REVIEWS

COMMANDOS 2: HD REMASTER

Η… άδικη επιστροφή ενός θρύλου.

Θλίψη. Μόνο αυτό μπορεί να περιγράψει την προσπάθειά μου να δοκιμάσω το Commandos 2. Εκεί που περιμένεις τη νοσταλγία να σου καλύψει με παρωπίδες τα μάτια, να σου βάλει γυαλιά που να τα δείχνουν όλα σαν να είναι συννεφάκια από μαλλί της γριάς, τρως ένα τεράστιο στραπάτσο και μένεις να κοιτάς αποσβολωμένος την οθόνη σου. Τι πήγε στραβά; Γιατί άλλος ένας τίτλος που ήταν μια χαρά όπως ήταν έπρεπε να υποστεί τέτοιο μεγάλο πλήγμα στην κληρονομιά του; Πότε θα σταματήσουν όλες αυτές οι ερωτήσεις και θα προχωρήσουμε στο ψητό; Ευθύς αμέσως είναι η απάντηση στο τελευταίο.

Είναι ορισμένες στιγμές στη ζωή σου που σε σημαδεύουν ανεξίτηλα, καθορίζουν το ποιόν σου, την πορεία σου πάνω σε αυτήν την κουκίδα αστρόσκονης που πλέει στο απόλυτο κενό. Όσοι με τιμούν με το να διαβάζουν τις περιστασιακές ανασκοπήσεις μου στα εκάστοτε reviews θα θυμούνται ίσως αυτήν που έκανα στο Shadow Tactics: Blades of the Shogun. Η στιγμή που είδα το Commandos να παίζει στην οθόνη μπροστά μου, δεν ήταν απλώς καθοριστική για τα gaming γούστα μου. Ήταν κάτι πολύ ανώτερο και παραπάνω από αυτά. Το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματιζόταν προκαλούσε πάρα πολλά ερωτηματικά, καθότι πέραν του καθαρά στρατιωτικού ενδιαφέροντος από πλευράς στρατηγικής και τακτικών ελιγμών στα διάφορα θέατρα του πολέμου υπήρχε ξεκάθαρα και μία άλλη συνιστώσα: η ιδεολογική. Αυτή έχει προταχθεί, άκρως εσφαλμένα, ως η πλέον κύρια αιτία αυτού του πολέμου κατά καιρούς. Παρόλα αυτά οι υλικές, ηθικές και κατά κυριότατο λόγο ανθρωπιστικές επιπτώσεις αυτής της ιδεολογίας ήταν πέρα για πέρα απτές και τραγικά αληθινές. Όλα αυτά από ένα απλό παιχνίδι όπου χειριζόμαστε sprites και στόχος είναι να χαλάσουμε τα σχέδια του ναζί εχθρού.

Δυστυχώς. δεν είναι λίγοι αυτοί που ρομαντικοποιούν τέτοια σκηνικά απόλυτης οργάνωσης ανθρώπινων αγελών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σειρά Commandos είναι ίσως η σειρά που με έβαλε για τα καλά στη μελέτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κατ’ επέκταση στην ιστορική μελέτη τόσο του τόπου μας αλλά και διεθνώς. Χρωστάω πάρα πολλά στην Pyro studios, που με απλούς συμβολισμούς αλλά και εξαιρετικό level design έδειχνε πόσο τρομακτικά καλοκουρδισμένη στρατιωτική μηχανή ήταν αυτή της ναζιστικής Γερμανίας. Πως η ιστορία δεν είναι μία απλή παράθεση/λίστα ασύνδετων ημερομηνιών και συμβάντων, αλλά μία συνεχής αλληλεπίδραση και ροή, ένα ντόμινο δράσεων-αντιδράσεων. Προς τι όλη αυτή η αχρείαστη υπο-εισαγωγή; Η συνέχεια παρακάτω.

ΑΤΟΠΗΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΈΝΑ

Το πρώτο λάθος της Kalypso, της εκδότριας που πήρε υπό την κατοχή της την ΙΡ του Commandos, ήταν ότι δεν έδωσε το Commandos 2 σε μία εταιρεία που είχε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δώσει πειστήρια ότι μπορούσε να δουλέψει σε ένα τέτοιο project και είχε πει ότι θα ήταν όνειρο που επιτέλους θα γινόταν πραγματικότητα έτσι και συνέβαινε κάτι τέτοιο. Φυσικά αναφέρομαι στη Minimi, αλλά ευτυχώς έχουμε το Desperados 3 να προσμένουμε πλέον από τους Γερμανούς.

Παγωμένο χειρουργείο η πίστα με το καράβι. Από τις αγαπημένες.

Το Commandos 2: HD Remaster είναι απολύτως αυτό και τίποτα παραπάνω. Η Yippee! Entertainment ανέλαβε το έργο να ανανεώσει όλα τα textures του Commandos 2. Όλα; Όχι, καθότι λείπουν πολύ συγκεκριμένα assets, αλλά αυτό θα το εξετάσουμε στην πορεία. Εξετάζοντας επομένως αν πετυχαίνει το στόχο του, το Commandos 2 είναι όντως μία high-definition έκδοση του πρωτότυπου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έρχεται με όλες τις διορθώσεις και τα καλούδια που έχει το τελευταίο έπειτα από δεκαετία υποστήριξης από την κοινότητα.

