REVIEWS

COMMAND AND CONQUER REMASTERED COLLECTION

Welcome back, Commander.

Είχαμε ήδη κάνει μία μικρή αναφορά στην παρουσίαση για τα Warcraft I και Warcraft II για την καθοριστική συμβολή της Westwood Studios στην καθιέρωση των real-time strategies με την κυκλοφορία του Dune II, το 1992. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε η κυκλοφορία του Command and Conquer που εγκαινίασε μία θρυλική σειρά στο είδος με τεράστιο κοινό. Εκ τότε ξεκίνησε και μία ιδιότυπη κόντρα μεταξύ των φίλων της Westwood Studios και αυτών της Blizzard, με κάθε ομάδα να θεωρεί ότι η εταιρεία που «υποστηρίζει» βγάζει καλύτερα strategy τόσο αφηγηματικά όσο και από πλευράς gameplay.

Η αλήθεια είναι ότι η οποιαδήποτε σύγκριση ήταν μάλλον για το θεαθήναι: σε ένα είδος που είχε αρκετά αχαρτογράφητα νερά, με τη σειρά Total War να μην έχει ούτε έναν αντιπρόσωπο, οι δύο μεγάλες εταιρείες δανειζόντουσαν ιδέες η μία από την άλλη για να τις ενσωματώσουν στα παιχνίδια τους και να εξελίξουν το είδος λίγο παραπέρα. Έπειτα όμως από την κυκλοφορία του Dune II, η Westwood ήθελε να μεταβεί σε μία δική της ΙΡ, να πειραματιστεί λίγο περισσότερο, να δημιουργήσει κάτι νέο στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομήσει συνεχώς, χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλλε το καθορισμένο σύμπαν του Dune.

Command and Conquer Czech Republic invasion
Επίθεση από όλες τις μεριές ανεξαρτήτως των επιλογών μας προηγουμένως.

Επομένως, όταν κυκλοφόρησε το Command and ConquerTiberian Dawn, όπως ονομάστηκε ανεπίσημα από τους fans) η μετάβαση από το ερημικό τοπίο του Dune II ήταν ξεκάθαρη. Το παιχνίδι από την αρχή εναλλασσόταν σε πολλά διαφορετικά τοπία, όπως αυτά απεικονίστηκαν στους διαφορετικούς χάρτες. Η υιοθέτηση των full-motion videos (FMV) ήταν πλέον σήμα κατατεθέν για την αφήγηση των strategy της Westwood, σε αντίθεση με τα prerendered cinematics της Blizzard. Η εναλλακτική αφήγηση των ίδιων γεγονότων μέσα από τη ματιά του Global Defence Initiative (GDI) και της Brotherhood of Nod, με τον εμβληματικό Kane ήταν στοιχείο που υπήρχε και στα παλαιότερα strategy. Παρόλα αυτά το low sci-fi setting, που τοποθετούταν λίγα χρόνια στο (ζοφερό) μέλλον της δεκαετίας των 90s. Με άλλα λόγια το Command and Conquer ήταν κάτι διαφορετικό, χωρίς να είναι απαραίτητα κάτι εντελώς νέο. Και αυτό βοήθησε πολύ στο να το αγκαλιάσει το κοινό της Westwood.

Command and Conquer Workout cinematic
Κοινωνικό μήνυμα RageQuit: Γυμναστική με AI texture upscaling για τα περιττά κιλά μετά το lockdown. Πάνω αριστερά ο αριθμός του καναλιού κατά τη διάρκεια του ζάπινγκ (αρχαία προ-streaming ορολογία), όχι τα FPS.

Το 1996 ακολούθησε ως spin-off το C&C: Red Alert το οποίο οικειοποιήθηκε το μετά-ψυχροπολεμικό περιβάλλον και τη λήξη αυτού για να προσφέρει μία εναλλακτική ματιά στη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του Δυτικού κόσμου και της πάλαι πότε ΕΣΣΔ. Πέραν των κάποιων χαλαρά συνδεδεμένων αναφορών μέσω κάποιων cameo (θα θυμούνται οι παλιοί φίλοι το γεμάτο νόημα βλέμμα του… Kane) το Red Alert γιγαντώθηκε και πήρε τη δική του μορφή με αποτέλεσμα να ξεκόψει εντελώς από το πιο “σοβαρό” timeline του C&C. Η ειρωνεία εδώ βρίσκεται ότι εκτός από τον πόλεμο μεταξύ των Westwood-Blizzard οπαδών, άρχισε να υπάρχει και ένας άτυπος «εμφύλιος» μεταξύ αυτών που προτιμούσαν το original C&C και το αρκετά πιο κωμικό Red Alert. Αυτός έφτασε στο αποκορύφωμά του με την έλευση τόσο του Tiberian Sun (1999) όσο και του Red Alert 2 (2000), ίσως τα κορυφαία δημιουργήματα της Westwood σε μία χρονική περίοδο λίγο μετά την εξαγορά της από την Electronic Arts (1998).

