, λοιπόν, ο “άσχετος” το launch trailer του τίτλου βρέθηκα να μαζεύω το σαγόνι μου από το πάτωμα. Αυτό το παιχνίδι έχει το όνομά μου επάνω, τελεία και παύλα! Η άμεση αγορά του Chivalry: Medieval Warfare ήρθε φυσιολογικά…

ΤΟ COUNTER STRIKE ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Το Chivalry: Medieval Warfare είναι ένα καθαρόαιμο multiplayer παιχνίδι που θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί σαν το Counter Strike του μεσαίωνα. Δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις (Agatha Knights και Mason Order) με μέγιστο αριθμό τους 16 παίχτες η καθεμιά, συγκρούονται σε μεσαιωνικά τοπία με σκοπό την εξόντωση των εχθρικών μονάδων και την ολοκλήρωση αποστολών. Μέσα από ένα μινιμαλιστικό menu χωρίς πολλά φρου φρου και αρώματα, επιλέγουμε τον server μας, την κλάση μας (περισσότερα για αυτό θα διαβάσετε παρακάτω) και ριχνόμαστε στη μάχη.

chivarly-snap1Τα μεσαιωνικά σκηνικά μάχης του Chivalry: Medieval Warfare είναι μοναδικά!

Όταν εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το παιχνίδι για πρώτη φορά, είναι φρόνιμο να ασχοληθείτε με το χρονοβόρο αλλά άκρως απαραίτητο tutorial. Μέσα σε ένα μικρό μεσαιωνικό στρατόπεδο θα διδαχθείτε όλα τα μυστικά της τέχνης και των τακτικών του πολέμου για την κάθε μια κλάση ξεχωριστά, αλλά και τη χρήση πολιορκητικών μηχανών. Εδώ ακριβώς το παιχνίδι ήδη ξεκινάει να εντυπωσιάζει. Προσωπικά περίμενα πως θα επρόκειτο για ένα first person hack n’ slash “παιχνιδάκι της σειράς” που με μερικά click του ποντικιού μας θα κραδαίναμε ένα ξίφος και θα χτυπούσαμε δεξιά και αριστερά. Λάθος κύριοι (και δεσποσύνες… έτσι, για να μένουμε στο μεσαιωνικό κλίμα)! Ο χειρισμός του Chivalry: Medieval Warfare είναι εξαιρετικός και προσφέρει πολλές επιλογές, τόσες που διαφοροποιούν πλήρως έναν skillful παίχτη από τον υπόλοιπο σωρό. Άμυνες, χτυπήματα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με διαφορετικούς τρόπους, αποφυγές, feint χτυπήματα (όπου ξεκινάμε μια επίθεση και την “διακόπτουμε” με ένα απλό πάτημα ενός πλήκτρου για προσποιηθούμε ώστε αντίπαλος να  βγει από την άμυνά του), chain attacks και πολλές ακόμη, είναι λίγες μόνο από τις δυνατότητες που μας δίνει το παιχνίδι για να υποδυθούμε τους γενναίους ιππότες του.

Όταν για πρώτη φορά εισέλθετε σε μια online μάχη, το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει είναι η αίσθηση και η ατμόσφαιρα του μεσαιωνικού στοιχείου. Αν είστε λάτρης ταινιών όπως τα Excalibur και Braveheart, τότε πραγματικά θα βρείτε τον παράδεισό σας εδώ. Αν και τα γραφικά δεν διεκδικούν δάφνες ποιότητας, εν τούτοις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους: μοναδικά τοπία μαχών, κάστρα με πολιορκητικές μηχανές, ερείπια και μισογκρεμισμένα τείχη… όλα σας βάζουν τέλεια στο πετσί του ρόλου σας. Τα ηχητικά εφέ είναι μοναδικά με πολεμικές ιαχές, κλαγγές όπλων, κραυγές των πολεμιστών που πεθαίνουν να δημιουργούν μια ηλεκτρισμένη πολεμική ατμόσφαιρα. Ποτέ άλλοτε ο μεσαιωνικός πολεμικός παροξυσμός δεν έχει μεταφερθεί τόσο ρεαλιστικά στην οθόνη του υπολογιστή μας!