Στην πραγματικότητα, το C2:HD μου θύμισε μία απόπειρα που πήγε να διορθώσει ένα πράγμα (το οποίο δεν ζήτησε κανείς, αλλά παρόλα αυτά οπτικά δείχνει πανέμορφο) και χάλασε δέκα… Στην αρχή της κυκλοφορίας η κάμερα ήταν κλειδωμένη σε ένα μόνο επίπεδο zoom, το οποίο αν πούμε ότι περιόριζε το σχεδιασμό του παίκτη στο τακτικό κομμάτι του gameplay θα ήταν ευφημισμός. Παράλληλα, όσοι κώνοι όρασης, το κατεξοχήν καθοριστικό κομμάτι του gameplay των Commandos games, έπεφταν στο νερό αυτοί ήταν αόρατοι! Το τελευταίο έχει διορθωθεί με πρόσφατο patch, αλλά σίγουρα δεν έχουν διορθωθεί άλλα προβλήματα, όπως π.χ. ελαττωματικοί scripted κώνοι που δεν λαμβάνουν υπόψιν εμπόδια. Και αν το quicksave/quickload αυξάνεται σχεδόν ανυπόφορα από τέτοια προβλήματα, αυξάνεται και η πιθανότητα να συναντήσετε bug που «σβήνει» όλον τον ήχο, πράγμα που θα σας οδηγήσει μετά βεβαιότητος σε restart.

Αναμφισβήτητα έχει γίνει δουλειά στα textures. Στα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα, όχι και τόσο…

Το μεγάλο πρόβλημα του C2: HD είναι ότι δεν προσφέρει κανένα απολύτως κίνητρο να το δοκιμάσει κανείς. Ως ένα HD Remaster θα περίμενε κάποιος φίλος της σειράς, πέραν των εκσυγχρονισμένων γραφικών, να παραδώσει και μερικές ουσιώδεις και ουσιαστικές βελτιώσεις στο gameplay. Παρόλα αυτά οι devs προσπάθησαν να αφήσουν το gameplay ανέπαφο ως σεβασμό στην κληρονομιά του πρωτότυπου. Τρισμέγιστη ειρωνεία και εμπαιγμός είναι οι χαρακτηρισμοί που μπορούν να περιγράψουν αυτό το φαινόμενο. Ποιο το κίνητρο να δει κάποιος τα βελτιωμένα γραφικά όταν το gameplay βρίθει από διάφορα προβλήματα (όπως ασάφειες στους στόχους-objectives, που οδηγούν σε παραπλανήσεις κατά το σχεδιασμό στρατηγικής); Ένας μερακλής παίκτης που κοιτάζει να ευχαριστιέται το gameplay πέρα από τα γραφικά, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να δει το HD Remaster, ειδικά όταν το αυθεντικό έχει εκτενές community mod support που εισάγει όλες τις αποστολές από όλα τα Commandos (Destination Paris), και διορθώνει και διάφορα ζητήματα balancing που είχαν.

Από τις “wow!” στιγμές όταν αυτή έγινε κάπου εκεί το μακρινό 2000, συγκριτικά με τα πρώτα παιχνίδια της σειράς.

Συνδυάστε όλα αυτά μαζί με το γεγονός ότι ποτέ δεν θα δείτε 60 fps εκτός αν πάτε σε πολύ χαμηλές αναλύσεις και ένα συμπέρασμα μπορεί να εξάγει κανείς με ασφάλεια: κάπου μάλλον σταμάτησε η ροή χρημάτων και το C2: HD έπρεπε να βγει όπως-όπως. Διατυπώνω τα παραπάνω με πλήρη ευθύνη και κατόπιν έρευνας, καθώς όλα αυτά τα προβλήματα ήταν ήδη γνωστά από την beta έκδοση του παιχνιδιού που διήρκησε για αξιοσέβαστο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το σημείο το review θα έκλεινε και θα παρότρυνα οποιονδήποτε δεν έχει δει το Commandos 2 ή σε αυτούς που δεν αντέχουν το “retro” gaming λόγω γραφικών, να δουν την HD έκδοσή του. Το πνεύμα του C2 για καλό και για κακό είναι σχεδόν αυτούσιο μεταφερμένο και τώρα, με όλους τους περιορισμούς και τη στρυφνότητα που είχαν τα παιχνίδια στις αρχές του 2000. Θέλετε και βαθμολογία; Ένα ωραίο, σένιο 70 πιστεύω είναι αξιοπρεπές και αντικατοπτρίζει περισσότερο το gameplay που είναι λίγο-πολύ αειθαλές σε αυτά τα παιχνίδια, και ενδεχομένως την ίδια την προσπάθεια, καθότι τα textures δείχνουν όντως όμορφα. Υπάρχει όμως και άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε, και για αυτό θα σας παροτρύνω στην επόμενη σελίδα η οποία θα λάβει μία άκρως πολιτικοποιημένη στάση με αφορμή του παιχνίδι. You’ve been warned…

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 70%

70%

Οπτικά βελτιωμένο.... μόνο οπτικά.