Και ερχόμαστε στο σήμερα, οπότε και κυκλοφορεί το C&C Remastered Collection που περιέχει τόσο το πρώτο C&C όσο και το Red Alert σε ένα ενιαίο πακέτο. Όπως είναι λογικό θα πυροβολούσαμε το πόδι μας αν μπαίναμε στο τρυπάκι του να κρίνουμε αυτά τα δύο παιχνίδια με τα σημερινά δεδομένα. Άλλωστε έχουν περάσει 25 χρόνια από την κυκλοφορία τους ή αλλιώς ¼ αιώνα. Επίσης το Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring θα κλείσει 20 χρόνια το Δεκέμβρη του επόμενου έτους. Μία φιλική υπενθύμιση και κοινωνική προσφορά του RageQuit ότι ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα προς τα εμπρός. Πίσω στο θέμα μας, το θέμα αυτής της παρουσίασης είναι να εξετάσουμε κατά πόσο το πακέτο προσφέρει αυτά που περιμένει κάποιος από μία remastered έκδοση. Η απάντηση είναι πολλά και ίσως ακόμη περισσότερα.

Command and Conquer Red Alert old textures
Για τους μερακλήδες, υπάρχει πάντα η επιλογή να παίξουν με τα αυθεντικά textures με το πάτημα ενός κουμπιού.

Τα πρώτα (χαρμόσυνα) καμπανάκια ήταν η εμπλοκή της Petroglyph (Grey Goo, Conan Unconquered) στο project. Ειδικά με το Grey Goo, έδειξαν ξεκάθαρα την καταγωγή τους (δεδομένου ότι πολλοί από τους προγραμματιστές τους εργάζονταν παλαιότερα στη Westwood Studios). Έχουμε επομένως παλιούς προγραμματιστές να αναλαμβάνουν το project, μαζί με το budget της ΕΑ που έχει όλη την ΙΡ. Δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η ανάμιξη της κοινότητας του C&C στo project, με συνεχείς ενημερώσεις αλλά και συναντήσεις μέσω εκπροσώπων της ώστε να καταθέτουν το απαιτούμενο feedback. Δημιουργήθηκε, επομένως, τρόπον τινά ένα σαφώς καθορισμένο playtesting από την αρχή του development που φαινόταν ότι είχε την απαραίτητη διαφάνεια και επικοινωνία ώστε να πετύχει.

Command and Conquer Jukebox
Όλες οι επιλογές για μεστές μεταλλικές μελωδίες όσο παίζουμε. Συνήθως καταλήγουμε να έχουμε τις μπασογραμμές του Hell’s March στο repeat.

Το αποτέλεσμα μπορούμε να πούμε ότι δικαιώνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το C&C Remastered Collection είναι μία συλλογή που αποτελεί σημείο αναφοράς στο πώς μπορείς να κάνεις το απαραίτητο ρετουσάρισμα στο εικαστικό χωρίς να μειώσεις στο ελάχιστο το αυθεντικό feeling του τίτλου αλλάζοντας έτσι την ταυτότητά του (με τα καλά της και τα κακά της). Ήδη από το αρκετά ψαρωτικό εισαγωγικό βίντεο του παιχνιδιού βλέπουμε πόσο σοβαρές ήταν οι προθέσεις των devs. Μάθημα που οφείλουν να πάρουν και άλλοι developers για αντίστοιχες προσπάθειες (Warcraft III: Reforged σε κοιτώ). Βρίσκω άκρως ενδιαφέρον ότι αυτό που βλέπαμε τότε ως π.χ. αεροδρόμιο, και που δεν ήταν παρά 5×5 pixels, αποδίδεται με εξαιρετική ευκρίνεια στο σήμερα και σχεδόν ταυτίζεται με αυτό που είχαμε κατά νου.

Command and Conquer Console missions
Το πακέτο ενσωματώνει ακόμη και τα επίπεδα που είχαν κυκλοφορήσει αποκλειστικά για κονσόλες. Χρόνος να υπάρχει…