chivarly-snap2Προσπαθώντας να σπρώξουμε τον πολιορκητικό κριό για την ολοκλήρωση του objective μας…

SWORD AND SHIELD, AXE AND ARROW

Οι τέσσερις διαφορετικές κλάσεις του Chivalry: Medieval Warfare περιλαμβάνουν τους Archers, Men-at-Arms, Vanguards και Knights, η καθεμιά με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο Archer χρησιμοποιεί τόξα και βαλλίστρες, ο Man-at-Arms αποτελεί έναν γρήγορο μαχητή με όπλα ενός χεριού και ασπίδα αλλά ελαφριά πανοπλία, ο Vanguard χειρίζεται halberds και spears για να διατηρεί αποστάσεις από τους αντιπάλους τους και, τέλος, o Knight είναι το κλασικό “ντούκι” που κραδαίνει βαριά όπλα που προκαλούν τεράστια ποσά ζημιάς. Η κάθε κλάση αποτελεί πραγματικά κάτι τελείως διαφορετικό αφού ο χειρισμός της αλλά και η χρήση του κάθε όπλου χρίζουν ιδιαίτερης μελέτης. Μιας που αναφερθήκαμε στον οπλισμό πρέπει να σημειώσουμε τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ αριθμό μεσαιωνικών όπλων που έχετε στη διάθεσή σας, πολλά από τα οποία “ξεκλειδώνουν” καθώς κερδίζετε kills με συγκεκριμένες κατηγορίες οπλισμού. Διαφόρων κατηγοριών ξίφη, ασπίδες, tower shields (τις οποίες στήνουν οι Archers για προστασία), maces, σφυριά, τόξα, βαλλίστρες, ακόντια και μικρά τσεκούρια που μπορείτε να εκτοξεύετε… ο κατάλογος είναι πολύ πολύ μεγάλος. Δυστυχώς όμως λάμπουν διά της απουσίας τους οι επιλογές για… πανοπλίες! Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να προστεθεί και αυτή η επιλογή σε κάποιο από τα επόμενα patches.

Στο παιχνίδι θα βρείτε πέντε διαφορετικά modes:  Free for All, King of the Hill, Team Deathmatch, Last Team Standing και Team Objective, με το τελευταίο να παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα. Οι χάρτες και τα objectives ποικίλουν ενώ υπάρχει χρονικός περιορισμός κατά τη διάρκεια του οποίου η μια ομάδα επιτίθεται και η άλλη αμύνεται. Για παράδειγμα, μια αποστολή “πολιορκίας”  περιλαμβάνει αρχικά την εξόντωση των κατοίκων ενός χωριού, τη χρήση πολιορκητικού κριού στη συνέχεια για την εισβολή στο κάστρο, και τέλος τη θανάτωση του βασιλιά στο δωμάτιο του θρόνου. Καθώς ο χρόνος περνάει η ένταση κορυφώνεται και εκεί πραγματικά η αδρεναλίνη εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ ένα επικό soundtrack συνοδεύει και κάνει ακόμη πιο έντονες τις τελευταίες στιγμές της μάχης.