Μία προσπάθεια ρετουσαρίσματος που μαστίζεται από αρκετά bugs και μία τερατώδη απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα του παιχνιδιού, αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας.

1 2Επόμενη σελίδα

Παύλος Γεράνιος

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

7 Comments

 1. Αδυνατώ να δω πως συμβάλουν στην αποστόμωση και καταπολέμιση του αυταρχισμού οι ιθύνοντες πίσω από την απομάκρυνση του ναζιστικού συμβολισμού. Δεν έχω ασχοληθεί με κάποιο από τα παιχνίδια της σειράς ακόμα, αλλά αν δεν απατώμαι, δεν υπάρχει καν σενάριο όπου ο παίκτης έχει τον έλεγχο των δυνάμεων του Άξονα ( Ναζιστική Γερμανία, Φασιστική Ιταλία, Αυτοκρατορική Ιαπωνία και λοιποί ) σε κάποιο από αυτά. Οπότε μακέλευες ναζίδια, για να το θέσουμε απλοϊκά.
  Περιμένω να δω τους Γερμανούς να ξηλώνουν τις autobahn, και το Volkswagen-Audi Group να αλλάζει ονομασία και λογότυπο στην Volkswagen.

 2. Α Η Δ Ι Α.

  Πώς και πώς το περίμενα, το Commandos II είναι ένα από τα “ιερά βιβλία” του προσωπικού μου gaming δογματος. Πρακτικά είχε πάνω μου ακριβώς την επίδραση που περιγράφει ο North. Και είχα ήδη βάλει τις σαμπάνιες στον πάγο.

  Αλλά ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δώσω έστω κι ένα cent σε παραποιητές της ιστορίας και σε όσους συμβάλλουν στην απαλοιφή της ιστορικής μνήμης και πραγματικότητας, στον εξωραϊσμό καθαρμάτων και στην, με οποιαδήποτε δράση -ή και απουσία αυτής-, αναζοπύρωση του ναζισμού.

  Είναι εξοργιστική η μεταστροφή του μέσου τα τελευταία 20 χρόνια, εξοργιστική η συνολική ροπή της κοινωνίας στο χάιδεμα αυτιών και η με μαθηματική ακρίβεια πορεία της στη θλιβερή επανάληψη των αισχών της μισανθρωπίας που βίωσε ο πλανήτης στα μέσα του 20ου αιώνα.

  ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ.

 3. Κρίμα. Πραγματικά κρίμα, γιατί στην αθώα εποχή που τα Cd writers ήταν δυσεύρετα, είχα καταφέρει να παίξω μόνο το πρώτο παιχνίδι της σειράς και ήταν ευκαιρία τώρα να παίξω το δεύτερο. Σκληρό όχι απο εμένα, γιατί η πολιτική ορθότητα δεν χωράει σε ιστορικά γεγονότα, όπου η ηθελημένη απόκρυψή τους οδηγεί αναμφίβολα σε παραποίηση της ιστορίας. Εξάλλου με τους τόσους πολλούς περιορισμούς στην έκφραση που βάζει η σύγχρονη πολιτική ορθότητα ώστε να είσαι Political correct, έχει αρχίσει να έχει αρκετά κοινά με το πολίτευμα του οποίου τα σύμβολα απέκρυψε από το παιχνίδι.

 4. Ώραιο review, με πήγε πίσω σε μια πολύ αγαπημένη σειρά που πότε δε κατάφερα να τερματίσω. (Αν θυμάμαι καλά μόνο το πρώτο)

  θα συμφωνήσω ότι είναι απαράδεκτο να αλλοιώνεται ο ιστορικός χαρακτήρας ενός μέσου στο όνομα της “κοινωνικής ευαισθησίας”.

 5. Εγώ πάλι μόλις είδα ότι δεν το έδωσαν στην ΜΙΜΙΜΙΜΙΜΙΜΙ δεν το έβαλα καν στη γουίσλιστ όταν έσκασε μύτη. Κατά βάθος ήξερα ότι θα παιχτεί μλκ, άλλη φορά να με ρωτάτε. Αλλά οκ, τέτοιο σουρπράιζ μπάτσεξ στον χαρακτήρα του παιχνιδιού δεν το περίμενα.

 6. Όμορφη και thought provoking τοποθέτηση που σηκώνει πολύ συζήτηση, στο δικό μου μυαλό επισκιάζεται η παρουσιαση του remake.. Αλλά μάλλον αυτά πρέπει να συζητιούνται με μπύρες και όχι γραπτώς.. αρκεί να μην σταματάμε στην μία μπύρα ε; 😛

  mercw master Βόρειε

Αφήστε μια απάντηση

Related Articles

Back to top button
elEL