Αν μπορούσα να εντοπίσω προβλήματα στο πακέτο αυτά θα ήταν δύο. Πρώτον, το texture upscale rendering που έγινε για τα FMV δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Θα μπορούσε βέβαια αυτό να αποφευχθεί αν είχαν το original υλικό, πράγμα που πιθανότατα να ήταν αδύνατο δεδομένων των περιορισμένων δυνατότητων των αποθηκευτικών μέσων της τότε εποχής. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά αντικρουόμενο με την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο retexturing του κυρίως παιχνιδιού. Φυσικά αυτό είναι πταίσμα και προσωπικά θεωρώ ότι συνεισφέρει στο να υπενθυμίζει πως το παιχνίδι είναι προϊόν άλλης εποχής. Το δεύτερο στοιχείο είναι περισσότερο ενδογενές και είναι κάτι που συναντήσαμε και στα Warcraft I & II: το gameplay έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό. Ο σχεδιασμός των χαρτών είναι αρκετά απλοϊκός, το pathfinding των μονάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φαιδρό, η βασική στρατηγική καταλήγει να είναι war of attrition. Υπάρχουν στοιχεία τακτικής και ανάγκη micromanagement που βοηθούν στην αποτελεσματικότητα και επιτυχή διεξαγωγή μαχών, αλλά ο παίκτης θα βρεθεί να παλεύει με το ΑΙ pathfinding. Φαύλος κύκλος επομένως. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε όλα αυτά θα απομάκρυναν τα παιχνίδια από το αρχικό τους πνεύμα και θα αλλοίωναν την ταυτότητα του C&C.

Command and Conquer Invasion to NOD base
Ομολογώ ότι οι grenadiers μού δημιουργούν πάντα πρόβλημα από το friendly fire. Αλλά όταν πρόκειται για κτήρια, κάνουν δουλειά!

Κάπου εδώ τελειώνουν τα αρνητικά και μπαίνουμε στα θετικά που είναι πολλά. Ξεκινώντας, πρέπει να πούμε ότι όλο το πακέτο φέρνει πίσω τη δεκαετία των 90s στις οθόνες μας. Χέβι μέτωλ soundtrack, γκαφατζίδηκες ατάκες γεμάτες τυρίλα, άγαρμπη υπεραπλουστευμένη απεικόνιση «καλών-κακών», over-the-top αντρίλα, μισογύνικοι υπαινιγμοί για τη θέση της γυναίκας σε ανώτερα κλιμάκια (αυτό δεν είναι θετικό, αλλά σίγουρα οφείλει να λειτουργεί ως υπενθύμιση για το πού βρισκόμασταν και πού οφείλουμε να πάμε). Εν συντομία, λειτουργεί ως ένα χρονικό παράθυρο αναμνήσεων αλλά και εκμάθησης για τις αρχές και την αντιμετώπιση μίας αρκετά γόνιμα δημιουργικής περιόδου στο game development.

Command and Conquer Commando mission
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες (και αρκετά περίπλοκες) πίστες. Προσέξτε το zoom-in. Η λεπτομέρεια στα textures είναι εμφανής.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο του πακέτου είναι πώς προσφέρει πολύ υλικό. Και μιλάμε για ΠΟΛΥ υλικό. Πέραν των single-player campaigns των δύο παιχνιδιών (με δύο factions έκαστη) υπάρχει σωρεία επιπλέον χαρτών από modders και η προσθήκη όλων των επιπέδων που είχαν κυκλοφορήσει αποκλειστικά για κονσόλες. Single-player campaign, multi-player rush, single-player skirmish, επιλογές για όλα τα γούστα. Πλήρη ανανέωση και remastering έχει δεχτεί και το soundtrack του παιχνιδιού, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε πώς και ποια κομμάτια ακριβώς να αναπαράγει όσο παίζουμε. Η μεγαλύτερη επιτυχία φυσικά βρίσκεται στην ολική αναβάθμιση της απεικόνισης του παιχνιδιού. Τα textures για όλες τις μονάδες, κτήρια, assets έχουν επανασχεδιαστεί από το μηδέν με υποστήριξη μέχρι και για 4Κ αναλύσεις. Παράλληλα το παιχνίδι επιτρέπει το zoom-in/out. Η δουλειά που έχει γίνει είναι ανεπανάληπτη και το αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών.

NOD and GDI allegory.
Birdwatching και αλληγορικές εικόνες στο Tiberian Dawn.

Όπως προείπαμε, το C&C Remastered σίγουρα δεν μπορεί να σταθεί από πλευράς gameplay στους νέους τίτλους, αλλά η οπτική του αναβάθμιση μαζί με τα 90s gameplay στοιχεία παραδίδουν μία γνήσια trueίλα που κάθε RTS fan οφείλει να δει. Εφηβικό χιούμορ, απλοϊκός σχεδιασμός των χαρτών/αποστολών, προβλήματα στην ΑΙ είναι στοιχεία που δεν, αλλά και δεν έπρεπε να, έχουν αντιμετωπιστεί. Όλο το πακέτο εμπεριέχει τα στοιχεία που έκαναν τους δύο τίτλους (Command and Conquer, Red Alert) κλασσικούς. Τα επιπρόσθετα στοιχεία, όπως τα behind the scenes videos, είναι το κερασάκι στην τούρτα για όλους τους οπαδούς. Οι δημιουργοί θα μπορούσαν να είχαν αρκεστεί σε ένα απλό re-texturing και να έκαναν μία γρήγορη και σχετικά ανέξοδη μπάζα. Τουναντίον, προτίμησαν να αντιμετωπίσουν το παλιό τους δημιούργημα με την αγάπη και το σεβασμό που του αρμόζει. Το αποτέλεσμα είναι η επιβεβαίωση για αυτήν την πρακτική, αφού το C&C Remastered Collection είναι ένα υπερπλήρες πακέτο που αποδίδει τον κατάλληλο φόρο τιμής σε προ-εικοσαετίας τίτλους φέρνοντάς τους στο σήμερα!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - 90%