Η εμπειρία που θα αποκομίσετε μετά από μερικές μάχες στο παιχνίδι είναι ανεκτίμητη. Σε κάθε διαφορετικό σκηνικό θα ζήσετε μοναδικές καταστάσεις, ικανές να αφήσουν αποτυπωμένο το Chivalry: Medieval Warfare στο μυαλό σας για πολλά πολλά χρόνια. Πόσες και πόσες φορές δεν ένιωσα να με πλησιάζει ο θάνατος από το τεράστιο ξίφος ενός Knight και δευτερόλεπτα πριν μου πάρει το κεφάλι ένα βέλος διαπέρασε το δικό του! Έχετε ξαναζήσει την εμπειρία να είστε περικυκλωμένοι από πέντε αντιπάλους και να πέφτετε τελικά από τα halberds των δύο τελευταίων αφού πριν έχετε πετσοκόψει τους τρεις άλλους; Η αγωνία να τρέξετε προς ένα objective πατώντας πάνω σε αιματοβαμμένα πτώματα, τα κορμιά των συμπολεμιστών σας που κατρακυλούν στις σκάλες του κάστρου, το τελευταίο σας “ασπρόμαυρο” βλέμμα όταν έχετε πλέον υποδεχθεί το παγωμένο φιλί του θανάτου, οι κραυγές νίκης, ο ήχος του ατσαλιού και της κομμένης σάρκας, η ύπαρξη friendly fire (πόσες μα πόσες φορές με πετσόκοψαν “δικοί” μου!) και τόσα άλλα, είναι γεγονότα και καταστάσεις που τόσα χρόνια δεν έχω ξαναζήσει στην gaming εμπειρία μου… το Chivalry: Medieval Warfare τα προσφέρει σε περίσσειες δόσεις!

chivarly-snap3Bloody hell! Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΘΑΝΕ… ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ!

Κι όμως, όπως τίποτε στον κόσμο δεν είναι τέλειο, έτσι κι εδώ. Αρκετά bugs κάνουν την όλη εμπειρία απογοητευτική, τα crashes είναι αρκετά συχνά ενώ τα glitches δίνουν και παίρνουν (και προκαλούν και πολλά γέλια αρκετές φορές). Συχνά patches βελτιώνουν την κατάσταση, σε ικανοποιητικό βαθμό θα έλεγα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως το Chivalry: Medieval Warfare χρειάζεται ακόμη αρκετό polish για να είναι τέλειο.

Και ερχόμαστε εν τέλει στην ερώτηση: “Αξίζει να δώσω 18 πολύτιμα ευρουδάκια για να το αγοράσω;”. Εύκολη απάντηση: ΝΑΙ! Το Chivalry: Medieval Warfare παρόλα τα προβλήματά του αποτελεί τον καλύτερο “εξομοιωτή” μεσαιωνικών μαχών, τελεία και παύλα. Ακονίστε τα ξίφη σας, γυαλίστε τις πανοπλίες σας, προσευχηθείτε στους θεούς του πολέμου και φωνάξτε “For the King”… σαν να ακούω τα πληκτρολόγιά σας να έχουν πάρει φωτιά!

Pros

  • Εξαιρετική μεσαιωνική ατμόσφαιρα, μοναδική στο είδος της
  • Εύκολο στην εκμάθηση και αρκετά βαθύ σύστημα μάχης
  • Μεγάλη ποικιλία οπλισμού
  • Μπόλικα modes παιχνιδιού και ικανοποιητικός αριθμός από χάρτες

Cons

  • Αρκετά τεχνικά προβλήματα
  • Τα γραφικά χρίζουν βελτίωσης
  • Που είναι οι πανοπλίες, οεο;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 82%

82%

Νίκος Καλαγκιάς

Ο Νίκος είναι ένας gamer που τον χαρακτηρίζουν δύο απλές λέξεις: "Ατσάλι" και "Φωτιά". Ναι, καλά καταλάβατε. Οτιδήποτε video game έχει μέσα το fantasy/μεσαιωνικό στοιχείο έχει και το όνομα του γραμμένο επάνω. Ασχολείται κυρίως με RPGs και strategies ενώ ποτέ δε θα πει όχι και σε καλογυαλισμένους hack 'n slash fantasy τίτλους. Εκεί που το πολεμικό κέρας ηχεί, εκεί που το ατσάλι συναντά το ατσάλι, εκεί που το θάρρος και ο ηρωισμός ξεπερνούν τα πάντα και η θυσία του αδελφού εξυψώνει τα πολεμικά ιδανικά... θα βρείτε και τον Νίκο δίπλα με ένα gamepad στο χέρι να ουρλιάζει: "Chaaaarge!"

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
elEL