90%

Hawt

Σοβαρή πρόταση για όλους τους οπαδούς των RTS που τους απέτρεπε ο εικαστικός τομέας να δουν δύο παιχνίδια-σταθμούς στο είδος και στο χόμπυ γενικότερα.

Northlander

Γέννημα-θρέμμα της Υπερβορείας, ο Παύλος έκανε καιρό να γνωρίσει την αλληλεπίδραση με την οθόνη. Τα πρώτα παιχνίδια που θυμάται να παίζει ήταν τα Gran Prix, Test Drive, Digger και Flight για DOS σε εποχές που οι περισσότεροι είχαν πλέον Windows... Αυτό δεν τον πτόησε και αγάπησε τη Μητέρα Πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή. Θήτευσε και στην άγονη παραμεθόριο των κονσολών (πάντα σε σπίτια φίλων, ποτέ στο δικό του), αλλά το PC ήταν αυτό που τον κράτησε. Λάτρης των ποιοτικών τίτλων από όλα τα είδη, θεωρεί πώς η ιστορία και αυτό που θέλει να πει το παιχνίδι ως μέσο είναι το κυριότερο και όχι η ταμπέλα. Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις φυσικά...

Admiral

Lich
Staff member
Joined
Nov 27, 2012
Messages
7,472
Μπράβο στην ΕΑ που φέρθηκε σε μια ιστορική σειρά με τέτοιο σεβασμό. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι, τόσο για το C&C όσο και για τα δεκάδες διαμάντια που έχει το back catalog της εταιρίας.
 

Northlander

Tarrasque
Staff member
Joined
Nov 26, 2012
Messages
16,240
Πιστεύω ότι γινόμαστε μάρτυρες κάποιας πολύ περίεργης ιστορίας εξιλέωσης όσον αφορά την ΕΑ. Ο καιρός θα δείξει, αλλά έπειτα από το Star Wars: Jedi Fallen Order.
 

vtheofilis

Death Knight
Joined
Dec 11, 2012
Messages
4,087
Κατά την άποψη μου, ορθώς δεν σκάλισαν το pathfinding. Ναι, είναι απαράδεκτο για τα σημερινά δεδομένα, αλλά δεν έχουμε να κάνουμε με remake, αλλά με remaster. Το gameplay έπρεπε να μείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις αρχικές κυκλοφορίες. Για όποιον θέλει βελτιώσεις στο gameplay, υπάρχει το OpenRA, που υποστηρίζει Red Alert, Tiberian Dawn και Dune 2000. Και σημειωτέων ότι η AI απευθύνεται σε όσους θέλουν κάτι πιο δύσκολο από την AI των RA και TD.
Θετικότατο το ότι η EA άνοιξε τον κώδικα των παιχνιδιών, πρακτικά φρόντισε να υπάρχει εσαεί υποστήριξη. Θα βοηθήσει και το προαναφερθέν OpenRA αυτή η κίνηση, ειδικά αν γίνεται να χρησιμοποιηθούν τα νέα assets.
Αναμένω να βγει και η δεύτερη γενιά RTS της Westwood ( Tiberian Sun και Red Alert 2 ) σε remastered εκδοχή.
 
Joined
Apr 2, 2016
Messages
1,926
γιατί όλοι αυτοί έχουν τέτοια μαχαίρια στο unboxing και όχι ξέρω εγώ, απλά κοπίδια; Είναι σκληροί καργιόλιδες;

Φαντάζομαι ότι αποτελεί μέρος της παρουσίασης. Με το "χασαπομάχαιρο" φαίνεται μπαντ αςς, ενώ με το κοπίδι σα φτωχομπινές... :Ρ
 
Joined
Nov 26, 2012
Messages
7,254
εμένα το μόνο που μου βγάζει είναι ότι έφαγε το παιδί πολύ bulling μικρό και έχει κόμπλεξ τώρα. Την άλλη φορά ας βάλει αλυσοπρίονο για σίγουρα πάντως.
 

Related Articles

Back to top button
Follow on Feedly